האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

סוכרת משנית למחלות אנדוקריניות - Diabetes secondary to endocrine diseases

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־11:51, 13 באפריל 2011 מאת קרן שחר (שיחה | תרומות) (דף חדש: סוכרת עלולה להופיע כביטוי ראשוני מייצג להפרעות אנדוקריניות שונות, עוד לפני התפתחות תסמינים ברורים אח...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

סוכרת עלולה להופיע כביטוי ראשוני מייצג להפרעות אנדוקריניות שונות, עוד לפני התפתחות תסמינים ברורים אחרים. היא יכולה להופיע גם במהלך אותן המחלות, כביטוי מאוחר שלהן או כביטוי להחרפתן. לפיכך, יש צורך בעירנות קלינית גבוהה על מנת להגיע לאבחנה נכונה.

סוכרת עלולה להופיע משנית להפרעות אנדוקריניות שונות, שהבולטות ביניהן הן תסמונת קושינג, אקרומגליה, פאוכרומוציטומה, גלוקגונומה, היפראלדוסטרוניזם ראשוני, היפרתירואידיזם ותסמונת השחלה הפוליציסטית. פעילותם של ההורמונים השונים המעורבים במחלות אלו - כגון קורטיזול, גלוקגון והורמון הגדילה - מנוגדת לפעולת האינסולין. בתנאים רגילים, הפרשת הורמונים אלו מגינה מפני היפוגליקמיה, ואילו במצבי תחלואה שונים ישנה הפרשה עודפת העלולה לגרום לעמידות לאינסולין או לסוכרת.

סוכרת משנית לתסמונת קושינג

תסמונת קושינג לסוגיה השונים מתאפיינת בפעילות גלוקוקורטיקואידית מוגברת, בין אם היא נובעת ממחלה היפופיזרית, מחלה אדרנלית, או מתן חיצוני של סטרואידים. הפעלת יתר של הקולטנים הגלוקוקורטיקואידיים גורמת לעמידות לפעולת האינסולין. גם ההשמנה הויסצרלית תורמת לאותה עמידות לאינסולין. הנטייה להיפרגליקמיה מתעצמת באופן משני גם על ידי הגברה בתהליך הגלוקונאוגנזה, המושרה על ידי קורטיזול, וגם כתוצאה מדיכוי ישיר של הפרשת האינסולין.

מרבית החולים בתסמונת קושינג סובלים מעמידות לאינסולין והיפראינסולינמיה. סוכרת מופיעה רק בקרב 15%-10% מהחולים, בעיקר בחולים בעלי סיפור משפחתי ברור של סוכרת מסוג 2. מצב של קטואצידוזיס נדיר מאוד בתסמונת קושינג. לעומת זאת, מחלת קושינג עלולה גם "להסתתר" מאחורי השמנה דיפוזית המלווה בסוכרת, ללא סימנים קליניים "קושינגואידיים״ אופייניים נוספים. מחקר פרוספקטיבי הדגים כי 2% מתוך 200 המשתתפים בעלי עודף משקל וסוכרת מסוג 2 סבלו מתסמונת קושינג, למרות היעדר תסמינים קליניים של התסמונת.

כמו כן, סוכרת עשויה להופיע כביטוי הקליני היחיד בתסמונת Pre-Cushing. במרבית המקרים, המצב יתגלה על ידי הקלינאי תוך כדי בירור של incidentaloma אדרנלית עם ערכי קורטיזול תקינים אך היעדר יכולת דיכוי הקורטיזול באמצעות דקסמתזון. חולים אלו מצויים בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר, ורבים מהם סובלים גם מהתסמונת המטבולית. דווח כי 30% מהם סובלים מעמידות לאינסולין, ואילו 37% מהם לוקים בסוכרת ממש.

הטיפול בסוכרת המלווה בתסמונת קושינג דומה לטיפול בסוכרת מסוג 2. השליטה בהפרשה העודפת של קורטיזול, אם באמצעות טיפול כירורגי ואם בטיפול תרופתי, משפרת את איזון הסוכרת. התסמינים הכרוכים במחלת קושינג חולפים לאחר טיפול בהדרגה, לאורך מספר חודשים עד שנה בממוצע. אי-הסבילות לסוכר משתפרת בדרך כלל, אך עלולה שלא להיעלם לחלוטין למרות הטיפול המוצלח.

סוכרת משנית לאקרומגליה

סוכרת משנית לגלוקגונומה וסומטוסטטינומה

סוכרת משנית לפאוכרומוציטומה

סוכרת משנית להיפראלדוסטרוניזם ראשוני

סוכרת משנית לפעילות יתר של בלוטת התריס

סוכרת משנית לתסמונת השחלה הפוליציסטית והיפראנדרוגניזם

סוכרת משנית לחסר אדיפונקטין

סוכרת משנית לחסר לפטין מולד