האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

תרופות משככות כאב - כיוונים חדשים - Analgesic drugs - new directions

מתוך ויקירפואה

The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



תרופות משככות כאב - כיוונים חדשים
Analgesic drugs - new directions
יוצר הערך פרופ' מיכאל טל
TopLogoR.jpg
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםכאב

פרט ליוצאים מן הכלל בתעשיית התרופות, בדגש על חברות הענק, לא התאמצו בעבר לפתח תרופות משככות כאב לטיפול כרוני. ייתכן כי לאחר הכישלון הקולוסלי בפיתוח התרופה המבוססת על חסימת המעביר כימי בין-עצבי (Neurotransmitter)‏ Substance P‏ (SP), קיבלו הרבה חברות "רגליים קרות", ונטשו את התחום. כיום החברות העוסקות בפיתוח תרופות משככות כאב לטיפול כרוני ואקוטי הן חברות קטנות עד בינוניות בגודלן, וברובן ניתן להגדירן כחברות זנק (סטארט-אפ). קשה לדעת מה מתכננות חברות הענק השומרות בחשאיות על המידע הקשור בפיתוח.

הסקירה תעסוק על קצה המזלג בכיוונים עכשוויים וחדשניים בפיתוח תרופות ותכשירים על פי המידע הנגיש.

תרופות ותכשירים המבוססים על חומרי אלחוש

חברת Anesiva פיתחה תכשיר העשוי מאבקה המכילה גבישי קריסטל זעירים (בגודל של 40 מיקרון) כדוגמת חול ים, הספוגים בלידוקאין, המיועדים לחדור את העור באזור הכנסת המחט ללקיחת דם או להכנסת צנתר או לכל פרוצדורה הכרוכה בחדירה לעור שכידוע היא פעולה מכאיבה. באמצעות מיכל גז בגודל של עט כדורי ובלחץ משוחררת האבקה על פני משטח העור הנדקר ועם חדירת הגבישים לשכבה התת-עורית משתחרר החומר המאלחש מקומית, ומאפשר חדירה של המחט ללא כאב. התכשיר יועד לילדים ולנוער עד גיל 18, וקיבל את השם Zingo™‏ (Lidocaine hydrochloride). התכשיר קיבל את אישור ה-FDA, אך לא זכה להצלחה מסחרית.

תרופה שנרשמה כפטנט, וככל הנראה עובדים על פיתוחה, היא מאלחש לא חדש הקרוי QX-314. היא מבוססת על מחקר בסיסי של ד"ר אלכסנדר בינשטוק מהמעבדה שבראשה עומד פרופ' C Wolf בעיר בוסטון שבארה"ב. הרעיון מבוסס על החדרה סלקטיבית של חומר מאלחש לסיבים המעבירים תחושת כאב. בתנאים רגילים לא ניתן להחדיר את חוסם תעלות הנתרן של המאלחש הקרוי QX-314 לאקסון, משום שפתח התעלה היונית חסום לחומר הזה. אולם, אם קושרים את המולקולה של המאלחש QX-314 למולקולה של קפסצאין (Capsaicin), המולקולה החדשה באמצעות הקפסצאין נקשרת לקולטן TRPV1 המצוי בסיבי העצב המעבירים תחושות כאב, וכתוצאה מכך נפתחות תעלות הנתרן ומתאפשרת חדירה של המאלחש לתוך העצב ומכאן לעיכוב ההולכה העצבית וקבלת אלחוש. כלומר, יש כאן שימוש ב"טריק" מחוכם לפתיחה סלקטיבית של תעלות נתרן בסיבי עצב המעבירים תחושת כאב. באופן זה מתבצע אלחוש ספציפי של סיבי כאב שרק עליהם נמצא הקולטן TRPV1 ושאליו נקשר הקפסצאין. תוצאות המחקר פורסמו בעיתונים שונים, כולל Nature.

תכשירים אופיואידיים

הבעיה הידועה בשימוש בתרופות המבוססות על אופיאטים היא תופעות הלוואי של החומר (ראו גיליון מיוחד על הנושא בכתב העת Neuron - 69:2011). כדי להתגבר על תופעת העצירות פיתחה חברת Adolor מעכב אופיאטי פריפרי של הקולטן מטיפוס מיו (µ) הנמצא במעי. חסימה סלקטיבית של הקולטן במעי תאפשר את הפעילות הרצויה של האופיאט במערכת העצבים ללא תופעת הלוואי. התרופה נקראת Entereg‏ (Alvimopan) והיא מאושרת לשימוש קצר בבתי החולים, בחולים שעברו כריתה של המעי. חברה זו מפתחת תרופות אגוניסטיות הנקשרות לקולטן האופיאטי מסוג דלתא (δ), בעל תכונות אנלגטיות חזקות וללא תופעות הלוואי המוכרות של אופיאטים. אחת מהתרופות נמצאת בפזה השניה (Phase II) לטיפול בכאב עצבי פוסט-הרפטי. (PHN - Post Herpetic Neuralgia).

טיפול גנטי

החדרה של גן ליצירה של משככי כאבים, במיוחד ממשפחת האופיאטים, לא נחלה הצלחה עד כה. גם ניסיון העבר בטיפול של החדרת גנים לטיפול במחלות אחרות נחל אכזבה מתופעות הלוואי החמורות שהתפתחו. למרות זאת, חברות מנסות לייצר טכניקות חדשות של טיפולים גנטיים ללא תופעות לוואי.

קבוצה בראשותו של Beutler השתמשה בטכניקה המבוססת על AAV ‏(Adeno-Associated Virus), בה החדירו וקטור הנושא גן, שמקודד לאנקפלין (Enkephalin), לתאי החוש הראשוניים בגנגליון הגבי (DRG - Dorsal root ganglion). אנקפלין הוא חומר בעל פעילות משככת כאב הדומה לאופיאט הטבעי. חומר זה הוא אמנם בעל פעילות קצרת טווח, אולם אם יצליחו להשתיל גן בעל רמת התבטאות גבוהה, ייצור האנקפלין יהיה לתקופה ממושכת וכך גם שיכוך הכאב. בניסויים שנערכו בחיות, הצליחה הקבוצה להראות שיכוך כאב ממושך של שלושה חודשים, וכיום הם משפרים את הווקטור כדי שיהיה פעיל למשך כשנה.

מעכבי פקטורים הקשורים לכאב

חברת פייזר פיתחה חומר שהופק משיבוט אחד (Monoclonal)‏, הנקרא Tanezumab. חומר זה מעכב קשירה של פקטור גדילה עצבי (NGF - Nerve Growth Factor) על מעטפת תאי העצב ובכך מעכב התפתחות של כאב. NGF הוא אחד הגורמים המשפיעים בתהליכי כאב בדלקת, בכלל, ובמחלת מפרקים ניוונית (OA - Osteoarthritis), בפרט. התרופה יועדה לטיפול במפרק הברך וב-OA, והגיעה לשלב שלישי בשנת 2010. אולם, מספר מטופלים הזדקקו להחלפת המפרק בעקבות שחיקה מסיבית של הברך, כנראה משימוש מופרז ולא מבוקר במפרק. ההסבר שניתן לתופעה זו, קישר את השחיקה המסיבית של המפרק לעובדה שהמטופלים לא חשו בכאב שהגביל אותם, ולכן הפעילו אותו ללא בקרה וריסון, דבר שהביא לשחיקת הברך ולצורך בהחלפתו. תוצאות הלוואי הביאו את ה-FDA להורות על הפסקת כל הניסויים בנוגדי NGF, לרבות ניסויי החברות סנופי אוונטיס, ג'ונסון וג'ונסון ואסטרה זנקה.

חברת Vertex פיתחה תרופה בשם VX-765 הנלקחת פומית ואשר מעכבת את האנזים Caspase 1. אנזים זה לוקח חלק בתהליך המטבולי הקשור ליצירת האינטרלויקין-1 בטא‏ (IL1β - Interleukin 1β).‏ IL1β הוא חומר פרו-אינפלמטורי המשתתף בהרבה תהליכים הקשורים לדלקת, לכאב, להרגשת חולי ולאפילפסיה. אם תצליח השיטה לעיכוב אפקטיבי של החומר, היא תהיה פתרון טוב למספר לא קטן של מחלות.

טכנולוגיות חדישות

Nano Radio Frequency

גירוי חוט השדרה (Spinal Cord Stimulation) היא טכניקה הנמצאת בשימוש ומקובלת לטיפול בכאב כרוני. חברת MicroTransponder פיתחה טכנולוגיה חדשה לגירוי מקומי של חוט השדרה על ידי מתקן זעיר שממדיו קטנים מגרגיר של אורז. טכנולוגיה זו חוסכת את השימוש במכשור גדול ומסורבל. המתקן מיועד לגירוי מקומי של חוט השדרה ופועל בטכנולוגיה של גלי רדיו (Radio Frequency), אותה טכנולוגיה הנמצאת ע"ג התקנים המוצמדים לבגדים בחנות, במטרה למנוע את גניבתם. ההתקן המושתל הוא בעל סליל פנימי זעיר, ללא סוללה וללא אנטנות, המקבל את אות השידור מהתקן חיצוני הבנוי מסליל ומקור חשמל (סוללה) שמוצמד ליד או לרגל. בעזרת מחשב כף יד ניתן לקודד את התשדורת הרצויה מהסליל החיצוני שמוצמד לגוף, אל השתל, ולקבל תדר גירוי רצוי לאזור המבוקש. התשדורת היא אלחוטית. המכשיר משתמש בטכנולוגיה שכבר מיושמת בשתל שבלול השמע המלאכותי באוזן הפנימית, אלא שבמקרה זה המזעור התקדם צעד אחד קדימה. ה-NIH‏ (National Institutes of Health) תמך בפיתוח הטכנולוגיה החדישה. שיטת מזעור של גירוי העצב באמצעות גלי רדיו היא יישומית לטיפולים מגוונים אחרים, כמו גרויי עצב הוואגוס, טיפול בטיניטוס ועוד.

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

  1. Binshtok AM, Bean BP, Woolf CJ. Inhibition of nociceptors by TRPV1-mediated entry of impermeant sodium channel blockers. Nature 2007;449(7162):607-610
  2. Neuron. NueroView 2011
  3. Zingo for local analgesia in children. Med Lett Drugs Ther 2008;50(1293):68
  4. Schnitzer TJ, Lane NE, Birbara C, et al. Long-term open-label study of tanezumab for moderate to sever osteoarthritic knee pain. Osteoarthritis Cartilage 2011
  5. Maroso M, Balosso S, Ravizza T, et al. Interleukin-1β Biosynthesis Inhibition Reduces Acute Seizures and Drug Resistant Chronic Epileptic Activity in Mice. Neurotherapeutics 2011

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' מיכאל טל מנהל המרכז לחקר הכאב, האוניברסיטה העברית ירושלים



פורסם בכתב העת "כאב", מרץ 2011, גיליון מס' 22, מדיקל מדיה