האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

ביקור בית - Home visit

מתוך ויקירפואה


ביקור בית
Home visit
שמות נוספים ביקור רופא
יוצר הערך ד"ר אודי הר-שמש
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםביקור בית

ביקור בית הוא אמנם מונח פשוט ומובן לכל, אך מגלם בתוכו משמעויות רבות. לא רק אנשי הרפואה עוסקים בביקורי בית - מורים, עובדים סוציאליים, מפקדים בצבא, ורבים נוספים - משתמשים בכלי חשוב זה על מנת לספק מידע חשוב בצורה בלתי אמצעית. ביקור הבית מעשיר את המבקר במידע רב חושי- מראה, ריח, קולות, דינמיקה... מידע זה אינו יכול להתקבל משיחה במשרד בלבד.

היסטוריה

ביקור בית מתואר בספרות הכללית בספרים רבים (בינת השכוי,רופא כפרי, מגילת San Michele ועוד). בתנ"ך הנושא מופיע מספר פעמים, למשל אצל אליהו: וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ, תְּנִי-לִי אֶת-בְּנֵךְ; וַיִּקָּחֵהוּ מֵחֵיקָהּ, וַיַּעֲלֵהוּ אֶל-הָעֲלִיָּה אֲשֶׁר-הוּא יֹשֵׁב שָׁם, וַיַּשְׁכִּבֵהוּ, עַל-מִטָּתוֹ (מלכים א' י"ז פסוק י"ז ואילך). כמו כן אצל אלישע ממשיכו: לב וַיָּבֹא אֱלִישָׁע, הַבָּיְתָה; וְהִנֵּה הַנַּעַר מֵת, מֻשְׁכָּב עַל-מִטָּתוֹ. לג וַיָּבֹא, וַיִּסְגֹּר הַדֶּלֶת בְּעַד שְׁנֵיהֶם; וַיִּתְפַּלֵּל, אֶל-יְהוָה. לד וַיַּעַל וַיִּשְׁכַּב עַל-הַיֶּלֶד, וַיָּשֶׂם פִּיו עַל-פִּיו וְעֵינָיו עַל-עֵינָיו וְכַפָּיו עַל-כַּפָּו, וַיִּגְהַר, עָלָיו; וַיָּחָם, בְּשַׂר הַיָּלֶד. לה וַיָּשָׁב וַיֵּלֶךְ בַּבַּיִת, אַחַת הֵנָּה וְאַחַת הֵנָּה, וַיַּעַל, וַיִּגְהַר עָלָיו; וַיְזוֹרֵר הַנַּעַר עַד-שֶׁבַע פְּעָמִים, וַיִּפְקַח הַנַּעַר אֶת-עֵינָיו. (מלכים ב' פרק ד' פסוק ל"ב ואילך). (תודה לד"ר מיכאל קאפמן).

ביקור בית בעולם הרפואה

בארץ, מהווה ביקור הבית כלי המשמש בעיקר את אנשי הרפואה הראשונית. ביקור המטופל ומשפחתו בביתם מאפשר לרופא לראות, לשמוע, להריח, לגעת ולהרגיש את המכלול המקיף את החולה בסביבתו, ולהבין את "המעיין ממנו שואב" החולה את התנהגותו, שפתו, תיאוריו ודימוייו. היציאה מאזור הנוחות של החדר במרפאה משנה גם משהו ברופא, ומאפשרת לו להיות פנוי יותר, פתוח יותר, ופורמלי פחות במרבית המקרים (כל עוד לא מדובר בביקור חירום ביום עמוס במיוחד במרפאה).

רוב הרופאים הראשוניים רואים בביקור הבית הזדמנות יקרה, ומצרים על שלא מתאפשר להם לבצעם פעמים רבות יותר ולאורך זמן ממושך יותר. זאת למרות שביקור הבית גוזל זמן, מבוצע בתגובה לפנייה של המשפחה ואינו יזום על ידי הרופא במרבית המקרים, ונעשה תחת לחץ של זמן- או תוך כדי פעילות שוטפת במרפאה (כל הממתינים בתור "מלווים" את הרופא לבית) או בתחילת/סוף יום עבודה - על חשבון זמנו הפנוי המועט.

נמצא קשר בין גיל מבוגר יותר של הרופא, עבודה במרפאת יחיד או מרפאה כפרית, חברות בסגל הפקולטה, וחשיפה של הרופא לביקורי בית בעת תקופת הלימודים וההתמחות - לגישה חיובית של הרופא כלפי ביצוע ביקורי בית.

עלויות האישפוז, הצפיפות והאווירה הבלתי-ידידותית של בתי-החולים, ההתפתחות הטכנולוגית המאפשרת יותר ניטור וטיפולים ביתיים, הזדקנות האוכלוסייה ושיפור הטיפול במחלות כרוניות וחשוכות מרפא - גורמים להעברת כמות גדולה יותר מהעשייה הרפואית אל הבית, ולעלייה תלולה בהוצאות - במונחים של כסף וזמן.

רוב המאמרים שפורסמו על ביקורי בית ברפואה הראשונית דנים בהיבטים החוויתיים של הביקורים מבחינת הצוות והמשפחה, ולכן סובייקטיביים ואינם מתיימרים לעמוד לבחינה של "מדדי איכות". למרבה הצער, נסיונות לכמת את יעילותם של ביקורי הבית מדגימים תוצאות בלתי עקביות עד כה מבחינת הפחתת תמותה, הפחתת אשפוזים חריפים וכרוניים ושיפור איכות חיים. סקירה שנת 2001 שפורסמה ב-British Medical Journal) BMJ) מסכמת את הקושי הקיים: " קשה לדעת מהם המרכיבים בהתערבות המבקרים האחראיים לשונות הרבה בתוצאות שהוערכו. כל תכניות ההתערבות הן רבות משתנים וקשה לבודד מה משפיע, וברוב המחקרים תיאור העשיה בשטח מצומצם מאוד"

נוהל משרד הבריאות

הצורך בביקור בית מעוגן בחוק ומתואר בנהלי משרד הבריאות (נוהל 71.002 סימוכין 13111 משנת 2005, נוהל 7/2010). לצורך כל נוצרו גם סיווגים שונים של מצב החולה, כגון חולה מרותק, חולה סיעודי, חולה סיעודי מורכב וכדומה.

הנוהל מתייחס גם לתכולת הציוד שעל הרופא לקחת איתו לביקור הבית ולחובת ניהול רשומה רפואית תקינה. מאחר ומחשב המרפאה אינו זמין בעת הביקור בשלב זה, חשוב ביותר לעדכן את הרשומה הממוחשבת אודות שינויים בטיפול התרופתי והוראות נוספות שניתנו במהלך הביקור. כמובן שישנה חובת נשיאת טלפון נייד זמין.

סוגים שונים של ביקורי בית

  1. ביקור בית ראשון לאחר לידה - כמעט ואינו מבוצע בארץ. במקומות אחרים בעולם, ביקור זה מבוצע בשגרה על ידי רופא המשפחה
  2. ביקור בית דחוף לאדם שהינו בריא בדרך כלל - נועד להערכת חומרת המצב והחלטה אם יש צורך בהפנייה לטיפול באישפוז באדם שאינו מסוגל להגיע למרפאה. זהו שוק ביקורי בית ההולך וגדל, בשל זמינותן העולה של חברות פרטיות השולחות רופאים כלליים לביקורי בית. אותם ביקורים מבוצעים בסבסוד הקופות או הביטוחים המשלימים. יידוע רופא המשפחה אודות הביקור תלוי ברצונו הטוב של המטופל
  3. ביקור בית דחוף אצל אדם המרותק לביתו בשל מצב כרוני - לרוב נדרש בשל החמרה זמנית במצב וצורך בהתאמת טיפול.
  4. ביקור בית יזום אצל אדם מרותק - במקרים רבים אינו נדרש בשל שינוי במצב הרפואי, אלא מבוצע למטרת שמירה על קשר, קידום בריאות, הפחתת סיכונים ועדכון הטיפול התרופתי. ביקור מסוג זה דורש מהרופא יותר "להיות" מאשר "לעשות"
  5. ביקור בית של אנשי מקצוע שאינם חלק מצוות המרפאה הראשונית - כגון אחות Stoma או אחות המטפלת בחולים מונשמים, טכנאי ציוד, פיזיותרפיסטית, מרפאה בעיסוק וכדומה
  6. ביקור בית לצורך קביעת מוות ומילוי תעודת פטירה של מטופל מוכר שמותו היה צפוי
  7. ניחום אבלים שלאחר פטירת מטופל או בן משפחה של מטופל - בביקור מסוג זה אין הרופא צריך "לעשות" אלא פשוט "להיות". על הרופא להקשיב למה שהמשפחה רוצה לספר: לא פעם לומדים המון דברים חדשים על הנפטר. ביקור זה מהווה הבעת כבוד לנפטר ולמשפחתו: "הנה, גם כשאין לי מה לעשות כרופא, אני פה בשבילכם כאדם"
  8. "ביקור בית וירטואלי"- מבוצע כיום בטלפון, ועם הזמן מתחיל להתבצע באמצעות "שיחת וידאו" ואמצעים דומים. בשילוב עם מערכות הניטור המודרניות, ביקור מסוג זה מאפשר לרופא לקבל כמעט את כל המידע הגופני הרלוונטי למצבים דחופים, ולשוחח פנים אל פנים עם החולה ומשפחתו

ביבליוגרפיה

  • Effectiveness of home based support for older people: systematic review and meta-analysis. BMJ 323.7315.719 (29.9.2001)


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר אודי הר-שמש