האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

שימוש בקסדה מתקנת למניעה ותיקון של השטחת הגולגולת בתינוקות הנגרמת כתוצאה משכיבה על הגב - נייר עמדה

מתוך ויקירפואה

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא נייר עמדה סגור לעריכה
שימוש בקסדה מתקנת למניעה ותיקון של השטחת הגולגולת בתינוקות הנגרמת כתוצאה משכיבה על הגב
האיגוד המפרסם האיגוד הישראלי לנוירורכירוגיה, האיגוד הישראלי לרפואת ילדים
קישור באתר doctorsonly
תאריך פרסום מאי 2014
יוצר הערך *דר' זאב פלדמן - האיגוד הישראלי לנוירוכירורגיה
  • פרופ' דן מירון - האיגוד הישראלי לרפואת ילדים
  • פרופ' אלי סומך- האיגוד הישראלי לרפואת ילדים
ניירות עמדה מתפרסמים ככלי עזר לרופא/ה ואינם באים במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון.

כל הכתוב בלשון זכר מתייחס לשני המגדרים.
 

ההמלצה הקיימת היא להשכיב תינוקות על הגב לכל שינה: שנת לילה ושנת יום, בכדי למנוע ו/או להפחית את הסיכון למוות פתאומי בעריסה (SIDS - Sudden Infant Death Syndrome): ‏[1]

השכבה על הגב העלתה מאוד את שיעור ההיארעות של עיוותי הגולגולת - השטחה חד-צדדית או דו-צדדית של חלקה האחורי של גולגולת התינוק. מצב זה מתפתח כתוצאה מלחץ חיצוני מתמשך הנובע ממשקלו הכבד יחסית של ראש התינוק, ו"הרכות" היחסית של עצמות הגולגולת בחודשים הראשונים לחיים. לעיוות הגולגולת הנובע מגורמים חיצוניים מאפיינים ברורים: השטחת חלקה האחורי של הגולגולת, "תזוזה של האוזן" קדימה התבלטות של המצח ולפעמים של הלחי באותו הצד.

מצב זה מביא לעיתים קרובות להפניית תינוקות לנוירוכירורגים של ילדים וחלק מהם בישראל ומחוץ לה ממליצים על התקנת "קסדה מתקנת". הקסדה, מפעילה לחץ קבוע על האזורים התקינים, ומתעלת את גדילת הגולגולת לאזורים השטוחים. את הקסדה יש לחבוש במשך 32 שעות ביממה במהלך כ-6 חודשים רצופים.

טיפול זה גורם לילדים ולהורים אי נוחות ולעיתים לסיבוכים כגון פצעי לחץ, פריחות על רקע הזעה בחלל סגור וכדומה. מאידך, לזיהוי מוקדם של השטחה על רקע תנוחתי חשיבות רבה. הימנעות מהשכבה על האזור השטוח, הדרכת ההורים להשכבת התינוק על הבטן בשעות העירנות במהלך היום כאשר הם נמצאים לידו, וקצב הגדילה המואץ של הגולגולת בשנה הראשונה לחיים מאפשרים תיקון מהיר של העיוות הגולגולתי.

מחקר שבוצע במספר מרכזים בהולנד והתפרסם ב-BMJ‏ - British Medical Journal‏ (BMJ 2014:348:2741g), השווה בין 3 צורות טיפול בעיוות התנוחתי: הדרכה ושינוי התנוחה לעומת קסדה מתקנת.

קבוצת המחקר כללה 84 ילדים בני 5–6 חודשים שנולדו במועד עם השטחה בינונית עד קשה של הגולגולת, שחולקו בצורה אקראית ל-3 קבוצות המחקר. לאחר 6 חודשים בוצעה הערכה של תוצאות הטיפול. לא נמצא הבדל במידת תיקון העיוות בין שתי הקבוצות ("קבוצת הקסדה המתקנת" ו"קבוצת השינוי התנוחתי"). תיקון מלא הושג רק אצל כרבע מהילדים בשתי הקבוצות. לאור היעדר יתרון להתאמת קסדה מתקנת, המחיר הגבוה של ייצורה והסיבוכים הנלווים לחבישתה, ממליצים מחברי המחקר להימנע משימוש בצורת טיפול זו.

בסקר שנערך בין נוירוכירורגים לילדים בישראל (7 מ-8 שנשאלו ענו על הסקר) מתברר שגם בארץ ההמלצה הגורפת היא לשינוי צורת השכבת התינוק על פני הפניה להתאמת קסדה מתקנת.

המלצות

  • על רופאי הילדים לגלות עירנות ולאתר את התינוקות המפתחים השטחה אחורית של הגולגולת בשלבים מוקדמים. באם מתפתח מצב כזה, מומלץ להדריך את ההורים על הימנעות מהשכבה על האזור השטוח, והשכבת התינוק על הבטן בשעות העירנות במהלך היום כאשר הם נמצאים לידו, הדרכה מוקדמת של ההורים מונעת התפתחות עיוותים קשים לטווח ארוך
  • התקנת קסדה מתקנת אינה מומלצת. המחקר, שהתבצע בהולנד, הוכיח ש"לקסדה" אין כל יתרון על פני השינוי ההתנהגותי בתיקון ההשטחה האחורית בגולגולת

ביבליוגרפיה