האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

קטסטרופיזציה של כאב - מנגנונים המשפיעים על תגובה לטיפול בכאב - Pain catastrophizing - mechanisms affecting response to treatment

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־11:05, 26 בנובמבר 2015 מאת Motyk (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


קטסטרופיזציה של כאב - מנגנונים המשפיעים על תגובה לטיפול בכאב
Pain catastrophizing - mechanisms affecting response to treatment
יוצר הערך ד"ר ריטה משוב
TopLogoR.jpg
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםכאב

קטסטרופיזציה (Catastrophizing) היא תגובה קוגניטיבית-רגשית שלילית, אשר מאופיינת על ידי נטייה להחמיר ולחזות את הגרוע ביותר לגבי חוויית הכאב. זה זמן רב ידוע כי קטסטרופיזציה תורמת להופעתם של כאבי שרירים ושלד כרוניים. מחקרים מצאו השפעות שליליות של קטסטרופיזציה על חומרת הכאב בחולי פיברומיאלגיה (Fibromyalgia), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis) ודלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis), כמו גם בכאבי פנטום וכאבי עמוד שדרה(1). קטסטרופיזציה אחראית גם למגוון תוצאות טיפול שליליות מתמשכות, כגון דיכאון והגבלה בתנועות בדלקת שגרונית, עיכוב בחזרה לעבודה לאחר השיקום וכאב כרוני ואשפוז ממושך לאחר ביצוע ארתרוסקופיה(1). מעט מאוד ידוע על קטסטרופיזציה בקרב קבוצות בקהילה שאינן דורשות טיפול רפואי.

מאמר שפורסם באוגוסט 2012 בכתב העת European Journal of Pain‏(2) עסק בשאלה האם קטסטרופיזציה היא חלק מהכאב הכרוני שחווים חולים או שמדובר בתופעה שקיימת גם בקרב האוכלוסייה הכללית ונובעת מתגובה "תלוית מינון": ככל שרמת הקטסטרופיזציה גבוהה יותר המטופלים דיווחו על עוצמת כאב חזקה יותר. המדגם מנה 376 משתתפים, 137 מהם חוו כאב בזמן המחקר ו-150 היו חולי כאב כרוני אשר גויסו ממרכז רפואי שלישוני. המחברים מצאו יחס דומה בין קטסטרופיזציה וכאב בשתי הקבוצות (גם בקבוצת החולים שסבלו מכאב כרוני וגם בקבוצת האוכלוסייה הכללית): ככל שרמת הקטסטרופיזציה הייתה גבוהה יותר - חולים אלו חוו רמת כאב גבוהה יותר וצרכו שירותים רפואיים רבים יותר(2). תוצאות מחקר זה מוסיפות ידע לגבי כאב תלוי קטסטרופיזציה. עם זאת עולות שאלות חשובות, כגון מה המנגנון שבאמצעותו קטסטרופיזציה גורמת לתוצאות שליליות בחולי כאב?

אדוארדס ועמיתיו מציעים שלוש השפעות שליליות של הקטסטרופיזציה כפי שעולה גם במחקרם של בואר ועמיתיו(2):

  1. הקטסטרופיזציה עלולה לקדם מגוון רחב של התנהגויות שפוגעות בתוצאות הטיפול באנשים הסובלים מכאב. למשל, אנשים שמודאגים מהשלכות הכאב נוטים פחות לעסוק בפעילות גופנית ועשויים לאמץ אסטרטגיות בלתי מועילות
  2. קטסטרופיזציה עלולה לגרום לקשב מוגבר לכאב ולהטיות בעיבוד מידע
  3. יש ראיות כי קטסטרופיזציה קשורה לעיבוד מוגבר של גירויי כאב במערכת העצבים המרכזית(3)

חשוב לחקור מנגנונים פוטנציאליים אלו שדרכם הקטסטרופיזציה משפיעה על תוצאות הטיפול בכאב מכיוון שיש טיפולים מוכחים שמפחיתים את הקטסטרופיזציה בחולי כאב, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT, Cognitive Behavioral Therapy)‏(8). כמו כן, הבנת המנגנונים שבאמצעותם קטסטרופיזציה פוגעת בתפקוד עשויה לשפר את ההתערבויות הקיימות. למשל, כמה מחקרים שנעשו מראים כי קיימות שיטות חדשניות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי המיועדות לטפל בלפחות שניים ממנגנונים אלה.

הימנעות התנהגותית

אדוארדס ועמיתיו טוענים כי מנגנון אפשרי אחד יכול להיות שקטסטרופיזציה גורמת להימנעות התנהגותית אשר בתורה מפחיתה את הפעילות הגופנית(1). בהתבסס על מנגנון זה, אפשר היה לצפות כי חשיפה לפעילויות מפחידות תהיה יעילה בהפחתת קטסטרופיזציה.

ליוואי ועמיתיו אכן סבורים כי בעוד חשיפת In vivo לא הייתה יעילה יותר בהשוואה לתוכנית פעילות גופנית אך היא הראתה השפעה משמעותית על קטסטרופיזציה(4). ייתכן כי הפחתת קטסטרופיזציה ככלי בתוכניות ניהול הכאב הקיימות עשויה לשפר את יעילותן. עם זאת, נכון לשנת 2012, המחקרים לא השוו תוכניות סטנדרטיות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי עם ובלי תוכנית חשיפת ספציפית In vivo לפעילויות מפחידות.

הטיות של עיבוד מידע

המנגנון השני שאליו מתייחס אדוארדס הוא הטיות של עיבוד מידע(4). מטה-אנליזה אישרה כי בחולי כאב כרוני קיימות הטיות קשב (ABM, Attention Bias Modification)‏(5), אף שיחסיהם לקטסטרופיזציה לא נחקרו היטב. על בסיס הטיות נצפות, לעומת זאת, פיתחו החוקרים התערבויות, אשר נגזרו מספרות הפרעות החרדה שדווקא שואפת לשנות את הטיות עיבוד המידע, כגון שינוי הטיית קשב. המחקר האחרון אישר כי בחולים הסובלים מכאבי גב חריפים, אלה ששויכו באקראי לשינוי הטיית קשב חוו פחות כאב בפחות ימים מאשר אלה שקיבלו פלצבו(6). באופן דומה, שינוי הטיית קשב נמצא כמשפר את יעילות הטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בקבוצת חולי כאב כרוני 6 חודשים לאחר מכן. למרבה הצער, קטסטרופיזציה לא נמדדה במחקרים אלה ולכן יהיה זה ספקולטיבי להצביע ששינוי הטיית קשב שינה את הקטסטרופיזציה; אולם מחקר עתידי יכול לחקור אפשרות הזאת.

עיבוד מערכת העצבים המרכזית

המנגנון השלישי שדרכו קטסטרופיזציה משפיעה כנראה על תוצאות הטיפול הוא עיבוד מערכת העצבים המרכזית(4). מעט מאוד מחקרים בדקו את יעילותן של התערבויות מתמקדות משולבות לעומת התערבויות קיימות, הידועות כיעילות, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי‏(7). עם זאת, מדובר בתחום מחקרי בעל ערך טיפולי פוטנציאלי. תוצאות מחקרו של דה בור(2) מראות כי ייתכן שדרישה ליישם התערבויות יעילות בהפחתת קטסטרופיזציה עולה על זמינותן במרכזי הטיפול השלישוניים(2). אחת הדרכים להנגיש התערבויות אלה, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, היא האינטרנט. כיום קיימים מחקרי iCBT רבים המראים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יכול להיות יעיל עבור חולי כאב כאשר הוא מנוהל מרחוק, בעלות נמוכה בהרבה. המחקר אישר כי תוכניות אלה מוצלחות במיקוד של קטסטרופיזציה(8). אף על פי שקשה יותר לשלב התערבויות המתמקדות במערכת העצבים המרכזית בטיפולים מרחוק, הן החשיפה In vivo והן שינוי הטיית קשב יתפתחו בעתיד באינטרנט. ממצאיו של דה בור מדגישים את היתרונות הפוטנציאליים של הכנסת התערבויות כאלה, כולל סקירה (Screening) לקטסטרופיזציה, עבור הקהילה.

לצד זה, קטסטרופיזציה צריכה להיות יעד להתערבות מוקדמת: הקשר בין קטסטרופיזציה וצריכה רפואית נעשה מורכב יותר כאשר כאב הופך לנכות ואנשים הסובלים מכאב נהיים חולי כאב.

ביבליוגרפיה

  1. Edwards, R.R. et al. (2011). Pain, catastrophizing and depression in the rheumatic diseases.Nat RevRheumatol 7 (4), 216-224.
  2. de Boer,M.J., M.M.R.F. Struys, G.J. Versteegen. (Aug 2012) Pain related catastrophyzing in pain patients and people with pain in general population. EurJ Pain 16,(7),1044-1052.
  3. Vase,L. et al. (2012). Pain catastrophizing and cortical responses in amputees with varying levels of phantom pain: A high density EEGbrain mapping study. Exp Brain Res 218 (3), 407-417.
  4. Leew M. et al. (2008). Exposure in vivo versus operant graded activity in chronic low back patients: Results of a randomized controlled trial. Pain 138 (1), 192-207.
  5. Schoth D.E., Nunes, V.D., Liossi C., (2011). Attentional bias towards pain- related information in chronic pain; a meta-analysis of visual probe investigations, ClinPsycholRev 32 (1), 13-25.
  6. Sharpe, L.,Ianello, M., Nicholson, P.K., Dear , B. F., Nicholas, M., Refshauge, K., (2012). Is there a potential role for attention bias modification in pain patients? Results of 2 randomized, controlled trials. Pain 153 (3), 722-731.
  7. Eccleston C., Williams, A., Morley s., (2009). Psychologycal therapies for the management of the chronic pain ( excluding headache ) in adults. Cochrane Database Syst Rev 2009, Issue 2, Art No. CD007407.
  8. Buhrman, M., Nilsson-Ihrfeldt , E., Janner, , M., Strom, L., Adersson, G. (2011). Guided internet based cognitive behavioral treatment for chronic back pain reduces pain catastrophyzing. A randomized controlled trial. J Rehabil med 43, 500-505.

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר ריטה משוב - מחוז הצפון, מ.ר. העמק, שירותי בריאות כללית, המחלקה לרפואת המשפחה, השלוחה הצפונית של אוניברסיטת בן גוריון בנגב, באר שבע



פורסם בכתב העת לרפואת המשפחה, דצמבר 2012, גיליון מס' 173, מדיקל מדיה