האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

המלצות לאופן השימוש בתכשירי הגנה מפני השמש ולגובה מקדם ההגנה הנדרש

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־07:46, 19 בנובמבר 2016 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (הפעיל הגנה על המלצות לאופן השימוש בתכשירי הגנה מפני השמש ולגובה מקדם ההגנה הנדרש ([עריכה=רק מפעילי מערכת מורשים] (בלתי מוגבלת בזמן) [העברה=ר)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
דף מידע בנוגע לאופן השימוש המומלץ בתכשירי הגנה נגד השמש וגובה מקדם ההגנה הנדרש
תחום קטגוריה:בריאות הציבור
סימוכין 155022716
תאריך פרסום 1 באוגוסט 2016
 


  • להלן המלצות לנושא מוצרים להגנה מפני השמש, מידע כללי, אופן שימוש, תוקף ואופן השימוש.
  • דף המידע הוכן בעבודה משותפת של מנהל בריאות הציבור ואגף הרוקחות ותואם את המלצות האגודה למלחמה בסרטן.
  • המטרה היא ליצור אחידות בהמלצות קופות החולים, בכל הנוגע לשימוש ההולם בתכשירי הגנה נגד השמש.
  • אנא הטמיעו את ההמלצות המקצועיות בקרב הצוותים הרפואיים הרלבנטיים ובקרב הרוקחים.
  • אנא וודאו כי דף המידע האמור יפורסם לציבור המבוטחים באתרי האינטרנט של הקופות .
  • על עיקרי המידע להיות זמין למבוטחים בסמוך לנקודות המכירה של התכשירים האמורים בבתי המרקחת .

בברכה,

ד"ר הדר אלעד

מ"מ ראש אגף רפואה קהילתית

כללי

תכשירי ההגנה מפני השמש, המכילים מסנני קרינה על-סגולה, מיועדים לשימוש חיצוני על העור והם נמכרים במרקמים שונים כגון: קרם, ספריי, ג'ל.

שימוש נכון במסנני קרינה עשוי להפחית את הנזקים, הנגרמים בעקבות חשיפה לקרינת השמש, ובמיוחד את הסכנות לפתח כוויות, סרטן עור והזדקנות מוקדמת של העור.

קרינת UV (אולטרא סגולה) מתחלקת ל-3 חלקים, לפי אורך גל
  1. קרני UVC בעלות אורך גל קצר 100-290 ננומטר, נספגות ע"י שכבת האוזון ואינן מגיעות לפני כדור הארץ.
  2. קרני UVB בעלות אורך גל בינוני 290-320 ננומטר, הן הקרניים ה"משזפות".
    קרניים אלו חודרות אל האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור),ומעודדות את תאי המלנוציטים לייצר יותר מלנין, שהוא הפיגמנט המקנה לעור את צבעו. כיום ידוע כי לקרינה זו גם תרומה בהתפתחות סרטן העור.
  3. קרני UVA בעלות אורך גל ארוך, 320-400 ננומטר, לקרניים אלו יש חוזק זהה לכל אורך השנה. אין משמעות לחודשי השנה או למידת המרחק של כדור הארץ מן השמש.
    קרניים אלו חודרות דרך בגדים קלים, זכוכיות ומגיני רוח. משמעות הדבר היא כי גם נסיעה במכונית עם חלונות סגורים אינה מגינה מפני קרינה זו. קרינה זו חודרת את שכבת העור החיצונית (אפידרמיס) ומגיעה עד לדרמיס, פוגעת בקולגן ובאלסטין וגורמת להזדקנות העור, לפיגמנטציה וכן לסוגים מסוימים של סרטן העור.

מוצרי הגנה משמש מגנים לרוב מקרינת UVB, חלקם מגנים גם מקרינת UVA. כיום נדרשת הגנה רחבת טווח, הכוללת הגנה מ- UVA ו- UVB כאחד.

מדד ההגנה מקרינת UVB הוא SPF. מדד זה משקף יחס זמנים למשך הזמן בו התכשיר מגן מפני אדמומיות (אריתמה), ביחס למשך הזמן בו מתקבלת אריתמה ללא תכשיר הגנה.

עקומת SPF גדלה בתחילה באופן ליניארי ומגיעה לפלטו סביב 50 SPF ולכן למוצרים בעלי SPF גבוה מעבר ל 50+ אין יתרון ממשי על פני מוצרים ברמת הגנה זו.

כלומר, תוספת ההגנה של תכשירים עם מקדמי הגנה מעל SPF50 הינה שולית, מאידך התוספת במחיר משמעותית.

ההמלצות של גופים רפואיים שונים ברחבי העולם אינן אחידות. טווח מקדם ההגנה המינימאלי המומלץ נע בין SPF15-30.

המלצות משרד הבריאות

  • יש לעשות שימוש במקדם הגנה בעל SPF30 לפחות וכן הגנה רחבה נגד קרינת UVA.
  • יש להדגיש את הצורך והחשיבות למריחה חוזרת.
  • מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה SPF30 ומעלה. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים מ- SPF30 מומלצים לאנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.
  • יש להימנע משהייה בשמש בין השעות 10 בבוקר ל-4 אחה"צ ככל האפשר.
  • יש להימנע כליל מחשיפת תינוקות עד גיל 6 חודשים לשמש .
  • יש להגן על הגוף מהשמש ע"י בגדים, כובע רחב שוליים ומשקפי שמש. להשלמה, יש למרוח תכשיר הגנה על החלקים החשופים לשמש (צוואר, פנים, אוזניים, כפות ידיים)
  • להגנה אפקטיבית יש למרוח קרם הגנה בנדיבות: כמות קרם ההגנה הנדרשת על מנת שתסופק מידת ההגנה המוצהרת עליו הינה כמות של 35 גר׳ לאדם בוגר.(כמות של כ-6 כפיות).רוב הצרכנים משתמשים בכמות קטנה ב-50%, דבר הגורם לאיבוד יעילות של עד ל-70% .


טבלה לכמויות לשימוש באיברי הגוף השונים לילדים ומבוגרים


  • יש לזכור כי אין תכשיר המגן מקרינת השמש באופן מוחלט (100% הגנה) ולכן אין להאריך את משך השהיה בשמש, גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה.
  • יש להימרח מריחה ראשונה לפני היציאה לשמש. מומלץ להימרח פעמיים ברציפות, כדי ליצור שכבה נדיבה ואחידה של מקדם הגנה שתכסה את כל חלקי העור החשופים לשמש .
  • כדי להבטיח הגנה רצופה, יש לחדש את מריחת התכשיר בכל שעתיים, וכן לאחר שחייה, הזעה וניגוב העור במגבת. מומלץ להשתמש במקדם הגנה עמיד במים, במקרה של שחייה או הזעה.
  • אין להשתמש בתכשיר אם ידועה רגישות לאחד המרכיבים שלו. לבעלי עור רגיש, מומלץ להשתמש בתכשיר מתאים - לאחר התייעצות עם רופא עור.
  • אנשים הסובלים מבעיות עור או הנוטלים תרופות שעלולות להגביר את הרגישות לשמש-יש לעיין בעלון לצרכן של התכשיר ויש לפנות לרופא עור להתאמת תכשיר הגנה בעל מקדם גבוה.

תוקף (תאריך תפוגה)

מרבית תכשירי ההגנה נמכרים ללא תאריך תפוגה, כיוון שאורך חיי המדף שלהם ארוך מ-30 חודשים. יש לשים לב לתאריך "טוב לאחר פתיחה", המציין עד מתי ניתן להשתמש בתכשיר מרגע הפתיחה של האריזה ( Period After Opening). הסימון מופיע על גבי התכשיר בצורה של צנצנת פתוחה וציון מספר חודשים (למשל M24). המשמעות היא שמרגע הפתיחה, התכשיר טוב לשימוש ל-24 חודשים נוספים (מרבית התכשירים טובים לשימוש לתקופה של 24-18 חודשים מיום הפתיחה).

אחסון

על מנת להגן על המוצר ולשמור על יעילותו, יש להימנע מלאחסן את מסנן הקרינה במקום סגור עם טמפרטורה קיצונית, כגון ברכב חונה. מומלץ לקחת את מסנן הקרינה אתכם לכל מקום.