האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "זיבה - גישה לחולה - Approach to the patient with Gonorrhea"

מתוך ויקירפואה

מ (ויקיזציה)
 
(13 גרסאות ביניים של 3 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
 +
{{הרחבה|מחלת מין}}
 
{{ערך להשלמה}}
 
{{ערך להשלמה}}
 
{{מחלה
 
{{מחלה
|תמונה=[[קובץ:Gonococcal_ophthalmia_neonatorum.jpg|200px]]
+
|תמונה=Gonococcal lesion on the skin PHIL 2038 lores.jpg
 
|כיתוב תמונה=
 
|כיתוב תמונה=
 
|שם עברי=הגישה לחולה עם זיבה
 
|שם עברי=הגישה לחולה עם זיבה
 
|שם לועזי=Approach to the patient with Gonorrhea
 
|שם לועזי=Approach to the patient with Gonorrhea
|שמות נוספים=
+
|שמות נוספים= Gonorrhoea, Gonococcal infection, Gonococcal urethritis, the clap
 
|ICD-10=A54
 
|ICD-10=A54
 
|ICD-9={{ICD9|098}}
 
|ICD-9={{ICD9|098}}
שורה 12: שורה 13:
 
|אחראי הערך=
 
|אחראי הערך=
 
}}
 
}}
{{הרחבה|מחלת מין}}
+
זיהום של הרירית בעת פעילות מינית הוא המקור לזיהום גונוקוקלי (Gonococcal). בהמשך ייתכן מעבר אל זרם הדם והופעת [[Bacteremia]]. מצב זה שכיח יותר בנשים (בעיקר בעת [[ווסת]]). האבחנה עלולה להתעכב בשל הופעת תסמינים ראשוניים מאוחר או אפילו העדרם של תסמינים אלו.
זיהום גונוקוקלי מתחיל עם זיהום של המוקוזה בעת פעילות מינית. אח"כ יתכן מעבר על זרם הדם והופעת בקטרמיה. שכיח יותר בנשים בעיקר בעת ווסת אבל קורה גם אצל גברים. לציין כי סימפטומים ראשוניים של זיבה יתכנו חסרים וכך האבחנה יכולה להיות קשה.
 
  
 
==קליניקה==
 
==קליניקה==
 +
===גברים===
 +
תסמינים קליניים מופיעים תוך יומיים עד 10 ימים מעת החשיפה המינית. הסיכון להדבק בזיבה במגע מין יחיד הוא 35 אחוזים. היעדר תסמינים אינה שוללת הדבקות. כ-10 אחוזים מהגברים הנדבקים הם אתסמיניים, הם נושאים את הזיהום ומדבקים.
  
===זיבה בגברים===
+
זיבה אצל גברים היא זיהום של ה-Urethra הקידמית ועל כן התסמין העיקרי הוא הפרשה מוגלתית המופיעה לעיתים קרובות יחד עם תכיפות ו-[[Dysuria]]. למרות שהתפשטות לערמונית ו-[[Epididymitis]] לא שכיחה בעידן ה[[אנטיביוטיקה]], לעיתים גונוקוקים (Gonococci) חודרים לזרם הדם וגורמים לזיהום מפושט.
[
 
תסמינים קליניים מופיעים תוך יומיים עד 10 מעת החשיפה המינית. הסיכון להדבק בגונו ריאה במגע מין יחיד הוא 35%. היעדר סימפטומים אינה שוללת הדבקות. כ-10% מהגברים הנדבקים הם אסימפטומטיים. נושאים  את הזיהום ומדבקים.
 
  
זיבה אצל גברים היא באופן עקרוני זיהום של האורטרה הקידמית ועל כן הסימפטום העיקרי הוא הפרשה פורולנטית לעיתים קרובות מופיעה יחד עם תכיפות ודיסאוריה. למרות שהתפזרות לפרוסטאטה ואפידידימיס לא שכיחה בעידן האנטיביוטיקה, לעיתים גונוקוקי חודרים לזרם הדם וגורמים לזיהום מפושט.
+
===נשים===
 +
בנשים האתר לזיהום גונוקוקלי הוא צוואר הרחם. אולם כ-25 אחוזים מהנשים הן אתסמיניות.
  
===זיבהה בנשים===
+
הפרשה מצוואר הרחם היא התסמין השכיח ביותר. למרות שלרוב הנרתיק אינו מעורב, תיתכן לעיתים התפשטות כלפי מטה עם מעורבות הנרתיק - התפזרות כזו תגרום ל-[[Uretritis]]{{כ}}, Dysuria ותכיפות. זיהום בלוטות Bartholin תגרום לנפיחות וכאב, פיזור לרקטום יגרום ל-[[Proctitis]] - ואי נוחות אנורקטלית (Anorectal). בהתפשטות כלפי מעלה שאופיינית בעיקר בעת ווסת- [[Endometritis]] גונוקוקלית תגרום לכאבי בטן עזים דימום לא רגיל, בעוד Salpingitis אופיינית ב[[חום]], [[צמרמורת]] [[Leukocytosis]] וגוש כואב בחצוצרה.
  
בנשים האתר לזיהום גונוקוקלי הוא צוואר הרחם. אולם כ-25% מהנשים הן אסימפטומטיות. כשסימפטומים מופיעים הפרשה מהצוואר הוא השכיח ביותר. למרות שלרוב הנרתיק חופשי לעיתים תתכן התפזרות למטה ומעורבות הנרתיק- התפזרות כזו תגרום לאורטריטיס- דיסאוריה ותכיפות. זיהום בלוטות ברטולין תגרום לנפיחות וכאב, פיזור לרקטום יגרום לפרוקטיטיס- ואי נוחות אנורקטלית.  בהתפזרות מעלה שאופיינית בעיקר בעת ווסת- אנדומטריטיס גונוקוקלית תגרום לכאבי בטן עזים דימום אבנורמלי, בעוד סלפינגיטיס אופיינית בחום, צמרצורת לויקוציטוזיס וגוש  כואב בחצוצרה.
+
התסמינים הסיסטמיים (Systemic) והאגניים מודגשים כ-Peritonitis, וייתכן פיזור אינטראפריטוניאלי (Intraperitoneal) – ולגרום ל-[[Perihepatitis]] גונוקוקלית - כאב ורגישות ברביע ימיני עליון.
 
 
הסימפטומים הסיסטמיים והאגניים מודגשים כפריטוניטיס, ויתכן פיזור אינטראפריטוניאלי – ולגרום לפריהפטיטיס גונוקוקלית - כאב ורגישות ברביע ימיני עליון.
 
  
 
===בגברים ונשים===
 
===בגברים ונשים===
 +
;זיהום ראשוני חוץ גניטלי (Extragenital)
 +
זיהום גונוקוקלי של ה-Pharynx בדרך כלל הוא אתסמיני אולם יכול לבוא לידי ביטוי כ-[[Exudative pharyngitis]] חריפה. עם חום ולימפאדנופטיה (Lymphadenopathy) צווארית. Proctitis גונוקוקלית תיתכן אתסמינית אך יכולה להופיע כאי נוחות אנורקטלית ו-[[Tenesmus]], או [[דימום רקטלי]] (Rectal) והפרשה.
 +
;בקטרמיה גונוקוקלית (Gonococcal bacteremia)
 +
ביטוי על ידי תסמונת Arthritis-dermatitis. לחולים יש חום צמרמורת ותסמינים קונסטוטוציונליים (Constitutional).
 +
הנגעים העוריים הם חשובים לזיהוי ואבחנה- [[פוסטולות]] המורגיות (Hemorrhagic pustules) או פפולריות (Papular) אופייניות- בודדות ובדרך כלל כל גפיים באזורים דיסטליים (Distal).
 +
;טנוסינוביטיס (Tenosinovitis)
 +
בעיקר מערב שטחים אקסטנסוריים (Extensors) של ידיים וכפות רגליים, וברוב המקרים גם Polyarthritis.
  
;זיהום ראשוני חוץ גניטלי
+
בשלבים ראשונים של זיהום סיסטמי תרביות הדם יהיו חיוביות ברוב המקרים, אך התרביות מהנוזל התוך פרקי יהיו בדרך כלל שליליות. ללא טיפול מתאים, המצב יכול להתקדם לדלקת פרקים ספטית (Septic arthritis). המתבטאה בחום תקין, נגעים עוריים אופייניים, תרביות דם עקרות, אך עם תסמינים מפרקיים מרשימים של כאב נפיחות ופעמים רבות נוזל תוך מפרקי מוגלתי- בו ניתן להדגים את הגונוקוקים - בצביעת גרם (Gram) או תרבית. במצבים נדירים תיתכן [[Osteomyelitis]] או אפילו [[מנינגיטיס|Meningitis]] או [[אנדוקרדיטיס|Endocarditis]] מסכנות חיים.
זיהום גונוקוקלי של הפרינקס בד"כ הוא אסימפטומטי אולם יכול לבוא לידי ביטוי כפרינגיטיס אקסודטיבית אקוטית.עם חום ולימפאדנופטיה צווארית. פרוקטיטיס גונוקוקלית תתכן אסימפטומטית אך  יכולה להופיע כאי נוחות אנורקטלית וטנסמוס, או דימום רקטלי והפרשה.
 
;בקטרמיה גונוקוקלית
 
ביטוי בסנדרום דרמטיטיס ארטריטיס. לחולים יש חום צמרמורת  וסימפטומים קונסטוטוציונליים אחרים.
 
הנגעים העוריים הם חשובים לזיהוי ואבחנה- פוסטולות ,המורגיות או פפולריות אופייניות- בודדות ובד"כ כל גפיים באיזורים דיסטליים.
 
;טנוסימנוביטיס
 
בעיקר מערב שטחים אקסטנסוריים של ידיים וכפות רגליים, ופוליארטריטיס מיגרטורית נראית לרוב.
 
 
 
בשלבים ראשונים של זיהום סיסטמי תרביות הדם לרוב חיוביות אולם תרביות מנוזל פרקי לרוב שלילי. בהמשך במידה וללא טיפול נוכל לראות ארטריטיס ספטית. חולים אלו לא יבטאו חום, נגעים עוריים אופייניים, תרביות דם עקרות אולם סימפטומים מפרקיים מרשימים של כאב נפיחות ופעמים רבות נוסל סינוביאלי פורולנטי- בו ניתן להדקים את הגונוקוקים- בצביעת גרם או תרבית. במצבים נדירים תתכן [[אוסטיאומיאליטיס]] או אפילו [[מנינגיטיס]] או [[אנדוקרדיטיס]] מסכנות חיים.
 
  
 
==אבחנה==
 
==אבחנה==
 
 
===אבחנה מבדלת בנשים===
 
===אבחנה מבדלת בנשים===
זיהומים גניטליים אחרים ע"י כלמידיה, גרדנלה, טריכומונס, קנדידה.{{ש}}זיהומים אחרים שיכולים לעשות סלפינגיטיס/ פריטוניטיס - PID לא גונוקוקלי, אפנדיציטיס, הריון אקטופי, סיצסטה המורגית בשחלה, אנדומיטריוזיס.
+
זיהומים גניטליים אחרים על ידי [[Chlamydia]]{{כ}}, [[Gardnerella]]{{כ}}, [[Trichomonas]]{{כ}}, [[Candida]].{{ש}}זיהומים אחרים שיכולים לעשותSalpingitis{{כ}}/[[Peritonitis]]{{כ}} - Pelvic Inflammatory Disease) [[PID]]) לא גונוקוקלי, [[Appendicitis]], [[הריון חוץ רחמי]], ציסטה המורגית (Hemorrhagic cyst) בשחלה, [[Endometriosis]].
  
 
===אבחנה מבדלת בגברים===
 
===אבחנה מבדלת בגברים===
NGU.{{ש}}לא לשכוח זיבה במופע של פרינגיטיס או פרוקטיטיס.
+
[[Non Gonococcal Urethritis]]) NGU)
  
 
===אנמנזה ובדיקה פיזיקאלית===
 
===אנמנזה ובדיקה פיזיקאלית===
 
 
====היסטוריה מינית====
 
====היסטוריה מינית====
 +
הפרשות - אורטרלי (Uretral) או וגינלי (Vaginal), מוגלתית. בנשים בתחילת הווסת - ללא סיפור קודם - ומגע מיני עם גבר עם Uretritis. בגברים בדיקה גופנית בדרך כלל תקינה מלבד ההפרשה.
  
הפרשות - אורטרלי או וגינלי, פורולנטית. בנשים בתחילת הווסת - ללא סיפור קודם - ומגע מיני עם גבר עם אורטריטיס. בגברים בדיקה גופנית בד"כ תקינה מלבד ההפרשה.
+
בבדיקה וגינלית - הפרשה מהצוואר, רגישות של חצוצרות, רגישות צווארית, מלאות,
 
+
רגישות בטנית עם ריבאונד (Rebound).
בבדיקה וגינלית - הפרשה מהצוואר, רגישות של חצוצרות, רגישות צווארית, מלאות,  
 
רגישות בטנית עם ריבאונד.
 
  
 
====מעבדה====
 
====מעבדה====
צביעת גרם של ההפרשה - חיובית כשמופע של דיפלוקוקום בצורת בסקוויט נראים בתוך תאים פולימורפונוקליאריים. לא חד משמעי אם נראים דיפלוקוקים אטיפיים מורפולוגית תוך תאיים או מחוץ לתאים, ושלילי כאשר לא נראים דיפלוקוקים.
+
צביעת גרם של ההפרשה - חיובית כשדיפלוקוקים (Diplococci) נראים בתוך תאים פולימורפונוקליאריים (Polymorphonuclear). לא חד משמעי אם נראים דיפלוקוקים אטיפיים מורפולוגית תוך תאיים או מחוץ לתאים, ושלילי כאשר לא נראים דיפלוקוקים.
  
סנסטיביות היא 95% בגברים סימפטומטיים, אולם יורדת ל50-60 באסימפטומטיים.
+
הרגישות היא 95 אחוזים בגברים תסמיניים, אולם יורדת ל-50–60 אחוזים באתסמיניים. לא ניתן לסמוך על צביעת גרם מהפרשה מצוואר הרחם, ממשטח גרון או רקטלי.
לא ניתן לסמוך כ\על צביעת גרם מהפרשה צווארית , ממשטח גרון או רקטלי.
 
  
 
====תרביות====
 
====תרביות====
הבדיקה לאבחנה של זיבהה באופן אובייקטיבי אמורה להתבצע ע"י הרופא תוך נטילת הבדיקה ישר לזרוע. הל מדיום טייר מרטין. החיידק רגיש ומתייבש. סנסטיביות 97%.
+
התרבית נלקחת על ידי סווב - מהאורטרה בגבר, כמו כן ייתכנו תרביות מה-Pharynx ופי הטבעת, ובאישה נלקח משטח מצוואר הרחם.
  
התרבית נלקחת ע"י סווב - מהאורטרה בגבר, כמו כן יתכנו תרביות מפרינקס ואנוס, ובאישה משטח מצוואר הרחם.
+
לתוצאה מוצלחת, הבדיקה אמורה להילקח על ידי הרופא אשר יזריע אותה מיד במדיום (Medium) המתאים (Thayer-Martin agar). רגישות של 97 אחוזים.
  
 
==טיפול==
 
==טיפול==
אחת הבעיות בטיפול היא נוכחות זיהום מקביל. ב-20% מהגברים זיהום במקביל גם עם [[כלמידיה]] ובנשים ב-50%, ועל כן בכל החולים הסובלים מזיבה יש לטפל גם נגד כלמידיה. יש לבצע סקירה לסיפיליס, כמו כן נכון לבצע גם בדיקה ל-[[HIV]].
+
אחת הבעיות בטיפול היא נוכחות זיהום מקביל. ב-20 אחוזים מהגברים זיהום במקביל גם עם Chlamydia ובנשים ב-50 אחוזים, ועל כן בכל החולים הסובלים מזיבה יש לטפל גם נגד Chlamydia. יש לבצע סקירה ל-Syphilis, כמו כן נכון לבצע גם בדיקה ל-Human Immunodeficiency Virus) [[HIV]]).
  
 
===טיפול בזיבה לא מסובכת===
 
===טיפול בזיבה לא מסובכת===
 
+
(כולל זיהום ב-Rectum{{כ}}, Urethra, צוואר הרחם)
(כולל זיהום ברקטום אורטרה, צוואר)
+
* [[צפטריאקסון|Ceftriaxone]]{{כ}} 125 מיליגרמים תוך שרירי פעם אחת או [[Cefixime]]{{כ}} 400 מיליגרמים פומי פעם אחת, יחד עם [[אזיתרומיצין|Azithromycin]]{{כ}} גרם אחד פומי פעם אחת, או [[Doxycycline]]{{כ}} 100 מיליגרמים פעמיים ביום לשבעה ימים
* [[צפטריאקסון]] 125 מ"ג IM פעם אחת או [[צפקסים]] 400 מ"ג פומי פעם אחת, יחד עם [[אזיתרומיצין]] 1 ג"ר פומי פעם אחת, או [[דוקסילין]] 100 מ"ג פעמיים ביום לשבעה ימים.
+
* בחולים אלרגיים לאנטיביוטיות מסוג Beta lactam [צפלוספורינים (Cephalosporins) ו-[[Penicillin]]]{{כ}} -[[Spectinomycin]]{{כ}} 2 גרמים תוך שרירי חד פעמי
* בחולים אלרגיים לאנטיביוטיות בתא לקטם (צפלוספורינים ו[[פניצילין]]) - [[ספקטינומיצין]] 2 ג"ר IM חד פעמי.
+
* [[Erythromycin]]{{כ}} 500 מיליגרמים - ארבע פעמים ביום לשבעה ימים, לאלה שלא יכולים ליטול Doxycycline - נשים ב[[הריון]] או רגישים
* [[אריתרומיצין]] 500 ארבע פעים ביום לשבעה ימים, לאלה שלא יכולים ליטול דוקסילין - נשים בהריון או רגישים.
 
  
 
===טיפול בזיבה מפושטת-סיסטמית===
 
===טיפול בזיבה מפושטת-סיסטמית===
 +
* אשפוז וטיפול ב-Ceftriaxone{{כ}} תוך שרירי או תוך ורידי אחת ל-24 שעות למשך 7 ימים
 +
* טיפול במינון גבוה יותר 2 גרמים תוך ורידי אחת ל-12 שעות ולמשך ארוך יותר אם מאובחן Meningitis,{{כ}} Endocarditis או{{כ}} Osteomyelitis
 +
* טיפול ב-Spectinomycin{{כ}} 2 גרמים תוך ורידי אחת ל-12 שעות, למשך 7 ימים לאלרגיים ל-Beta lactam
 +
* ניתן להמשיך את הטיפול בקהילה (טיפול תוך שרירי) במגיבים היטב לטיפול (תוך שני ימי טיפול), או טיפול פומי בן שבוע ב-[[Ciprofloxacin]]
 +
* יש לטפל גם ב-Chlamydia
  
* לאשפז לטיפול בצפטריאקסון IM או IV כל 24 שעות ל-7 ימים.
+
=== התוויה לאשפוז ===
* טיפול במינון גבוה יותר 2 ג"ר IV כל 12 שעות ולמשך ארוך יותר אם  מנינגיטיס, אנדוקרדיטיס, או אוסטיאומיאליטיס.
+
* מחלה סיסטמית
* טיפול בספקטינומיצין 2 ג"ר IM כל 12 שעות 7 ימים לאלרגיים לבטא-לקטאם.
+
* חולה עם PID שנראית טוקסית (Toxic)
* אפשר לשחרר למגיבים היטב אחרי יומיים טיפול אולם להמשך טיפול IM בקהילה. או טיפול להשלמת שבוע בציפרופלוקסצין.
+
* היריון
* טפל גם בכלמידיה.
+
* כאבים באגן
 +
* אטיולוגיה לא ברורה
 +
* סימנים של גירוי פריטוניאלי
  
'''מעקב''': מי שמטופל בצפטריאקסון ניתן לדחות תרבית חוזרת לחודשיים אחרי טיפול. אלה שלא מטופלים בצפטריאקסון- יש לחזור על תרבית 4-7 ימים לאחר תום הטיפול.
+
=== מעקב ===
 +
במטופלים ב-Ceftriaxone{{כ}} ניתן לדחות תרבית חוזרת לחודשיים לאחר הטיפול. באלה שלא מטופלים ב-Ceftriaxone{{כ}} - יש לחזור על תרבית 4–7 ימים מתום הטיפול.
  
 
כל מקרה זיבה יש לדווח ללשכת הבריאות.
 
כל מקרה זיבה יש לדווח ללשכת הבריאות.
  
;חינוך רפואי - הסבר לחולה
+
=== חינוך רפואי - הסבר לחולה ===
* אמצעי מניעה - קונדום הוא האמצעי להגנה מפני מחלות המועברות ביחסי מין. להדגיש צורך להודיע לפרטנרים ובדיקת הפרטנרים וטיפול בנדבקים. אם החולה מסרב, תפקיד הלשכה לטפל בכך לאור סכנת האפידמיה.
+
אמצעי מניעה - קונדום (Condom) הוא האמצעי להגנה מפני מחלות המועברות ביחסי מין. יש צורך להודיע לבני הזוג, לבדוק ולטפל בנדבקים. אם המטופל מסרב, תפקיד הלשכה לטפל בכך לאור סכנת מגפה.
 
 
==הפניה לאשפוז==
 
מחלה סיסטמית. חולה עם PID שנראית טוקסית. בהיריון, כאבים פלביים אטיולוגיה לא ברורה וסימנים פריטוניאליים.
 
 
 
  
 +
[[קטגוריה:גינקולוגיה]]
 
[[קטגוריה:זיהומיות]]
 
[[קטגוריה:זיהומיות]]
 +
[[קטגוריה:משפחה]]
 
[[קטגוריה:עור ומין]]
 
[[קטגוריה:עור ומין]]
 +
[[קטגוריה:פנימית]]

גרסה אחרונה מ־22:24, 30 ביולי 2022

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםמחלת מין


המידע בערך זה אינו מלא
אם הינך רופא/ה, אנחנו מזמינים אותך לשפר את הערך ולהוסיף את המידע הדרוש להשלמתו. אם אין לך הרשאות עריכה ניתן לבקש זאת (קבלת הרשאות), וללמוד כיצד לערוך (עריכה בוויקירפואה).



הגישה לחולה עם זיבה
Approach to the patient with Gonorrhea
Gonococcal lesion on the skin PHIL 2038 lores.jpg
שמות נוספים Gonorrhoea, Gonococcal infection, Gonococcal urethritis, the clap
ICD-10 A54
ICD-9 098
MeSH D006069
יוצר הערך
 


זיהום של הרירית בעת פעילות מינית הוא המקור לזיהום גונוקוקלי (Gonococcal). בהמשך ייתכן מעבר אל זרם הדם והופעת Bacteremia. מצב זה שכיח יותר בנשים (בעיקר בעת ווסת). האבחנה עלולה להתעכב בשל הופעת תסמינים ראשוניים מאוחר או אפילו העדרם של תסמינים אלו.

קליניקה

גברים

תסמינים קליניים מופיעים תוך יומיים עד 10 ימים מעת החשיפה המינית. הסיכון להדבק בזיבה במגע מין יחיד הוא 35 אחוזים. היעדר תסמינים אינה שוללת הדבקות. כ-10 אחוזים מהגברים הנדבקים הם אתסמיניים, הם נושאים את הזיהום ומדבקים.

זיבה אצל גברים היא זיהום של ה-Urethra הקידמית ועל כן התסמין העיקרי הוא הפרשה מוגלתית המופיעה לעיתים קרובות יחד עם תכיפות ו-Dysuria. למרות שהתפשטות לערמונית ו-Epididymitis לא שכיחה בעידן האנטיביוטיקה, לעיתים גונוקוקים (Gonococci) חודרים לזרם הדם וגורמים לזיהום מפושט.

נשים

בנשים האתר לזיהום גונוקוקלי הוא צוואר הרחם. אולם כ-25 אחוזים מהנשים הן אתסמיניות.

הפרשה מצוואר הרחם היא התסמין השכיח ביותר. למרות שלרוב הנרתיק אינו מעורב, תיתכן לעיתים התפשטות כלפי מטה עם מעורבות הנרתיק - התפזרות כזו תגרום ל-Uretritis‏, Dysuria ותכיפות. זיהום בלוטות Bartholin תגרום לנפיחות וכאב, פיזור לרקטום יגרום ל-Proctitis - ואי נוחות אנורקטלית (Anorectal). בהתפשטות כלפי מעלה שאופיינית בעיקר בעת ווסת- Endometritis גונוקוקלית תגרום לכאבי בטן עזים דימום לא רגיל, בעוד Salpingitis אופיינית בחום, צמרמורת Leukocytosis וגוש כואב בחצוצרה.

התסמינים הסיסטמיים (Systemic) והאגניים מודגשים כ-Peritonitis, וייתכן פיזור אינטראפריטוניאלי (Intraperitoneal) – ולגרום ל-Perihepatitis גונוקוקלית - כאב ורגישות ברביע ימיני עליון.

בגברים ונשים

זיהום ראשוני חוץ גניטלי (Extragenital)

זיהום גונוקוקלי של ה-Pharynx בדרך כלל הוא אתסמיני אולם יכול לבוא לידי ביטוי כ-Exudative pharyngitis חריפה. עם חום ולימפאדנופטיה (Lymphadenopathy) צווארית. Proctitis גונוקוקלית תיתכן אתסמינית אך יכולה להופיע כאי נוחות אנורקטלית ו-Tenesmus, או דימום רקטלי (Rectal) והפרשה.

בקטרמיה גונוקוקלית (Gonococcal bacteremia)

ביטוי על ידי תסמונת Arthritis-dermatitis. לחולים יש חום צמרמורת ותסמינים קונסטוטוציונליים (Constitutional). הנגעים העוריים הם חשובים לזיהוי ואבחנה- פוסטולות המורגיות (Hemorrhagic pustules) או פפולריות (Papular) אופייניות- בודדות ובדרך כלל כל גפיים באזורים דיסטליים (Distal).

טנוסינוביטיס (Tenosinovitis)

בעיקר מערב שטחים אקסטנסוריים (Extensors) של ידיים וכפות רגליים, וברוב המקרים גם Polyarthritis.

בשלבים ראשונים של זיהום סיסטמי תרביות הדם יהיו חיוביות ברוב המקרים, אך התרביות מהנוזל התוך פרקי יהיו בדרך כלל שליליות. ללא טיפול מתאים, המצב יכול להתקדם לדלקת פרקים ספטית (Septic arthritis). המתבטאה בחום תקין, נגעים עוריים אופייניים, תרביות דם עקרות, אך עם תסמינים מפרקיים מרשימים של כאב נפיחות ופעמים רבות נוזל תוך מפרקי מוגלתי- בו ניתן להדגים את הגונוקוקים - בצביעת גרם (Gram) או תרבית. במצבים נדירים תיתכן Osteomyelitis או אפילו Meningitis או Endocarditis מסכנות חיים.

אבחנה

אבחנה מבדלת בנשים

זיהומים גניטליים אחרים על ידי Chlamydia‏, Gardnerella‏, Trichomonas‏, Candida.
זיהומים אחרים שיכולים לעשותSalpingitis‏/Peritonitis‏ - Pelvic Inflammatory Disease) PID) לא גונוקוקלי, Appendicitis, הריון חוץ רחמי, ציסטה המורגית (Hemorrhagic cyst) בשחלה, Endometriosis.

אבחנה מבדלת בגברים

Non Gonococcal Urethritis) NGU)

אנמנזה ובדיקה פיזיקאלית

היסטוריה מינית

הפרשות - אורטרלי (Uretral) או וגינלי (Vaginal), מוגלתית. בנשים בתחילת הווסת - ללא סיפור קודם - ומגע מיני עם גבר עם Uretritis. בגברים בדיקה גופנית בדרך כלל תקינה מלבד ההפרשה.

בבדיקה וגינלית - הפרשה מהצוואר, רגישות של חצוצרות, רגישות צווארית, מלאות, רגישות בטנית עם ריבאונד (Rebound).

מעבדה

צביעת גרם של ההפרשה - חיובית כשדיפלוקוקים (Diplococci) נראים בתוך תאים פולימורפונוקליאריים (Polymorphonuclear). לא חד משמעי אם נראים דיפלוקוקים אטיפיים מורפולוגית תוך תאיים או מחוץ לתאים, ושלילי כאשר לא נראים דיפלוקוקים.

הרגישות היא 95 אחוזים בגברים תסמיניים, אולם יורדת ל-50–60 אחוזים באתסמיניים. לא ניתן לסמוך על צביעת גרם מהפרשה מצוואר הרחם, ממשטח גרון או רקטלי.

תרביות

התרבית נלקחת על ידי סווב - מהאורטרה בגבר, כמו כן ייתכנו תרביות מה-Pharynx ופי הטבעת, ובאישה נלקח משטח מצוואר הרחם.

לתוצאה מוצלחת, הבדיקה אמורה להילקח על ידי הרופא אשר יזריע אותה מיד במדיום (Medium) המתאים (Thayer-Martin agar). רגישות של 97 אחוזים.

טיפול

אחת הבעיות בטיפול היא נוכחות זיהום מקביל. ב-20 אחוזים מהגברים זיהום במקביל גם עם Chlamydia ובנשים ב-50 אחוזים, ועל כן בכל החולים הסובלים מזיבה יש לטפל גם נגד Chlamydia. יש לבצע סקירה ל-Syphilis, כמו כן נכון לבצע גם בדיקה ל-Human Immunodeficiency Virus) HIV).

טיפול בזיבה לא מסובכת

(כולל זיהום ב-Rectum‏, Urethra, צוואר הרחם)

  • Ceftriaxone‏ 125 מיליגרמים תוך שרירי פעם אחת או Cefixime‏ 400 מיליגרמים פומי פעם אחת, יחד עם Azithromycin‏ גרם אחד פומי פעם אחת, או Doxycycline‏ 100 מיליגרמים פעמיים ביום לשבעה ימים
  • בחולים אלרגיים לאנטיביוטיות מסוג Beta lactam [צפלוספורינים (Cephalosporins) ו-Penicillin]‏ -Spectinomycin‏ 2 גרמים תוך שרירי חד פעמי
  • Erythromycin‏ 500 מיליגרמים - ארבע פעמים ביום לשבעה ימים, לאלה שלא יכולים ליטול Doxycycline - נשים בהריון או רגישים

טיפול בזיבה מפושטת-סיסטמית

  • אשפוז וטיפול ב-Ceftriaxone‏ תוך שרירי או תוך ורידי אחת ל-24 שעות למשך 7 ימים
  • טיפול במינון גבוה יותר 2 גרמים תוך ורידי אחת ל-12 שעות ולמשך ארוך יותר אם מאובחן Meningitis,‏ Endocarditis או‏ Osteomyelitis
  • טיפול ב-Spectinomycin‏ 2 גרמים תוך ורידי אחת ל-12 שעות, למשך 7 ימים לאלרגיים ל-Beta lactam
  • ניתן להמשיך את הטיפול בקהילה (טיפול תוך שרירי) במגיבים היטב לטיפול (תוך שני ימי טיפול), או טיפול פומי בן שבוע ב-Ciprofloxacin
  • יש לטפל גם ב-Chlamydia

התוויה לאשפוז

  • מחלה סיסטמית
  • חולה עם PID שנראית טוקסית (Toxic)
  • היריון
  • כאבים באגן
  • אטיולוגיה לא ברורה
  • סימנים של גירוי פריטוניאלי

מעקב

במטופלים ב-Ceftriaxone‏ ניתן לדחות תרבית חוזרת לחודשיים לאחר הטיפול. באלה שלא מטופלים ב-Ceftriaxone‏ - יש לחזור על תרבית 4–7 ימים מתום הטיפול.

כל מקרה זיבה יש לדווח ללשכת הבריאות.

חינוך רפואי - הסבר לחולה

אמצעי מניעה - קונדום (Condom) הוא האמצעי להגנה מפני מחלות המועברות ביחסי מין. יש צורך להודיע לבני הזוג, לבדוק ולטפל בנדבקים. אם המטופל מסרב, תפקיד הלשכה לטפל בכך לאור סכנת מגפה.