ביקור בית - Home visit
"ביקור בית" הוא אמנם מונח פשוט ומובן לכל, אך מגלם בתוכו משמעויות רבות. לא רק אנשי הרפואה עוסקים בביקורי בית - מורים, עובדים סוציאליים, מפקדים בצבא, ורבים נוספים - משתמשים בכלי חשוב זה על מנת לספק מידע חשוב בצורה בלתי אמצעית. ביקור הבית מעשיר את המבקר במידע רב חושי- מראה, ריח, קולות, דינמיקה... מידע זה אינו יכול להתקבל משיחה במשרד בלבד.
היסטוריה
ביקור בית מתואר בספרות הכללית בספרים רבים (בינת השכוי,רופא כפרי, מגילת סן מיקלה ועוד). בתנ"ך הנושא מופיע מספר פעמים, למשל אצל אליהו: וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ, תְּנִי-לִי אֶת-בְּנֵךְ; וַיִּקָּחֵהוּ מֵחֵיקָהּ, וַיַּעֲלֵהוּ אֶל-הָעֲלִיָּה אֲשֶׁר-הוּא יֹשֵׁב שָׁם, וַיַּשְׁכִּבֵהוּ, עַל-מִטָּתוֹ (מלכים א' י"ז פסוק י"ז ואילך). כמו כן אצל אלישע ממשיכו: לב וַיָּבֹא אֱלִישָׁע, הַבָּיְתָה; וְהִנֵּה הַנַּעַר מֵת, מֻשְׁכָּב עַל-מִטָּתוֹ. לג וַיָּבֹא, וַיִּסְגֹּר הַדֶּלֶת בְּעַד שְׁנֵיהֶם; וַיִּתְפַּלֵּל, אֶל-יְהוָה. לד וַיַּעַל וַיִּשְׁכַּב עַל-הַיֶּלֶד, וַיָּשֶׂם פִּיו עַל-פִּיו וְעֵינָיו עַל-עֵינָיו וְכַפָּיו עַל-כַּפָּו, וַיִּגְהַר, עָלָיו; וַיָּחָם, בְּשַׂר הַיָּלֶד. לה וַיָּשָׁב וַיֵּלֶךְ בַּבַּיִת, אַחַת הֵנָּה וְאַחַת הֵנָּה, וַיַּעַל, וַיִּגְהַר עָלָיו; וַיְזוֹרֵר הַנַּעַר עַד-שֶׁבַע פְּעָמִים, וַיִּפְקַח הַנַּעַר אֶת-עֵינָיו. (מלכים ב' פרק ד' פסוק ל"ב ואילך). (תודה לדר' מיכאל קאפמן).
ביקור בית בעולם הרפואה
בארץ, מהווה ביקור הבית כלי המשמש בעיקר את אנשי הרפואה הראשונית. ביקור המטופל ומשפחתו בביתם מאפשר לרופא לראות, לשמוע, להריח, לגעת ולהרגיש את המכלול המקיף את החולה בסביבתו, ולהבין את "המעיין ממנו שואב" החולה את התנהגותו, שפתו, תיאוריו ודימוייו. היציאה מאזור הנוחות של החדר במרפאה משנה גם משהו ברופא, ומאפשרת לו להיות פנוי יותר, פתוח יותר, ופורמלי פחות במרבית המקרים (כל עוד לא מדובר בביקור חירום ביום עמוס במיוחד במרפאה). רוב הרופאים הראשוניים רואים בביקור בית הזדמנות יקרה, ומצרים על שלא מתאפשר לעשות זאת פעמים רבות יותר ולאורך זמן ארוך יותר. זאת, למרות שביקור הבית הוא אירוע גוזל זמן, שלרוב הוא תגובתי לפניה של המשפחה ולא יזום על ידי הרופא, ונעשה תחת לחץ זמן- או תוך כדי פעילות שוטפת במרפאה (כל הממתינים בתור "מלווים" את הרופא לבית) או בתחילת/סוף יום עבודה- על חשבון זמנו הפנוי המועט. גישה חיובית של הרופא לביצוע ביקורי בית נמצאה בקשר חיובי עם- גיל מבוגר יותר של הרופא, מרפאת יחיד או כפרית, חברות בסגל הפקולטה, חשיפה לביקורי בית בעת הלימודים וההתמחות. עלויות האישפוז, הצפיפות והאוירה הלא ידידותית בבתי-החולים, התפתחות טכנולוגית שמאפשרת יותר ניטור ויותר טיפולים בבית, הזדקנות האוכלוסיה, טיפול טוב יותר במחלות כרוניות וחשוכות מרפא- גורמים כולם להעברת הרבה יותר מהעשיה הרפואית אל הבית, ועליה תלולה בהוצאות על זה- במונחים של כסף וזמן.