האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

לאכול ולגדול - עקרונות מנחים בתכנון תפריט שבועי ובנייתו

מתוך ויקירפואה

BabyEating.png

לאכול ולגדול - תדריך להזנת תינוקות, פעוטות וילדים במסגרת חינוכית
מאת שירותי המזון והתזונה המחלקה לתזונה, דיאטניות לשכות הבריאות שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות

לאכול ולגדול
Cover babies.jpg
שם הפרק עקרונות מנחים בתכנון ובניית תפריט שבועי
עורך מדעי גב' חוה אלטמן, MPH,RD, אחראית ארצית בבריאות הציבור,


גב' אורית זילברברג, BSc ,RD, המחלקה לתזונה משרד הבריאות,
טל פרילינג, BSc ,RD, לשכת בריאות תל אביב,
גב' קרן מור-רוזנברג, MS, מנהלת תוכניות קידום בריאות, עמותת אשלים

מוציא לאור משרד הבריאות שירותי בריאות הציבור שירותי המזון והתזונה המטה
מועד הוצאה יוני 2012
מספר עמודים 31
 
  1. גיוון בפריטי המזון מתוך מרכיבי הארוחה:
    1. מומלץ להגיש פריטי מזון שונים מתוך מרכיבי הארוחה במהלך היום. לדוגמה: ממוצרי חלב, בארוחת הבוקר תוגש גבינה לבנה, ובארוחת המנחה תוגש גבינת קוטג׳.
    2. מומלץ להציע פריטי מזון שונים מתוך מרכיבי הארוחה במהלך השבוע. לדוגמה: ממרכיב הדגנים, בארוחת הבוקר ביום ראשון תוגש לחמניה, ביום שני יוגש לחם אחיד או מלא, ביום שלישי תוגש פיתה וכך הלאה. מומלץ לגוון כך שמזון מסוים לא יחזור באותו יום בשבוע. לדוגמה: לא בכל יום שלישי יוגש קוסקוס עם מרק ירקות .
  2. תדירות הגשת פריטי המזון: מומלץ לשמור על תדירות הגשת המזון ע״פ טבלאות תדירות וגודלי מנה המוצעות (טבלאות 2-5 ).
  3. גיוון בצבעים בכל ארוחה: לדוגמה: מרק אפונה, קציצות דגים, אורז אדום ושעועית צהובה. ניתן להוסיף צבע למזון על ידי שימוש בעשבי תבלין טריים או בתבלינים, כגון: עירית, טרגון, שמיר, פפריקה מתוקה, קינמון, כורכום.
  4. שימוש במגוון שיטות בישול: אידוי, אפייה, צלייה, טיגון. מומלץ לשמור על עיקרון זה בתכנון כל ארוחה וכן בבניית התפריט השבועי. לדוגמה: בארוחת הצהרים יוגש חזה עוף צלוי עם אורז אדום מאודה וירקות מבושלים.
  5. התאמה בין המנות בארוחה: לדוגמה: מנה עם רוטב (לדוגמה קציצות ברוטב עגבניות) תוגש עם תוספת אשר יכולה לספוג את הרוטב (כגון אורז/ קוסקוס/ פירה).
  6. הצגת המזון בצורות חיתוך שונות: לדוגמה: קוביות (סלט ירקות), עיגולים (עיגולי גזר מבושלים), אצבעות (חזה עוף בפירורי לחם), מחית (פירה).
  7. התאמת מרקמי המזון המוגש לצורכי הסועדים: ניתן למעוך את המזון בעזרת מזלג, לחתוך לקוביות, לרסק בעזרת פומפייה או לטחון בבלנדר. לדוגמה, ירקות מגוררים בפומפייה גסה או דקה, גבינה מלוחה מפוררת במזלג, דגני בוקר מושרים בחלב.
  8. שמירה על כללי הכשרות.
  9. הגשת שתייה: השתייה המומלצת היא שתיית מים. ניתן להגיש קנקני מים עם נענע, לימונית, לואיזה ופלחי לימון. יש להימנע משתייה ממותקת.
  10. הגשת המזון בצורה אסטטית ויפה: ניתן לקשט את תבניות ההגשה או את צלחות האוכל בירקות צבעוניים, תבלינים שונים, או עשבי תבלין טריים.
  11. בחירת כלי אוכל וכלי הגשה נאים למראה היוצרים אווירה מזמינה ונעימה לאכול. כיסוי השולחן במפה מיועדת למזון בנוסף למפית נייר אישית.
  12. לתינוקות עד גיל שנה מומלץ להכין את המזון על פי "תפריט יומי לתינוק" (עמ׳ 11) ולהימנע מהגשת מוצרי מזון מעובדים ומוכנים לשימוש. מוצרים מעובדים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי, מלח, חומרים משמרים, צבעי מאכל ואינם מומלצים בגיל הרך.
  13. הגשת 3 סוגי ירקות ופירות בשבוע.
    חלב 3% - לשנתיים הראשונות. חלב 1% מגיל שנתיים ומעלה, כולל שוקו על בסיס חלב. גבינות 5%, לבן/יוגורט/מעדנים 3%.