האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

טיפול באינסולין - יתרונות והמלצות - Insulin treatment - advantages and recommendations

מתוך ויקירפואה


טיפול באינסולין - יתרונות והמלצות
Insulin treatment - Advantages and recommendations
יוצר הערך ד״ר זוהדי אגבאריה
Themedical.png
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםאינסולין

גילוי האינסולין בשנת 1921 ותחילת השימוש הקליני בו בשנת 1922 גרמו למהפך בטיפול בחולי סוכרת ושינו את המהלך הטבעי של המחלה. האינסולין מציל חיים, מפחית את סיבוכי הסוכרת ומאריך את תוחלת החיים.

יתרונות הטיפול באינסולין

למרות גילוי תרופות רבות ממשפחות שונות לטיפול בסוכרת ולמרות המאמצים הרבים לשפר את איכות הטיפול, נשאר האינסולין התרופה היחידה שניתנת לכל חולי הסוכרת - סוכרתיים מסוג 1, סוכרתיים מסוג 2, נשים עם סוכרת היריונית, חולים מורכבים המאושפזים עם הרעלת גלוקוז (Glucotoxicity), חולים עם הרעלת שומנים (Lipotoxicity), חולי אי ספיקת כליות ואי ספיקת כבד, חולים עם ממאירות וחולים המטופלים בסטרואידים וחולים המאושפזים עם מחלות חריפות.

ב-90 שנות שימוש קליני באינסולין נלמדו מספר עובדות: כשמדברים על חולה סוכרת, מתייחסים בעיקר להפרעה בתפקוד תאי ביתא בלבלב ועל חוסר באינסולין ומן הראוי לחשוב מראש על השלמת החסר. אולם, לתנגודת לאינסולין ולחוסר באינקרטינים (Incretins) יש תרומה ומן הראוי לחשוב בו זמנית על שיפור הרגישות לאינסולין על ידי דיאטה ופעילות גופנית, מתן Metformin ותרופת אחרות והעלאת רמות האינקרטינים בשלבים המוקדמים של סוכרת מסוג 2. עם זאת, תמיד בסופו של דבר חולים אלה יזדקקו לאינסולין ולכן מן הראוי לחשוב על שילוב אינסולין בשלבים המוקדמים של מחלה הסוכרת, בפרט משום שאינסולין מתאים לשילוב עם כל התרופות כולל אינקרטינים, מעכבי אנזים DPP4‏ (Dipeptidyl Peptidase 4),‏ Metformin, ‏Thiazolidinediones ו-Sulfonilurea, וברוב התרופות מנגנון הפעולה תלוי בהגברת הפרשת האינסולין ובהגברת עוצמת פעילות האינסולין האנדוגני (Endogenous). כל התרופות שמנגנון פעילותן אינו תלוי באינסולין אינן יעילות מספיק בכדי להביא את חולי הסוכרת לערכי המטרה שנקבעו.

לאורך השנים, בהסתמך על ניסיון רב ועל מאמרים ועבודות מכל רחבי העולם, התגלה כי האינסולין הוא התרופה החזקה (Potent) ביותר בהורדת המוגלובין מסוכרר (HbA1c‏, Hemoglobin A1c) ובאיזון חולי הסוכרת.

על פי מחקרים רבים (מסין, טייוואן, טורקיה, שבדיה ולאחרונה ממחקר ה-ORIGIN) האינסולין משמר תאי ביתא, וכמו כן מביא למצב של ערכי סוכר תקינים (Normoglycemia) המתווך על ידי אינסולין, מוריד את הסיכון לתחלואה של הלב וכלי הדם (Cardiovascular), מקטין את נפח האוטם (Infarct) ואת הסיכוי להיצרות חוזרת (Restenosis) בעורקים הכליליים לאחר צנתור. בנוסף הוא מפחית זיהומים, מספר ימי אשפוז ותמותה באשפוז (עבודות רבות של וונדיברג, דיגאמי 1 ואחרים). מחקר ORIGIN העלה שטיפול מוקדם באינסולין הינו בטוח, אינו מעלה את הסיכון לממאירות או סיכון ללב ולכלי הדם ומעכב התפתחות סוכרת בטרום סוכרתיים.

בשימוש באינסולין בזאלי (Basal) שכיחות ההיפוגליקמיה (Hypoglycemia) החמורה מזערית ביותר. כמו כן, גם העלייה במשקל מזערית וניתן לנטרל אותה על ידי הקפדה על דיאטה נכונה ופעילות גופנית, ועל ידי שילוב האינסולין הבזאלי עם האינקרטינים ואפילו יחד עם מעכבי האנזים DPP4.

המלצות לטיפול באינסולין

טיפול עקבי במחלת הסוכרת מוביל לאיכות חיים נאותה. הזנחת הטיפול, לעומת זאת, הופכת את החיים לגיהינום. החולים זכאים לקבל את הטיפול הטוב ביותר, שיוביל לאורח חיים בריא. יש להמליץ להם על דיאטה נכונה ופעילות גופנית בכל הזדמנות, לתת Metformin למי שאין התווית נגד, ולאחר מכן לבחור בצורה מקצועית: אם מדובר בסוכרת חדשה לא חמורה ניתן להוסיף מעכבי DPP4 אם מדד מסת הגוף (BMI‏, Body Mass Index) מתחת ל-30, או אגוניסט לקולטן ל-GLP1‏ (receptor agonist‏ Glucagon-like Peptide) אם מדד מסת הגוף מעל 30.

בחולים שאינם בעלי יכולת כלכלית ניתן עדיין להוסיף Sulfonilurea למרות כל ההסתייגויות מהטיפול, אבל אם הסוכרת חמורה, עם רמות סוכר בצום גבוהות מאד, יש להקדים את הטיפול באינסולין הבזאלי ככל האפשר. בכל חולה עם סוכרת חריפה עדיף לשלב אינסולין כבר בהתחלה, ובהמשך להוריד במינון או להפסיק.

אם משך הסוכרת מעל 6 שנים והחולה לא מאוזן על ידי טיפול ב-Metformin ו-Sulfonilurea, מן הראוי להוסיף אינסולין ללא צורך לתת קודם טיפול באינקרטינים. בחולים שמנים אין זו טעות לשלב אינסולין עם אינקרטינים או עם מעכבי DPP4.

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד״ר זוהדי אנבאריה, מומחה לאנדו מוכרת, רפואה פנימית ורפואת משפחה, מכון אנדו וסוכרת, שירותי בריאות כללית דגני, חדרה