האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

נגיף הכשל החיסוני - עקרונות הטיפול - Human immunodeficiency virus - treatment overview

מתוך ויקירפואה

(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


נגיף הכשל החיסוני - עקרונות הטיפול
Human immunodeficiency virus - treatment overview
Red Ribbon.svg
יוצר הערך ד"ר דן טורנר
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםHIV

טיפול משולב (combination Antiretroviral Therapy - cART) כנגד נגיף הכשל החיסוני (HIV) ‏(Human immunodeficiency virus) חולל מהפכה בתוחלת החיים של נשאי HIV. הטיפול מכיל לפחות שלוש תרופות וניתן החל מסוף שנות ה-90. בשנים האחרונות חל שיפור ניכר בתופעות הלוואי של התרופות כנגד נגיף ה-HIV, נוספו תרופות המתגברות על עמידות לתרופות קודמות ונמצאו אסטרטגיות המשפרות את הפרוגנוזה של החולים.

לתרופות שהיו קיימות בשימוש שוטף עד השנים האחרונות היו שני אתרי מטרה עיקריים: אנזים ה-Reverse Transcriptase) RT) שנגדו פועלות שתי קבוצות של תרופות: אנאלוגים של נוקלאוזידים (Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitor – NRTI) ומעכבים שאינם אנאלוגים של נוקלאוזידים (Non Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitor – NNRTI), ומעכבי אנזים הפרוטאז (Protease Inhibitor – PI). תרופה נוספת היא ה-Fuzeon ‏ (Enfuvirtide) המונעת את היצמדות הנגיף לתא. היתרון של תרופה זו הוא ביכולתה לעבוד על אתר שונה של מחזור הנגיף ביחס לתרופות אחרות. החיסרון העיקרי שלה הוא מתן בזריקות תת עוריות פעמיים ביום ולכן כמעט אינה נמצאת בשימוש.

בתחילת עידן הטיפול המשלוב נטלו המטופלים יותר מעשרה כדורים, שלוש פעמים ביום. נטילת התרופות הייתה תלויה בארוחות, צום או קיבה מלאה ובשתייה מרובה. הקלינאים ויצרניות התרופות הבינו שהדבר גורם לירידה משמעותית בהיענות המטופלים לתרופות. היום התרופות ניתנות פעם או פעמיים ביום, כאשר חלק מהמטופלים נוטלים כדור אחד או שניים בלבד, בשגרה שמתאפשרת על ידי שילוב של מספר תרופות בכדור אחד. לדוגמה, כדור בשם Atripla הניתן פעם ביום ומכיל שילוב של שלוש תרופות: Stocrin‏ (Efavirenz),‏ Viread‏ (Tenofovir),‏ ו-Emtricitabine.

מכשולים לטיפול יעיל

המכשולים העיקריים לטיפול יעיל כוללים:

  1. היענות לטיפול - ההיענות תלויה לרוב בצוות המטפל ולכן הטיפול ניתן תוך הדרכה ומעקב צמוד אחרי המטופלים.
  2. עמידות נגיפית – עמידות נגיפית לתרופות מופיעה בעיקר אצל מטופלים שנכשלו בטיפול אבל גם אצל נשאים שעדיין לא החלו טיפול בעקבות הדבקה על ידי נגיף שכבר עמיד לתרופות.
  3. תופעות לוואי - כמו לכל התרופות, ייתכנו תופעות לוואי המפריעות לחולה ביומיום, כגון בחילות והקאות, שלשולים, תופעות נוירולוגיות ועוד. תופעות אלו היו שכיחות מאוד בתחילת עידן הטיפול המשולב והתמעטו עם השימוש בתרופות מהדור החדש. תופעות הלוואי לטווח ארוך מתחלקות לפי קבוצות התרופות:
    1. תרופות מקבוצת מעכבי הפרוטאז מאופיינות בעלייה ברמת השומנים בדם (כולסטרול, טריגלצרידים) וכתוצאה מכך במחלות קרדיווסקולריות [1]. תופעה שכיחה נוספת היא ליפודיסטרופיה (Lipodystrophy) עם הופעת שומן במקום לא רצוי.
    2. ה-NRTI (מעכבים שהם אנאלוגים של נוקלאוזידים) מאופיינים בתופעות הקשורות לפגיעה במיטוכונדריות כתוצאה מעיכוב הפולימרז בתא. התוצאה יכולה להיות פגיעה המטולוגית, נוירופתיות, עלייה בטריגליצרידים וליפואטרופיה (Lypoatrophy), שמאופיינת באיבוד שומן במקומות לא רצויים כמו הפנים והרגליים.
  4. היריון - להוציא מספר תרופות כמו Stocrin ותרופות חדשות, מרבית התרופות ניתנות בהיריון למרות שהן מקוטלגות בקטגוריה C של הFDA‏ לתרופות בזמן הריון (FDA Pregnancy Categories C).
  5. תגובות בין תרופתיות – אלו מהוות אתגר לא קטן למטפלים שכן מחלות רבות משולבות עם HIV. לדוגמה, Rifampin ‏ (Rifampicin) הניתן כטיפול לשחפת מזרז את המטבוליזם בכבד, דבר שעלול לגרום לירידה בריכוז התרופות כנגד HIV. מנגד, Ritonavir, שהוא בעצמו מעכב פרוטאז וניתן במינון קטן יחד עם כל התרופות מקבוצה זו, מעכב את המטבוליזם בכבד על ידי עיכוב הציטוכרום P-450. משתמשים בתכונה זו על מנת להעלות ריכוזים של מעכבי פרוטאז. במקביל, התרופה יכולה להעלות ריכוזים של תרופות אחרות, כמו נוגדי דיכאון למשל, ולגרום לרעילות תרופתית.


Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבהשפעות הדדיות בין תרופתיות בנשאי נגיף הכשל החיסוני - Drugs interactions in HIV carriers


תרופות חדשות לטיפול בנגיף הכשל החיסוני

הדור החדש כולל תרופות הפוגעות בתאי המטרה המוכרים, דהיינו אנזים ה-RT ‏ (Reverse Transcriptase) ואנזים הפרוטאז, ותרופות הפוגעות באתרים חדשים.

תרופות הפוגעות באותם אתרי מטרה

שלוש תרופות נמצאות היום בשימוש, אחת ממשפחת מעכבי הפראוטאז‏ Prezista ‏ (Darunavir) ושתיים מקבוצת NNRTI (מעכבים שאינם אנאלוגים של נוקלאוזידים) -‏ Intelence‏ (Etravirine) ו- Edurant ‏ (Rilpivirine).

Prezista – התרופה נמצאת בשימוש בישראל משנת 2006 כאשר בתחילה ניתנה לחולים עם כשל טיפולי. התרופה ניתנת בשילוב עם Ritonavir כפי שמקובל במעכבי פרוטאז אחרים, כדי לקבל את אפקט ההגברה (Boosting effect).

היעילות והבטיחות של Prezista הודגמה במחקרים שונים. מחקר POWER I&II בדק את יעילות התרופה בחולים שכשלו בתרופות אחרות. במחקרים אלה הודגמה יעילות וירולוגית ואימונולוגית טובה באופן משמעותי בהשוואה לחולים שקיבלו טיפול מירבי בתרופות הקיימות. ב-61 אחוז מהמטופלים שקיבלו את תרופת המחקר היתה ירידה של 1 לוג בעומס הנגיפי לעומת 15 אחוז מהחולים אשר קיבלו טיפול סטנדרטי [2]. מחקר POWER 3 בשם Compassionate אישר את התוצאות של שני המחקרים הראשונים [3]. מחקרים אלה הדגימו את יעילות התרופה למרות הימצאות של מוטציות ידועות הגורמות לעמידות למעכבי פרוטאז. בבדיקות עמידות הסתבר שדרושות יותר מעשר מוטציות משמעותיות כדי לגרום לעמידות משמעותית כנגד התרופה [4].

בעקבות מחקרים בחולים נאיביים (חולים שעדיין לא טופלו בטיפול המשולב)[5], התרופה ניתנת היום כקו ראשון כאשר היא ניטלת פעם ביום. מחקרים מראים ששימוש בתרופה (לאחר שטיפול סטנדרטי מוריד את העומס הנגיפי לפחות לתקופה של חצי שנה) ללא NRTI יעיל גם כן.

Intelence – תרופה מקבוצת NNRTI אשר פעילה כנגד נגיפים העמידים לשתי התרופות הוותיקות מקבוצה זו (ViramuneStocrin). יש לציין שמספיקה מוטציה אחת על מנת שהנגיף יהיה עמיד באופן מלא לשתי התרופות הוותיקות. כמו כן, קיימת עמידות צולבת בין שתי התרופות. מחקר פאזה III בשם DUET השווה טיפול אצל חולים עם כשלונות טיפוליים בעבר ב-Intelence מול אינבו כאשר בשתי הזרועות ניתן במקביל טיפול מירבי. התוצאות לאחר 24 שבועות הדגימו עדיפות לזרוע הניסוי (חולים שקיבלו Intelence) על אינבו [6] , [7]. על מנת שתהיה עמידות לתרופה זו יש צורך בשלוש מוטציות לפחות. יתרון נוסף על NNRTI הוותיקות הוא שהמוטציה K103N, הגורמת לעמידות צולבת בקבוצה זו, אינה גורמת לעמידות לתרופה. נכון להיום תרופה זו מאושרת רק אצל חולים שכשלו בעבר כיוון שאין מחקרים עם כוח סטטיסטי מספיק חזק על מנת להדגים יעילות בחולים נאיביים.

Edurant – ניתנת פעם ביום אצל חולים נאיביים ויכולה להיות משולבת בכדור אחד עם Viread/ Emtricitabine[8] , [9]. תרופה זו נכנסה לסל הבריאות השנה.

תרופות כנגד אתרי מטרה חדשים

למרות הימצאות תרופות רבות כנגד נגיף ה-HIV, סך האפשרויות הקיימות לשינוי טיפולי מוגבל עקב עמידויות צולבות. שני אתרים חדשים מהווים היום מטרות לפעילות כנגד הנגיף: מעכבי אינטגראז ומעכבי כניסה.

מעכב אינטגראז – אנזים האינטגראז מאפשר ל-cDNA של הנגיף לעבור אינטגרציה עם הכרומוזום האנושי:

Isentress‏ (Raltegravir) - תרופה חלוצה בפגיעה באתר האינטגראז אשר הדגימה כבר בשלבי המחקר הראשונים תגובה מרשימה. בטיפול כתרופה בודדת היתה ירידה של העומס הנגיפי ב-2.2 לוג [10]. מחקר שבדק את התרופה בחולים עם כשל טיפולי יחד עם טיפול מירבי מול חולים אשר קיבלו טיפול מירבי בלבד הראה לאחר 24 שבועות ירידה בעומס הנגיפי ב-1.8 לוג עם ה-Isentress לעומת ירידה ב-0.35 לוג בלבד [11]. מחקר אחר בשם BENCHMRK בפאזה III בדק בחולים הנושאים נגיף עמיד לשלוש המשפחות הקלאסיות את התגובה בטיפול אופטימלי יחד עם Isentress או אינבו והדגים עדיפות לזרוע הניסוי (חולים שקיבלו גם Isentress) לאחר 96 שבועות [12]. במחקר אחר אצל חולים נאיביים שטופלו בתרופה מול קבוצת ביקורת שטופלה ב- Stocrin, שתי הזרועות יחד עם Viread ו-Emtricitabine הראו הצלחה דומה בדיכוי הנגיף לאחר חמש שנים.

לתרופה יתרונות נוספים. בניגוד למעכבי הפרוטאז ול-Stocrin לא נצפתה עלייה ברמת השומנים ואף נראתה ירידה. בנוסף, התרופה נוחה מאוד מבחינת תגובות בין-תרופתיות. החיסרון העיקרי שלה הוא שהיא צריכה להינתן פעמיים ביום כאשר מרבית התוכניות הטיפוליות מאפשרות טיפול של פעם ביום [13].

Elvitegravir - תרופה נוספת מקבוצה זו שנמצאת בשלבי מחקר מתקדמים היא Elvitegravir. התוצאות לאחר 48 שבועות, בניסוי קליני פאזה II אשר השווה את התרופה לטיפול המורכב ממעכב פרוטאז, הדגימו עדיפות ל- Elvitegravir במינון הגבוה ותוצאות דומות במינונים הנמוכים יותר [14]. בניגוד ל- Isentress, תרופה זו עוברת מטבוליזם בכבד דרך מערכת הציטוכרום P450. לכן, יש להביא בחשבון תגובות בין-תרופות. כמו כן, ניתן לנצל את התכונה הזו לאפקט הגברה עם ,Ritonavir מה שמאפשר מתן חד יומי בניגוד לקודמת שניתנת פעמיים ביום.

מבחינת עמידות הנגיף לתרופות, ידועות כבר המוטציות אשר גורמות לעמידות כאשר כמו בקבוצות התרופות האחרות אנו עדים לעמידות צולבת בין שתי התרופות למרות פרופיל עמידויות טוב יותר מאשר ל- Isentress [15].

ה-Dolutegravir הדגים יעילות אצל חולים עם נגיף עמיד ל-Isentress. התרופה בשלבי מחקר סופיים וממתינה לרישום FDA. אחד היתרונות החשובים הוא מתן חד יומי ללא צורך בהגברה.

מעכבי כניסה – בניגוד לתרופות שהוזכרו עד כה, מדובר בתרופות שפוגעות בתא המטרה ולא בנגיף עצמו. תרופות אלו מעכבות את ה-co Receptor – CCR5 שהוא chemokine receptor ועל ידי כך אינן מאפשרות לנגיף לחדור לתא. חשיבות ה-CCR5 הודגמה לפני מספר שנים כאשר נמצא שאנשים שלהם מוטציה המקודדת את הקולטן, המתבטא בצורה הומוזיגוטית, אינם נדבקים מהנגיף, וכאשר הוא מתבטא בצורה הטרוזיגוטית, לנדבק מהלך מחלה איטי יותר. לנגיף יכולים להיות מספר נהיות (Tropisms) שקשורים ב-co-Receptor. נהיה ל CCR5, CXCR4 או שניהם. כאשר הנהיה היא CCR5, לתרופות אלו פעילות טובה. כאשר הפנוטיפ הוא CXCR4, התרופות אינן פעילות, וכאשר יש שילוב של שתי נהיות יכולה להיות פעילות חלקית של התרופה. התרופה היחידה מקבוצה זו שנכנסה לשוק היא Celsentri‏ (Maraviroc).

Celsentri - מחקר בשם MOTIVATE שבדק יעילות של Celsentri אצל מטופלים שכשלו בטיפול קודם ולהם עמידות לשלוש משפחות התרופות שבשוק יחד עם טיפול מירבי, מול טיפול מירבי ןאינבו, הדגים אחרי 96 שבועות עדיפות לטיפול בתרופה מול אינבו[16]. לעומת זאת, במחקר אחר בשם MERIT התרופה לא הראתה עדיפות אצל חולים נאיביים אשר קיבלו טיפול סטנדרטי עם Stocrin[17]. בניתוח חוזר של התוצאות, כאשר בדקו רק את החולים שנשאו נגיף עם פנוטיפ CCR5 בשיטות רגישות יותר, ראו שהטיפול איננו נופל מטיפול קלאסי.

טבלה: רשימת התרופות נוגדות הנגיף הנמצאות בסל הבריאות
שם מסחרי שם גנרי (קיצור מקובל)
NRTI ZIAGEN (ABACAVIR (ABC
RETROVIR (ZIDOVUDINE (AZT
EPIVIR (LAMIVUDINE (3TC
VIREAD (TENOFOVIR (TDF
VIDEX (DIDANOSINE (DDI
NNRTI VIRAMUNE (NEVIRAPINE (NVP
STOCRIN (EFAVIRENZ (EFV
INTELENCE ETRAVIRINE
EDURANT (RILPIVIRINE (RIL
שילובים COMBIVIR AZT/3TC
TRUVADA TDF/EMTRICITABINE
KIVEXA ABC/3TC
TRIZIVIR ABC/3TC/AZT
ATRIPLA TDF/EMTRICITABINE/EFV
COMPLERA TDF/EMTRICITABINE/RIL
PI NORVIR (RITONAVIR (RTV
(SAQUINAVIR (SQV
REYATAZ (ATAZANAVIR (ATV
CRIXIVAN (INDINAVIR (IDV
LEXIVA (FOSAMPRENAVIR (FAPV
PREZISTA (DARUNAVIR (DRV
KALETRA RTV/LOPINAVIR
FUSION INHIBITOR FUZEON (EFUVIRTIDE( T-20
INTEGRASE INHIBITOR ISENTRESS (RALTEGRAVIR (RAL
ENTRY INHIBITOR CELZENTRY (MARAVIROC (MVC


עיתוי התחלת הטיפול הנוגד נגיפי

היום מומלץ להתחיל טיפול כאשר ה-CD4 יורדים מתחת ל-500 תאים. כמה מהמומחים כבר תומכים בטיפול גם מעל לסף זה. הסיבות לשינוי הוא עבודות המדגימות שטיפול מוקדם מונע תופעות מטבוליות קרדיווסקולריות וממאירויות שאינן מגדירות בהכרח את הנשא כחולה איידס. המגמה הזו מקבלת חיזוק גם בכך שלתרופות הניתנות היום יש פחות תופעות לוואי. כמו כן, מומלץ להתחיל טיפול ללא קשר לרמת ה-CD4 כאשר לחולה זיהום משולב בהפטיטיס B, נפרופתיה הקשורה ל-HIV, היריון ומחלות אופורטוניסטיות. יש לשקול טיפול כאשר העומס הנגיפי הוא מעל ל-100,000 עותקים למ"ל. מאז שהטיפול המשולב נכנס לשימוש בסוף שנות ה-90 חלו שינויים רבים בהתוויות לזמן שבו צריך להתחיל את הטיפול אצל נשאים אסימפטומטים. עד לפני מספר שנים היה מקובל להתחיל את הטיפול כאשר ה-CD4 ירדו מתחת ל-350 תאים למיקרו ליטר, כאשר לא היו עדויות לשיפור בפרוגנוזה כשמתחילים טיפול מעל ל-200 תאים למיקרו ליטר. נושא שנוי במחלוקת הוא תחילת טיפול בשלב חריף של ההדבקה בנגיף, כאשר התוצאות הקליניות אינן מאשרות את העבודות במבחנה (In vitro) [17].

לטיפול התרופתי המוקדם יש גם יתרונות אפידמיולוגיים. אחד הגורמים החשובים להדבקה בנגיף הוא העומס הנגיפי. אי לכך, אנשים שמקבלים טיפול תרופתי יעיל יהוו פחות סכנה להדבקה. על כן יש היום עבודות שתומכות בטיפול בבני זוג על מנת למנוע הדבקה [18].

מניעת הדבקה על ידי טיפול מקובלת זה שנים אצל נשים הריוניות על מנת למנוע הדבקה לעובר. בטיפול נכון, אין כמעט סיכון הדבקה מאם לתינוק כאשר מרבית התרופות ניתנו בהיריון.

על מנת לקבוע איזה שילוב תרופתי נתאים לחולה צריך להביא בחשבון גורמים רבים כמו עמידות, היענות, תגובות בין תרופות, תופעות לוואי, גורמי סיכון (לב, כליות, מצב נפשי של החולה), מחלות משולבות כמו הפטיטיס B, הפטיטיס C ושחפת.

ביבליוגרפיה

  • Turner D, Brenner B, Moisi D, Detorio M, Cesaire R, Kurimura T, Mori H, Essex M, Maayan S, Wainberg MA. Nucleotide and amino acid polymorphisms at drug resistance sites in non-B-subtype variants of human immunodeficiency virus type 1. Antimicrob Agents Chemother. 2004 Aug;48(8):2993-8.
  • Wheeler W et al. Antiretroviral drug resistance mutations and subtypes in drug naïve persons newly diagnosed with HIV-1 infection, United States, March 2003 to October 2006. Program and abstracts of the 14th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections; February 25-28, 2007; Los Angeles, California. Abstracts 648.
  • Turner D*, Amit S, Chalom S, Penn O, Pupko T, Katchman E, Matus N, Tellio H, Katzir M, , Avidor B. Emergence of an HIV-1 Cluster Harboring the Major Protease L90M Mutation among Treatment-Naïve Patients in Tel-Aviv, Israel. HIV Med. 2011 Nov 3. doi: 10.1111/j.1468-1293.2011.00960
  1. Worm SW, Sabin C, Weber R, Reiss P, El-Sadr W, Dabis F, De Wit S, Law M, Monforte AD, Friis-Møller N, Kirk O, Fontas E, Weller I, Phillips A, Lundgren J. Risk of myocardial infarction in patients with HIV infection exposed to specific individual antiretroviral drugs from the 3 major drug classes: the data collection on adverse events of anti-HIV drugs (D:A:D) study. J Infect Dis. 2010;201:318-30.
  2. Clotet B, Bellos N, Molina JM, Cooper D, Goffard JC, Lazzarin A, Wöhrmann A, Katlama C, Wilkin T, Haubrich R, Cohen C, Farthing C, Jayaweera D, Markowitz M, Ruane P, Spinosa-Guzman S, Lefebvre E; POWER 1 and 2 study groups. Efficacy and safety of darunavir-ritonavir at week 48 in treatment-experienced patients with HIV-1 infection in POWER 1 and 2: a pooled subgroup analysis of data from two randomised trials. Lancet. 2007 Apr 7;369(9568):1169-78.
  3. Molina JM, Cohen C, Katlama C, Grinsztejn B, Timerman A, Pedro RD, Vangeneugden T, Miralles D, De Meyer S, Parys W, Lefebvre E; on Behalf of the TMC 114-C208 and -C215 Study Groups. Safety and Efficacy of Darunavir (TMC114) With Low-Dose Ritonavir in Treatment-Experienced Patients: 24-Week Results of POWER 3. J Acquir Immune Defic Syndr. 2007 Jul 5;
  4. De MEYER S et al. 13th conference on retroviruses and opportunistic infections 2006;abstract 157.
  5. Ortiz R, Dejesus E, Khanlou H, et al. Efficacy and safety of once-daily darunavir/ritonavir versus lopinavir/ritonavir in treatment-naive HIV-1-infected patients at week 48. AIDS. 2008;22(12):1389-1397.
  6. Madruga JV, Cahn P, Grinsztejn B, et al. Efficacy and safety of TMC125 (etravirine) in treatment-experienced HIV-1-infected patients in DUET-1: 24-week results from a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2007;370:29-38.
  7. Lazzarin A, Campbell T, Clotet B, et al. Efficacy and safety of TMC125 (etravirine) in treatment-experienced HIV-1-infected patients in DUET-2: 24-week results from a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2007;370:39-48.
  8. Cohen CJ, Andrade-Villanueva J, Clotet B, et al. Rilpivirine versus Efavirenz with two background nucleoside or nucleotide reverse transcriptase inhibitors in treatment-naive adults infected with HIV-1 (THRIVE): a phase 3, randomised, non-inferiority trial. Lancet. Jul 16 2011;378(9787):229-237.
  9. Molina JM, Cahn P, Grinsztejn B, et al. Rilpivirine versus Efavirenz with tenofovir and Emtricitabine in treatment-naive adults infected with HIV-1 (ECHO): a phase 3 randomised double-blind active-controlled trial. Lancet. Jul 16 2011;378(9787):238-246.
  10. Markowitz M, Morales-Ramirez JO, Nguyen BY, et al. Antiretroviral activity, pharmacokinetics, and tolerability of MK-0518, a novel inhibitor of HIV-1 integrase,dosed as monotherapy for 10 days in treatment-naive HIV-1-infected individuals. JAcquir Immune Defic Syndr. 2006;43:509-515.
  11. Grinsztejn B, Nguyen B, Katlama C, et al. Safety and efficacy of the HIV-1 integrase inhibitor Raltegravir (MK-0518) in treatment-experienced patients with multidrugresistant virus: a phase II randomised controlled trial. Lancet. 2007;369:1261-1269.
  12. Steigbigel RT, Cooper DA, Teppler H, Eron JJ, Gatell JM, Kumar PN, Rockstroh JK, Schechter M, Katlama C, Markowitz M, Yeni P, Loutfy MR, Lazzarin A, Lennox JL, Clotet B, Zhao J, Wan H, Rhodes RR, Strohmaier KM, Barnard RJ, Isaacs RD, Nguyen BY; BENCHMRK Study Teamsa. Long-term efficacy and safety of Raltegravir combined with optimized background therapy in treatment-experienced patients with drug-resistant HIV infection: week 96 results of the BENCHMRK 1 and 2 Phase III trials. Clin Infect Dis. 2010;50:605-12.
  13. Rockstroh JK, Lennox JL, Dejesus E, et al. Long-term Treatment With Raltegravir or Efavirenz Combined With Tenofovir/Emtricitabine for Treatment-Naive Human Immunodeficiency Virus-1-Infected Patients: 156-Week Results From STARTMRK. Clin Infect Dis. 2011;53:807-816.
  14. Zolopa AR, Berger DS, Lampiris H, Zhong L, Chuck SL, Enejosa JV, Kearney BP, ChengAK. Activity of elvitegravir, a once-daily integrase inhibitor, against resistant HIV Type 1: results of a phase 2, randomized, controlled, dose-ranging clinical trial. J Infect Dis. 2010;201:814-22.
  15. McColl DJ, Fransen S, Gupta S, et al. Resistance and cross-resistance to firstgeneration integrase inhibitors: insights from a phase II study of elvitegravir (GS-9137). Program and abstracts of the 16th International HIV Drug Resistance Workshop; June 12-16, 2007; Barbados, West Indies. Abstract 9.
  16. Hardy WD, Gulick RM, Mayer H, Fätkenheuer G, Nelson M, Heera J, Rajicic N, Goodrich J. Two-year safety and virologic efficacy of Maraviroc in treatment-experienced patients with CCR5-tropic HIV-1 infection: 96-week combined analysis of MOTIVATE 1 and 2. J Acquir Immune Defic Syndr. 2010;55:558-64.
  17. 17.0 17.1 Cooper DA, Heera J, Goodrich J, et al. Maraviroc versus efavirenz, both in combination with zidovudine-lamivudine, for the treatment of antiretroviral-naive subjects with CCR5-tropic HIV-1 infection. J Infect Dis. 2010;201:803-813.
  18. Cohen MS, Gay CL. Treatment to prevent transmission of HIV-1. Clin Infect Dis. 2010;50 Suppl 3:S85-95.

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר דן טורנר - מרכז האיידס ע"ש קרוסייד קובלר, היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי סוראסקי, תל אביב, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב


פורסם ב HIV Digital מבית Medic, אוקטובר 2013