האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

החייאת לב-ריאה וטיפול קרדיווסקולרי דחוף - נסיבות החייאה מיוחדות

מתוך ויקירפואה

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא הנחיה קלינית סגורה לעריכה
דגשים בעדכון הנחיות ה-American Heart Association לשנת 2015 לגבי החייאת לב-ריאה וטיפול קרדיווסקולרי דחוף
[[File:|250px]]Property "Image page" (as page type) with input value "File:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
הוועדה המקצועית American Heart Association
עריכה ד"ר רואי בייגל, האיגוד הקרדיולוגי בישראל, חבר בקבוצת עבודה בנושא טיפול קרדיווסקולרי דחוף והצוות הבינלאומי בנושא דגשים בעדכון הנחיות AHA
קישור באנגלית
תאריך פרסום 2015
הנחיות קליניות מתפרסמות ככלי עזר לרופא/ה ואינן באות במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון
 

סיכום סוגיות עיקריות ושינויים מרכזיים

  • ניסיון בטיפול במטופלים עם מינון יתר ידוע או אפשרי של אופיואידים הדגים שניתן לתת נלוקסון כעזרה ראשונה בסביבה של החייאה בסיסית, עם בטיחות ויעילות נראות. לכן מומלץ שמבצעי החייאה שאינם אנשי צוות רפואי ואנשי צוות רפואי ייתנו נלוקסון, ומוצעת הכשרה פשוטה יותר. בנוסף מובא אלגוריתם חדש לניהול נפגעים שאינם מגיבים, עם חשד למינון יתר של אופיואידים.
  • ניתן לשקול לטפל ברעילות מערכתית של חומרי הרדמה מקומית ולתת תחליב שומני תוך-ורידי (ILE). בנוסף, מובאת המלצה חדשה, התומכת בתפקיד האפשרי של תחליב שומני תוך-ורידי במטופלים עם דום לב שאינם מגיבים לאמצעי החייאה מקובלים כתוצאה מרעילות תרופתית שאינה רעילות מערכתית של חומרי הרדמה מקומית.
  • החשיבות של החייאת לב-ריאה איכותית במהלך דום לב כלשהו הובילה להערכה מחדש של ההמלצות לגבי הקלת הלחץ על אבי העורקים והווריד הנבוב התחתון במהלך דום לב בהיריון. הערכה מחדש זו הביאה לליטוש ההמלצות לגבי אסטרטגיות להזזת הרחם.

הדרכה לגבי מינון יתר של אופיואידים והפצה של נלוקסון והכשרה לשימוש בו

כדאי לתת הדרכה לגבי תגובה במקרה של מינון יתר של אופיואידים, לבד או יחד עם הפצה של נלוקסון והכשרה לשימוש בו, לאנשים הנתונים בסיכון למינון יתר של אופיואידים (או למי שחיים או נמצאים תדיר במגע עם אדם כזה). כדאי לבסס הכשרה זו על ההמלצות לעזרה ראשונה והחייאה בסיסית שאינה מתבצעת על-ידי איש צוות רפואי ולא על נהלים מתקדמים יותר המיועדים לאנשי צוות רפואי.

טיפול במינון יתר של אופיואידים

יתכן שכדאי לנסות ולתת נלוקסון תוך-שרירי או תוך-אפי לכל הנפגעים חסרי התגובה בשל מצב חירום מסכן חיים העשוי להיות קשור לאופיואידים, בתוספת לעזרה ראשונה מקובלת ופרוטוקולים להחייאה בסיסית שאינה מתבצעת על-ידי איש צוות רפואי. כשמדובר במטופל עם מינון יתר ידוע או אפשרי של אופיואידים שיש לו דופק ברור אך שאין לו נשימה תקינה או שנושם בכבדות (למשל, דום נשימה), בנוסף למתן הטיפול המקובל כדאי שמבצע החייאה מיומן כהלכה ייתן נלוקסון תוך-שרירי או תוך-אפי למטופל הנמצא במצב חירום נשימתי הקשור באופיואידים (איור 6). אסור למבצעי החייאה לעכב גישה לשירותים רפואיים מתקדמים יותר בעת המתנה לתגובת המטופל לנלוקסון או להתערבויות אחרות.

ייתכן שכדאי לנסות ולתת נלוקסון תוך-שרירי או תוך-אפי לכל המטופלים שאינם מגיבים, בשל מצב חירום הדורש החייאה העשוי להיות קשור לאופיואידים, בתוספת לעזרה ראשונה מקובלת ופרוטוקולים להחייאה בסיסית שאינה מתבצעת על-ידי איש צוות רפואי. אין לעכב הליכי החייאה סטנדרטיים, כולל הזעקת שירותי חירום רפואי, לשם מתן נלוקסון.

דום לב במטופלים עם מינון יתר ידוע או אפשרי של אופיואידים

למטופלים ללא דופק ודאי עשוי להיות דום לב או דופק חלש או איטי שלא ניתן לגלות. יש לטפל במטופלים אלה כבמטופלים עם דום לב. אמצעי החייאה מקובלים עדיפים על פני מתן נלוקסון, תוך התמקדות בהחייאת לב-ריאה איכותית (עיסויים והנשמות). ייתכן שכדאי לתת נלוקסון תוך-שרירי או תוך-אפי על סמך האפשרות שלמטופל יש דום נשימה, לא דום לב. אסור למבצעי החייאה לעכב גישה לשירותים רפואיים מתקדמים יותר בעת המתנה לתגובת המטופל לנלוקסון או להתערבויות אחרות.

סיבה: בעבר לא הומלץ למבצעי החייאה, הן למי שהוא איש צוות רפואי והן למי שאינו איש צוות רפואי, לתת נלוקסון כעזרה ראשונה. מאידך, מכשירים למתן נלוקסון המיועדים לשימוש בידי מבצעי החייאה שאינם אנשי צוות רפואי מאושרים וזמינים לשימוש כעת בארצות הברית, ה-Centers for Disease Control הדגישו את היישום המוצלח של תכניות נלוקסון למבצעי החייאה שאינם אנשי צוות רפואי.[1] נלוקסון אינו צפוי להועיל בדום לב, הן אם הגורם הוא מינון יתר של אופיואידים והן אם לא, אך ידוע שעשוי להיות קשה להבחין בין דום לב לבין דיכוי נשימה חמור בנפגעים של מינון יתר של אופיואידים. אין ראיות לכך שמתן נלוקסון יעזור למטופל בדום לב, אך מתן נלוקסון עשוי לעזור למטופל חסר תגובה עם דיכוי נשימתי חמור שרק נראה כאילו הוא בדום לב (כלומר, קשה לקבוע אם יש דופק).

תחליב שומני תוך-ורידי

למטופלים עם רעילות עצבית מבשרת רעות או עם דום לב עקב רעילות של חומרי הרדמה מקומית ייתכן שכדאי לתת תחליב שומני תוך-ורידי במקביל לטיפול החייאה מקובל. ייתכן שכדאי לתת תחליב שומני תוך-ורידי למטופלים עם סוגים אחרים של רעילות תרופתית שאינם מגיבים לאמצעי החייאה מקובלים.

הנחיות 2010: יתכן שכדאי לשקול לתת תחליב שומני תוך-ורידי לרעילות של חומרי הרדמה מקומית.

סיבה: מאז 2010, מחקרים בחיות ודוחות מקרה בבני אדם שפורסמו בדקו את השימוש בתחליב שומני תוך-ורידי במטופלים עם רעילות תרופתית שאינה כתוצאה מעירוי של חומרי הרדמה מקומית. למרות שהתוצאות של מחקרים אלה והדוחות מעורבים, "תכן שיפור קליני לאחר מתן תחליב שומני תוך-ורידי. מכיוון שהפרוגנוזה של מטופלים שאינם מגיבים לאמצעי החייאה מקובלים גרועה ביותר, "תכן שכדאי לנסות ולתת תחליב שומני תוך-ורידי במצב זה למרות הראיות החלשות מאוד והסותרות.

דום לב בהיריון: ביצוע החייאת לב-ריאה

קדימויות לנשים הרות בדום לב הן החייאת לב-ריאה איכותית והקלת הלחץ על אבי העורקים והווריד הנבוב התחתון. אם קרקעית הרחם גבוהה ונמצאת בגובה הטבור או מעליו, הזזה ידנית של הרחם שמאלה יכולה להועיל להקל את הלחץ על אבי העורקים והווריד הנבוב התחתון במהלך עיסויי בית החזה.

הנחיות 2010: כדי להקל את הלחץ על אבי העורקים והווריד הנבוב התחתון במהלך עיסו" בית החזה וייעול האיכות של החייאת לב-ריאה, מומלץ ראשית לבצע הזזה ידנית של הרחם שמאלה בתנוחת פרקדן. אם שיטה זו אינה מצליחה וניתן להשיג בקלות טריז, כדאי למבצעי ההחייאה להטות את המטופלת 27° עד 30° שמאלה באמצעות טריז קשיח התומך באגן ובבית החזה.

סיבה: הכרה בחשיבות החיונית של החייאת לב-ריאה איכותית ואי-ההתאמה של הטיה שמאלה להחייאת לב-ריאה איכותית הביאו להסרת ההמלצה להשתמש בהטיה שמאלה ובחיזוק ההמלצה להזזת הרחם שמאלה.

דום לב בהיריון: לידה קיסרית דחופה

במצבים כמו טראומה אימהית שלא ניתן לשרוד או חוסר דופק אימהי ממושך, בהם ברור שניסיונות ההחייאה של האם חסרי ערך, אין סיבה לדחות ביצוע של לידה קיסרית לאם מתה (PMCD) . יש לשקול לערוך לידה קיסרית לאם מתה 4 דקות לאחר תחילת דום הלב האימהי או ניסיונות ההחייאה (כשמדובר בדום לב לא נצפה) אם אין חזרה של מחזור דם עצמוני אימהי. ההחלטה הקלינית לבצע לידה קיסרית לאם מתה - והעיתוי שלה ביחס לדום הלב האימהי - היא תהליך מורכב בגלל הבדלים ברמת ההכשרה של הרופאים והצוות, גורמים התלויים במטופלת (למשל, הגורם לדום לב, גיל ההיריון של העובר) ומשאבי המערכת.

הנחיות 2010: ניתן לשקול לערוך לידה קיסרית דחופה 4 דקות לאחר תחילת דום לב אימהי, אם אין חזרה של מחזור דם עצמוני.

סיבה: לידה קיסרית לאם מתה מספקת הזדמנות להפריד בין ההחייאה של עובר העשוי לחיות שחרור מהותי הסרה של הלחץ על אבי העורקים והווריד הנבוב התחתון, העשויים לשפר את תוצאי ההחייאה האימהית. התרחישים הקליניים ונסיבות דום הלב צריכים לקבוע את ההחלטה הסופית סביב עיתוי לידה קיסרית דחופה.

הערות שוליים

  1. Wheeler E, Jones TS, Gilbert MK, Davidson PJ . Opioid overdose prevention programs providing naloxone to laypersons—United States, 2014. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2015;64(23):631-635.

ראו גם