האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "המוגלובינופתיות - היבטים מיילדותיים - Hemoglobinopathies - obstetric aspects"

מתוך ויקירפואה

 
(48 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{ערך בבדיקה}}
 
 
{{מחלה
 
{{מחלה
 
|תמונה=
 
|תמונה=
שורה 13: שורה 12:
 
}}
 
}}
 
{{הרחבה|המוגלובינופתיות}}
 
{{הרחבה|המוגלובינופתיות}}
המוגלובינופתיות כוללות קבוצה הטרוגנית של מוטציות נקודתיות במבנה ההמוגלובין וטלסמיות.  
+
'''[[המוגלובינופתיות]]''' כוללות קבוצה הטרוגנית של תשניות (Mutation) נקודתיות במבנה ההמוגלובין ו[[תלסמיות]].  
  
 
;מבנה ההמוגלובין:
 
;מבנה ההמוגלובין:
4 שרשראות פוליפפטידיות הקשורות, כל אחת, למולקולת Heme. השרשראות הפוליפפטידיות הן: α, β, γ, ε, δ, ζ
+
4 שרשראות פוליפפטידיות (Polypeptide) הקשורות, כל אחת, למולקולת הם (Heme). השרשראות הפוליפפטידיות הן: α, β, γ, ε, δ, ζ
  
 
המוגלובין של אדם מבוגר מכיל:
 
המוגלובין של אדם מבוגר מכיל:
*2 שרשראות α ושתי שרשראות β = המוגלובין A.
+
*2 שרשראות α ושתי שרשראות β = המוגלובין A
*2 שרשראות α ושתי שרשראות γ = המוגלובין F.
+
*2 שרשראות α ושתי שרשראות γ = המוגלובין F
*2 שרשראות α ושתי שרשראות δ = המוגלובין A<sub>2</sub> .
+
*2 שרשראות α ושתי שרשראות δ = המוגלובין A<sub>2</sub>  
  
המוגלובין F הוא ההמוגלובין העיקרי אצל העובר בשבועות 12-24. בטרימסטר השלישי מתחיל יצור שרשראות β ואיתן המוגלובין A. במבוגר כ-3% מההמוגלובין הם A<sub>2</sub>  .
+
המוגלובין F הוא ההמוגלובין העיקרי אצל העובר בשבועות 12-24. בשליש (Trimester) השלישי להיריון מתחיל יצור שרשראות β ואיתן המוגלובין A. במבוגר כ-3% מההמוגלובין הוא A<sub>2</sub>  .
הגן ל-α-globin נמצא בכרומוזום 16, והגן ל-β-globin נמצא בכרומוזום 11.
+
הגן לגלובין אלפא (α-globin) נמצא בכרומוזום 16, והגן לגלובין בטא (β-globin) נמצא בכרומוזום 11.
 
   
 
   
[[קובץ:המוגלובינופתיות1.png|מרכז|400px]]
+
==[[אנמיה חרמשית]] (Sickle cell anemia)==
  
==Sickle Cell Disease==
+
===אפידמיולוגיה===
  
הפרעה אוטוזומלית רצסיבית. המוגלובין S : החלפה נקודתית של טימין באדנין בגן ל-β-globin.  הדבר  מביא  להחלפת  ואלין בחומצה גלוטאמית בשרשרת ה- β-globin. הנשאים ההטרוזיגוטים להמוגלובין S נקראים: sickle cell trait .
+
אנמיה חרמשית שכיחה בעיקר באפריקאים. 1 מכל 12 אפרו-אמריקאים בארה"ב (ארצות הברית) יהיה נשא של אנמיה חרמשית. הנשאות למחלה שכיחה גם באיטלקים, ערבים ויוונים.
  
הצורה הקשה של המחלה- Hb SS הם ההומוזיגוטים הסובלים מ: sickle cell anemia . תיתכן גם הפרעה חרמשית באנשים עם המוגלובין S בשילוב הפרעה נוספת במבנה ה- β-globin. למשל Hb SC disease, ו-Hb S/β-thalassemia. אנמיה חרמשית שכיחה בעיקר באפריקאים. ל-1 מכל 12 אפרו-אמריקאים בארה"ב יהיה sickle cell trait. ושכיחה גם באיטלקים, ערבים ויוונים.
+
===אטיולוגיה===
  
הקליניקה האופיינית מתרחשת במצבים של הפחתה במתח החמצן, אז הכדורית משנה צורה והופכת חרמשית. הדבר גורם לעליה בצמיגות הדם ולהמוליזה ואנמיה שמביאים להחמרה בהפרעת החימצון.
+
אנמיה חרמשית הנה הפרעה אוטוזומלית (Autosomal) נסגנית (Recessive), בה נוצר המוגלובין S, כתוצאה מהחלפה נקודתית של טימין (Thimine) באדנין (Adenine) בגן לגלובין בטא. הדבר מביא להחלפת ואלין (Valine) בחומצה גלוטאמית (Glutamic acid) בשרשרת הגלובין בטא. הנשאים ההטרוזיגוטים (Heterozygous) להמוגלובין S נקראים "Sickle cell trait".
  
[[קובץ:המוגלובינופתיות2.png|מרכז|400px]]
+
הצורה הקשה של המחלה מתבטאת כאשר ישנו המוגלובין SS, אלו הם ההומוזיגוטים (Homozygous) הסובלים מאנמיה חרמשית. תיתכן גם הפרעה חרמשית באנשים עם המוגלובין S, בשילוב הפרעה נוספת במבנה הגלובין בטא. למשל Sickle cell-hemoglobin C disease {{כ}}(Hb SC disease), ו-Hemoglobin sickle-beta thalassemia {{כ}}(Hb S/β-thalassemia).
+
 
כאשר הכדוריות חוסמות כלי דם קטנים, יכולה להיפגע אספקת הדם לאיברים חיוניים- vasoocclusive crisis. הדבר עלול לפגוע בטחול, ריאות, כליות, לב, ומוח. מבוגרים עם Hb SS מאבדים את הטחול עד הגיעם לבגרות- autosplenectomy. הדבר מגביר את הסיכון לזיהומים.
+
===קליניקה===
  
הסיכון החמור ביותר לחולים אלה הוא מצב המכונה acute chest syndrome ומופיע ב-40% מהחולים. המצב מאופיין באינפילטרטים ריאתיים המלווים בחום, בהיפוקסיה ואצידוזיס, בכאב פלויריטי ובשיעול. האינפילטרטים אינם זיהומיים אלא אמבוליות של חרמשים ממח העצם של עצמות ארוכות. שיעור התמותה 3%. ב-15% מהמקרים יזדקקו להנשמה. הסינדרום מגורה ע'^ 4 דברים: זיהום, אמבוליה ממח העצם, טרומבואמבוליזם ואטלקטזיס. ארועים חוזרים יכולים לגרום למחלת ריאות רסטריקטיבית וליתר ל.ד ריאתי.
+
הקליניקה האופיינית מתרחשת במצבים של הפחתה במתח החמצן, אז הכדורית משנה צורה והופכת חרמשית. הדבר גורם לעליה בצמיגות הדם, ול[[תמס דם]] (Hemolysis) ו[[אנמיה]] שמביאים להחמרה בהפרעת החימצון.
  
האבחנה של כל ההמוגלובינופתיות כולל אנמיה חרמשית מתבצעת באמצעות hemoglobin electrophoresis.
+
כאשר הכדוריות חוסמות כלי דם קטנים, יכולה להיפגע אספקת הדם לאיברים חיוניים ולגרום למשבר חסימתי של כלי דם (Vasoocclusive crisis). הדבר עלול לפגוע בטחול, בריאות, בכליות, בלב ובמוח. מבוגרים עם המוגלובין SS מאבדים את הטחול עד הגיעם לבגרות- איבוד טחול עצמוני (Autosplenectomy). הדבר מגביר את הסיכון לזיהומים.
  
[[קובץ:המוגלובינופתיות3.png|מרכז|400px]]
+
הסיכון החמור ביותר לחולים אלה הוא מצב המכונה [[Acute chest syndrome|תסמונת חזה חריפה]] (Acute chest syndrome) ומופיע ב-40% מהחולים. המצב מאופיין בתסנינים ריאתיים המלווים ב[[חום]], במיעוט חמצון (Hypoxia) ו[[חמצת]], בכאב צדרי (Pleural) ובשיעול. התסנינים אינם זיהומיים אלא תסחיפים של חרמשים ממוח העצם של עצמות ארוכות. שיעור התמותה עומד על 3%, ו- 15% מהמקרים יזדקקו להנשמה. התסמונת מגורה על ידי 4 דברים: זיהום, תסחיף ממוח העצם, תסחיף פקיקי (Thromboembolism) ו[[תמט ריאות]] (Atelectasis). אירועים חוזרים יכולים לגרום ל[[מחלת ריאות מיצירה]] (Restrictive) ול[[יתר לחץ דם ריאתי]].
 
בהומוזיגוטים, כמעט כל ההמוגלובין הוא S, עם כמות קטנה של Hb A<sub>2</sub> ו- Hb F.
 
  
הטרוזיגוטים (Hb AS) מאופיינים באחוז גבוה יותר של Hb A ומהלך אסימפטומטי. פגיעות אופייניות בחולי sickle cell disease : הפרעות בעצמות, בעיקר בראש הפמור וההומרוס, פגיעה    כלייתית,    אוטספלנקטומי,    הפטומגליה, אינפרקטים    בריאות,    CVA,    כיבים    ברגליים, pulmonary HTN,  היפרטרופיה  לבבית,  נטיה לזיהומים וספסיס. גיל תמותה ממוצע לנשים - 48.
+
בהומוזיגוטים לאנמיה חרמשית, כמעט כל ההמוגלובין הוא S, עם כמות קטנה של המוגלובין A<sub>2</sub> והמוגלובין F. הטרוזיגוטים למחלה, עם המוגלובין AS, מאופיינים באחוז גבוה יותר של המוגלובין A ומהלך א-תסמיני.  
  
===sickle cell disease בהיריון===
+
פגיעות אופייניות בחולי אנמיה חרמשית כוללות הפרעות בעצמות, בעיקר בראש עצם הירך (Femur) ועצם הזרוע (Humerus), פגיעה כלייתית, איבוד טחול עצמוני, הגדלת כבד, אוטמים בריאות, [[אירוע מוחי]], כיבים ברגליים, יתר לחץ דם ריאתי, התעבות (Hypertrophy) לבבית, נטייה לזיהומים ו[[אלח דם]].
  
נשים בהיריון נמצאות בסיכון לתחלואה ותמותה עקב השילוב בין האנמיה ההמוליטית ופגיעה באיברים רבים. מידת הסיכון משתנה עם הגנוטיפ ועם חומרת האנמיה.
+
גיל התמותה הממוצע לנשים הנו 48.
  
בהשוואה לנשים עם המוגלובין AA, לנשים עם המוגלובין SS יש סיכון מוגבר לסיבוכים אימהיים: לצירים מוקדמים, PROM, אשפוז לפני הלידה וזיהום לאחר הלידה, ולסיבוכים עובריים: IUGR, משקל נמוך, ולידה מוקדמת.
+
===אבחנה===
  
ב-2008 פורסמו 2 עבודות גדולות שפרטו את הסיבוכים בהיריון:
+
האבחנה של כל ההמוגלובינופתיות, כולל אנמיה חרמשית, מתבצעת באמצעות אלקטרופורזה של המוגלובין.
  
סיבוכים שקדמו להיריון: קרדיומיופתיה (3.7=OR), 6.3) pulmonary HTN).
+
===אנמיה חרמשית בהיריון===
  
סיבוכים בהיריון: 4.9) cerebral vein thrombosis), פנאומוניה (9.8), 2.5) DVT), ספסיס (6.8).  
+
;השפעת ההיריון על אנמיה חרמשית
 +
נשים בהיריון נמצאות בסיכון לתחלואה ותמותה עקב השילוב בין ה[[אנמיה המוליטית|אנמיה ההמוליטית]] ופגיעה באיברים רבים. מידת הסיכון משתנה עם הגנוטיפ (Genotype) ועם חומרת האנמיה.
  
סיבוכים מיילדותיים: יתר ל.ד / רעלת היריון (1.2), אקלמפסיה (3.2), היפרדות שליה (1.6), לידה מוקדמת
+
השפעותיו של ההיריון על המחלה:
(1.4) -2.2) IUGR).
+
*[[קרדיומיופתיה]] ויתר לחץ דם ריאתי מוחמרים בהיריון
 +
*אסור ליטול [[Hydroxyurea]] בהיריון, ולכן יש סיכוי גבוה יותר להתקפים
  
נשים עם המוגלובין SC נמצאות גם הן בסיכון מוגבר לסיבוכים הנ"ל, אם כי בשיעור נמוך יותר מ-SS. יש להמליץ על תוספת חומצה פולית. לפחות 4 מ"ג ביום, בגלל turnovers הגבוה של כדוריות הדם האדומות.
+
;השפעת אנמיה חרמשית על ההיריון
 +
בהשוואה לנשים עם המוגלובין AA, לנשים עם המוגלובין SS יש סיכון מוגבר לסיבוכים אימהיים כגון:
 +
*צירים מוקדמים
 +
*[[פקיעת קרומים מוקדמת]] (PROM, {{כ}}Premature Rupture of Membranes)
 +
*אשפוז לפני הלידה
 +
*זיהום לאחר הלידה
 +
ולסיבוכים עובריים הכוללים:
 +
*[[עיכוב בגדילה התוך רחמית]] (IUGR, {{כ}}Intrauterine Growth Restriction)
 +
*משקל נמוך  
 +
*[[לידה מוקדמת]]
  
אין מניעה לבצע אפידורל.
+
היריון בנשים עם אנמיה חרמשית נמצא בסיכון מוגבר ל[[הפלה]] עצמונית, לידה מוקדמת, עיכוב בגדילה התוך רחמית ו[[לידת מת]]. כאשר NST{{כ}} (Non Stress Test) תקין, ככל הנראה אין פגיעה בעתודה השלייתית. השפעת נוספות של המחלה על ההיריון כוללות: [[יתר לחץ דם]], [[רעלת היריון]] ו[[היפרדות שליה]].
  
הסיבה השכיחה לתחלואה היא painful crisis. יש להימנע ככל האפשר מסביבה קרה, דהידרציה וסטרסס.
+
ב-2008 פורסמו 2 עבודות גדולות שפירטו את הסיבוכים בהיריון:
  
Hydroxyurea שהוכחה כמפחיתה את תדירות ההתקפים בנשים לא הרות, אינה מומלצת בהיריון בגלל טרטוגניות.
+
סיבוכים שקדמו להיריון:
 +
קרדיומיופתיה [3.7=OR{{כ}} (Odds Ratio)], יתר לחץ דם ריאתי (6.3).
  
'''Painful crisis בהיריון''', כמו בנשים לא הרות, מטופל בהערכה מהירה של רמת הכאב וטיפול אנלגטי.
+
סיבוכים בהיריון:
*אופיאטים IM ,PO או IV.
+
פקקת בוריד מוחי (Cerebral vein thrombosis) {{כ}}(4.9), [[דלקת ריאות]] (9.8), פקקת בווריד עמוק (DVT, {{כ}}Deep Vein Thrombosis) {{כ}}(2.5), אלח דם (6.8).  
*חמצן - אם הסטורציה נמוכה מ-95% כדי להפחית את תופעת sicklings.
 
*הערכה לנוכחות סיבוכים רפואיים כמו acute chest syndrome (חום, טכיפנאה, כאב חזה והיפוקסיה), זיהום, דהידרציה, אנמיה קשה, cholecystitis ו- hypersplenism .
 
  
Painful crisis בטרימסטר שלישי יכול להיות ממושך ולא לעבור עד לאחר הלידה.
+
סיבוכים מיילדותיים:
 +
יתר לחץ דם / רעלת היריון (1.2), רעלת היריון ממאירה (Eclampsia){{כ}} (3.2), היפרדות שליה (1.6), לידה מוקדמת (1.4), עיכוב בגדילה התוך רחמית (2.2).
  
גם שיעור הפיילונפריטיס עולה בזמן התקף, לכן נחפש חיידקים בשתן.
+
בנוסף לנשים עם המוגלובין SS, גם נשים עם המוגלובין SC נמצאות בסיכון מוגבר לאותם סיבוכים, אם כי בשיעור נמוך יותר מנשים עם המוגלובין SS.
  
CDCs ממליץ לחסן את החולות כנגד פנאומוקוק, המופילוס אינפלואנזה ומנינגוקוקים, כמו לחולים חסרי טחול.
+
====טיפול====
  
===עירוי דם ופלסמהפרזסיס פרופילקט׳ בהיריון עם אנמיה חרמשית===
+
לנשים בהיריון הסובלות מאנמיה חרמשית, יש להמליץ על תוספת [[חומצה פולית]], לפחות 4 מ"ג (מיליגרם) ביום, בגלל התחלופה הגבוהה של כדוריות הדם האדומות.
  
הנושא שנוי במחלוקת. נגביל את השימוש בעירויים רק למקרים בהם היולדת זקוקה להם ובכך נפחית שיעור אלואימוניזציה, זיהומים, ו- overload של ברזל.
+
Hydroxyurea שהוכחה כמפחיתה את תדירות ההתקפים בנשים לא הרות, אינה מומלצת בהיריון בגלל מְפַגֵּמות (Teratogenic).  
  
סיבוכים מג'ורים כמו החמרת האנמיה, דימום, ספסיס, ניתוח קיסרי, painful crisis ו - chest syndrome, יזדקקו ככל הנראה לפלסמהפרזיס. אין הסכמה לגבי איזה המטוקריט מהווה אינדיקציה לעירוי דם. בכל מקרה, מטרת העירוי תהיה להוריד את שיעור המוגלובין S ל-40% והעלאת ההמוגלובין ל- 10 g/dL.
+
אם נותנים תרופות מרדימות (Narcotic) במהלך משבר אנמיה חרמשית, יש לשים לב לשינויים במוניטור הקשורים לתרופות אלה. אין מניעה לבצע הרדמה אפידורלית (Epidural).  
  
יש לנטר את אחוז ההמוגלובין S ורמת ההמוגלובין עד סוף ההיריון כדי לאתר צורך במתן עירוי נוסף. היו שהראו תוצאות טובות בביצוע פלסמהפרזיס 4-6 שבועות לפני הלידה.
+
;משבר כאב (Painful crisis) בהיריון
 +
הסיבה השכיחה לתחלואה היא משבר כאב. יש להימנע ככל האפשר מסביבה קרה, התייבשות ועקה.
 +
משבר כאב בהיריון, כמו בנשים לא הרות, מטופל בהערכה מהירה של רמת ה[[כאב]] וטיפול משכך כאב:
 +
*טיפול ב[[אופיאטים]] (Opoid) במתן פומי (PO, {{כ}}Per Os), מתן תוך שרירי (IM, {{כ}}Intra Muscular) או מתן תוך ורידי (IV, {{כ}}Intra Venous)
 +
*חמצן - יש לתת אם רוויון החמצן בדם נמוך מ-95%, על מנת להפחית את מספר התאים החרמשיים (תופעת Sicklings)
 +
*הערכה לנוכחות סיבוכים רפואיים כמו תסמונת חזה חריפה [חום, אוּץ נְשִׁימָה (Tachypnea), כאב חזה ומיעוט חמצון], זיהום, התייבשות, אנמיה קשה, [[דלקת כיס המרה]] וטחול מוגדל
  
היו מחקרים שהראו תוצאות טובות גם במתן עירויי דם פרופילקטיים.
+
משבר כאב בשליש השלישי להיריון יכול להיות ממושך ולא לעבור עד לאחר הלידה. גם שיעורי [[דלקת כליה ואגן הכליה]] (Pyelonephritis) עולים בזמן התקף, לכן נחפש חיידקים בשתן.
  
במחקר RCTs היחידי שבוצע עד כה, נמצא כי עירוי דם פרופילקטי קשור לפחות אירועי painful crisis ואנמיה קשה, אך לא נמצא הבדל בתוצאות ההיריון. השיפור בתחלואה ובתמותה בשנים האחרונות קשורים לשיפור במעקב ולאו דווקא לעירויי הדם הפרופילקטיים.
+
;חיסונים
 +
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC, {{כ}}Centers for Disease Control) ממליץ לחסן את החולות כנגד [[פנאומוקוק]], [[חיסון נגד המופילוס אינפלואנזה מסוג בי |המופילוס אינפלואנזה]] ומנינגוקוק, כמו לחולים חסרי טחול.
  
היריון בנשים עם אנמיה חרמשית נמצא בסיכון מוגבר להפלה ספונטנית, לידה מוקדמת, stillbirth- IUGR. כאשר NST תקין, ככל הנראה אין פגיעה ברזרבה השחלתית.
+
;עירוי דם ו[[סינון פלזמה]] (Plasmapheresis) מניעתי, בהיריון עם אנמיה חרמשית
  
אם נותנים תרופות נרקוטיות במהלך sickle cell crisis, יש לשים לב לשינויים במוניטור הקשורים לתרופות אלה.
+
מדובר בנושא שנוי במחלוקת. יש להגביל את השימוש בעירויים רק למקרים בהם היולדת זקוקה להם, ובכך להפחית את שיעורי האלואימוניזציה, הזיהומים, ועומס היתר של [[ברזל]].
  
;בלידה:
+
סיבוכים גדולים כמו החמרת האנמיה, דימום, אלח דם, ניתוח קיסרי, משבר כאב ותסמונת חזה חריפה, יזדקקו ככל הנראה לסינון דם. אין הסכמה לגבי איזה [[המאטוקריט]] מהווה התוויה לעירוי דם. בכל מקרה, מטרת העירוי תהיה להוריד את שיעור המוגלובין S ל-40%, והעלאת ההמוגלובין ל- 10 g/dL (גרם/דציליטר).
יש לנהל לידה כמו בחולות לב. ולהימנע מ- volume overload .
 
  
;השפעת המחלה על ההיריון:
+
יש לנטר את אחוז ההמוגלובין S ורמת ההמוגלובין עד סוף ההיריון, כדי לאתר צורך במתן עירוי נוסף. היו מחקרים שהראו תוצאות טובות בביצוע סינון דם 4-6 שבועות לפני הלידה.
יתר ל.ד, IUGR ,PTL ,PET, היפרדות שליה.
 
  
;השפעת ההיריון על המחלה:
+
היו מחקרים שהראו תוצאות טובות גם במתן עירויי דם מניעתיים.
*קרדיומיופתיה -pulmunary hypertension שמוחמרים בהיריון.
 
*אסור לקחת הידרוקסיאוריאה ולכן יש סיכוי גבוה יותר להתקפים.
 
  
==טלסמיה==
+
במחקר אקראי מבוקר (RCT, {{כ}}Randomized Controlled Trial) היחידי שבוצע עד כה, נמצא כי עירוי דם מניעתי קשור לפחות אירועי משבר כאב ואנמיה קשה, אך לא נמצא הבדל בתוצאות ההיריון. השיפור בתחלואה ובתמותה קשורים לשיפור במעקב, ולאו דווקא לעירויי הדם המניעתיים.
  
הפרעה בייצור שרשרת גלובין הגורמת לאנמיה מיקרוציטית. טלסמיה מתרחשת בכל האוכלוסיות והקבוצות האתניות, אולם שכיחותה משתנה בין אוכלוסיות שונות.
+
;טיפול במהלך הלידה:
 +
יש לנהל לידה כמו בחולות לב ולהימנע מעומס יתר נפחי (Volume overload).
  
הקישור הגאוגרפי של המחלה עם אגן הים התיכון היה אחראי לשם שניתן לה: תלסה (Thalassa) היא המילה ביוונית שמשמעותה ים, ומשמעותה של היימה (Haima) היא דם.
+
==[[תלסמיה]]==
  
הטלסמיה מכונה על שם השרשרת שנפגעת. הסוגים השכיחים:  α ו-β טלסמיה.
+
בתלסמיה ישנה הפרעה בייצור שרשרת גלובין הגורמת לאנמיה מיקרוציטית (Microcytic).
 +
הקישור הגיאוגרפי של המחלה עם אגן הים התיכון היה אחראי לשם שניתן לה: תלסה (Thalassa) היא המילה ביוונית שמשמעותה ים, ומשמעותה של היימה (Haima) היא דם. התלסמיה מכונה על שם השרשרת שנפגעת. הסוגים השכיחים:  α ו-β תלסמיה. תלסמיה מתרחשת בכל האוכלוסיות והקבוצות האתניות, אולם שכיחותה משתנה בין אוכלוסיות שונות.
  
===Alpha-Thalassemia===
+
===אלפא תלסמיה (Alpha-thalassemia)===
  
 
נובעת לרוב מחסר בגן של 2 או יותר עותקים של שרשרת הגלובין α.
 
נובעת לרוב מחסר בגן של 2 או יותר עותקים של שרשרת הגלובין α.
  
Deletion של שרשרת גלובין אחת (α-/αα) חסרת משמעות קלינית, ובדיקות המעבדה תקינות. חסר של 2 שרשרות αα/--) α) גורמת ל- -α thalassemia trait שתתבטא באנמיה מיקרוציטית קלה.
+
מחיקה של שרשרת גלובין אחת (α-/αα) חסרת משמעות קלינית, ובדיקות המעבדה תקינות. חסר של 2 שרשרות αα/--) α) גורמת לנשאות של אלפא תלסמיה (Alpha thalassemia trait), שמתבטאת באנמיה מיקרוציטית קלה.
  
Deletions יכול להיות באותו כרומוזום (--/cis (αα או בשני כרומוזומים (-trans (α-/α. מטופלים אלו נחשבים נשאים, ונמצאים בסיכון לולד עם טלסמיה חמורה יותר. המצב נקרא Alpha-thalassemia trait או thalassemia minor
+
מחיקה יכולה להיות באותו כרומוזום (--/αα)- מצב המכונה Cis, או בשני כרומוזומים (-α-/α){{כ}}- מצב המכונה Trans. מטופלים אלו נחשבים נשאים, ונמצאים בסיכון להוליד ילד עם תלסמיה חמורה יותר. המצב נקרא "Alpha thalassemia trait" או אלפא תלסמיה קטנה (Alpha thalassemia minor).
  
[[קובץ:המוגלובינופתיות4.png|מרכז|500px]]
+
כאשר מדובר בסוג (--/Cis (αα, הוולדים נמצאים בסיכון להיווצרות המוגלובין α-/--) H) שהוא טטרהמר (Tetramer) של β, הקשור לאנמיה המוליטית, או להמוגלובין Bart's {{כ}}(--/--){{כ}} -כלומר מצב של אלפא תלסמיה גדולה (Alpha thalassemia major). במצב זה אין שרשרות α בכלל, ויווצר טטרהמר של שרשראות γ. מצב זה קשור ל[[הידרופס]], ל[[מוות עוברי תוך רחמי]] (IUFD, {{כ}}Intrauterine Fetal Demise) ולרעלת היריון. הסוג האפריקני הוא ה- (-Trans (α-/α, כאשר חסר גן אחד בכל כרומוזום 16. במצב כזה לא תתפתח מחלת המוגלובין Bart's.
  
כאשר מדובר בוריאנט ( --/cis (αα הולדים נמצאים בסיכון להמוגלובין α-/-- ) H) שהוא טטרהמר של β, הקשור לאנמיה המוליטית, או להמוגלובין Bart's {{כ}}( --/--){{כ}}  - Alpha-thalassemia major. במצב זה אין שרשרות α בכלל, ויווצר טטרהמר של שרשראות γ והמצב קשור להידרופס, IUFD ופרהאקלמפסיה. הוריאנט האפריקני הוא ה- (-trans (α-/α, כאשר חסר גן אחד בכל כרומוזום 16. במצב כזא לא תתפתח
+
באנמיה חרמשית, המוגלובין S נוצר מפגיעה בשרשרת β. הצורות ההומוזיגוטיות (SS) והצורות ההטרוזיגוטיות (AS), יכולות לעבור בתורשה ביחד עם אחת הצורות של התלסמיה. במקרים כאלה, אלפא תלסמיה מפחיתה את חומרת המחלה החרמשית.
Hemoglobin Bart's disease . כאמור, המוגלובין S נוצר מפגיעה בשרשרת β. הצורות ההומוזיגוטיות (SS) והצורות ההטרוזיגוטיות (AS) יכולות לעבור בתורשה עם אחת הצורות של הטלסמיה. במקרים כאלה, ה-α טלסמיה מפחיתה את חומרת המחלה החרמשית.
 
  
===Beta-Thalassemia===
+
===בטא תלסמיה (Beta-thalassemia)===
  
מוטציה בגן לשרשרת β. לא נוצר המוגלובין A. כאשר המוטציה הטרוזיגוטית, המצב מכונה   -β thalassemia minor.
+
בטא תלסמיה מתרחשת כתוצאה מתשנית בגן לשרשרת β. לא נוצר המוגלובין A. כאשר התשנית הטרוזיגוטית, המצב מכונה בטא תלסמיה קטנה ( Beta thalassemia   minor).
  
כאשר המוטציה הומוזיגוטית, המצב מכונה   ־β thalassemia major או Cooley's Anemia. thalassemia major־Beta מאופיינת באנמיה קשה, extramedullary erythropoesis, התפתחות מינית מאוחרת, והפרעות גדילה.
+
כאשר התשנית הומוזיגוטית, המצב מכונה בטא תלסמיה גדולה (Beta thalassemia major) או אנמיית קולי (Cooley's anemia).{{כ}} בטא תלסמיה גדולה מאופיינת באנמיה קשה, יצירת דם חוץ-לשדית (Extramedullary erythropoiesis), [[התפתחות מינית מאוחרת]], ו[[הפרעות גדילה]].
רמות גבוהות של המוגלובין F עושות קומפנסציה קלה למחסור בהמוגלובין A. בהעדר טיפול בעירו״ דם תכופים, החולים צפויים למות עד גיל 10. בצורות פחות חמורות של β- thalassemia major המכונה β- thalassemia intermedia יש כמות קטנה של שרשרת β ואיתה כמות קטנה של המוגלובין A.  
+
רמות גבוהות של המוגלובין F עושות פיצוי קל למחסור בהמוגלובין A. בהעדר טיפול בעירויי דם תכופים, החולים צפויים למות עד גיל 10. בצורות פחות חמורות של בטא תלסמיה גדולה, המכונה בטא תלסמיה בינונית (Beta thalassemia intermedia), יש כמות קטנה של שרשרת β, ואיתה כמות קטנה של המוגלובין A.  
  
הגן ל-S {{כ}} Hb והגן ל-β- thalassemia מתנהגים לרוב כאלל, כאשר רק אחד מהם מועבר בתורשה מכל הורה. Beta-thalassemia minor נפוצה במזרח התיכון. לרוב   נראה  אנמיה   קלה   או   שהחולים   יהיו אסימפטומטיים. תלוי בכמות שרשראות ה-β. כאמור, יכולה להיות בשילוב עם Hb S. במקרים הקשים ביותר לא נראה שרשאות β, ולא יהיה כלל המוגלובין A. בטלסמיה מינור נראה 3.5% של Hb  A<sub>2</sub> ו-2% HbF.
+
הגן להמוגלובין S והגן לבטא תלסמיה מתנהגים לרוב כאלל (Allele), כאשר רק אחד מהם מועבר בתורשה מכל הורה. בטא תלסמיה קטנה נפוצה במזרח התיכון. לרוב תהיה אנמיה קלה או שהחולים יהיו א-תסמיניים, תלוי בכמות שרשראות ה-β. בטא תלסמיה קטנה יכולה להיות בשילוב עם המוגלובין S. במקרים הקשים ביותר לא נראה שרשראות β, ולא יהיה כלל המוגלובין A. בתלסמיה קטנה נראה 3.5% של המוגלובין A<sub>2</sub> ו -2% של המוגלובין F.
  
===ניהול היריון בחולות thalassemia===
+
===ניהול היריון בחולות תלסמיה===
  
מהלך ההיריון באישה עם α טלסמיה אינו שונה ממהלך היריון באישה עם המוגלובין תקין. תואר מס' קטן של הריונות בנשים עם המוגלובין H. המהלך היה תקין למעט אנמיה כרונית קלה-בינונית. עד לאחרונה, היה נדיר לראות היריון בחולה עם β טלסמיה, בגלל התבגרות מאוחרת ותמותה מוקדמת ללא טיפול.
+
מהלך ההיריון באישה עם אלפא תלסמיה אינו שונה ממהלך היריון באישה עם המוגלובין תקין.  
  
מאז הכניסה לשימוש של hypertransfusion ו- iron chelation עם deferoxamine משנות ה-70, תוארו מס' הריונות מוצלחים עם p טלסמיה מיג'ור. ניתן לאפשר היריון בנשים עם β טלסמיה מיג'ור אם התפקוד הלבבי תקין, והאישה עברה טיפול hypertransfusion ממושך לשמור על רמת המוגלובין של 10 g/dL בתוספת iron chelation עם  deferoxamine  (סילוק עודפי הברזל). במהלך ההיריון יש לשמור על המוגלובין סביב 10 g/dL באמצעות עירויי דם.
+
תוארו מספר קטן של הריונות בנשים עם המוגלובין H. המהלך היה תקין למעט אנמיה כרונית קלה-בינונית. עד לאחרונה, היה נדיר לראות היריון בחולה עם בטא תלסמיה, בגלל התבגרות מאוחרת ותמותה מוקדמת ללא טיפול.
לרוב לא מטפלים ^Deferoxamine בהיריון, לא ברורה בטיחותו.
 
  
יש לבצע מעקב גדילה לעובר. אם הגדילה לא תקינה, לבצע מעקב ניטור !-BPS.
+
מאז הכניסה לשימוש של עירוי-על (Hypertransfusion) וצבתניות (Chelation) לברזל, עם [[Desferal]] {{כ}}(Deferoxamine) משנות ה-70, תוארו מספר הריונות מוצלחים עם תלסמיה גדולה. ניתן לאפשר היריון בנשים עם בטא תלסמיה גדולה אם התפקוד הלבבי תקין, והאישה עברה טיפול בעירוי-על ממושך כדי לשמור על רמת המוגלובין של 10 g/dL, בתוספת צבתניות לברזל עם Desferal (סילוק עודפי הברזל). במהלך ההיריון יש לשמור על המוגלובין סביב 10 g/dL באמצעות עירויי דם.
 +
לרוב לא מטפלים ב-Desferal בהיריון, מפני שבטיחותו איננה ברורה.
  
אפשר ללדת נרתיקית. קיסרי נשמור לאינדיקציות מיילדותיות.
+
יש לבצע מעקב גדילה לעובר. אם הגדילה לא תקינה, לבצע מעקב ניטור ו[[פרופיל ביופיזיקלי]] (Biophysical profile).
 
 
β טלסמיה מינור גורמת לרוב לאנמיה אסימפטומטית קלה, כך שמעבר לטיפול בברזל כמקובל, אין צורך בטיפול נוסף.
 
 
מחקר אחד מצא שיעור מוגבר של IUGR ומיעוט מי שפיר בנשים עם טלסמיה מינור, בהשוואה לנשים ללא טלסמיה. אבל, לא נצפו הבדלים באפגר, מלפורמציות קונגניטליות או תמותה פרינטלית.
 
  
===מתי ואיך נבצע בדיקת סקר להמוגלובינפתיה?===
+
אפשר ללדת בלידה נרתיקית. לידה בניתוח קיסרי שמורה להתוויות מיילדותיות.
  
אם שני ההורים ידועים כנשאים נפנה לייעוץ גנטי. בדיקת הסקר הראשונה תהיה ספירת דם. נמדוד MCV באנשים בסיכון לטלסמיה α או β{{כ}}. MCV קטן מ- 80 fL יכול לרמז על trait של אחת הטלסמיות, ולכן במקרה כזה נפנה ל- hemoglobin electrophoresis .
+
בטא תלסמיה קטנה גורמת לרוב לאנמיה א-תסמינית קלה, כך שמעבר לטיפול בברזל כמקובל, אין צורך בטיפול נוסף. מחקר אחד מצא שיעור מוגבר של עיכוב בגדילה התוך רחמית ו[[מיעוט מי שפיר]] בנשים עם תלסמיה קטנה, בהשוואה לנשים ללא תלסמיה. אבל, לא נצפו הבדלים בציון אפגר, מומים מולדים או תמותה מסב-לידתית (Perinatal).
  
בנוסף נמדוד פריטין, מאחר ואנשים כאלה יכולין לסבול גם מ- iron deficiency anemia.  ל-β טלסמיה יש רמה גבוהה של Hb F ו- Hb A2 (יותר מ-3.5%).
+
==בדיקת סקר להמוגלובינפתיה==
  
לא ניתן לזהות α - thalassemia trait בהמוגלובין אלקטרופורזה. רק בדיקה גנטית יכולה לאבחן את המצב הנ״ל.
+
{{הפניה לערך מורחב|מעקב היריון ובדיקות סקר טרום היריון}}
לכן, אם MCV קטן מ-80, שללנו אנמיה מחוסר ברזל, ולא מצאנו באלקטרופורזה β - thalassemia trait (כלומר רמה מוגברת של המוגלובין F או A2) יש לבצע בדיקה גנטית לאיתור deletion בגן לשרשרת α.
 
  
[[קובץ:המוגלובינופתיות5.png|מרכז|500px]]
+
אם שני ההורים ידועים כנשאים יש להפנותם ל[[ייעוץ גנטי]]. בדיקת הסקר הראשונה תהיה [[ספירת דם]], כאשר נמדוד את הנפח הממוצע של תאי הדם האדומים (MCV, {{כ}}Mean Corpuscular Volume) באנשים בסיכון לאלפא תלסמיה או בטא תלסמיה. MCV קטן מ- 80 fL{{כ}} (Femtoliters) יכול לרמז על נשאות של אחת התלסמיות, ולכן במקרה כזה נפנה לבדיקת אלקטרופורזה של המוגלובין.
  
===זוגות בסיכון גבוה לילד affected===
+
בנוסף נמדוד [[פריטין]], מאחר ואנשים כאלה יכולים לסבול גם מ[[אנמיה מחוסר ברזל]]. לבטא תלסמיה יש רמה גבוהה של המוגלובין F והמוגלובין A2 (יותר מ-3.5%).
  
האפשרויות לאבחון מוקדם הם CVS, דיקור מי שפיר ו-PGD .
+
לא ניתן לזהות נשאות לאלפא תלסמיה בבדיקת אלקטרופורזה להמוגלובין. רק בדיקה גנטית יכולה לאבחן את מצב זה.
 +
לכן, אם MCV קטן מ-80, ניתן לשלול אנמיה מחוסר ברזל, ואם לא נמצאה נשאות לבטא תלסמיה באלקטרופורזה של המוגלובין (כלומר רמה מוגברת של המוגלובין F או A2), יש לבצע בדיקה גנטית לאיתור מחיקה בגן לשרשרת α.
  
[[קובץ:המוגלובינופתיות6.png|ממוזער|מרכז|600px|Abbreviations: ASO, allele specific oligonucleotide. Hb, hemoglobin; MCH, mean corpuscular hemoglobin; MCV, mean corpuscular volume; PCR, polymerase chain reaction; S. blot. Southern blot]]
+
בזוגות הנמצאים בסיכון גבוה לילד פגוע (Affected), עומדות האפשרויות הבאות לאבחון מוקדם:
 +
*[[בדיקת סיסי שילייה]] (CVS, {{כ}}Chorionic Villi Sampling)
 +
*[[דיקור מי שפיר]]
 +
*[[אבחון טרום השרשתי]] (PGD, {{כ}}Pre Gestational Diagnosis)
  
 
==ביבליוגרפיה==
 
==ביבליוגרפיה==
שורה 179: שורה 189:
  
 
* לנושא הקודם: [[נפח מי השפיר במהלך ההיריון - Amniotic fluid volume during pregnancy]]
 
* לנושא הקודם: [[נפח מי השפיר במהלך ההיריון - Amniotic fluid volume during pregnancy]]
* לנושא הבא: [[טרומבוציטופניה בהיריון - Thrombocytopenia during pregnancy]]
+
* לנושא הבא: [[תרומבוציטופניה בהיריון - Thrombocytopenia during pregnancy]]
  
  
שורה 187: שורה 197:
  
 
[[קטגוריה: המטולוגיה]]
 
[[קטגוריה: המטולוגיה]]
[[קטגוריה: ילדים]]
+
[[קטגוריה: נשים]]
[[קטגוריה: מיילדות]]
+
[[קטגוריה: פנימית]]

גרסה אחרונה מ־16:43, 13 באפריל 2021


המוגלובינופתיות - היבטים מיילדותיים
Hemoglobinopathies - obstetric aspects
יוצר הערך דר' מאור ממן
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםהמוגלובינופתיות

המוגלובינופתיות כוללות קבוצה הטרוגנית של תשניות (Mutation) נקודתיות במבנה ההמוגלובין ותלסמיות.

מבנה ההמוגלובין

4 שרשראות פוליפפטידיות (Polypeptide) הקשורות, כל אחת, למולקולת הם (Heme). השרשראות הפוליפפטידיות הן: α, β, γ, ε, δ, ζ

המוגלובין של אדם מבוגר מכיל:

  • 2 שרשראות α ושתי שרשראות β = המוגלובין A
  • 2 שרשראות α ושתי שרשראות γ = המוגלובין F
  • 2 שרשראות α ושתי שרשראות δ = המוגלובין A2

המוגלובין F הוא ההמוגלובין העיקרי אצל העובר בשבועות 12-24. בשליש (Trimester) השלישי להיריון מתחיל יצור שרשראות β ואיתן המוגלובין A. במבוגר כ-3% מההמוגלובין הוא A2 . הגן לגלובין אלפא (α-globin) נמצא בכרומוזום 16, והגן לגלובין בטא (β-globin) נמצא בכרומוזום 11.

אנמיה חרמשית (Sickle cell anemia)

אפידמיולוגיה

אנמיה חרמשית שכיחה בעיקר באפריקאים. 1 מכל 12 אפרו-אמריקאים בארה"ב (ארצות הברית) יהיה נשא של אנמיה חרמשית. הנשאות למחלה שכיחה גם באיטלקים, ערבים ויוונים.

אטיולוגיה

אנמיה חרמשית הנה הפרעה אוטוזומלית (Autosomal) נסגנית (Recessive), בה נוצר המוגלובין S, כתוצאה מהחלפה נקודתית של טימין (Thimine) באדנין (Adenine) בגן לגלובין בטא. הדבר מביא להחלפת ואלין (Valine) בחומצה גלוטאמית (Glutamic acid) בשרשרת הגלובין בטא. הנשאים ההטרוזיגוטים (Heterozygous) להמוגלובין S נקראים "Sickle cell trait".

הצורה הקשה של המחלה מתבטאת כאשר ישנו המוגלובין SS, אלו הם ההומוזיגוטים (Homozygous) הסובלים מאנמיה חרמשית. תיתכן גם הפרעה חרמשית באנשים עם המוגלובין S, בשילוב הפרעה נוספת במבנה הגלובין בטא. למשל Sickle cell-hemoglobin C disease ‏(Hb SC disease), ו-Hemoglobin sickle-beta thalassemia ‏(Hb S/β-thalassemia).

קליניקה

הקליניקה האופיינית מתרחשת במצבים של הפחתה במתח החמצן, אז הכדורית משנה צורה והופכת חרמשית. הדבר גורם לעליה בצמיגות הדם, ולתמס דם (Hemolysis) ואנמיה שמביאים להחמרה בהפרעת החימצון.

כאשר הכדוריות חוסמות כלי דם קטנים, יכולה להיפגע אספקת הדם לאיברים חיוניים ולגרום למשבר חסימתי של כלי דם (Vasoocclusive crisis). הדבר עלול לפגוע בטחול, בריאות, בכליות, בלב ובמוח. מבוגרים עם המוגלובין SS מאבדים את הטחול עד הגיעם לבגרות- איבוד טחול עצמוני (Autosplenectomy). הדבר מגביר את הסיכון לזיהומים.

הסיכון החמור ביותר לחולים אלה הוא מצב המכונה תסמונת חזה חריפה (Acute chest syndrome) ומופיע ב-40% מהחולים. המצב מאופיין בתסנינים ריאתיים המלווים בחום, במיעוט חמצון (Hypoxia) וחמצת, בכאב צדרי (Pleural) ובשיעול. התסנינים אינם זיהומיים אלא תסחיפים של חרמשים ממוח העצם של עצמות ארוכות. שיעור התמותה עומד על 3%, ו- 15% מהמקרים יזדקקו להנשמה. התסמונת מגורה על ידי 4 דברים: זיהום, תסחיף ממוח העצם, תסחיף פקיקי (Thromboembolism) ותמט ריאות (Atelectasis). אירועים חוזרים יכולים לגרום למחלת ריאות מיצירה (Restrictive) וליתר לחץ דם ריאתי.

בהומוזיגוטים לאנמיה חרמשית, כמעט כל ההמוגלובין הוא S, עם כמות קטנה של המוגלובין A2 והמוגלובין F. הטרוזיגוטים למחלה, עם המוגלובין AS, מאופיינים באחוז גבוה יותר של המוגלובין A ומהלך א-תסמיני.

פגיעות אופייניות בחולי אנמיה חרמשית כוללות הפרעות בעצמות, בעיקר בראש עצם הירך (Femur) ועצם הזרוע (Humerus), פגיעה כלייתית, איבוד טחול עצמוני, הגדלת כבד, אוטמים בריאות, אירוע מוחי, כיבים ברגליים, יתר לחץ דם ריאתי, התעבות (Hypertrophy) לבבית, נטייה לזיהומים ואלח דם.

גיל התמותה הממוצע לנשים הנו 48.

אבחנה

האבחנה של כל ההמוגלובינופתיות, כולל אנמיה חרמשית, מתבצעת באמצעות אלקטרופורזה של המוגלובין.

אנמיה חרמשית בהיריון

השפעת ההיריון על אנמיה חרמשית

נשים בהיריון נמצאות בסיכון לתחלואה ותמותה עקב השילוב בין האנמיה ההמוליטית ופגיעה באיברים רבים. מידת הסיכון משתנה עם הגנוטיפ (Genotype) ועם חומרת האנמיה.

השפעותיו של ההיריון על המחלה:

  • קרדיומיופתיה ויתר לחץ דם ריאתי מוחמרים בהיריון
  • אסור ליטול Hydroxyurea בהיריון, ולכן יש סיכוי גבוה יותר להתקפים
השפעת אנמיה חרמשית על ההיריון

בהשוואה לנשים עם המוגלובין AA, לנשים עם המוגלובין SS יש סיכון מוגבר לסיבוכים אימהיים כגון:

ולסיבוכים עובריים הכוללים:

היריון בנשים עם אנמיה חרמשית נמצא בסיכון מוגבר להפלה עצמונית, לידה מוקדמת, עיכוב בגדילה התוך רחמית ולידת מת. כאשר NST‏ (Non Stress Test) תקין, ככל הנראה אין פגיעה בעתודה השלייתית. השפעת נוספות של המחלה על ההיריון כוללות: יתר לחץ דם, רעלת היריון והיפרדות שליה.

ב-2008 פורסמו 2 עבודות גדולות שפירטו את הסיבוכים בהיריון:

סיבוכים שקדמו להיריון: קרדיומיופתיה [3.7=OR‏ (Odds Ratio)], יתר לחץ דם ריאתי (6.3).

סיבוכים בהיריון: פקקת בוריד מוחי (Cerebral vein thrombosis) ‏(4.9), דלקת ריאות (9.8), פקקת בווריד עמוק (DVT, ‏Deep Vein Thrombosis) ‏(2.5), אלח דם (6.8).

סיבוכים מיילדותיים: יתר לחץ דם / רעלת היריון (1.2), רעלת היריון ממאירה (Eclampsia)‏ (3.2), היפרדות שליה (1.6), לידה מוקדמת (1.4), עיכוב בגדילה התוך רחמית (2.2).

בנוסף לנשים עם המוגלובין SS, גם נשים עם המוגלובין SC נמצאות בסיכון מוגבר לאותם סיבוכים, אם כי בשיעור נמוך יותר מנשים עם המוגלובין SS.

טיפול

לנשים בהיריון הסובלות מאנמיה חרמשית, יש להמליץ על תוספת חומצה פולית, לפחות 4 מ"ג (מיליגרם) ביום, בגלל התחלופה הגבוהה של כדוריות הדם האדומות.

Hydroxyurea שהוכחה כמפחיתה את תדירות ההתקפים בנשים לא הרות, אינה מומלצת בהיריון בגלל מְפַגֵּמות (Teratogenic).

אם נותנים תרופות מרדימות (Narcotic) במהלך משבר אנמיה חרמשית, יש לשים לב לשינויים במוניטור הקשורים לתרופות אלה. אין מניעה לבצע הרדמה אפידורלית (Epidural).

משבר כאב (Painful crisis) בהיריון

הסיבה השכיחה לתחלואה היא משבר כאב. יש להימנע ככל האפשר מסביבה קרה, התייבשות ועקה. משבר כאב בהיריון, כמו בנשים לא הרות, מטופל בהערכה מהירה של רמת הכאב וטיפול משכך כאב:

  • טיפול באופיאטים (Opoid) במתן פומי (PO, ‏Per Os), מתן תוך שרירי (IM, ‏Intra Muscular) או מתן תוך ורידי (IV, ‏Intra Venous)
  • חמצן - יש לתת אם רוויון החמצן בדם נמוך מ-95%, על מנת להפחית את מספר התאים החרמשיים (תופעת Sicklings)
  • הערכה לנוכחות סיבוכים רפואיים כמו תסמונת חזה חריפה [חום, אוּץ נְשִׁימָה (Tachypnea), כאב חזה ומיעוט חמצון], זיהום, התייבשות, אנמיה קשה, דלקת כיס המרה וטחול מוגדל

משבר כאב בשליש השלישי להיריון יכול להיות ממושך ולא לעבור עד לאחר הלידה. גם שיעורי דלקת כליה ואגן הכליה (Pyelonephritis) עולים בזמן התקף, לכן נחפש חיידקים בשתן.

חיסונים

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC, ‏Centers for Disease Control) ממליץ לחסן את החולות כנגד פנאומוקוק, המופילוס אינפלואנזה ומנינגוקוק, כמו לחולים חסרי טחול.

עירוי דם וסינון פלזמה (Plasmapheresis) מניעתי, בהיריון עם אנמיה חרמשית

מדובר בנושא שנוי במחלוקת. יש להגביל את השימוש בעירויים רק למקרים בהם היולדת זקוקה להם, ובכך להפחית את שיעורי האלואימוניזציה, הזיהומים, ועומס היתר של ברזל.

סיבוכים גדולים כמו החמרת האנמיה, דימום, אלח דם, ניתוח קיסרי, משבר כאב ותסמונת חזה חריפה, יזדקקו ככל הנראה לסינון דם. אין הסכמה לגבי איזה המאטוקריט מהווה התוויה לעירוי דם. בכל מקרה, מטרת העירוי תהיה להוריד את שיעור המוגלובין S ל-40%, והעלאת ההמוגלובין ל- 10 g/dL (גרם/דציליטר).

יש לנטר את אחוז ההמוגלובין S ורמת ההמוגלובין עד סוף ההיריון, כדי לאתר צורך במתן עירוי נוסף. היו מחקרים שהראו תוצאות טובות בביצוע סינון דם 4-6 שבועות לפני הלידה.

היו מחקרים שהראו תוצאות טובות גם במתן עירויי דם מניעתיים.

במחקר אקראי מבוקר (RCT, ‏Randomized Controlled Trial) היחידי שבוצע עד כה, נמצא כי עירוי דם מניעתי קשור לפחות אירועי משבר כאב ואנמיה קשה, אך לא נמצא הבדל בתוצאות ההיריון. השיפור בתחלואה ובתמותה קשורים לשיפור במעקב, ולאו דווקא לעירויי הדם המניעתיים.

טיפול במהלך הלידה

יש לנהל לידה כמו בחולות לב ולהימנע מעומס יתר נפחי (Volume overload).

תלסמיה

בתלסמיה ישנה הפרעה בייצור שרשרת גלובין הגורמת לאנמיה מיקרוציטית (Microcytic). הקישור הגיאוגרפי של המחלה עם אגן הים התיכון היה אחראי לשם שניתן לה: תלסה (Thalassa) היא המילה ביוונית שמשמעותה ים, ומשמעותה של היימה (Haima) היא דם. התלסמיה מכונה על שם השרשרת שנפגעת. הסוגים השכיחים: α ו-β תלסמיה. תלסמיה מתרחשת בכל האוכלוסיות והקבוצות האתניות, אולם שכיחותה משתנה בין אוכלוסיות שונות.

אלפא תלסמיה (Alpha-thalassemia)

נובעת לרוב מחסר בגן של 2 או יותר עותקים של שרשרת הגלובין α.

מחיקה של שרשרת גלובין אחת (α-/αα) חסרת משמעות קלינית, ובדיקות המעבדה תקינות. חסר של 2 שרשרות αα/--) α) גורמת לנשאות של אלפא תלסמיה (Alpha thalassemia trait), שמתבטאת באנמיה מיקרוציטית קלה.

מחיקה יכולה להיות באותו כרומוזום (--/αα)- מצב המכונה Cis, או בשני כרומוזומים (-α-/α)‏- מצב המכונה Trans. מטופלים אלו נחשבים נשאים, ונמצאים בסיכון להוליד ילד עם תלסמיה חמורה יותר. המצב נקרא "Alpha thalassemia trait" או אלפא תלסמיה קטנה (Alpha thalassemia minor).

כאשר מדובר בסוג (--/Cis (αα, הוולדים נמצאים בסיכון להיווצרות המוגלובין α-/--) H) שהוא טטרהמר (Tetramer) של β, הקשור לאנמיה המוליטית, או להמוגלובין Bart's ‏(--/--)‏ -כלומר מצב של אלפא תלסמיה גדולה (Alpha thalassemia major). במצב זה אין שרשרות α בכלל, ויווצר טטרהמר של שרשראות γ. מצב זה קשור להידרופס, למוות עוברי תוך רחמי (IUFD, ‏Intrauterine Fetal Demise) ולרעלת היריון. הסוג האפריקני הוא ה- (-Trans (α-/α, כאשר חסר גן אחד בכל כרומוזום 16. במצב כזה לא תתפתח מחלת המוגלובין Bart's.

באנמיה חרמשית, המוגלובין S נוצר מפגיעה בשרשרת β. הצורות ההומוזיגוטיות (SS) והצורות ההטרוזיגוטיות (AS), יכולות לעבור בתורשה ביחד עם אחת הצורות של התלסמיה. במקרים כאלה, אלפא תלסמיה מפחיתה את חומרת המחלה החרמשית.

בטא תלסמיה (Beta-thalassemia)

בטא תלסמיה מתרחשת כתוצאה מתשנית בגן לשרשרת β. לא נוצר המוגלובין A. כאשר התשנית הטרוזיגוטית, המצב מכונה בטא תלסמיה קטנה ( Beta thalassemia minor).

כאשר התשנית הומוזיגוטית, המצב מכונה בטא תלסמיה גדולה (Beta thalassemia major) או אנמיית קולי (Cooley's anemia).‏ בטא תלסמיה גדולה מאופיינת באנמיה קשה, יצירת דם חוץ-לשדית (Extramedullary erythropoiesis), התפתחות מינית מאוחרת, והפרעות גדילה. רמות גבוהות של המוגלובין F עושות פיצוי קל למחסור בהמוגלובין A. בהעדר טיפול בעירויי דם תכופים, החולים צפויים למות עד גיל 10. בצורות פחות חמורות של בטא תלסמיה גדולה, המכונה בטא תלסמיה בינונית (Beta thalassemia intermedia), יש כמות קטנה של שרשרת β, ואיתה כמות קטנה של המוגלובין A.

הגן להמוגלובין S והגן לבטא תלסמיה מתנהגים לרוב כאלל (Allele), כאשר רק אחד מהם מועבר בתורשה מכל הורה. בטא תלסמיה קטנה נפוצה במזרח התיכון. לרוב תהיה אנמיה קלה או שהחולים יהיו א-תסמיניים, תלוי בכמות שרשראות ה-β. בטא תלסמיה קטנה יכולה להיות בשילוב עם המוגלובין S. במקרים הקשים ביותר לא נראה שרשראות β, ולא יהיה כלל המוגלובין A. בתלסמיה קטנה נראה 3.5% של המוגלובין A2 ו -2% של המוגלובין F.

ניהול היריון בחולות תלסמיה

מהלך ההיריון באישה עם אלפא תלסמיה אינו שונה ממהלך היריון באישה עם המוגלובין תקין.

תוארו מספר קטן של הריונות בנשים עם המוגלובין H. המהלך היה תקין למעט אנמיה כרונית קלה-בינונית. עד לאחרונה, היה נדיר לראות היריון בחולה עם בטא תלסמיה, בגלל התבגרות מאוחרת ותמותה מוקדמת ללא טיפול.

מאז הכניסה לשימוש של עירוי-על (Hypertransfusion) וצבתניות (Chelation) לברזל, עם Desferal ‏(Deferoxamine) משנות ה-70, תוארו מספר הריונות מוצלחים עם תלסמיה גדולה. ניתן לאפשר היריון בנשים עם בטא תלסמיה גדולה אם התפקוד הלבבי תקין, והאישה עברה טיפול בעירוי-על ממושך כדי לשמור על רמת המוגלובין של 10 g/dL, בתוספת צבתניות לברזל עם Desferal (סילוק עודפי הברזל). במהלך ההיריון יש לשמור על המוגלובין סביב 10 g/dL באמצעות עירויי דם. לרוב לא מטפלים ב-Desferal בהיריון, מפני שבטיחותו איננה ברורה.

יש לבצע מעקב גדילה לעובר. אם הגדילה לא תקינה, לבצע מעקב ניטור ופרופיל ביופיזיקלי (Biophysical profile).

אפשר ללדת בלידה נרתיקית. לידה בניתוח קיסרי שמורה להתוויות מיילדותיות.

בטא תלסמיה קטנה גורמת לרוב לאנמיה א-תסמינית קלה, כך שמעבר לטיפול בברזל כמקובל, אין צורך בטיפול נוסף. מחקר אחד מצא שיעור מוגבר של עיכוב בגדילה התוך רחמית ומיעוט מי שפיר בנשים עם תלסמיה קטנה, בהשוואה לנשים ללא תלסמיה. אבל, לא נצפו הבדלים בציון אפגר, מומים מולדים או תמותה מסב-לידתית (Perinatal).

בדיקת סקר להמוגלובינפתיה

Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבמעקב היריון ובדיקות סקר טרום היריון


אם שני ההורים ידועים כנשאים יש להפנותם לייעוץ גנטי. בדיקת הסקר הראשונה תהיה ספירת דם, כאשר נמדוד את הנפח הממוצע של תאי הדם האדומים (MCV, ‏Mean Corpuscular Volume) באנשים בסיכון לאלפא תלסמיה או בטא תלסמיה. MCV קטן מ- 80 fL‏ (Femtoliters) יכול לרמז על נשאות של אחת התלסמיות, ולכן במקרה כזה נפנה לבדיקת אלקטרופורזה של המוגלובין.

בנוסף נמדוד פריטין, מאחר ואנשים כאלה יכולים לסבול גם מאנמיה מחוסר ברזל. לבטא תלסמיה יש רמה גבוהה של המוגלובין F והמוגלובין A2 (יותר מ-3.5%).

לא ניתן לזהות נשאות לאלפא תלסמיה בבדיקת אלקטרופורזה להמוגלובין. רק בדיקה גנטית יכולה לאבחן את מצב זה. לכן, אם MCV קטן מ-80, ניתן לשלול אנמיה מחוסר ברזל, ואם לא נמצאה נשאות לבטא תלסמיה באלקטרופורזה של המוגלובין (כלומר רמה מוגברת של המוגלובין F או A2), יש לבצע בדיקה גנטית לאיתור מחיקה בגן לשרשרת α.

בזוגות הנמצאים בסיכון גבוה לילד פגוע (Affected), עומדות האפשרויות הבאות לאבחון מוקדם:

ביבליוגרפיה

  • ACOG 78 - January 2007

ראו גם


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר מאור ממן, מרכז רפואי רבין, בילינסון-השרון