האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

חיסונים חדשים הנמצאים בשימוש בישראל - New vaccines available in Israel

מתוך ויקירפואה

Preventative (1).png

המלצות כוח המשימה הישראלי בנושא קידום בריאות ורפואה מונעת
מאת איגוד רופאי המשפחה בישראל, האגף למדיניות רפואית, ההסתדרות הרפואית בישראל

המלצות כוח המשימה הישראלי בנושא
קידום בריאות ורפואה מונעת
Ambox warning blue.png
ערך זה הוא הנחיה קלינית סגורה לעריכה
המלצות כוח המשימה.png
שם המחבר פרק חיסון נגד נגיף רוטה מבוסס על המלצות של פרופ' יונה אמיתי ופרופ' שמואל רשפון, פרק חיסון HPV מבוסס על סיכומיו של פרופ' יעקב בורנשטיין, פרק חיסון למניעת שלבקת חוגרת הוכן על ידי ד"ר ביביאנה חזן וד"ר יאן מסקין
שם הפרק נספח מס׳ 7 - חיסונים חדשים
עורך מדעי פרופסור אמנון להד, פרופ' חוה טבנקין, ד"ר תם אקסלרוד
מוציא לאור ההסתדרות הרפואית בישראל, האגף למדיניות רפואית, איגוד רופאי המשפחה בישראל
מועד הוצאה אוקטובר 2022
מספר עמודים 284
קישור באתר ההסתדרות הרפואית
Logo small.gif

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםחיסונים

חיסון נגד נגיף רוטה - Rotavirus vaccine

Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבחיסון נגד נגיף הרוטה - Rotavirus vaccine

רקע על המחלה וטיב התרכיב

נגיף הרוטה וירוס הוא הגורם הנפוץ לתחלואת מעיים במשך כל השנה אך בשכיחות גבוהה יותר בעונת הסתיו והחורף (חודשים אוקטובר-דצמבר).

מדי שנה נפגעים אלפי תינוקות וילדים מהנגיף וכארבעת אלפים מתאשפזים. המחלה גורמת לעיתים רחוקות להתייבשות (צחיחות) ותמותה והסכנה גדולה בעיקר בתינוקות. בישראל בחודשים אוקטובר עד דצמבר נמצא נגיף הרוטה וירוס בתרביות צואה של 80% מהמאושפזים עקב גסטרואנטריטיס במחלקות הילדים של בי"ח סורוקה.

בישראל נרשמו שני תרכיבים של חיסון כנגד נגיף הרוטה. התרכיבים הם מנגיף חי מוחלש וניתנים בטיפות דרך הפה ומכילים את הזנים השכיחים של נגיף הרוטה. החיסון נגד נגיף הרוטה הוא אחד החיסונים היחידים שיש טווח זמן קצר למתן החיסון שלאחריו אין לתת אותו.

הסיבה היא שאין מידע מספיק על בטיחות מנה ראשונה של חיסון בגיל מאוחר יותר ויש חשש להתפשלות המעי.

גיל החיסון, מינון ודרך מתן

שם החיסון רוטהויקס - Rotanx רוטהטק - RotaTeq
סוג הנגיף המוחלש Human rotavirus strain (RIX4414) Monovalent Human-bovine reassortant rotavirus Pentavalent
דרך המתן פומי - 2 טיפות בכל מנת חיסון פומי - 2 טיפות בכל מנת חיסון
מועדי המתן המומלצים שתי מנות: בגיל חודשיים ובגיל 4 חודשים.

מנה ראשונה בין 20-6 שבועות.
יש להשלים מתן 2 המנות לא יאוחר מגיל 24 שבועות

שלוש מנות בגיל: 2, 4 ו-6 חודשים.
מנה ראשונה בין 12-6 שבועות. הפרש בין המנות - 10-4 שבועות.
יש להשלים מתן 3 מנות לא יאוחר מגיל 32 שבועות


גם אם התינוק יורק חלק מהתרכיב או כולו, המנה נספרת ואין לתת מנה נוספת. יש להמשיך ולחסן במנות החיסון הנותרות לפי לוח הזמנים המקורי.

מתן תרכיב נגד נגיף רוטה ומתן תרכיבים אחרים

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםחיסון נגד נגיף הרוטה

ניתן לתת בו-זמני תרכיב החיסון נגד נגיף רוטה באותו מועד עם תרכיבים אחרים ובכל רווח זמנים עם חיסונים אחרים.

יש לדחות מתן התרכיב לתקופה של 42 יום, לאחר מתן אימונוגלובולין, עירוי דם ומוצריו.

הוראות נגד ואזהרות

בכול חיסון חוזר יש לברר אם היו תופעות לוואי לאחר המנה הקודמת של תרכיב ואם כן, אילו תופעות לוואי אירעו.

הוריות נגד
  • מחלה חדה מלווה חום. החיסון יידחה עד ההחלמה. חום קל או צינון כשלעצמו, אינו סיבה לדחות את החיסון.
  • תגובה חמורה לאחר מנה קודמת.
  • ידיעת על אלרגיה למרכיב כלשהו ממרכיבים החיסון.
אמצעי זהירות

ילד שסובל משלשול או מקיא עד ההחלמה, פרט במקרה שהאיחור ימנע מהחיסון מבחינת גיל הילד.

  • ילד שסובל מהפרעה כלשהי בדם.
  • ילד שסובל מסוג כלשהו של סרטן.
  • ילד שסובל מפגיעה במערכת החיסון כתוצאה ממחלה (כולל איידס).
  • ילד שמקבל טיפול או נוטל תרופות אשר עלולות לפגוע במערכת החיסון שלו (כגון מינונים גבוהים של סטרואידים).
  • ילד שנולד עם בעיות במערכת העיכול, או שסבל מחסימה של מערכת העיכול או עבר ניתוח בטן.
מצבים מיוחדים

אפשר לחסן ילד שהינו במגע קרוב עם אישה בהריון או עם אדם המתגורר בביתו והסובל מדיכוי המערכת החיסונית כמו חולה סרטן או אדם הנוטל סטרואידים או כימותרפיה.

השפעות לוואי

  • תופעות הלוואי הנפוצות ביותר שדווחו לאחר נטילת התרכיב נגד נגיף רוטה היו שלשולים, הקאות, חום, נזלת, כאב גרון, צפצופים בנשימה או שיעול וזיהום באוזן.
  • התפשלות של המעי (Intussusception) - הינה תופעה נדירה, רצינית ומסכנת חיים בתינוקות, המתרחשת כאשר לולאת מעי נכנסת לתוך קטע המעי הסמוך לה, וגורמת חסימת מעי. לרוב הגורם להתפשלות אינו ידוע. אולם, בעבר נמצא קשר בין חיסון בתרכיב אחר כנגד נגיף רוטה והתפשלות המעי. חיסון זה הוצא מכלל שימוש ואיננו זמין יותר.

במחקרים קליניים, רוטה-טק נחקר בקרב - 70,000 פעוטות (מתוכם 35,000 פעוטות קיבלו חיסון כנגד נגיף הרוטה ו-35.000 קיבלו אינבו (פלצבו) ולא נמצאה עלייה בסיכון להתפשלות המעי.

המלצה

החיסון ניכלל בתוכנית החיסונים של משרד הבריאות החל משנת 2012. אנו ממליצים על חיסון זה לתינוקות, בעיקר לצורך מניעת אשפוזים.

חיסון כנגד חיידק הפנוימוקוקוס

Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבחיסון נגד חיידק הפנוימוקוקוס


חיידק הפנוימוקוקוס (Streptococcus pneumoniae) גורם לזיהומים רבים בכל הגילאים ובמיוחד בילדים ובזקנים. הזיהום על-ידי פנאומוקוקוס מתבטא בדלקת ריאות (בתינוקות ובילדים עד גיל 5, ובמבוגרים בכלל), סינוסיטיס, דלקת קרום המוח, אלח דם ודלקת אוזניים חדה בעיקר בילדים עד גיל שנתיים.

למניעת תחלואה קיימים 2 סוגים של חיסונים:

  1. חיסון פוליסכרידי: Pneumo 23,‏Pneumovax. הללו מומלצים:
    • לכל אדם מעל גיל 65 (חד פעמי). למי שקבל מנה אחת לפני גיל 65 מומלץ לתת מנה שניה לאחר גיל 65 אם חלפו 5 שנים מהחיסון האחרון.
    • לקבוצות הסיכון הגבוה (לאחר כריתת או היעדר טחול, דיכוי חיסוני), בכל גיל, מעל גיל שנתיים - שתי מנות בהפרש של 5 שנים.
    חיסון זה לא נמצא יעיל מתחת לגיל שנתיים.
  2. חיסון מצומד: Prevenar - חיסון זה יעיל גם בילדים צעירים מגיל שנתיים ונכלל בסל הבריאות לילדים מגיל 8 שבועות עד גיל 5 שנים אשר משתייכים לקבוצות הסיכון הבאות ללקות בזיהומים פנוימוקוקים פולשניים:

החיסון מומלץ גם לכל הילדים הבריאים מגיל 8 שבועות ועד גיל שנתיים, שאינם בקבוצת הסיכון למניעת אלח דם, דלקת קרום המוח, דלקות אוזניים ודלקות ריאה. החיסון כלול בתוכנית החיסונים של משרד הבריאות.

החיסון ניתן בזריקה לשריר בהתאם למועדים הבאים
  • לתינוקות בגיל 6-2 חודשים: 3 מנות בחודשים 2, 4, 6 וזריקת דחף בגיל שנה.
  • לתינוקות וילדים מבוגרים יותר שלא חוסנו קודם:
  • בגיל 11-7 חודשים: 2 מנות ברווח של חודשיים ביניהן וזריקת דחף בגיל שנה.
  • גיל 2-1 שנים: 2 מנות ברווח של חודשיים.
  • גיל 5-2 שנים: לילדים בסיכון 2 מנות ברווח של חודשיים ביניהן, לילדים בריאים - מנה אחת.

חיסון כנגד HPV ‏ (Human Papillomavirus) למניעת סרטן צוואר הרחם

Postscript-viewer-shaded.png

ערכים מורחביםחיסון לנגיף הפפילומה - Human papillomavirus vaccine , סרטן צוואר הרחם - Cervical Cancer

הרקע

בישראל שיעור היארעות של סרטן צוואר הרחם הנו 6-5 ל-100,000 נשים והתמותה היא 60 נשים לשנה. שיעור זה הוא נמוך יחסית וקבוע במשך שנים. לפני מספר שנים התברר כי הגורם לסרטן צוואר הרחם הוא נגיף הפפילומה האנושי - HPV. שלוש-מאות מיליון נשים חדשות בעולם נדבקות מדי שנה בזני נגיף הפפילומה האנושי. כ-490,000 נשים חולות בסרטן צוואר הרחם כל שנה בעולם ו-230,000 נשים נפטרות מדי שנה עקב מחלה זו.

הדבקה בנגיף הפפילומה האנושי היא מחלת המין הנפוצה ביותר. שכיחותה מגיעה עד 82% בין צעירים פעילים מינית. יותר ממאה זנים של נגיף הפפילומה האנושי ידועים כגורמים להדבקה בבני אדם, מתוכם כ-35 זנים נוטים להדביק את מערכת המין. הזנים הללו מחולקים לשתי קבוצות על בסיס יכולתם לגרום לממאירות: זנים מקבוצת הסיכון הגבוה הם הזנים 16, 18, 31, 45, 52. והזנים בקבוצת הסיכון הנמוך הם 6, 11. הזנים מסיכון-נמוך קשורים להתפתחות יבלות חרוטות (Condylomata acuminata) בעריה, איזור החיץ, הנרתיק או צוואר הרחם באישה, ובאיבר המין הזכרי או שק האשכים בגבר. כ-1% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מיבלות חרוטיות. הדבקת תינוקות על-ידי נגיף הפפילומה האנושי מזנים אלו עלולה לגרום להתפתחות יבלות חוסמות בדרכי הנשימה. מצבים טרום ממאירים וממאירים הנגרמים על-ידי נגיף הפפילומה האנושי מזנים בני סיכון גבוה הם: ממאירות תוך אפיתלית (מת"א) בצוואר הרחם, עריה, לדן וסביב פי הטבעת. מחלות ממאירות: סרטן צוואר הרחם, סרטן עריה וסרטן הלדן בנשים וכן סרטן הפין, פי הטבעת והאנוס בגברים.

נגיפי הפפילומה האנושי 16 ו-18 גורמים 70% מהגידולים בצוואר הרחם.

עקרונות החיסון כנגד HPV

החיסון הינו פתוח היכולת לייצר את חלבון הקופסית של נגיף הפפילומה האנושי ולגבשו כקופסית נגיף ללא דנ"א - "חלקיק-דמוי-נגיף". זה דומה בחיצוניותו לנגיף הפפילומה האנושי המקורי. מערכת החיסון מזהה את החלקיק כאילו הוא נגיף הפפילומה האנושי עצמו ומייצרת תגובה נוגדנית. החלקיק-דמוי-נגיף אינו גורם לממאירות.

קיימים כיום שני חיסונים
  1. החיסון הארבע-ערכי כנגד נגיפי הפפילומה האנושי מזנים 6, 11, 16 ו-18, הנקרא "Gardasil" (של חב' MSD).
    תוצאות מחקרים רבים, כולל מחקרי שלב שלישי עם החיסון הארבע-ערכי כללו עשרות אלפי נשים. באלו שקיבלו את שלושת המנות של החיסון המרובע, ובבדיקת נוגדנים לא הייתה להם חשיפה קודמת לנגיף, הוא מנע ב-100% את התפתחות הנגעים הטרום ממאירים מדרגה גבוהה וסרטן לא חודרני הקשורים לנגיף הפפילומה האנושי מסוג 16 ו-18; וכן מנע הופעת יבלות חרוטיות ונאופלזיה בעריה, לדן וחיץ הנקבים. לא נרשמו תופעות לוואי חריגות לטווח קצר ולא לטווח ארוך. החיסון יעיל למשך לפחות שבע שנים.
    החיסון הוכנס לשימוש בארצות הברית, כל ארצות האיחוד האירופי, מקסיקו, מלזיה, אוסטרליה, טיוואן, קנדה, ברזיל, אוסטרליה, ניו זילנד ואושר לשימוש על-ידי משרד הבריאות בישראל בשנת 2007. החברה האמריקנית למיילדות וגינקולוגיה הוציאה נייר עמדה המורה באופן נחרץ לכל רופאי הנשים לתת את החיסון. באוסטרליה התחייבה הממשלה לתת אותו חינם לבנות 12-11 שנים. לבנים ולנשים מבוגרות יותר יינתן החיסון במחיר מסובסד.
  2. החיסון השני שנרשם בישראל הוא החיסון הדו-ערכי כנגד נגיפי הפפילומה האנושי מזנים 16 ו-18, הקרוי Cervarix. (של חברת GSK). חיסון זה נבדק גם בנשים עד גיל 45 ותוצאות ראשוניות מעידות על יעילות גם במבוגרות. בחיסון זה נעשה שימוש באדגיובנט מסוג AS04 המביא לתגובה אימונית חזקה גם כנגד הזן 45.

דרך מתן החיסון והתוויות נגד

החיסון ניתן בזריקה תוך שרירית של חצי סמ"ק. יש לחזור עליו כעבור חודשיים וכעבור שישה חדשים מהמתן הראשון, סך הכל שלוש מנות תוך חצי שנה. החיסון אושר לנשים מגיל 26-9.

אין לתת את החיסון למי שפיתחו בעבר תופעות לוואי כנגד אחד ממרכיבי החיסון, למשל לאדג'ובנט המכיל אלומיניום, לחולות עם מחלות אוטו-אימוניות כגון זאבת אדמנתית מערכתית ולנשים הרות, למרות שיש עדויות שהחיסון בטוח גם אם ניתן בעת הריון או שהריון אירע מיד לאחר ההזרקה.

משמעות החיסון

  1. עד כה הדגימו המחקרים בשני סוגי החיסונים הקיימים (ביוולנטי וקוודריולנטי) מניעת הדבקה בזני הנגיף שמהם מורכב החיסון וירידה בהתפתחות CIN - דהיינו דיספלזיה קדם סרטנית. כדי להגיע לתוצאות משמעותיות במניעת סרטן צוואר הרחם עצמו יש לחכות עוד 30-20 שנה.
  2. התרכיבים הקיימים מגינים כאמור כמעט ב-100% מזיהום בזני HPV שבתרכיב, כאשר החיסון ניתן לפני הדבקה ראשונה. התרכיבים אינם מחסנים נגד כל הזנים ולא ימנעו השתנות ממאירה עקב הדבקה מזנים שנגדם אין חיסון. כאשר החיסון ניתן לאחר תחילת יחסי מין יעילותו פחותה בהרבה.
  3. בישראל סרטן צוואר הרחם הוא נדיר. זה הסרטן ה-15 בשכיחות בנשים בישראל. התמותה היא 60 נשים לשנה והיארעות היא 6-5 מקרים ל-100,000 באוכלוסיית הנשים היהודיות ו-1.3 ל-100,000 בקרב הלא-יהודיות. שיעורים אלה יציבים במשך יותר מעשור. HPV הוא זיהום שכיח ביותר המועבר במגע מיני, כמטופלות רבות הלוקות בזיהום ובנגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם, שהטיפול בהם כרוך בעלויות רבות ובמצוקה. אלה עשויים לקטון משמעותית בעקבות חיסון כלל אוכלוסיית הנשים.
  4. במחקר אוסטרלי שעקב אחרי השינוי בתחלואה בעקבות מתן אונברסלי של החיסון הכולל חיסון כנגד 4 זנים, נצפתה ירידה של כ-90% בהיארעות יבלות באברי המין בקרב בנים הטרוסקסואלים ובנות. התוצאות הנ"ל נובעות מ"אפקט העדר" והוכחה לכך היתה יציבות בשיעור הקונדילומות בקרב גברים הומוסקסואליים משום שלא חוסנו. מחקר נוסף מאוסטרליה הדגים ירידה של 47% בשכיחות נגעים טרום סרטניים בכלל האוכלוסיה של בנות 12-18.

תוכנית משרד הבריאות

החיסון מתוכנן להיכלל בתוכנית החיסונים של משרד הבריאות משנת 2013. יש להניח כי כאשר יכנס לתוכנית החיסונים יינתן בין כיתה ו' ל-ח' (גיל 13-11).

המלצה

מדובר בחיסון בטוח המונע חלק מהנגעים הטרום סרטנים בצוואר הרחם ויש להעביר מידע בדבר החיסון לכל הנערות והנשים בגיל 26-9. יש להדגיש כי קיימת אפשרות שאכן החיסון ימנע סרטן צוואר הרחם אך אין עדיין הוכחה לכך. יתרנו הצפוי הגדול הוא בהפחתת הנגעים הכרונים מסוג יבלות חרוטיות. ולכן מומלץ החיסון הארבע-ערכי המחסן כנגד הזנים 6, 11 הגורמים לזיהום כרוני. אנו ממליצים על מתן החיסון לבנות לפני גיל תחילת קיום יחסי מין והכללתו בתוכנית החיסונים של משרד הבריאות.

חיסון כנגד אבעבועות רוח - VARICELLA

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםנגיף וריצלה-זוסטר

חיסון כנגד אבעבועות רוח נכנס לתוכנית החיסונים לילדים.

לגבי חיסון מבוגרים בסיכון שלא חלו בעבר ואין להם נוגדנים:

  • מומלץ לחסן בני בית של מטופלים מדוכאי חיסון. אם האדם המחוסן מפתח פריחה עליו להימנע ממגע עם מטופל מדוכא חיסון.
  • חיסון עובדי בריאות שלא חלו בעבר.
  • לגבי נשים בגיל הפוריות: מומלץ לתת את החיסון לפני כניסה להריון ולהימנע מהריון למשך חודש או לחסן לאחר ההריון. הנקה איננה הוריית נגד למתן החיסון.

החיסון יעיל במניעת הדבקה לאחר חשיפה אם ניתן תוך 5-3 ימים מהחשיפה.

אין לתת את החיסון לאלה הרגישים לביצים ולנאומיצין, אנשים עם ממאירות פעילה או המקבלים כימותרפיה, אלה המשתמשים בסטרואידים במינון גבוה, נשים בהריון ואלה הנוטלים סליצילטים.

חיסון נוסף הוא כאמור, MMRV הכולל חזרת, חצבת, אדמת ואבעבועות רוח - החיסון צפוי להיכנס לתוכנית החיסונים של משרד הבריאות במהלך שנת 2008.

חיסון למניעת שלבקת חוגרת - (Herpes Zoster) ‏(ZOSTAVAX)

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםנגיף וריצלה-זוסטר

נגיף ה-VZV) Varicella Zoster) שייך למשפחת נגיפי ה-Herpes וגורם לשתי תסמונות מוכרות: זיהום ראשוני, הנרכש בדרך כלל בילדות ומתבטא באבעבועות רוח, והתלקחות של זיהום רדום המתבטא ב-"שלבקת חוגרת" (ש.ח.). נגיף ה-VZV הינו מאוד מדבק, ובארה"ב ל-99.6% ממבוגרים מעל גיל 40 ישנה עדות להדבקה קודמת בנגיף.

במהלך זיהום ראשוני ב-VZV, הנגיף חודר לתאים תחושתיים באזורים של עור וריריות ונודד באופן רטרוגרדי לגנגליונים הסנסורים ושם מבסס זיהום לטנטי תמידי ולאחר שנים הנגיף יכול לעבור ראקטיבציה. ההסתמנות הקלינית של ש.ח. מתבטאת בהפרעות בתחושה, כאבים, ובהמשך פריחה עם שלפוחיות באזור של דרמטום אחד או שניים צמודים. הפריחה חולפת תוך שבוע, אך לעתים קרובות נשאר שינוי בצבע העור וצלקת. יש לציין כי קיימת אפשרות של ראקטיבציות חוזרות באותו אדם, לאורך השנים.

הסיבוכים של ש.ח. הינם בראש ובראשונה Post herpetic neuralgia‏ (PHN), המופיע במעל 40% מהאנשים בני 60 שנה ומעלה. מדובר בכאב המתמשך מעל 30 יום מהופעת הפריחה ויכול אף להימשך חודשים עד שנים, עם פגיעה משמעותית בתפקוד היומי עד כדי התפתחות דיכאון. ישנם סיבוכים נוספים כגון פגיעה בעיניים ב-25%-10% (Herpes zoster ophthalmicus) המתבטאים בדלקת הקרנית ויכולים להוביל אף לעיוורון, Ramsay Hunt syndrome (שיתוק פריפרי של עצב הפציאליס, ורטיגו, והפרעות בשמיעה), אנצפליטיס, מיאליטיס, שיתוקים של עצבים מוטורים פריפריים, הפרעות אוטונומיות ואף תסמינים של שבץ מוחי.

אחד לשלושה אנשים יפתח בימי חייו ש.ח. ובארה"ב מדי שנה יש כמיליון מקרים של ש.ח., כאשר הסיכון עולה עם הגיל (עד50% מעל גיל 85). הסיכון מוגבר במיוחד בחולים מדוכאי חיסון.

בישראל שיעור ההארעות השנתי מגיל 65 ומעלה מוערך כ-11.28 ו-9.75 ל-1000 בנשים ובגברים בהתאמה. והוא עולה עם הגיל.

הטיפול בש.ח. (Acyclovir, ‏Valacyclovir) עשוי לקצר את משך הזמן לריפוי הפריחה ומפחית את משך וחומרת הכאב החריף ואת הסיכון לפתח PHN, בתנאי שניתן תוך 48 שעות מהופעת הפריחה.

משנת 1995 קיים בארה"ב חיסון כנגד זיהום ראשוני ב-VZV (נגיף הגורם לאבעבועות רוח), והוא נמצא בשימוש בישראל מ- 2001 (Varilrix) ואף נכנס לסל הבריאות ב-9.2008. חיסון זה הינו חי מוחלש ומונע ביעילות אבעבועות רוח בילדים, מומלץ למתן בילדים מגיל שנה במסגרת תוכנית החיסונים של משרד הבריאות.

בשנת 2006 אושר לשימוש על ידי ה-FDA חיסון מאותה קבוצה אך מיועד למבוגרים, Zostavax במטרה למנוע ש.ח. החיסון רשום בישראל החל מאוקטובר 2012 וראש שירותי בריאות הציבור הוציא כבר המלצות למתן החיסון.

ה-CDC‏ וה-AC1P (הועדה המייעצת למתן חיסונים בארה"ב) ממליצים מתן שיגרתי של החיסון לאנשים בני 60 ומעלה. כנ"ל הארגון המקביל הקנדי (CCDR). חיסון זה מכיל את אותו זן הנגיף החי מוחלש (Oka/Merck strain) אך בכמות גדולה פי 14. החיסון ניתן פעם אחת בלבד, במנה של 0.65 מ"ל, בהזרקה תת עורית לזרוע.

על פי מחקרים, הוכח שהחיסון הפחית את הסיכון לפתח ש.ח. ב-51.3%, הפחית הופעה של PHN ב-66.5%, צמצם את חומרת ה-PHN (משך/עוצמת כאבים) ב-57%, הפחית את נטל המחלה ב-61.1% וצמצם את הפגיעה בפעילויות יומיומיות. בעבודה שפורסמה ב-JAMA בשנת 2011 נמצאה ירידה של 55% בשיעור המפתחים הרפז זוסטר בקרב המחוסנים לעומת קבוצת ביקורת.

בחישוב עלות תועלת נמצא כי החיסון מתאים לקריטריונים של עלות-תועלת כאשר השימוש הוא מעל גיל 60, 65 או 70.

יש לציין שהחיסון לא הגן מפני זיהום שניוני חיידקי של התפרחת, סיבוכים בעיניים, שיתוקים וסיבוכים סיסטמיים אחרים.

החיסון מומלץ לאנשים בני 60 ומעלה שאין להם התוויות נגד, ללא קשר אם חלו באבעבועות רוח או ש.ח. בעבר (היות וקיימת אפשרות של אירועים חוזרים של ש.ח..). כמו כן, אין צורך בלקיחת בדיקות סרולוגיות ל-VZV לפני מתן החיסון. לאחרונה פורסם מחקר בו הוכח הבטיחות והיעילות של החיסון במטופלים בני 50.

לפי המלצות ראש שירותי בריאות הציבור בישראל - החיסון מומלץ לכל בני 60 שנה ומעלה שאין להם הוריות נגד, כולל קשישים שמצבם רגיש (BRITTLE). התרכיב מיועד למניעה ולא לטיפול באירוע של הרפס זוסטר.

תופעות הלוואי לאחר מתן החיסון הן בעיקר מקומיות (48% דווח על אודם, כאבים, נפיחות, גרד), ורובן חלפו תוך מספר ימים.

התוויות נגד למתן חיסון: אלרגיה לגילטין ונאומיצין (הכלולים בחיסון), דיכוי חיסוני (ממאירות פעילה, טיפול כימותראפי או מדכא חיסון כולל סטרואידים במינונים גבוהים, חולי HIV עם CD4<200/mm3, מושתלי מח עצם עד שנתיים לאחר מועד ההשתלה, נשים בהריון).

היות ויעילות החיסון יורדת עם הגיל, יש לשאוף לתת את החיסון סמוך ככל שניתן לגיל 60, עוד לפני הופעת רוב המחלות הגורמות לדיכוי חיסוני שמחד מעלות את הסיכון להופעת ש.ח. ומאידך מהוות התווית נגד לקבלת החיסון. לגבי מתן החיסון החל מגיל 50, אומנם קיים מידע על בטיחות ויעילות החיסון בגיל זה, עדיין חסר מידע לגבי משך החסינות המושגת.

חיסון Zostavax שאושר לשימוש בארץ, יהפוך לחלק משגרת החיסונים בגיל המבוגר.

מדובר בחיסון חד פעמי ואנו ממליצים לכל הגברים והנשים מגיל שישים ומעלה לקבל את החיסון. אנו ממליצים על הכללתו בתוכנית החיסונים למבוגרים של משרד הבריאות.

ביבליוגרפיה

ראו גם