האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

זיהום חיידקי של הקרנית - Bacterial keratitis

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־10:17, 25 באפריל 2011 מאת קרן שחר (שיחה | תרומות) (דף חדש: ישנם סוגים רבים של כיבים בקרנית, הדומים זה לזה ונבדלים רק בדרגת החומרה שלהם. עובדה זו נכונה במיוחד במק...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

ישנם סוגים רבים של כיבים בקרנית, הדומים זה לזה ונבדלים רק בדרגת החומרה שלהם. עובדה זו נכונה במיוחד במקרים של כיבים הנגרמים על ידי חיידקים אופורטוניסטים (כגון סטרפטוקוק אלפא-המוליטי, סטפילוקוקוס אוראוס, סטפילוקוקוס אפידרמיס, נאוקרדיה, מיובקטריום פורטויטום צ'לוני ועוד) הגורמים לכאבים בקרנית ונוטים להתפשט לאט ובאופן שטחי.

אפידמיולוגיה

אטיולוגיה

1. כיב קרנית הנגרם על ידי פנאומוקוק:

פנאומוקוק הוא עדיין הגורם השכיח ביותר לכיב קרנית חיידקי בחלקים רבים של העולם. לפני שפרוצדורת הדקרוציסטורינוסטומיה ( dacryocystorhinostomy) הפכה פופולרית, כיבים פנאומוקוקליים בקרנית הופיעו בעיקר בקרב חולים עם צינוריות נזולקרימליות ( nasolacrimal) חסומות.

כיב פנאומוקוקלי בקרנית מתרחש בדרך כלל 24-48 שעות לאחר פציעה של הקרנית. במרבית המקרים נוצר כיב אפור, תחום היטב, הנוטה להתפשט באופן בלתי סדיר מאזור הזיהום לכיוון מרכז הקרנית. בגבול האזור המתפשט ניתן לראות כיב פעיל וחודר, בעוד שהגבול האחורי מתחיל להחלים (בשל האפקט ה"זוחל" שנוצר הכיב קרוי גם "כיב סרפיג'נוס (serpiginous) חריף").

השכבות הראשונות המעורבות הן שכבות הקרנית העליונות, ולאחר מכן מתווספות גם רקמות הפרנכימה (Parenchyma) . הקרנית שמסביב לכיב היא בדרך כלל צלולה. היפופיון (hypopion) הוא שכיח.

משטח מהקצה המוביל של הכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוק גרם חיובי. במידה והחולה סובל גם מדאקרוציסטיטיס ( dacryocystitis) במקביל, יש לטפל גם בה.

2. כיב קרנית הנגרם על ידי פסאודומונס:

כיב המתחיל כתסנין אפור או צהוב במקום החדירה לאפיתל הקרנית. הכיב מלווה בדרך כלל בכאבים עזים. הנגע נוטה להתפשט במהירות לכל הכיוונים, בזכות פעילותם של אנזימים פרוטאוליטיים (proteolytic) המיוצרים על ידי החיידק . למרות שהוא שטחי בהתחלה, הכיב עלול להשפיע על כל עומק הקרנית. לעיתים קרובות נלווה היפופיון גדול, הנוטה לגדול ככל שהכיב מתקדם . התסנין והתפליט עשויים להיות בצבעים כחלחלים ירוקים, בשל פיגמנט המיוצר על ידי החיידק. פיגמנט זה הינו פתוגנמוני לזיהום בפסאודומונס אארוג'ינוזה ( Pseudomonas aeruginosa).

פסאודומונס הוא גורם שכיח לכיבי קרנית חיידקיים . כיב קרנית כתוצאה מפסאודומונס עשוי להופיע לאחר שריטה מינורית של הקרנית, או לאחר שימוש בעדשות מגע רכות - במיוחד לאחר הרכבה ממושכת. כיבי הקרנית הנגרמים על ידי החיידק עשויים להיות שפירים למדי, עד הרסניים ביותר. לחיידק ישנה יכולת להיצמד לפני השטח של עדשות מגע רכות . ישנם גם דיווחי מקרה של כיבים כתוצאה משימוש בפלורסצאין fluorescein)) מזוהם או טיפות עיניים. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל חיידקים גרהם שליליים דקים וארוכים, שכמותם קטנה במרבית המקרים.

3. כיב קרנית הנגרם על ידי מורקסלה ליקוופאצינס (Moraxella liquefaciens)


קליניקה

אבחנה

טיפול

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים