האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

זיהום פטרייתי של הקרנית - Fungal keratitis

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־07:19, 26 באפריל 2011 מאת קרן שחר (שיחה | תרומות) (דף חדש: מאז שהחלו להשתמש בתרופות סטרואידיות ברפואת העיניים, הפכו כיבי הקרנית הפטרייתיים, שהיו שכיחים ביותר ב...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

מאז שהחלו להשתמש בתרופות סטרואידיות ברפואת העיניים, הפכו כיבי הקרנית הפטרייתיים, שהיו שכיחים ביותר בקרב פועלים חקלאיים בעבר, לשכיחים גם בקרב האוכלוסייה העירונית. לפני עידן הסטרואידים, כיבי קרנית פטרייתיים התרחשו רק במידה וכמות גדולה של אורגניזמים נכנסה לתוך סטרומת הקרנית – אירוע שכזה עדיין יכול להתרחש בסביבה חקלאית, אך נראה שקרנית בריאה מסוגלת להתמודד עם כמות קטנה של אורגניזמים, אליה נחשפים התושבים העירוניים בדרך כלל.

אפידמיולוגיה

אטיולוגיה

מרבית הכיבים הפטרייתיים נגרמים על ידי פתוגנים אופורטוניסטים, כגון קנדידה, אספרג'ילוס (Aspergillus), פוסאריום (Fusarium), פניציליום (Penicillium), צפאלוספוריום (Cephalosporium) ועוד. לא קיימים מאפיינים מזהים המסייעים להבחין בין כיב פטרייתי זה לאחר.

קליניקה

כיבים פטרייתיים של הקרנית לרוב מלווים בכאב קל ותסנין אפור. לעתים קרובות נלווים גם היפופיון, דלקת, כיב שטחי, ונגעי לוויין (שבדרך כלל חודרים לאתרים מרוחקים מהאזור הראשי של הכיב). ישנו נגע עיקרי, המלווה לעיתים קרובות בנגעי לוויין וברובד פטרייתי עם גבולות לא סדירים על תאי האנדותל. בנוסף, מופיעה תגובה חמורה בלשכה הקדמית וכיב בקרנית.

אבחנה

משטח מכיב קרנית פטרייתי, מלבד אלו הנגרמים על ידי קנדידה, ידגים הסתעפויות הקרויות "היפות" (hyphae). משטח מכיבים הנגרמים על ידי קנדידה יכיל בדרך כלל פסאודוהיפות (pseudohyphae) או צורות של שמרים המדגימות מאפייני נביטה.

טיפול

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים