האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

בדיקות גנטיות כרומוזומליות בשיטת Comparative genomic hybridization - CGH

מתוך ויקירפואה


בדיקות גנטיות כרומוזומליות בשיטת CGH
Comparative Genomic Hybridization
CGH schema.jpg
יוצר הערך פרופ' מוטי שוחט
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםבדיקות גנטיות

שיטת CGH‏ (Comparative Genomic Hybridization) היא שיטה המשלבת בדיקה ציטוגנטית (Cytogenetic) [בדיקת הכרומוזומים (Chromosomes)] עם בדיקות DeoxyriboNucleic Acid) DNA) של הנבדק.

ביצוע הבדיקה

הבדיקה מבוצעת על משטח זכוכית שעל גביו מונחים תאים של אדם בריא. לכן, במשטח יש תאים תקינים המכילים גרעינים שבהם יש 46 כרומוזומים. מהנבדק נלקח דם וממנו מופק ה-DNA [כפי שהוא מופק לבדיקות הגנטיות מולקולריות (Molecular genetics)]. את ה-DNA של הנבדק מסמנים בצבע פלורוסצנטי (Fluorescence) אדום ומערבבים עם כמויות שוות של DNA מאדם נורמלי, הצבוע הפעם בצבע פלורוסצנטי ירוק. את תערובת ה-DNA המסומנים (אדום וירוק) מניחים על גבי המשטח הציטוגנטי (משטח הזכוכית) של האדם הבריא. אם אין לנבדק תוספת או חוסר של חומר גנטי, כי אז תהיה זריחה צהובה אחידה לאורך כל אחד מהכרומוזומים שעל גבי המשטח (פלורסצנציה אדומה וירוקה מתחרה על האתרים המתאימים במשטח ויחד נותנת צבע צהוב). מאידך, אם יש לנבדק תוספת כרומוזומלית, ולו מזערית, תימצא זריחה פלורוסצנטית אדומה מוגברת באותו אתר (כי לנבדק יש עודף - 3 עותקים במקום 2 של אותו מקטע DNA ואשר מסומן באופן פלורוסצנטי). ההפך אם יש לנבדק חסר של מקטע כרומוזומלי מסוים אשר ידגים זריחה ירוקה מוגברת במקטע הכרומוזומלי הנידון (כי שם יש לנבדק רק עותק אחד במקום 2).

בעיקרון, בבדיקה זו משווים בין כמות החומר של הנבדק לזו של האדם הנחשב לתקין. אזורים שבהם לנבדק עודף, ידגימו סיגנל מוגבר וההפך אם לנבדק יש חוסר כרומוזומלי.

יתרונות הבדיקה ושימושיה

לבדיקה יתרונות על פני בדיקת הכרומוזומים הרגילה
  1. זיהוי חסרים כרומוזומליים מזעריים: הבדיקה יכולה לאתר שינויים קטנים יותר שלא יתגלו תחת המיקרוסקופ (Microscope) בבדיקה הסטנדרטית
  2. בניגוד לבדיקת FISH, שם לא ניתן לזהות חסר כרומוזומלי מזערי אם לא חושדים בתסמונת ספציפית (הנובעת מחסר מאוד מסוים), כאן הבדיקה סוקרת את הגנום (Genome) לכל אורכו במטרה לגלות חסר מזערי ייחודי לנבדק. לפי מספר עבודות מחקר, בכ-5 אחוזים מהילדים עם תסמונות לא מאובחנות ניתן לזהות חסר מזערי בשיטת HR-CGH‏ ( High Resolution CGH). מרגע שהאבחנה נקבעת, בשיטה זו, ניתן בהמשך לתת ייעוץ גנטי ולעזור למשפחות אלו להימנע מלידת ילדים נוספים עם אותה מחלה

Bac-CGH chip

השיטה התפתחה לרזולוציה גדולה יותר והיא נערכת על גבי צ'יפ גנטי (Genetic Chip). בצ'יפ מניחים מקטעי DNA ‏(Bacterial Artificial Chromosome ,Bac-DNA) מייצגים מקטעים קטנים מאד של כרומוזום ובסך הכול בצ'יפ מצויים עשרות אלפי מקטעי DNA. ה-DNA המסומן באדום של הנבדק מתחרה עם ה-DNA של אדם נורמלי צבוע בפלורסצנציה ירוקה על התקשרות למקטעי ה-DNA בצ'יפ - במקום בו כמות ה-DNA של הנבדק תקינה תתקבל נקודה צהובה, במקום שיש דופליקציה (Duplication) כרומוזומלית בנבדק תתקבל נקודה אדומה, ואילו בחסר כרומוזומלי מזערי אצל הנבדק מתקבלת נקודה ירוקה. כך ניתן לזהות חסרים קטנים עד כדי עשרות אלפי בסיסים, רזולוציה (Resolution) שהיא מעל פי 50 גבוהה מזו של ה-Caryotype הרגיל.

בילדים עם פיגור שִכלי או אוטיזם (Autism), שאצלם ה-Caryotype נמצא תקין, נמצא שעד כ-10 אחוזים מהם יימצאו עם בעיה כרומוזומלית, אם ייבדקו בצ'יפ הגנטי הזה (מכונה Bac-CGH chip). אם בנוסף לפיגור השכלי או לאוטיזם יש גם Dysmorphic או בעיות אחרות הסיכוי למצוא חסרים מזעריים בצ'יפ הגנטי הזה אף עולה ל-15–20 אחוזים.

ביבליוגרפיה

  • Buyse ML. Birth Defects Encyclopedia. Center of Birth Defects Information Services, Inc.
  • Emery AE, Rimoin DL. Principles and Practice of Medical Genetics. Churchill Livingstone,
מקורות נוספים

אנציקלופדיה גנופדיה - למידע המיועד לציבור הרחב: אנציקלופדיה גנטית לייעוץ גנטי, מחלות גנטיות ובדיקות גנטיות בשפה העברית ובצורה המתאימה גם למידע עבור המשפחות


המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' מוטי שוחט