מכאן שהרפואה המשולבת, זו המנסה לעשות שימוש בשני העולמות, הקונבנציונלי והאלטרנטיבי, מתמקדת באדם לא פחות מאשר במחלה. ...
מתוך הערך: המדריך לטיפול בסוכרת

כאבי גב - מניעה וטיפול על ידי מזרנים - Back pain - prevention and treatment with mattresses

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה,
וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.




'
'
יוצר הערך ד"ר ישי לב, ד"ר טלי סחר, ד"ר דינה הרבט, ד"ר אמנון להד
TopLogoR.jpg
 



לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםכאב גב


אנשים נוהגים לישון על מזרנים זה כ- 23,000 שנים (1). בני אדם מבלים כמעט שליש מחייהם במיטה. כאב גב תחתון הוא שכיח ביותר, יותר מ- 80% מהאוכלוסייה המערבית סובלת מכאב גב תחתון חריף, לפחות פעם אחת בחיים, ו- 5% מהאוכלוסייה יפתחו כאב גב תחתון כרוני (2). ההמלצה המקובלת לסובלים מכאב גב תחתון הייתה לישון על מזרן קשה (3). לאחרונה הופיעו עדויות חדשות המטילות ספק באמונה זו.

סקירת ספרות

מתוך מטרה למצוא מחקרים שבדקו השפעה של סוג המזרן או המיטה על מניעה או על טיפול בכאבי גב, בוצעה סריקה מקיפה של מאגרי המידע הממוחשבים שכללו את: Medline/Pubmed, CINHALl ,EMBASE עד סוף שנת 2004. נוסף על כך, בוצע חיפוש משלים ב-Medline עד אפריל 2008. בחיפוש נבדקו מאמרים העוסקים בכאב גב או בסיאטיקה, הבודקים שימוש במזרנים או במיטות. כמו כן, נסרקו מראי המקום של המאמרים. ההתייחסות הייתה למחקרים שהתוצאה שבהם הייתה קלינית בין שהיו מחקרים מבוקרים (RCT) ובין שלא, והתייחסה לשוני בשיעור כאבי הגב, מספר ימי היעדרות, מספר ימי כאב, חומרת הכאב, רמת תפקוד וכדומה. מחקרים שתוצאותיהם היו רק מדדים מכניים (כדוגמת מדידת לחצים וזוויות) לא נכללו. כמו כן, לא היתה התייחסות למחקרים אשר בדקו תוצאות שאינן קשורות ישירות לכאבי גב, כדוגמת איכות שינה.

נמצאו תשעה מאמרים (5-13) שדיווחו על התערבויות במטרה למנוע ולהוריד כאב גב על ידי שימוש במזרנים שונים: 6 מחקרים מבוקרים (RCT), שניים מהם כפולי-סמיות ושלושה מחקרים אחרים. בשבעה מתוך תשעת המחקרים גויסו חולים הסובלים מכאב גב כרוני. 3 מחקרי עקבה בדקו מזרנים ספציפיים ומערכות שינה מיוחדות ולא קשיחות כללית של מזרנים. רוב העבודות היו בעלות איכות ירודה ולא סיפקו עדות מספקת להגעה למסקנות. לא נמצאו כל סקירות שיטתיות על שימוש במזרנים או על מניעה או טיפול בכאב גב. בטבלה מפורטים עיקרי המאמרים שבנידון (טבלה 1). רק שלושה מאמרים עמדו במדדים של איכות טובה (13,6,5).

Enck וחבריו (5) בדקו 700 אורחי מלון שהשתמשו בשלושה סוגי מזרנים שונים במשך 1-2 לילות. נבדקו איכות שינה וכאב גב בעזרת מילוי שאלון בזמן היציאה מהמלון, עם היענות של 38% (265/700). החוקרים דיווחו על השפעה של מזרנים חדשים על איכות משופרת של שינה, בהשוואה למזרנים ישנים, אבל ללא השפעה על כאב גב. אף שהמחקר ענה על קריטריונים של איכות טובה, מספר גורמים כגון המשך הקצר של המחקר, העובדה שהמשתתפים היו במלון כחלק מחופשה ולא בביתם, בדיקת ההשפעה בבוקר אחרי, חוסר נתוני רקע וההיענות הירודה מקשים על שימוש בתוצאותיו במסגרות טיפוליות רגילות.

במחקר באיכות גבוהה (5) נבדקו 313 מבוגרים בקהילה שסבלו מכאב גב תחתון לא מוגדר, קל וכרוני. המשתתפים היו הורים לילדים שבמסגרת סקר בריאות דיווחו על כאבי גב שלא בהכרח גרמו להם לפנות לטיפול רפואי. למשתתפי המחקר הוקצו באקראי שני סוגי מזרנים בעלי קשיחות שונה (מזרנים בקשיחות בינונית ומזרנים קשים) תוך סמיות-כפולה. לאחר 90 יום היה שיפור בשתי הקבוצות בכאב הגב עקב החלפת המזרן. בהשוואה של שני סוגי המזרנים התוצאה הייתה טובה יותר אצל האנשים שהשתמשו במזרנים בעלי הקשיחות הבינונית. נצפה שיפור בכאב בזמן שכיבה במיטה (2.36 עם רווח סמך של 95%, 1.13-4.93) , בקימה (1.93, 0.97-3.86) ובהגבלה בפעילות יום-יומית (2.10, 1.24-3.56). כמו כן נצפה שיפור סטטיסטי גבולי בכאב במשך היום (P = 0.059). ההבדל היה קטן ביותר וביטויו היה ירידה של 0.65 ס"מ ב- Visual analog scale ‏(VAS, סקלה למדידה של כאב בעזרת סימון על קו בן 10 ס"מ שקצהו האחד מסמן חוסר כאב והשני כאב בלתי נסבל) ושינוי של יחידה אחת במדד Roland morris questionnaire (הבדל נחשב לבעל משמעות קלינית כשגודלו הוא 2 יחידות או יותר).

מחקר מבוקר נוסף היה עם סמיות של החוקרים בלבד (13). במחקר נכללו בתחילתו 160 חולים עם כאב גב כרוני. 19 מהם פרשו לפני החלוקה האקראית. הם חולקו בצורה מרובדת אקראית, לשלוש קבוצות שישנו במשך חודש על מזרנים שונים:

  • מיטת מים
  • מיטה עם מזרן שחלקו העליון בנוי מקצף המתאים את עצמו לצורת הגוף ואשר נמצא במחקרים מכניים כמפזר טוב של לחץ השכיבה על חלקים ניכרים מהגוף
  • מזרן קשה

27 משתתפים פרשו במשך חודש המחקר. החוקרים בדקו את התוצאות הן בין אלו שהשלימו את המחקר והן תוך ניתוח ששמר על החלוקה הראשונית עם הנחה שכל הפורשים המשיכו לסבול מכאבי גב (Worse case & intention to treat). נמצא שמיטת מים ומזרן קצף היו עדיפים על פני מזרן קשה ללא שוני בין שני מזרנים אלו. בשני המקרים מדובר במשטח רך בהרבה מהמזרן הקשה. ההבדלים היו קטנים ביותר, לדוגמה: השוני בכאב ברגל בסקלה של 0-10, היה של 0.7 עד 0.9 בין שני המזרנים הרכים לזה הקשה. ההבדל בפעילות היום-יומית (סקלה של 0-30) היה של 1-2. משכו הקצר של המחקר (חודש) מקשה על הכללת מסקנות המחקר בטיפול המרפאתי הרגיל. לא ברור אם ההשפעה המיטיבה תישמר גם במהלך תקופה ארוכה יותר. נוסף על כך, במחקר השתתפה קבוצה קטנה יחסית של חולים עם כאבי גב כרוניים. לא ברור האם ההשפעה תהיה זהה גם בקבוצה של מטופלים ללא כאב גב קבוע.

מחקר אחר בדק את המצב בקרב רופאים. סקר שבוצע בין 100 רופאים מתמחים בהודו (14), השווה שינה על מזרן קצף לשינה בבית על מזרני כותנה. 63 מהמתמחים דיווחו על כאבי גב ביום שאחרי התורנות. בקרב 61 מהם הכאב חלף אחרי שינה בבית על מזרן כותנה. הסקר לא היה מבוקר, לא ניסה לבדוק את ההשפעה של ההימצאות בתורנות, ולא לקח בחשבון את מספר שעות השינה בתורנות.


מזרוןלגב.jpg

סיכום

נמצאו שלושה מחקרים סמויים: האחד (6) כלל תקופה קצרה של התערבות של 1-2 לילות והוערך רק בבוקר שאחרי השינה על המזרנים, ללא ניסוי לתקופה ארוכה או למעקב. אחוז ההשתתפות בניסוי זה היה נמוך, והחוקרים השתמשו רק במספר מזרנים. המאמר היה חלש מבחינה אפידמיולוגית ומתודולוגית, לכן לא ניתן היה להכליל את תוצאותיו.

בניסוי האקראי כפול-הסמיות היחיד שנמצא בסקר זה (5) היו תוצאות מפתיעות: המזרן החצי קשה היה עדיף על המזרן הקשה, אם כי מדובר בהבדל קטן. גם המחקר המבוקר הנוסף, שהתפרסם השנה, שהיה סמוי בחלקו (13) ונמצא בו ששני סוגי המזרנים הרכים יותר (מיטת מים ומזרן קצף) היו עדיפים על מזרן קשה. שוב הוכח שלא תמיד ה"אמונה" הרפואית נמצאת כנכונה במסגרת מחקר מבוקר. קצת הבהרה לתוצאות ניתנת על ידי המחברים של המאמר האחרון (13). ההסבר קשור למעט יותר חולים המתהפכים במשך הלילה על מזרנים בעלי קשיחות בינונית. מידע זה מערער את האמונה המסורתית של מומחים שהציעו שמזרנים בעלי קשיחות גבוהה עדיפים לחולים הסובלים מכאב גב. פרסומו של Kovacs ‏(5) גרם לחלק מהרופאים להמליץ על מזרנים בעלי קשיחות בינונית לאלה הסובלים מכאב גב תחתון כרוני (15). לגבי מניעה באנשים ללא כאבי גב, חסר מידע מהימן, אך קשה להניח שהמלצה על מזרן קשה תהיה נכונה. יש מקום לביצוע מחקרים ארוכי טווח שייתנו מענה לשאלות אלו. עד אז ברור שהפרסומת הרבה על ידי יצרני מזרנים אינה מקבלת תמיכה מדעית. חלק מהמקרים אפילו נגועים בהטעיית הציבור.

ביבליוגרפיה


קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר ישי לב, ד"ר טלי סחר, ד"ר דינה הרבט, ד"ר אמנון להד; החוג לרפואת המשפחה, האוניברסיטה העברית והמחלקה לרפואת המשפחה, שירותי בריאות כללית, מחוז ירושלים


פורסם בכתב העת Israeli Journal of Pediatrics, חודש ושנה, גיליון מס' , מדיקל מדיה