האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "מזותרפיה וטיפול בכאב - Mesotherapy and pain management"

מתוך ויקירפואה

מ (added Category:פנימית using HotCat)
 
(82 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{ערך בבדיקה}}
 
 
 
{{מחלה
 
{{מחלה
 
|תמונה=
 
|תמונה=
 
|כיתוב תמונה=
 
|כיתוב תמונה=
 
|שם עברי= מזותרפיה וטיפול בכאב
 
|שם עברי= מזותרפיה וטיפול בכאב
|שם לועזי=  
+
|שם לועזי= Mesotherapy and pain management
 
|שמות נוספים=
 
|שמות נוספים=
 
|ICD-10=
 
|ICD-10=
שורה 14: שורה 12:
 
}}
 
}}
 
{{הרחבה|כאב}}
 
{{הרחבה|כאב}}
 +
ה'''מזותרפיה''' (Mesotherapy) היא טכניקה טיפולית שהתפתחה בצרפת ושימושה העיקרי הוא טיפול בכאב.
  
המזותרפיה היא טכניקה טיפולית שהתפתחה בצרפת ומשמשת בעיקר בטיפול בכאב.
+
בשיטה זו משתמשים בהזרקות מקומיות תת-עוריות, המכילות בדרך כלל כמויות מזעריות של תרופות אלופתיות (Allopathic medicine). צורת הטיפול המקומי והמינון הנמוך של התרופות מפחיתים את הסיכון לפגיעה יאטרוגנית (Iatrogenic), מצד אחד, ותורמים לפעולה יעילה יותר שלהן, מצד שני.
  
את הטכניקה מלמדים כיום בצרפת ב-5 בתי ספר לרפואה. המזותרפיה נכנסה "לסל הבריאות" הצרפתי כשיטה מקובלת לטיפול בכאב. עמותות פעילות של המזותרפיה קיימת כיום ביותר מ-20 מדינות, כולל בישראל.
+
המזותרפיה היא שיטה טיפולית המשתמשת בתת-העור כמתווך להחדרת תרופות במינונים מדוללים אל הגוף. התרופות המוחדרות הן לרוב תרופות מוסכמות (Conventional drugs), אך במהלך הטיפול מסתייעים גם במלחים, [[מינרלים]] ו[[ויטמינים]]. התרופות מדוללות ומוחדרות בכמויות קטנות אל תת–העור, מעל האזור הפתולוגי או אל נקודות אחרות הקשורות למחלה. מאחר שהתרופות נותרות באזור המוזרק זמן ארוך יחסית, ניתן לטפל במזותרפיה בתדירות נמוכה יותר בהשוואה לטיפול מקובל אחר. דוקטור Pistor, מייסד הטכניקה, הגדיר את הטיפול במזותרפיה כ"כמות קטנה, לעיתים רחוקות, במיקום קרוב".
  
המזותרפיה החלה להתפתח משנת 1952. היא אינה סוג של רפואה חדשה אלא שיטה טיפולית נוספת בתוך הרפואה הקיימת. בצרפת ובארץ רק רופאים מורשים לתת טיפול זה.
+
===היסטוריה===
 +
המזותרפיה החלה להתפתח בשנת 1952 כשיטה טיפולית נוספת בתוך הרפואה הקיימת. הרעיון הבסיסי של המזותרפיה, שעלה מתוך התנסותו הקלינית של דוקטור Michel Pistor, אומר כי יש להחדיר את התרופה הדרושה קרוב לאזור הפגוע דרך העור. רעיון זה כבר מצא את ביטויו באותה תקופה בטיפולים שונים, כמו בהזרקה מקומית כטיפול ב[[כאב פרקים|כאבי פרקים]]. דוקטור Pistor היה הראשון שלימד וארגן את השיטה לשימוש קליני. הוא ייסד את העמותה הצרפתית למזותרפיה, הכוללת היום כ-1,000 חברים, ואת העמותה הבין-לאומית למזותרפיה.
  
בשיטה משתמשים בהזרקות מקומיות תת–עוריות, המכילות בדרך כלל כמויות מזעריות של תרופות אלופתיות. צורת הטיפול המקומי והמינון הנמוך של התרופות מפחיתים את הסיכון לפגיעה יאטרוגנית, מצד אחד, ותורמים לפעולה יעילה יותר שלהן, מצד שני.
+
בשנת 1976 פתח דוקטור André Dalloz-Bourguignon את מרפאת הייעוץ הראשונה למזותרפיה בבית החולים Necker ב-Paris.
 +
בשנת 1982 ערכו דוקטור Daniel Corbel ודוקטור André Kaplan את הניסויים הקלינים הראשונים בתחום המזותרפיה על ידי שימוש באיזוטופים רדיואקטיביים (Radioactive isotopes) כדי להוכיח את יעילות הטיפול. עבודות אלו הובילו, בין השאר, להכרה בשנת 1987 במזותרפיה על ידי האקדמיה הצרפתית לרפואה כ"חלק בלתי נפרד מהרפואה בכלל".
  
==הגדרה==
+
היום השימוש במזותרפיה נפוץ ברחבי צרפת במספר רב של מרפאות, בתוך בתי החולים ומחוץ להם ומזותרפיה אף נלמדת בחמישה בתי ספר לרפואה בצרפת. הטיפול במזותרפיה נכלל כטיפול נגד כאב בסל הבריאות הצרפתי{{הערה|שם=הערה1|Sal Ha Briouth. Classification commune des actes médicaux. (CCAM) 2002}}. ברחבי העולם פועלות עשרים עמותות לטיפול במזותרפיה, כולל בצרפת ובישראל, בהן רק רופאים מורשים לתת טיפול זה. הקונגרס הבין-לאומי השנים עשר למזותרפיה נערך בפברואר 2008 במקסיקו.
  
המזותרפיה היא שיטה טיפולית המשתמשת בתת-העור כמדיום להחדרת תרופות במינונים מדוללים אל הגוף. התרופות המוחדרות היום בד"כ תרופות קונבנציונליות, אך מסתייעים גם במלחים, במינרלים ובוויטמינים. התרופות מדוללות ומוחדרות בכמויות קטנות אל תת–העור, מעל האזור הפתולוגי או אל נקודות אחרות הקשורות למחלה. מאחר שהתרופות נותרות באזור המוזרק זמן ארוך?יחסית, ניתן לטפל במזותרפיה בתדירות נמוכה יותר בהשוואה לטיפול קונבנציונלי. העיקרון של השיטה, על פי ד"ר פיסטור מייסד הטכניקה: "כמות קטנה, לעתים רחוקות, במיקום קרוב".
+
===ביסוס מחקרי===
 +
זמן רב הייתה המזותרפיה שיטת טיפול על בסיס אמפירי (Empirical) בלבד, אך החל משנת 1982 נעשו ניסויים מבוקרים ומחקרים קליניים רבים, בעיקר ביוזמת העמותה הצרפתית למזותרפיה. מספר דוגמאות למחקרים אלו:
 +
* דוקטור André Dalloz-Bourguignon ({{כ}}Paris{{כ}}, 1982) חקר את הדיפוזיה (Diffusion) של חומרים ברקמות תת–עוריות אנושיות על ידי קסרוגרפיה (Xerography)
 +
* דוקטור Pitzura ({{כ}}Italy{{כ}}, 1983) בדק בחזירי ים את המעבר בדיפוזיה של חומרים שהוזרקו דרך העור למפרק הברך
 +
* דוקטור Castel ודוקטור Le Coz (Paris{{כ}}, 1982) חקרו את הימצאותם של חומרים פארמקולוגיים ([[Methylene blue]] ו[[נוגדי דלקת לא סטרואידלים]] (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs, NSAIDs)) ברקמות סינוביאליות (Synovial) של הברך, לאחר הזרקה תוך עורית שלהם
 +
* דוקטור Gutelman ו-Gerrard ({{כ}}Brussels{{כ}}, 1992) אישרו באמצעות כרומטוגרפיה ([[Chromatography]]) וספקטרוגרפיה ([[Spectrography]]) את נוכחותם של צירופי התרופות שבשימוש מזותרפיה
  
==היסטוריה==
+
השימוש באיזוטופים רדיואקטיביים שינה את התפיסה לגבי דרך הפעולה של המזותרפיה ואיפשר ביצוע מחקרים נוספים בתחום:
 +
* דוקטור Corbel ({{כ}}Tours{{כ}}, 1983) חקר את הפרמקוקינטיקה ([[Pharmacokinetics]]) המקומית, האזורית והכללית של איזוטופים שונים, שהוזרקו תוך עורית ואת הפרפוזיה (Perfusion) של מולקולות שונות לעבר אברי המטרה שלהן
 +
* דוקטור André Kaplan (Paris{{כ}}, 1993-1983) חקר את ההשפעה של עומק ההזרקה של [[Calcitonin]] מסומן{{הערה|שם=הערה2|Rincourt D, Kaplan AJ. Implication for Mesotherapy of an essay of injected calcitonin labeled with 125 iodine. IVeme Congres International de Mesotherapie 1985}} על יעילות הטיפול. הוא חקר, עם דוקטור Coutris, את הפרמקוקינטיקה התוך עורית של מולקולות חומר קטנות ושל קולואידים (Colloids) באמצעות מיפוי תוך עורי{{הערה|שם=הערה3|Kaplan AJ, Coutris G. Meso-scintiscanning and proposed standardization of theories on Mesotherapy. VIth Congres International de Mesotherapie, 9-10-11 Octobre 1992;Bruxelles, Belgique}}
  
הרעיון הבסיסי של המזותרפיה עלה מתוך התנסות קלינית של ד"ר מישל פיסטור ב-1952, ועל פיו יש להחדיר את התרופה הדרושה קרוב לאזור הפגוע, דרך העור.  
+
עבודות אלו הובילו לתפיסה חדשה של הפרמקולוגיה (Pharmacology) התוך עורית{{הערה|שם=הערה4|Coutris G, Kaplan AJ. Superficial intradermal injection : Diagnostic use in nuclear medicine. Journal de medecine nucleaire et de biophysique 89;13,4,229-233}} ולהבנה כי שכבת העור השטחית משמשת כמאגר עורי למולקולות המוזרקות במזותרפיה ומשך זמן האגירה עומד ביחס הפוך לעומק ההזרקה. מולקולות בעלות משקל מולקולרי נמוך עוברות בדיפוזיה דרך הנימים אל מחזור הדם בעוד שמולקולות בעלות משקל מולקולרי גבוה עוברות דיפוזיה דרך המערכת הלימפתית (Lymphatic). החומרים המוזרקים מגיעים ומתרכזים ברקמות ובאברי המטרה, על פי הזיקה (Affinity) שלהם, ובדרך זו הם עוקפים את המערכת הכבדית הראשונית.
  
רעיון זה כבר מצא את ביטויו באותו זמן, לדוגמה בהזרקה מקומית כטיפול בכאבי מפרקים. ד"ר פיסטור היה הראשון שלימד וארגן את השיטה לשימוש קליני. הוא ייסד את העמותה הצרפתית למזותרפיה, שיש בה כיום כ-1,000 חברים, ואת העמותה הבין-לאומית למזותרפיה, הכוללת 20 עמותות ברחבי העולם, לרבות ישראל.  
+
בנוסף, למזותרפיה הצלחה טיפולית במסגרת הרפואה הווטרינרית שיש בה בכדי להעיד על יעילות השיטה מול אלו הרואים בה בבחינת טיפול אינבו (Placebo).
  
הקונגרס הבין-לאומי השניים עשר למזותרפיה נערך בפברואר 2008 במקסיקו.
+
==התוויות לביצוע ההליך==
 +
המזותרפיה אומצה במהירות כשיטת טיפול ל[[צלוליט]] (Cellulite) ברפואה האסתטית, עד כדי שנוצרה תדמית שזוהי ההתוויה העיקרית לטיפול בשיטה זו. ראייה זו היא בבחינת "עץ אחד המסתיר את היער".
  
בשנת 1976 פתח ד"ר אנדרה דאלוז–בורגיניון את המרפאה למזותרפיה המייעצת הראשונה בבית החולים נקר בפריז.?
+
שימושה העיקרי של טכניקת המזותרפיה הוא טיפול בכאב. טיפול במזותרפיה עדיף כאשר:
 +
* הוא יעיל יותר מטיפול שמרני (לדוגמה: בטיפול ב[[תסמונת הכאב האזורית המורכבת]] (Complex regional pain syndrome))
 +
* הוא יעיל במידה שווה לטיפול שמרני אך עם פחות סיכון לפגיעה יאטרוגנית (Iatrogenic) (לדוגמה: טיפול בדלקת הגיד ([[Tendinitis]]))
 +
* אין טיפול יעיל אחר למחלה (לדוגמה: טיפול ב[[מחלת פיירוני]] (Peyronie disease))
  
ב-1982 ערכו ד"ר דניאל קורבל וד"ר אנדרה קפלן את הניסויים הראשונים במחקר זה. הם השתמשו באיזוטופים רדיואקטיביים כדי להוכיח את יעילות הטיפול. עבודות אלו הובילו, בין השאר, להכרה ב–1987 במזותרפיה ע"י האקדמיה הצרפתית לרפואה כ"חלק אינטגרלי מהרפואה בכלל".  
+
ישנם יתרונות רבים למזותרפיה בטיפול בכאב, כולל הפחתה או הימנעות מטיפול בתרופות עם תופעות לוואי (כמו [[Morphine]], {{כ}}[[Steroids]] {{כ}}ונוגדי דלקת לא סטרואידלים) והפחתה או הימנעות מפעולות מיותרות או טראומטיות (כמו חסמים עצביים, [[גלי רדיו]] והזרקות אפידורליות). במזותרפיה אף ניתן לטפל בחולים עם רגישות יתר או התוויות נגד לטיפולים אחרים, כמו חולים במחלת [[כיב פפטי]], נשים ב[[היריון]], חולים מבוגרים או חולים המטופלים ב[[נוגדי קרישה]].
  
היום נכלל הטיפול במזותרפיה כטיפול נגד כאב בסל הבריאות הצרפתי{{הערה|שם=הערה1|Sal Ha Briouth. Classification commune des actes médicaux. (CCAM) 2002}}. השימוש במזותרפיה נפוץ כיום ברחבי צרפת במספר רב של מרפאות, בתוך בתי החולים ומחוץ להם.
+
קיימות התוויות נוספות לשימוש במזותרפיה, פרט לטיפול בכאב, כמו מניעת זיהומים כרוניים, מחלות של המערכת החיסונית ורפואה אסתטית{{הערה|שם=הערה6|Kaplan A, Tordjman M. What is Mesotherapy? The Israel journal of family practice 2003;13:102}}.
  
==מחקרים מדעיים על המזותרפיה==
+
===טיפול בכאב נוסיספטיבי (Nociception)===
 +
מזותרפיה משמשת כטיפול תסמיני במקרים מסוימים, כדוגמת טיפול באזור הפגוע וב[[כאב מוקרן]] (Referred pain). במקרים אחרים, מזותרפיה היא טיפול אטיולוגי שפועל על סיבת הכאב, לדוגמה: כאבים משניים ל[[שבר אוסטאופורוטי]] (Osteoporosis related-fracture), תסמונת מנהרת שורש כף היד ([[Carpal Tunnel syndrome]]), טיפול בסיסי ב[[מיגרנות]] ובכאב ראש מתחי ([[Tension Headache]]) על ידי הזרקת [[חוסמי בטא]] באזור הקרקפת.
  
זמן רב הייתה המזותרפיה שיטת טיפול על בסיס אמפירי בלבד, אך החל מ–1982 נעשו ניסויים מבוקרים ומחקרים קליניים רבים, בעיקר ביוזמת העמותה הצרפתית למזותרפיה. מספר דוגמאות למחקרים כאלה:
+
כאבים נמצאים כמעט בכל פתולוגיה בגוף האדם, וישנן התוויות רבות לטיפול במזותרפיה:
* ד"ר דאלוז-בורגיניון (פריז 1982) חקר את הדיפוזיה של חומרים ברקמות תת–עוריות אנושיות ע"י קסרוגרפיה.
+
* אוסטאוארתרופתיה ([[Osteoarthropathy]])
* ד"ר פיטזורה (איטליה 1983) בדק בחזירי ים את המעבר בדיפוזיה של חומרים שהוזרקו דרך העור (למפרק הברך).
+
* דלקת מפרקים ניוונית ([[Osteoarthritis]]) וכאבי פרקים
* ד"ר קאסטל וד"ר לה קוז (פריז 1982) חקרו את הימצאות חומרים פארמקולוגיים (מתילן בלו ונוגדי דלקת מסוג NSAID) ברקמות סינוביאליות של הברך, לאחר הזרקה אינטרה-דרמלית שלהם.
+
* פתולוגיות של המפרקים, כשאין מקום להתערבות כירורגית
* ד"ר גוטלמן וג'ררד (בריסל 1992) אישרו באמצעות כרומטוגרפיה וספקטרוגרפיה את נוכחות צירופי התרופות שבשימוש מזותרפיה.
+
* כאבים משבר אוסטאופורוטי
 +
* כאבי עמוד שדרה
 +
* כאב גב תחתון עם מרכיב רדיקולופתי (לחץ על העצב הסכיאטי - [[Sciatica]])
 +
* תסמונת מנהרת שורש כף היד
 +
* [[תסמונת כאב מיופציאלי]] (Myofascial pain syndrome)
 +
* [[אפיקונדיליטיס לטראלי]] (Lateral Epicondylitis)
 +
* תסמונת השרוול המסובב ([[Rotator cuff syndrome]])
 +
* תסמונת על שם [[Tietze syndrome|Tietze]]
 +
* [[אצבע הדק]] (Trigger Finger)
 +
* [[כאבי ראש]] ומיגרנות
 +
* תסמונת הכאב האזורית המורכבת
 +
* [[דאבת השרירים]] (Fibromyalgia)
 +
* מתח ו[[חרדה]]
  
השימוש באיזוטופים רדיואקטיביים שינה את התפיסה לגבי דרך הפעולה של המזותרפיה.
+
בנוסף, ניתן להשתמש במזותרפיה כטיפול בכאב לאחר כירורגיה אורתופדית, [[אנדוסקופיה]] של מפרקים וכאב הנגרם בעקבות פגיעות ספורט לדוגמת [[נקע]]ים, דלקות גידים, סיבוכים של נקעים חוזרים ו[[שברי מאמץ]].
* ד"ר קורבל (טור 1983) חקר את הפרמקוקינטיקה המקומית, האזורית והכללית של איזוטופים שונים, שהוזרקו אינטרה-דרמלית ואת הפרפוזיה של מולקולות שונות לעבר אברי המטרה שלהן.
 
* ד"ר אהרון (אנדרה) קפלן (פריז 1993-1983) חקר את ההשפעה של עומק ההזרקה של קלציטונין מסומן {{הערה|שם=הערה2|Rincourt D, Kaplan AJ. Implication for Mesotherapy of an essay of injected calcitonin labeled with 125 iodine. IVeme Congres International de Mesotherapie 1985}} על יעילות הטיפול. הוא חקר, עם ד"ר קוטריס, את הפרמקוקינטיקה האינטרה-דרמלית של מולקולות חומר קטנות ושל קולואידים באמצעות מיפוי אינטרה-דרמלי{{הערה|שם=הערה3|Kaplan AJ, Coutris G. Meso-scintiscanning and proposed standardization of theories on Mesotherapy. VIth Congres International de Mesotherapie, 9-10-11 Octobre 1992;Bruxelles, Belgique}}.
 
עבודות אלו הובילו לתפיסה חדשה של הפרמקולוגיה האינטרה-דרמלית שניתנת לסיכום בצורה הבאה {{הערה\שם=הערה4|Coutris G, Kaplan AJ. Superficial intradermal injection : Diagnostic use in nuclear medicine. Journal de medecine nucleaire et de biophysique 89;13,4,229-233}}:
 
# שכבת העור השטחית משמשת כמאגר עורי למולקולות המוזרקות במזותרפיה. משך זמן זה עומד ביחס הפוך לעומק ההזרקה.
 
# מולקולות בעלות משקל מולקולרי נמוך עוברות בדיפוזיה  דרך הקפילרות אל מחזור הדם.
 
# מולקולות בעלות משקל מולקולרי גבוה עוברות דיפוזיה  דרך המערכת הלימפתית.
 
# החומרים המוזרקים מגיעים ומתרכזים ברקמות ובאברי המטרה, על פי האָפִינִיוּת שלהם. בדרך זו הם עוקפים את המערכת הכבדית הראשונית.
 
  
יש לציין, שדרך ההזרקה הזאת דומה במקצת למתן תרופות ע"י מדבקות עוריות
+
=== טיפול בכאב נוירופתי (Neuropathic)===
(First Pass Effect) או משחות שונות, אך בצורת מתן זו ניתן להחדיר מספר מוגבל בלבד של מולקולות קטנות המסוגלות לחדור את מחסום האפידרמיס. לעומת זאת, במזותרפיה אנו יכולים לעקוף מחסום זה.
+
בטיפול ב[[כאב נוירופתי]] משתמשים גם באפקט הרפלקסותרפיה ([[Reflexotherapy]]) של ההזרקות. במקרה הזה לא משתמשים בחומרים להרדמה מקומית אלא להפך, בתרופות שגורמות גירויים לצורך דה-סנסיטיזציה (Desensitisation). מזותרפיה יכולה להיות מזור נוסף לטיפול בכאב מסוג זה.
  
==דרך הפעולה==
+
מולקולות רבות נבדקות כחומרים לטיפול בכאב נוירופתי - [[קלציטונין - Calcitonin|Calcitonin]]{{כ}}, Amitryptiline) [[Elatrol]]{{כ}}), [[Clomipramine]], ({{כ}}[[Capsicum|Capsicum 5 DH]] (Doubled Haploid {{כ}}ו-Morphine עם חומרי דילול לחומרים פעילים ([[NaCI]], [[מגנזיום]] או מים לצורך הזרקה).
  
הרופא המשתמש במזותרפיה מסתייע ברפואה הקונבנציונלית, אך מסתייע בצורות נוספות של טיפול. כצעד ראשון הוא מנסה להגיע לאבחנה מדויקת ככל האפשר באמצעות בדיקה פיזיקלית ובדיקות עזר נוספות. לאחר שהגיע לאבחנה, הוא מנסה להעריך את צורת הטיפול היעילה ביותר אצל אותו חולה ומביא בחשבון גם את המזותרפיה כצורת טיפול מועדפת. מסיבה זו יש לקחת בחשבון באנמנזה את התוויות הנגד של כל תרופה הכוללות רגישות ידועה של החולה לאותו החומר, או אינטראקציות בין-תרופתיות אחרות.
+
==מטופלים שאינם מתאימים לביצוע ההליך==
 +
לא ניתן לטפל במזותרפיה בחולים בעלי פחד ממחטים ומזריקות, רגישות ידועה לחומר המוזרק, זיהום באזור ההזרקה ועור המועד ליצירת [[Keloid]]. כמו כן, לא נטפל במקרים שדורשים טיפול אחר ממזותרפיה, לדוגמה [[Arthrosis]] קשה הדורש תיקון כירורגי.
 +
 
 +
==סוגי ההליכים ותיאורם==
 +
===דרך הפעולה===
 +
הרופא המשתמש במזותרפיה מסתייע ברפואה המקובלת, אך גם בצורות נוספות של טיפול. כצעד ראשון הוא מנסה להגיע לאבחנה מדויקת ככל הניתן באמצעות בדיקה גופנית ובדיקות עזר נוספות. לאחר שהגיע לאבחנה, הוא מנסה להעריך את צורת הטיפול היעילה ביותר אצל אותו חולה ומביא בחשבון גם את המזותרפיה כצורת טיפול מועדפת. מסיבה זו יש לקחת בחשבון באנמנזה את התוויות הנגד של כל תרופה, כולל רגישות ידועה של החולה לאותו החומר או יחסי גומלין (Interaction) בין-תרופתיות.
  
 
צורת הפעולה במזותרפיה היא פשוטה: "יד, מזרק ומחט". ניתן להשתמש בצורות הזרקה נוספות, מכניות, אלקטרוניות וכו', אך הן אינן בהכרח יעילות יותר מההזרקה הפשוטה, שאף פחות כואבת. בהזרקה יש להשתמש בחומרים מוכרים וכן לחטא היטב את אזור ההזרקה.
 
צורת הפעולה במזותרפיה היא פשוטה: "יד, מזרק ומחט". ניתן להשתמש בצורות הזרקה נוספות, מכניות, אלקטרוניות וכו', אך הן אינן בהכרח יעילות יותר מההזרקה הפשוטה, שאף פחות כואבת. בהזרקה יש להשתמש בחומרים מוכרים וכן לחטא היטב את אזור ההזרקה.
  
עומק ההזרקה (מ-0.2 מ"מ ועד ל-10 מ"מ) ומיקומה באזורים השונים נקבע על פי הפתולוגיה עצמה והגישות השונות המקובלות של המזותרפיה כיום.
+
עומק ההזרקה (מ-0.2 מ"מ (מילימטר) ועד ל-10 מ"מ) ומיקומה באזורים השונים נקבע על פי הפתולוגיה עצמה והגישות השונות המקובלות בטיפול במזותרפיה. נהוג להשתמש במחט 4 מ"מ 27G{{כ}} (Gauge).
  
מחטים בשימוש: מחט  4מ"מ 27G.
+
דרך ההזרקה הזאת דומה במקצת למתן תרופות על ידי מדבקות עוריות (First pass effect) או משחות שונות, אך בצורות מתן אלו ניתן להחדיר מספר מוגבל בלבד של מולקולות קטנות המסוגלות לחדור את מחסום עילית העור (Epidermis). לעומת זאת, במזותרפיה ניתן לעקוף מחסום זה.
  
==חומרים בשימוש==
+
===חומרים בשימוש===
 +
במזותרפיה נהוג להשתמש בתרופות שונות, לרוב חומרים אלופתיים שהפרמקולוגיה שלהם כבר ידועה, מלחים ומינרלים, אוליגואלמנטים (Oligo-elements), ויטמינים ולעיתים גם חומרים הומאופתיים (Homeopathy). יש לדלל את החומרים הפעילים בממיס טבעי, בדרך כלל עד פי 10. יש להשתמש בכמויות קטנות של תמיסה, בדרך כלל 1 עד 2 מיליליטר, כאשר לרוב משתמשים בעירוב של מספר חומרים פעילים בכל הזרקה{{הערה|שפ=הערה5|Silva JF, Picon RN. Tratado de farmacologia mesoterapica. Buenos Ayres (Argentina) 2000}}.
  
משתמשים בתרופות שונות שבדרך כלל הן חומרים אלופתיים שהפרמקולוגיה שלהם כבר ידועה (לדוגמה: נוגדי דלקת מסוג NSAID), מלחים ומינרלים, אוליגואלמנטים, ויטמינים ולעתים גם חומרים הומאופתיים. יש לדלל את החומרים הפעילים בממיס טבעי, בדרך כלל עד פי 10. יש להשתמש בכמויות קטנות של תמיסה, בדרך כלל 1 עד 2 מ"ל. לרוב יש עירוב של מספר חומרים פעילים בכל הזרקה{{הערה|שפ=הערה5|Silva JF, Picon RN. Tratado de farmacologia mesoterapica. Buenos Ayres (Argentina) 2000}} .
+
משתמשים במגוון חומרים בעלי פעילות שונה:
 
+
* חומרי הרדמה מקומיים (לדוגמה: [[Esracain]])
==דוגמאות לחומרים בשימוש==
+
* נוגדי דלקת לא סטרואידליים
 
 
* חומרי הרדמה מקומיים (לדוגמה: Esracaine)
 
* נוגדי דלקת לא סטרואידליים  
 
 
* חוסמי בטא
 
* חוסמי בטא
 
* מרחיבי כלי דם
 
* מרחיבי כלי דם
* קלציטונין
+
* Calcitonin
 
* נוגדי רדיקלים חופשיים
 
* נוגדי רדיקלים חופשיים
* מינרלים (Magnesium ,Conjonctyl)
+
* מינרלים (מגנזיום{{כ}}, Conjonctyl)
* חיסונים
+
* [[חיסונים]]
 
 
סטרואידים אינם בשימוש במזותרפיה (מכיוון שהם גורמים להצטלקות תת-עורית, כאשר מזריקים אותם שטחית).
 
 
 
==מתי יש להעדיף את השימוש במזותרפיה?==
 
 
 
* במקרים שהיא יעילה במידה שווה לטיפול שמרני, אך עם פחות סיכון לפגיעה יאטרוגנית, לדוגמה: טנדיניטיס.
 
* במקרים שהיא יעילה יותר מטיפול שמרני, לדוגמה: CRPS  {{כ}}(Complex Regional Pain Syndrom).
 
* כאשר אין טיפול יעיל אחר במחלה, לדוגמה מחלת פירוני (עיוות הפין).
 
*קיימות אינדיקציות אחרות לשימוש במזותרפיה פרט לכאב, לדוגמה: מניעת זיהומים כרוניים ומחלות של המערכת החיסונית, רפואה אסתטית{{הערה|שם=הערה6|Kaplan A, Tordjman M. What is Mesotherapy? The Israel journal of family practice 2003;13:102}}.
 
 
 
==התוויות נגד==
 
  
* פחד ממחטים ומזריקות
+
סטרואידים אינם בשימוש במזותרפיה מכיוון שהם גורמים להצטלקות תת-עורית כאשר מזריקים אותם הזרקה שטחית.
* רגישות ידועה לחומר המוזרק
 
* עור המועד ליצירת קלואיד
 
* מקרים שדורשים טיפול אחר ממזותרפיה, לדוגמה ארתרוזיס  קשה (תיקון כירורגי)
 
* זיהום באזור ההזרקה
 
  
 
==תופעות לוואי==
 
==תופעות לוואי==
 
+
ייתכנו תופעות לוואי שפירות כמו שריטות מהמחט, המטומה באזור הדקירה או תסמינים וזווגליים (Vasovagal response). תוארו תופעות חמורות יותר של זיהומים באזור ההזרקה ואף [[מורסה]] (Abscess), בדרך כלל על ידי החיידק [[Mycobacterium]]. לא דווח על מקרים של [[הלם אנפילקטי]] (Anaphylactic shock) כתוצאה מטיפול במזותרפיה. רוב תופעות הלוואי קורות עקב זהירות לא מספקת בהכנה לטיפול (חיטוי לא מספק, אנמנזה לא מלאה או אי ידיעה של התוויות הנגד לטיפול) או עקב טכניקה לקויה של המטפל (מחט לא מתאימה, הזרקת החומר בצורה לא נכונה או עומק לא נכון של ההזרקה).
ייתכנו תופעות לוואי שפירות, כמו שריטות מהמחט, המטומה באזור הדקירה או סימפטומים וזווגליים. תוארו תופעות חמורות יותר של זיהומים באזור ההזרקה (אבצס, בדרך כלל של מיקובקטריום). לא דווח על מקרים של שוק אנפילקטי כתוצאה מטיפול במזותרפיה. רוב תופעות הלוואי קורות עקב זהירות לא מספקת בהכנה לטיפול (לדוגמה: חיטוי לא מספק או אנמנזה לא מלאה ואי ידיעה של ההתוויות נגד טיפול), או עקב טכניקה לקויה (מחט לא מתאימה, חומר מוזרק לא נכון או עומק לא טוב של ההזרקה).  
 
 
 
==התוויות לטיפול==
 
 
 
יש לציין כי המזותרפיה אומצה במהירות כשיטת טיפול ל"צלוליטיס" ברפואה האסתטית, עד כדי שנוצרה תדמית שזוהי ההתוויה העיקרית לטיפול. ראייה זו היא בבחינת "עץ אחד המסתיר את היער". כמו כן, יש לציין את ההצלחה הטיפולית של המזותרפיה במסגרת הרפואה הווטרינרית. הצלחה זו, יש בה בכדי להעיד על יעילות השיטה מול אלו הרואים בה בבחינת טיפול אינבו.
 
 
 
==הטיפול בכאב באמצעות מזותרפיה==
 
 
 
=== טיפול בכאב נוסיצפטיבי===
 
 
 
* מזותרפיה הוא טיפול סימפטומטי: באזור הפגוע, בכאב מוקרן Reffered Pain.
 
* מזותרפיה היא גם טיפול אטיולוגי שפועל על סיבת הכאב, לדוגמה: כאבים משניים לשברים אוסטאופורוטיים CTS (Carpal Tunnel Syndrom), טיפול בסיסי במיגרנות וב-Tension Headaches ע"י הזרקת חוסמי בטא באזור הקרקפת.
 
 
 
;אינדיקציה לשימוש במזותרפיה כטיפול בכאב
 
כאבים נמצאים כמעט בכל פתולוגיה בגוף האדם:
 
*אוסטאוארתרופתיה
 
* אוסטאוארתרוזיס וכאבי מפרקים
 
* פתולוגיות של המפרקים, כשאין מקום לטיפול כירורגי
 
* כאבים משבר אוסטאופורוטי
 
* כאבי עמ"ש
 
* LBP (Sciatica - כאב עם מרכיב רדיקולופתי)
 
* Carpal Tunnel Syndrome
 
* Myofacial Pain
 
* Trigger Points
 
* Lateral Epicondylitis
 
* Rotator Cuff Syndrome
 
* Tietze Syndrome
 
* Trigger Finger
 
 
 
;כאב אחרי כירורגיה
 
* לאחר כירורגיה אורתופדית
 
* לאחר אנדוסקופיה של מפרקים
 
 
 
;כאב מפגיעות ספורט
 
* נקעים
 
* טנדיניטיס
 
* סיבוכים של נקעים חוזרים, שברי מאמץ
 
 
 
;כאב מפתולוגיות שונות נוספות
 
* כאבי ראש ומיגרנות
 
* CRPS (Complex Regional Pain Syndrome)
 
* פיברומיאלגיה
 
* מתח וחרדה
 
 
 
=== טיפול בכאב נוירופתי===
 
 
 
לטיפול בכאב נוירופתי משתמשים גם באפקט הרפלקסותרפיה של ההזרקות. במקרה הזה לא משתמשים בחומרים להרדמה מקומית אלא ההפך, בתרופות שגורמות גירויים לצורך דסנסיטיזציה Desensitisation)). מזותרפיה יכולה להיות מזור נוסף לטיפול בכאב נוירופתי.
 
 
 
מולקולות רבות נבדקות:
 
Calcitonine *
 
Amitryptiline (Injectable Elatrol) *
 
Clomipramine (Anafranil) *
 
Capsicum 5 DH *
 
Morphine * 
 
 
 
חומרי דילול לחומרים פעילים: NACI (Magnesium or Water For Injection)
 
 
 
==היתרונות של המזותרפיה בטיפול בכאב ==
 
 
 
* הפחתה או הימנעות מתרופות עם תופעות לוואי (מורפיום,  סטרואידים, NSAIDs).
 
* מתן התרופה בכמויות קטנות, בהזרקות מקומיות.
 
* הפחתה או הימנעות מפעולות מיותרות או טראומטיות (חסמים עצביים, גלי רדיו, הזרקות אפידורליות).
 
* ניתן לטפל בחולים עם רגישות יתר (כיב פפטי, היריון, חולים מבוגרים, חולים המקבלים קומדין).
 
 
 
==סיכום==
 
 
 
המזותרפיה היא שיטת טיפול רפואי יעילה ולא יאטרוגנית. היא נחקרה במשך שנים רבות והפכה להיות חלק אינטגרלי מהארסנל הטיפולי בתחום הכאב בעולם.
 
 
 
==דגלים אדומים==
 
  
 
==ביבליוגרפיה==
 
==ביבליוגרפיה==
 
+
<blockquote>
<blockquote>  
+
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}
<div style="text-align: left; direction: ltr">
 
 
 
{{הערות שוליים}}
 
 
 
</div>
 
 
</blockquote>
 
</blockquote>
  
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
 
 
* [http://www.medicalmedia.co.il/publications/ArticleDetails.aspx?artid=3338&sheetid=172 מזותרפיה וטיפול בכאב], מדיקל מדיה
 
* [http://www.medicalmedia.co.il/publications/ArticleDetails.aspx?artid=3338&sheetid=172 מזותרפיה וטיפול בכאב], מדיקל מדיה
  
 
+
{{ייחוס| ד"ר אהרון קפלן, ד"ר מיכאל תורג'מן}}
{{ייחוס| ד"ר אהרון קפלן, ד"ר מיכאל תורג'מן }}
 
 
 
  
 
<center>'''פורסם בכתב העת "כאב", דצמבר 2009, גיליון מס' 19, מדיקל מדיה'''</center>
 
<center>'''פורסם בכתב העת "כאב", דצמבר 2009, גיליון מס' 19, מדיקל מדיה'''</center>
  
 
+
[[קטגוריה:כאב]]
[[קטגוריה: כאב]]
+
[[קטגוריה:רפואה משלימה]]
[[קטגוריה: רפואה משלימה]]
+
[[קטגוריה:מדיקל מדיה]]
[[קטגוריה:מדיקל מדיה|*, מזותרפיה]]
+
[[קטגוריה:משפחה]]
 +
[[קטגוריה:פנימית]]

גרסה אחרונה מ־13:05, 12 במרץ 2024


מזותרפיה וטיפול בכאב
Mesotherapy and pain management
יוצר הערך ד"ר אהרון קפלן, ד"ר מיכאל תורג'מן
TopLogoR.jpg
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםכאב

המזותרפיה (Mesotherapy) היא טכניקה טיפולית שהתפתחה בצרפת ושימושה העיקרי הוא טיפול בכאב.

בשיטה זו משתמשים בהזרקות מקומיות תת-עוריות, המכילות בדרך כלל כמויות מזעריות של תרופות אלופתיות (Allopathic medicine). צורת הטיפול המקומי והמינון הנמוך של התרופות מפחיתים את הסיכון לפגיעה יאטרוגנית (Iatrogenic), מצד אחד, ותורמים לפעולה יעילה יותר שלהן, מצד שני.

המזותרפיה היא שיטה טיפולית המשתמשת בתת-העור כמתווך להחדרת תרופות במינונים מדוללים אל הגוף. התרופות המוחדרות הן לרוב תרופות מוסכמות (Conventional drugs), אך במהלך הטיפול מסתייעים גם במלחים, מינרלים וויטמינים. התרופות מדוללות ומוחדרות בכמויות קטנות אל תת–העור, מעל האזור הפתולוגי או אל נקודות אחרות הקשורות למחלה. מאחר שהתרופות נותרות באזור המוזרק זמן ארוך יחסית, ניתן לטפל במזותרפיה בתדירות נמוכה יותר בהשוואה לטיפול מקובל אחר. דוקטור Pistor, מייסד הטכניקה, הגדיר את הטיפול במזותרפיה כ"כמות קטנה, לעיתים רחוקות, במיקום קרוב".

היסטוריה

המזותרפיה החלה להתפתח בשנת 1952 כשיטה טיפולית נוספת בתוך הרפואה הקיימת. הרעיון הבסיסי של המזותרפיה, שעלה מתוך התנסותו הקלינית של דוקטור Michel Pistor, אומר כי יש להחדיר את התרופה הדרושה קרוב לאזור הפגוע דרך העור. רעיון זה כבר מצא את ביטויו באותה תקופה בטיפולים שונים, כמו בהזרקה מקומית כטיפול בכאבי פרקים. דוקטור Pistor היה הראשון שלימד וארגן את השיטה לשימוש קליני. הוא ייסד את העמותה הצרפתית למזותרפיה, הכוללת היום כ-1,000 חברים, ואת העמותה הבין-לאומית למזותרפיה.

בשנת 1976 פתח דוקטור André Dalloz-Bourguignon את מרפאת הייעוץ הראשונה למזותרפיה בבית החולים Necker ב-Paris. בשנת 1982 ערכו דוקטור Daniel Corbel ודוקטור André Kaplan את הניסויים הקלינים הראשונים בתחום המזותרפיה על ידי שימוש באיזוטופים רדיואקטיביים (Radioactive isotopes) כדי להוכיח את יעילות הטיפול. עבודות אלו הובילו, בין השאר, להכרה בשנת 1987 במזותרפיה על ידי האקדמיה הצרפתית לרפואה כ"חלק בלתי נפרד מהרפואה בכלל".

היום השימוש במזותרפיה נפוץ ברחבי צרפת במספר רב של מרפאות, בתוך בתי החולים ומחוץ להם ומזותרפיה אף נלמדת בחמישה בתי ספר לרפואה בצרפת. הטיפול במזותרפיה נכלל כטיפול נגד כאב בסל הבריאות הצרפתי[1]. ברחבי העולם פועלות עשרים עמותות לטיפול במזותרפיה, כולל בצרפת ובישראל, בהן רק רופאים מורשים לתת טיפול זה. הקונגרס הבין-לאומי השנים עשר למזותרפיה נערך בפברואר 2008 במקסיקו.

ביסוס מחקרי

זמן רב הייתה המזותרפיה שיטת טיפול על בסיס אמפירי (Empirical) בלבד, אך החל משנת 1982 נעשו ניסויים מבוקרים ומחקרים קליניים רבים, בעיקר ביוזמת העמותה הצרפתית למזותרפיה. מספר דוגמאות למחקרים אלו:

  • דוקטור André Dalloz-Bourguignon (‏Paris‏, 1982) חקר את הדיפוזיה (Diffusion) של חומרים ברקמות תת–עוריות אנושיות על ידי קסרוגרפיה (Xerography)
  • דוקטור Pitzura (‏Italy‏, 1983) בדק בחזירי ים את המעבר בדיפוזיה של חומרים שהוזרקו דרך העור למפרק הברך
  • דוקטור Castel ודוקטור Le Coz (Paris‏, 1982) חקרו את הימצאותם של חומרים פארמקולוגיים (Methylene blue ונוגדי דלקת לא סטרואידלים (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs, NSAIDs)) ברקמות סינוביאליות (Synovial) של הברך, לאחר הזרקה תוך עורית שלהם
  • דוקטור Gutelman ו-Gerrard (‏Brussels‏, 1992) אישרו באמצעות כרומטוגרפיה (Chromatography) וספקטרוגרפיה (Spectrography) את נוכחותם של צירופי התרופות שבשימוש מזותרפיה

השימוש באיזוטופים רדיואקטיביים שינה את התפיסה לגבי דרך הפעולה של המזותרפיה ואיפשר ביצוע מחקרים נוספים בתחום:

  • דוקטור Corbel (‏Tours‏, 1983) חקר את הפרמקוקינטיקה (Pharmacokinetics) המקומית, האזורית והכללית של איזוטופים שונים, שהוזרקו תוך עורית ואת הפרפוזיה (Perfusion) של מולקולות שונות לעבר אברי המטרה שלהן
  • דוקטור André Kaplan (Paris‏, 1993-1983) חקר את ההשפעה של עומק ההזרקה של Calcitonin מסומן[2] על יעילות הטיפול. הוא חקר, עם דוקטור Coutris, את הפרמקוקינטיקה התוך עורית של מולקולות חומר קטנות ושל קולואידים (Colloids) באמצעות מיפוי תוך עורי[3]

עבודות אלו הובילו לתפיסה חדשה של הפרמקולוגיה (Pharmacology) התוך עורית[4] ולהבנה כי שכבת העור השטחית משמשת כמאגר עורי למולקולות המוזרקות במזותרפיה ומשך זמן האגירה עומד ביחס הפוך לעומק ההזרקה. מולקולות בעלות משקל מולקולרי נמוך עוברות בדיפוזיה דרך הנימים אל מחזור הדם בעוד שמולקולות בעלות משקל מולקולרי גבוה עוברות דיפוזיה דרך המערכת הלימפתית (Lymphatic). החומרים המוזרקים מגיעים ומתרכזים ברקמות ובאברי המטרה, על פי הזיקה (Affinity) שלהם, ובדרך זו הם עוקפים את המערכת הכבדית הראשונית.

בנוסף, למזותרפיה הצלחה טיפולית במסגרת הרפואה הווטרינרית שיש בה בכדי להעיד על יעילות השיטה מול אלו הרואים בה בבחינת טיפול אינבו (Placebo).

התוויות לביצוע ההליך

המזותרפיה אומצה במהירות כשיטת טיפול לצלוליט (Cellulite) ברפואה האסתטית, עד כדי שנוצרה תדמית שזוהי ההתוויה העיקרית לטיפול בשיטה זו. ראייה זו היא בבחינת "עץ אחד המסתיר את היער".

שימושה העיקרי של טכניקת המזותרפיה הוא טיפול בכאב. טיפול במזותרפיה עדיף כאשר:

  • הוא יעיל יותר מטיפול שמרני (לדוגמה: בטיפול בתסמונת הכאב האזורית המורכבת (Complex regional pain syndrome))
  • הוא יעיל במידה שווה לטיפול שמרני אך עם פחות סיכון לפגיעה יאטרוגנית (Iatrogenic) (לדוגמה: טיפול בדלקת הגיד (Tendinitis))
  • אין טיפול יעיל אחר למחלה (לדוגמה: טיפול במחלת פיירוני (Peyronie disease))

ישנם יתרונות רבים למזותרפיה בטיפול בכאב, כולל הפחתה או הימנעות מטיפול בתרופות עם תופעות לוואי (כמו Morphine, ‏Steroids ‏ונוגדי דלקת לא סטרואידלים) והפחתה או הימנעות מפעולות מיותרות או טראומטיות (כמו חסמים עצביים, גלי רדיו והזרקות אפידורליות). במזותרפיה אף ניתן לטפל בחולים עם רגישות יתר או התוויות נגד לטיפולים אחרים, כמו חולים במחלת כיב פפטי, נשים בהיריון, חולים מבוגרים או חולים המטופלים בנוגדי קרישה.

קיימות התוויות נוספות לשימוש במזותרפיה, פרט לטיפול בכאב, כמו מניעת זיהומים כרוניים, מחלות של המערכת החיסונית ורפואה אסתטית[5].

טיפול בכאב נוסיספטיבי (Nociception)

מזותרפיה משמשת כטיפול תסמיני במקרים מסוימים, כדוגמת טיפול באזור הפגוע ובכאב מוקרן (Referred pain). במקרים אחרים, מזותרפיה היא טיפול אטיולוגי שפועל על סיבת הכאב, לדוגמה: כאבים משניים לשבר אוסטאופורוטי (Osteoporosis related-fracture), תסמונת מנהרת שורש כף היד (Carpal Tunnel syndrome), טיפול בסיסי במיגרנות ובכאב ראש מתחי (Tension Headache) על ידי הזרקת חוסמי בטא באזור הקרקפת.

כאבים נמצאים כמעט בכל פתולוגיה בגוף האדם, וישנן התוויות רבות לטיפול במזותרפיה:

בנוסף, ניתן להשתמש במזותרפיה כטיפול בכאב לאחר כירורגיה אורתופדית, אנדוסקופיה של מפרקים וכאב הנגרם בעקבות פגיעות ספורט לדוגמת נקעים, דלקות גידים, סיבוכים של נקעים חוזרים ושברי מאמץ.

טיפול בכאב נוירופתי (Neuropathic)

בטיפול בכאב נוירופתי משתמשים גם באפקט הרפלקסותרפיה (Reflexotherapy) של ההזרקות. במקרה הזה לא משתמשים בחומרים להרדמה מקומית אלא להפך, בתרופות שגורמות גירויים לצורך דה-סנסיטיזציה (Desensitisation). מזותרפיה יכולה להיות מזור נוסף לטיפול בכאב מסוג זה.

מולקולות רבות נבדקות כחומרים לטיפול בכאב נוירופתי - Calcitonin‏, Amitryptiline) Elatrol‏), Clomipramine, (‏Capsicum 5 DH (Doubled Haploid ‏ו-Morphine עם חומרי דילול לחומרים פעילים (NaCI, מגנזיום או מים לצורך הזרקה).

מטופלים שאינם מתאימים לביצוע ההליך

לא ניתן לטפל במזותרפיה בחולים בעלי פחד ממחטים ומזריקות, רגישות ידועה לחומר המוזרק, זיהום באזור ההזרקה ועור המועד ליצירת Keloid. כמו כן, לא נטפל במקרים שדורשים טיפול אחר ממזותרפיה, לדוגמה Arthrosis קשה הדורש תיקון כירורגי.

סוגי ההליכים ותיאורם

דרך הפעולה

הרופא המשתמש במזותרפיה מסתייע ברפואה המקובלת, אך גם בצורות נוספות של טיפול. כצעד ראשון הוא מנסה להגיע לאבחנה מדויקת ככל הניתן באמצעות בדיקה גופנית ובדיקות עזר נוספות. לאחר שהגיע לאבחנה, הוא מנסה להעריך את צורת הטיפול היעילה ביותר אצל אותו חולה ומביא בחשבון גם את המזותרפיה כצורת טיפול מועדפת. מסיבה זו יש לקחת בחשבון באנמנזה את התוויות הנגד של כל תרופה, כולל רגישות ידועה של החולה לאותו החומר או יחסי גומלין (Interaction) בין-תרופתיות.

צורת הפעולה במזותרפיה היא פשוטה: "יד, מזרק ומחט". ניתן להשתמש בצורות הזרקה נוספות, מכניות, אלקטרוניות וכו', אך הן אינן בהכרח יעילות יותר מההזרקה הפשוטה, שאף פחות כואבת. בהזרקה יש להשתמש בחומרים מוכרים וכן לחטא היטב את אזור ההזרקה.

עומק ההזרקה (מ-0.2 מ"מ (מילימטר) ועד ל-10 מ"מ) ומיקומה באזורים השונים נקבע על פי הפתולוגיה עצמה והגישות השונות המקובלות בטיפול במזותרפיה. נהוג להשתמש במחט 4 מ"מ 27G‏ (Gauge).

דרך ההזרקה הזאת דומה במקצת למתן תרופות על ידי מדבקות עוריות (First pass effect) או משחות שונות, אך בצורות מתן אלו ניתן להחדיר מספר מוגבל בלבד של מולקולות קטנות המסוגלות לחדור את מחסום עילית העור (Epidermis). לעומת זאת, במזותרפיה ניתן לעקוף מחסום זה.

חומרים בשימוש

במזותרפיה נהוג להשתמש בתרופות שונות, לרוב חומרים אלופתיים שהפרמקולוגיה שלהם כבר ידועה, מלחים ומינרלים, אוליגואלמנטים (Oligo-elements), ויטמינים ולעיתים גם חומרים הומאופתיים (Homeopathy). יש לדלל את החומרים הפעילים בממיס טבעי, בדרך כלל עד פי 10. יש להשתמש בכמויות קטנות של תמיסה, בדרך כלל 1 עד 2 מיליליטר, כאשר לרוב משתמשים בעירוב של מספר חומרים פעילים בכל הזרקה[6].

משתמשים במגוון חומרים בעלי פעילות שונה:

  • חומרי הרדמה מקומיים (לדוגמה: Esracain)
  • נוגדי דלקת לא סטרואידליים
  • חוסמי בטא
  • מרחיבי כלי דם
  • Calcitonin
  • נוגדי רדיקלים חופשיים
  • מינרלים (מגנזיום‏, Conjonctyl)
  • חיסונים

סטרואידים אינם בשימוש במזותרפיה מכיוון שהם גורמים להצטלקות תת-עורית כאשר מזריקים אותם הזרקה שטחית.

תופעות לוואי

ייתכנו תופעות לוואי שפירות כמו שריטות מהמחט, המטומה באזור הדקירה או תסמינים וזווגליים (Vasovagal response). תוארו תופעות חמורות יותר של זיהומים באזור ההזרקה ואף מורסה (Abscess), בדרך כלל על ידי החיידק Mycobacterium. לא דווח על מקרים של הלם אנפילקטי (Anaphylactic shock) כתוצאה מטיפול במזותרפיה. רוב תופעות הלוואי קורות עקב זהירות לא מספקת בהכנה לטיפול (חיטוי לא מספק, אנמנזה לא מלאה או אי ידיעה של התוויות הנגד לטיפול) או עקב טכניקה לקויה של המטפל (מחט לא מתאימה, הזרקת החומר בצורה לא נכונה או עומק לא נכון של ההזרקה).

ביבליוגרפיה

  1. Sal Ha Briouth. Classification commune des actes médicaux. (CCAM) 2002
  2. Rincourt D, Kaplan AJ. Implication for Mesotherapy of an essay of injected calcitonin labeled with 125 iodine. IVeme Congres International de Mesotherapie 1985
  3. Kaplan AJ, Coutris G. Meso-scintiscanning and proposed standardization of theories on Mesotherapy. VIth Congres International de Mesotherapie, 9-10-11 Octobre 1992;Bruxelles, Belgique
  4. Coutris G, Kaplan AJ. Superficial intradermal injection : Diagnostic use in nuclear medicine. Journal de medecine nucleaire et de biophysique 89;13,4,229-233
  5. Kaplan A, Tordjman M. What is Mesotherapy? The Israel journal of family practice 2003;13:102
  6. Silva JF, Picon RN. Tratado de farmacologia mesoterapica. Buenos Ayres (Argentina) 2000

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר אהרון קפלן, ד"ר מיכאל תורג'מן


פורסם בכתב העת "כאב", דצמבר 2009, גיליון מס' 19, מדיקל מדיה