האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "אנגיודיספלזיה של מערכת העיכול - Angiodysplasia of the colon"

מתוך ויקירפואה

שורה 47: שורה 47:
 
{{ייחוס|[[משתמש:צבי קויפמן|ד"ר צבי קויפמן]], מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, [http://hospitals.clalit.co.il/hospitals/Meir/he-il/Pages/homepage2.aspx מרכז רפואי מאיר], כפר סבא}}
 
{{ייחוס|[[משתמש:צבי קויפמן|ד"ר צבי קויפמן]], מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, [http://hospitals.clalit.co.il/hospitals/Meir/he-il/Pages/homepage2.aspx מרכז רפואי מאיר], כפר סבא}}
  
 +
[[קטגוריה:גסטרואנטרולוגיה]]
 
[[קטגוריה:כירורגיה]]
 
[[קטגוריה:כירורגיה]]

גרסה מ־14:04, 9 בספטמבר 2012

כותרתכרכשת.jpg


עקרונות בכירורגיה
ספר-עקרונות-בכירורגיה.jpg
שם המחבר ד"ר צבי קויפמן
שם הפרק כירורגיה של הכרכשת
 


אנגיודיספלזיה של מערכת העיכול היא מוקד קטן של נימיות או ורידים מורחבים הנמצאים בתת-רירית. המום הווסקולרי מורכב מכלי דם ומנימים מורחבים בתוך שכבת הרירית המיוחדת (Lamina propria mucosae). המשתית בצקתית, בלא דלקת, מאופיינת בשטפי דם מוקדיים, עקב בריחת תאי דם אדומים אל בין תאי האנדותל הדק המצפה את כלי הדם. מעל אזורים אלה יש השלה של תאי האפיתל. כלי הדם נעשים צרים בהיקף הנגע, ולהם השקות עם נימיות הרירית. במרכז הנגע מתנקזים כלי הדם לכלי דם גדולים יותר, אשר גם הם ממוקמים בתת-רירית. אנגיודיספלזיה אינה מדממת, אלא אם כן נוצרת התכייבות מעליה. יש כנראה קשר בין איסכמיה על רקע טרשתי של המעי, התכייבות המעי, מום של כלי דם ודימום ממנו.

האנגיודיספלזיה עלולה להופיע בכל מקום במערכת העיכול. היא שכיחה ביותר בכרכשת הימנית (60%). המחלה פוגעת בשני המינים שווה בשווה, בגיל ממוצע של 60 שנה.

תסמינים קליניים

התסמין הקליני הבולט הוא דימומים חוזרים של מערכת העיכול אם כי בדיקות חוקן בריום חוזרות אינן מראות כל פתולוגיה בכרכשת.

אבחנה

יכולה להתבצע על-ידי:

תמונה 15.6: אנגיודיספלזיה בכרכשת

טיפול

טיפול הבחירה הוא כריתת הכרכשת הימנית, גם אם הממצא שהודגם באנגיוגרפיה לא יאותר בעת הניתוח. אם מגלים בכרכשת השמאלית סעיפים מרובים, יש לבצע כריתה תת-שלמה של הכרכשת.

באחרונה דווח על הצלחות בטיפול באנגיודיספלזיה, על-ידי קואגולציה דרך קולונוסקופ. הקואגולציה גורמת להרס כלי הדם במקום, לדלקת וללייפת (Fibrosis) החוסמת כלי דם אלו.

ראו גם


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר צבי קויפמן, מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא