האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "סרטן מעי גס גרורתי - טיפול - Metastatic colon cancer - treatment"

מתוך ויקירפואה

מ (קישור לוויקיתרופות)
שורה 6: שורה 6:
 
|שם עברי= סרטן מעי גס גרורתי - טיפול
 
|שם עברי= סרטן מעי גס גרורתי - טיפול
 
|שם לועזי= Metastatic colon cancer - treatment
 
|שם לועזי= Metastatic colon cancer - treatment
|שמות נוספים= סרטן מעי גס גרורתי: טיפולים
+
|שמות נוספים= סרטן מעי גס גרורתי – עדכונים אחרונים בטיפול במחלה
 
|ICD-10=
 
|ICD-10=
 
|ICD-9=
 
|ICD-9=
 
|MeSH=
 
|MeSH=
|יוצר הערך= ד"ר עופר פורים{{ש}}[[קובץ:Themedical.png|80px]]
+
|יוצר הערך= ד"ר שרון פלס
 
|אחראי הערך=
 
|אחראי הערך=
 
}}
 
}}
 
{{הרחבה|סרטן מעי גס וחלחולת}}
 
{{הרחבה|סרטן מעי גס וחלחולת}}
'''אסטרטגיות טיפול חדשות בקו הטיפול הראשון '''
+
סרטן המעי הגס הוא הגידול השלישי בשכיחותו מבין הגידולים הממאירים בקרב נשים וגברים. באוכלוסיה הכללית הסיכוי לחלות במחלה זו עומד על 1:19 בגברים ו-1:21 בנשים, לפי סיכום נתוני האיגוד האונקולוגי האמריקאי לשנת 2013.
 +
 
 +
סיפור משפחתי של מחלה זו קשור ל-20% מהמקרים בלבד (1). רק כרבע מכלל המקרים מאובחנים עם סרטן מעי גס גרורתי (מחלה סינכרונית). שאר המקרים מאובחנים בשלב מוקדם יותר של המחלה ומטופלים באופן כירורגי עם או בלי טיפול כימותרפי מונע על בסיס פלאורופירימידינים למשך שישה חודשים. כמחצית מבין אלה שטופלו במחלה מקומית יפתחו בהמשך גרורות (מחלה מטאכרונית) והם יטופלו כחולי סרטן מעי גרורתי.  סיבת התמותה העיקרית ממחלה זו הינה גרורות בכבד. מעריכים שבשליש מן המקרים הגרורות הן בכבד בלבד (1). ממוצע ההישרדות בחמש שנים לאחר כריתת גרורות כבדיות ללא שארית מחלה עומד על 38% (2). במקרים נבחרים בלבד יש יתרון גם בכריתת גרורות ריאתיות. במקרים אלה ובמקרים של כריתה נוספת ,לאחר הישנות מחלה, הפרוגנוזה פחות טובה ויש לשקול בקפידה ובדיון רב צוותי לפני קבלת החלטה מסוג זה.
 
   
 
   
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו וגורם התמותה השני ממחלות סרטן בישראל. כ-3,400 מקרים חדשים מאובחנים בישראל מדי שנה, מתוכם 1,000 מקרים חדשים של סרטן מעי גס גרורתי. המחלה מופיעה בשכיחות דומה אצל נשים וגברים, גיל האבחון הממוצע הוא בין 70-60 שנה. במהלך השנים האחרונות חלה ההקדמות עצומה בטיפולים ובאסטרטגיות טיפוליות חדשות: שילוב טיפול כימותרפי וביולוגי, דיון רב־מקצועי בטיפול בחולה, אפשרות לבצע כריתה מלאה של גרורות כבדיות והעלאת שיעורי הריפוי מהמחלה בקרב חולים עם גרורות.
+
תמונה 1.
 +
(מתוך www.cancer.org)
 +
 
 +
הגישה לחולה הגרורתי
 +
 
 +
ראשית עלינו להגדיר האם מדובר במחלה נתיחה. החלטה זו דורשת כמובן דיון משותף עם כירורגים ואנשי הדמיה. מחלה נחשבת לנתיחה כאשר מעריכים שניתן להסיר את הגרורות עם שוליים נקיים (RO) ולהשאיר שייר כבדי מספק מבחינה תפקודית. במידה שהמחלה מוגדרת כנתיחה, ניתן להתחיל בניתוח.
 +
 
 +
אפשרות טיפולית נוספת מקובלת למחלה נתיחה היא מתן כימותרפיה טרום ניתוחית למשך כשלושה חודשים על בסיס פלאורופירימידינים (FU5) באחד המשלבים המקובלים כקו טיפולי ראשון למחלה גרורתית, ניתוח ולאחריו יש להשלים כימותרפיה עוד שלושה חודשים. מומלץ לתת טיפול טרום ניתוחי 3-2 חודשים ולא יותר מכך מחשש לנזק שומני או סינוסיאדלי שעלול להיגרם לכבד מהכימותרפיה.
 +
 
 +
הבחירה במתן כימותרפיה טרום ניתוחית, ולא בניתוח מיידי, מסייעת בטיפול במחלה מיקרומטסטטית אם קיימת ומאפשרת להעריך את התגובתיות של הגידול לטיפול שנבחר, מידע שיתרום בהמשך להחלטה על טיפול בתר ניתוחי.
 +
 
 +
יש לציין שהגישה לחולה גרורתי עם גידול ממקור רקטלי היא זהה לזו של החולה הגרורתי ממקור מעי גס, בשונה מהגישה האונקולוגית לשתי המחלות כשמדובר במחלה מקומית.
 +
 
 +
טיפול מקומי לגרורות כבדיות לא נתיחות עם פוטנציאל עתידי לניתוח
 +
 
 +
כאמור, הטיפול המועדף הוא הטיפול הכירורגי אך במקרים שבהם האפשרות הכירורגית אינה קיימת נוכח מעורבות כלי דם חיוניים או חשש מפגיעה בתפקוד איברים חיוניים וכאשר המחלה הגרורתית מוגבלת לכבד, יש לשקול מתן טיפול כימותרפי שישיג תגובה מקסימלית מתוך כוונה לצמצם את גודל הגרורות ולהפוך את המחלה לנתיחה.
 +
 
 +
בעבודה רנדומלית ומבוקרת שפורסמה בשנה האחרונה, תוספת תרופה ביולוגית (Cetuximab) למשלב כימותרפי מקובל למחלה גרורתית (FOLFOX  או FOLFIRI) הניבה 57.1% שיעורי תגובה, 29% שהפכו לנתיחים תחת הטיפול המשולב ו-25.7% שבתוצאת הניתוח שלהם נצפו שוליים נקיים (RO). זמן החיים הממוצע בזרוע של אותם מטופלים עם מחלה גרורתית לא נתיחה, שטופלו ומחלתם הפכה לנתיחה והם נותחו, עמד על 46.4 חודשים (3).
 +
 
 +
טיפול מקומי לגרורות כבדיות לא נתיחות בשלב מתקדם של המחלה
 +
 
 +
כאשר המחלה הלא נתיחה היא בעיקרה בכבד ולאחר מיצוי קווי הטיפול המקובלים, ניתן לשקול טיפול ממוקד לגרורות בכבד.
 +
 
 +
בסל הבריאות נרשם ב-2014 תכשיר בשם SIR-Spheres המורכב מחלקיקים המכילים חומר רדיואקטיבי, איטריום 90, בהתוויה לחולי סרטן מעי גס גרורתי לכבד בלבד לאחר שמוצו קווי הטיפול המקובלים עבור חולים אלה. הטיפול נקרא SIRTו(Selective Internal Radiation Therapy) והוא למעשה טיפול קרינתי חד פעמי וממוקד הניתן באמצעות צנתר לעורק הכבד. הגרגירים המכילים את החומר הרדיואקטיבי מגיעים לכלי הדם המזינים את הגרורות וחוסמים אותם. הגרגירים פולטים את הקרינה האצורה בהם ישירות לתוך הגרורות, תוך פגיעה מזערית וזניחה ברקמת הכבד הבריאה. הגרגירים מוזרקים באמצעות קטטר מיוחד המוחדר דרך חתך קטן בירך לעורק הכבד. בפאזה שנייה פרוספקטיבית שפורסמה השנה נבדק טיפול זה בחולי סרטן מעי גרורתי העמידים לטיפול הסטנדרטי והודגם זמן ממוצע של 2.9 חודשים עד להתקדמות המחלה (4).
 +
 
 +
תמונה 2. חלקיקים המכילים איטריום 90 מוזרקים לגרורות בכבד
 +
 
 +
כימותרפיה וטיפול ביולוגי למחלה מתקדמת או גרורתית
 +
 
 +
זה מעל כעשור התרופות הכימותרפיות המשמשות אותנו במחלה זו לא השתנו. 5FU/Leucoverin, Oxaliplatin ו- Irinotecan משמשות אותנו כיחידים או במשלב (FOLFOX, FOLFIRI, XELOX, XELIRI). אליהן החלו להצטרף לפני כעשור התרופות הביולוגיות. התרופות הביולוגיות המקובלות היום:
 +
 
 +
(Aflibercept (ZALTRAP
 +
 
 +
(Panitumumab (VECTIBIX
 +
 
 +
(Cetuximab (ERBITUX
 +
 
 +
(Bevcizumab (AVASTIN
 +
 
 +
(Regorafenib (STIVARGA
 +
 
 +
ניתן לסווג את התרופות הביולוגיות לפי מנגנון הפעולה, אוכלוסיות החולים המתאימים לטיפולים אלה, הקו הטיפולי בו הן ניתנות והשילובים שבהם ניתן לתת אותן.
 +
 
 +
1.      מנגנוני פעולה
 +
 
 +
א.      מעכבי אנגיוגנזה - Bevacizumab  היא נוגדן מונוקלונלי הומני הניתן דרך הווריד כנגד גורם גדילה וסקולרי אפיתליילי ( VEGF-  Vascular Epithelial Growth Factor),וAflibercept הוא חלבון מאוחה (Fusion protein) הניתן דרך הווריד כנגד VEGF ו- Regorafenib, תרופה פומית המשתייכת למשפחת מעכבי המולטי-קינאזות.
 +
 
 +
ב.     מעכבי EGFRו(Epithelial Growth Factor Receptor) -וCetuximab, נוגדן כימרי מונוקלונלי ו-Panitumumab, נוגדן הומני מונוקלונלי - שניהם ניתנים דרך הווריד.
 +
 
 +
2.      אוכלוסיית החולים - נוגדי האנגיוגנזה מתאימים לכלל החולים בסרטן המעי הגרורתי בעוד שמעכבי ה-EGFR מתאימים רק לחלק מהחולים וזאת על פי סמנים ביולוגיים כפי שיפורט בהמשך.
  
==סרטן מעי גס גרורתי==
+
3.      קווי טיפול מקובלים היום
  
שלבי המחלה בסרטן המעי הגס מורכבים מארבעה שלבים, על פי מידה התפשטות הגידול הסרטני מעבר למיקומו הראשוני:
+
א.      בקו הטיפול הראשון מקובל לשלב כימותרפיה עם אחת מן התרופות הבאות: Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab
*בשלב הראשון הגידול נמצא בדופן המעי ואין צורך בטיפול מלבד הניתוח.
 
*בשלב השני הגידול התפשט דרך כל שכבות דופן המעי(בלוטות הלימפה אינן נגרעות). בשלב זה התוספת של טיפול כימותרפי בחולים עדיין שנויה במחלוקת ולכן קיימת היום בדיקה הנקראת ONCOTYPE COLON. בדיקה זו מעריכה את סיכוי החזרה של גידול מאחר ונברק פנל של גנים המנבא את סיכויי החזרה ל־3 שנים. הבדיקה עברה תיקוף ומשמשת היום להערכה מי מהחולים בשלב זה יזדקק לטיפול כימותרפי משלים ולמי ניתן לחסוך טיפול זה.
 
*בשלב השלישי הגידול התפשט לאחת או יותר מבלוטות הלימפה הסמוכות. בשלב זה רוב החולים יזדקקו לטיפול כימותרפי של חצי שנה לאחר הניתוח.
 
*בשלב רביעי הגידול התפשט לאיבר/ים נוסף/ים בגוף. זהו גידול גרורתי.
 
  
בעת אבחון המחלה, כ-30% מחולי סרטן המעי הגס נמצאים בשלב ארבע, דהיינו מחלה גרורתית. בקרב כ-50% מחולי סרטן גרורתי מעורבות גרורות בכבד ובכ-25% מהחולים הגרורות מוגבלות לכבד בלבד. מבין החולים שלהם גרורות מוגבלות לכבד, רק כ-20%-10% הם בעלי מחלה נתיחה בעת אבחון המחלה. כריתת הגרורות בכבד באמצעות ניתוח היא האופציה היחידה לריפוי כקרב חולי סרטן מעי גס גרורתי. חולים שלא ניתן לנתח יטופלו ב[[טיפול פליאטיבי]] (תומך), המיועד להארכת החיים.
+
ב.      בקו טיפול שני שהוא כמובן מושפע מקו הטיפול הראשון, מקובל להוסיף לכימותרפיה:Aflibercept,  Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab
   
+
 
==שלב האבחנה==
+
ג.      בקו טיפול שלישי ומעלה ניתן להשתמש ב- Cetuximab, Panitumumab, Regorafenib
 +
 
 +
4.      ניתן לשלב כל אחת מהתרופות הביולוגיות Aflibercept,  Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab עם כימותרפיה. התרופות Cetuximab, Panitumumab יכולות להינתן במשלב עם כימותרפיה אך גם כתרופה בודדת ללא כימותרפיה. Regorafenib ניתנת רק כתרופה בודדת ולא ניתן לשלבה נכון להיום עם כימותרפיה אלא במסגרת מחקר קליני.
 +
 
 +
יש לציין שלא מקובל לתת שתי תרופות ביולוגיות יחד באותו קו טיפול.
 +
 
 +
סמנים ביולוגיים (Biomarkers)
 +
 
 +
סמנים ביולוגים (Biomarkers) הם מאפיינים מדידים המשמשים כאינדיקטורים במצבים ביולוגיים ומשמשים היום ככלי בידי האונקולוגים לצורך בחירת הטיפולים הביולוגיים. יש מספר אפשרויות טיפול ביולוגיות בסרטן מעי גס גרורתי כשעל פי רוב חולה שאובחן בשלב זה של המחלה יטופל בקו ראשון המשלב כימותרפיה ותרופה ביולוגית אחת. לאחר כישלון של טיפול זה, בשל התקדמות המחלה או במקרה של תופעות לוואי שאינן מאפשרות המשך טיפול זה, יוחלף הטיפול הכימותרפי ויהיה צורך לשקול החלפה גם של הטיפול הביולוגי.
 +
 
 +
מיד לאחר האבחנה של סרטן מעי גס, לצורך החלטה על טיפול ביולוגי, המטופל מתבקש לחתום על טופס ויתור סודיות רפואית לצורך שליחת דגימה מרקמת הגידול שנלקחה ממנו בזמן ביצוע קולונוסקופיה או במהלך ביופסיה מכוונת מגרורה בכבד או מכל איבר אחר נגיש שממנו נלקחה הביופסיה. דגימה זו נשלחת לצורך בדיקת מוטציה בגנים ממשפחת RAS.
 +
 
 +
RAS היא משפחה של אונקוגנים. גנים ממשפחת RAS  מתורגמים לחלבונים המעבירים סיגנלים תוך תאיים המובילים בסופו של דבר לתהליכי גדילה סרטניים. במשפחה זו מוכרים KRAS, NRAS  ו-HRAS. בעוד שמוטציות ב-HRAS  כמעט אינן מופיעות בגידולי המעי הגס, הרי שמוטציות בגנים של KRAS  ו-NRAS  מצויות בגידולי המעי הגס ויש להן חלק בהתהוות התהליך הסרטני ובהמשך קיומו.
 +
 
 +
מידע קליני המוכר לנו כבר מספר שנים הראה שמוטציה ב-KRAS בקודון 2 הינה סמן ביולוגי המנבא עמידות לטיפול במעכבי EGFRו(Epidermal Growth Factor Receptor). שימוש בסמן ביולוגי  זה מסייעת בידי האונקולוגים לבחור אוכלוסיית חולים שיתאימו לטיפול במעכבי EGFR. מטופלים ללא מוטציה ב-KRAS מכונים בז'רגון המקצועי KRAS WILD TYPE והם מועמדים טובים לטיפול במעכבי EGFRו(CETUXIMAB, PANITUMUMAB).
 +
 
 +
למרות שבדיקת KRAS  מסייעת בבחירת מטופלים עם  סבירות גבוהה לתגובה בטיפול במעכבי EGFR, עדיין מצויים, בקבוצת החולים שבהם לא היתה מוטציה בקודון 2 של KRAS, מטופלים שטופלו במעכבי EGFR  ולא מרוויחים מהטיפול. נתון זה הוביל לחיפוש אחרי סמנים ביולוגיים נוספים שיסייעו באיתור מדויק יותר של המטופלים שירוויחו מהטיפול במעכבי EGFR. חיפוש זה הוא למעשה חלק מבניית רפואה מותאמת אישית, המקום אליו הולכת היום האונקולוגיה המודרנית. המטרה היא להתאים טיפול מסוים לחולים שצפויים להגיב לטיפול זה תוך הימנעות ממתן טיפול המלווה ברעילות באותם מטופלים שלא סביר שיגיבו לטיפול זה ואף עלולים להיפגע במדדי ההישרדות מטיפול זה.
 +
 
 +
החידושים המשמעותיים בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי בשנת 2013 היו גילויים של סמנים ביולוגיים נוספים מעבר לאקסון 2 של KRAS. סמנים ביולוגיים אלה כוללים מוטציות נוספות במסלול ה-EGFR שנוכחותם יכולה לנבא לא רק חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR  אלא גם תוצאות פחות טובות למול טיפול בכימותרפיה בלבד.
 +
 
 +
בספטמבר 2013 פורסמה ב-NEMJ  אנליזה רטרוספקטיבית ואקספלורטורית של מחקר ה-PRIME שבדק יעילות ובטיחות של מתן תשלובת כימותרפית על בסיס אוקסליפלטין (FOLFOX) עם או בלי מעכבי EGFRו(Panitumumab) בהתחשב במוטציות KRAS , NRAS  ו-BRAF באוכלוסיה שכללה 639 חולי סרטן מעי גס גרורתי שבהם נשללו מראש מוטציות באקסון 2 של KRASו(WILD TYPE). בעבודה זו נחשפה אוכלוסיית מטופלים שתוספת מעכבי EGFR  לא תרמה להישרדותם הכללית  (overall survival) וגם לא להישרדות ללא התקדמות מחלתם (progression free survival) ואף פגעה בהם. באוכלוסיה זו זוהו מוטציות בגנים ממשפחת RAS  שאינם באקסון 2 של KRAS אך ללא ספק מנבאות, בצורה דומה לזו המוכרת לנו ממוטציות באקסון 2 של KRAS , את חוסר התגובה למעכבי EGFR.  אוכלוסייה זו היוותה 17% מכלל הנבדקים במחקר זה.
 +
 
 +
ראוי לציין שההישרדות הכללית באוכלוסיית החולים שבהם לא היו מוטציות ב- RAS וב-BRAF  הגיעה ל-28.3 חודשים בתוספת של Panitumumab  לתשלובת הכימותרפית Folfox, לעומת 20.9 חודשים בלבד במתן Folfox  בלבד. מטופלים שבהם אובחנו מוטציות אלו הגיעו להישרדות ממוצעת של  15.3 חודשים בתוספת של Panitumumab לתשלובת הכימותרפית Folfox לעומת 18 חודשים במתן Folfox בלבד. גם זמן ההישרדות ללא התקדמות המחלה פחת משמונה חודשים ל-7.3 חודשים בתוספת של מעכבי EGFR  לאותה קבוצת חולים עם מוטציה ב-RAS  או BRAF.
 +
 
 +
בכינוס האונקולוגי האירופאי השנתי באמסטרדם (ESMO)ו2013 פורסמו נתונים נוספים מהמחקר הגרמני בראשותו של היינמן, ה-FIRE-3 , שהדגישו את חשיבותם של הסמנים הביולוגיים נוסף על אקסון 2 של KRAS. FIRE-3 הוא המחקר הגדול הראשון שהשווה ראש בראש בין התרופות הביולוגיות Beavcizumab  ו-Cetuximab  כתוספת למשלב הכימותרפי על בסיס אירינותקן (Folfiri). אוכלוסיית המחקר כללה 592 חולים שבהם לא היתה מוטציה באקסון 2 של KRAS. בכינוס האונקולוגי האמריקאי בשיקגו ביוני 2013 התפרסמו לראשונה תוצאות מחקר זה שהראו יתרון בהישרדות למתן Cetuximab כתוספת ל-Folfiri וזאת למרות שלא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה שתוכנן מראש כמטרה עיקרית של הטיפול.
 +
 
 +
האנליזה המרתקת שפורסמה ב-ESMO  ובה נבדקו סמנים ביולוגיים הכוללים מוטציות באקסון 3 ו-4 של KRAS  ואקסון 2 ו-3 של NRAS, באוכלוסיית המחקר של 'FIRE-3 הראתה שעל ידי אלימינציה של כל אותם מטופלים עם מוטציה ב-RAS  ניתן להגיע להישרדות ממוצעת של 33.1 חודשים במתן Folfiri ו-Cetuximab. שוב לא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה אך ללא ספק נתוני ההישרדות הכללית מרשימים והצורך בבדיקת מוטציות נוספות על אקסון 2 של KRAS, לצורך זיהוי המטופלים המתאימים לטיפול במעכבי EGFR , הוא מחויב המציאות כעת.
 +
 
 +
בחירת קווי הטיפול בחולה הגרורתי
  
[[קובץ:EGFR.png|ממוזער|מרכז|400px|איור 1. מנגנון פעולה של חוסמי EGFR]]
+
ההחלטה על קווי הטיפול תלויה בשיח שבין האונקולוג המטפל והמטופל עצמו היות שעדיין אין מספיק כמידע מבוסס על מנת להחליט מהו סדר הטיפולים והמשלב האופטימליים שיאריכו את חיי המטופל עם מינימום תופעות לוואי. יש מספר מחקרים שאמורים להתפרסם בעתיד ותוצאותיהם הן אלו  שיעזרו להחליט מהו השילוב הנכון. ביניהם עבודה של ה-80405Intergroup  שמשווה מתן  Folfox/Folfiri עםCetuximab  או Bevacizumab בקו ראשון, וה-Stretegic של הקבוצה הצרפתית שבודק מהו סדר הטיפולים האופטימלי.
  
בשלב אבחנת המחלה ייערכו לחולה בדיקות כגון: CT, PET-CT, MRI, דם לבדיקת סמנים אונקוגנים ובדיקה פתולוגית של הגידול להגדרת המחלה והגידול: סוג התאים, התמיינות, עומק, חדירה לאיברים סמוכים. כאשר חולה מאובחן בשלב הרביעי למחלה, תבוצע בנוסף בדיקה גנטית, הבוחנת נוכחות מוטציה בגן לחלבון תאי הנקרא KRAS, אשר מתבטאת ב-40% מהחולים.
+
עבודות נוספות שפורסמו השנה ותרמו להבנת הטיפול:
  
KRAS הינו חלבון חשוב בשרשרת אותות בתא, המשתתף בתהליך התחלקות התא ושליחת גרורות בתא הסרטני. חלבון זה מהווה סמן מנבא: חולים להם גן תקין ל-KRAS הם בעלי סיכוי גבוה יותר להגיב לטיפול ביולוגי מסוג חוסמי EGFR (כגון ארביטוקס). כאשר בתיק החולה נמצא כל המידע, האונקולוג מציג את החולה בישיבה רב תחומית בה נוכחים כירורג כבד, רדיולוג, פתולוג, ואחות דרכי עיכול. בישיבה תתבצע הערכה למצבו של החולה, ייקבע פרוטוקול הטיפול והאם קיים פוטנציאל ניתוחי, ותתקבל החלטה לגבי בדיקות נוספות, באם יש צורך.
+
מחקר TRIBE, פאזה שלישית - המחקר בדק תשלובת של שלוש תרופות כימותרפיות (Folfoxiri) עם תרופה ביולוגית (Bevacizumab) למול האפשרות של שתי תרופות כימותרפיות (Folfiri) עם תרופה ביולוגית (Bevacizumab) והדגים זמן תגובה עד להתקדמות מחלה של 12.2 חודשים ושיעור תגובה של 65% בקבוצה שקיבלה טיפול אגרסיבי לעומת 9.7 חודשים ו-53% בהתאמה בקבוצה השנייה. תופעות לוואי הכוללות שלשולים, פצעים בפה, רעילות עצבית והמטולוגית היו יותר משמעותיות בקבוצה שקיבלה טיפול אגרסיבי של שלוש תרופות כימותרפיות (5).
  
==הטיפול בסרטן מעי גס גרורתי==
+
מחקר AVEX  שבדק מתן Capecitabineו(Xeloda) עם או ללא Bevacizumab במטופלים מעל גיל 70 והראה יתרון סטטיסטי מובהק בזמן עד להתקדמות המחלה שעמד על 9.1 חודשים עם תוספת Bevacizumab  לעומת מתן  Capecitabine לבד. עבודה זו הוכיחה שמתן תשלובת זו במטופלים מבוגרים היא יעילה ובטוחה (6).
  
הטיפול התרופתי בקו טיפול ראשון המקובל הניתן כיום לחולים בשלב 4 כולל:
+
מחקרTML - עבודה שפורסמה קו שני פאזה שלישית ובה נבדק המשך טיפול ביולוגי ב- Bevacizumab ושינוי הכימותרפיה בלבד מול כימותרפיה ללא טיפול ביולוגי אחרי התקדמות בקו ראשון על כימותרפיה ו-Bevacizumab. בעבודה זו זמן ההישרדות הממוצע היה 11.1 חודשים לעומת 9.8 חודשים בלבד לטובת הקבוצה שהמשיכה טיפול את אותו הטיפול הביולוגי לעומת הקבוצה שטופלה בכימותרפיה בלבד בקו שני (7).
*טיפול כימותרפי מסוג: FOLFOX או FOLFIRI: משלב של oxaiipktm עם 5-FU ו- Leucovorin) LV) נקרא FOLFOX ומשלב של Irinotecan עם 5-FU ו-LV נקרא FOLFIRI.
 
*טיפול ביולוגי, טיפול בנוגדנים כנגד מרכיב מסוים המסייע לגדול הסרטני להתפתח כגון נוגדן לקולטן Epidermal Growth Factor) EGF) המעודד גדילה והתחלקות התא הסרטני ונוגדן ל-vascular) VEGF Endothelial Growth Factor) המעודד יצירת כלי דם חדשים.
 
  
טיפול כימותרפי FOLFOX או FOLFIRI, בשילוב טיפול ביולוגי כגון [[ארביטוקס]] (Cetuximab) , [[אווסטין]] (Bebacizumab), [[ווקטיביקס]] (Panitumumab) הם הטיפולים המקובלים ומאושרים כיום בארץ ובעולם בקו טיפול ראשון. התרופות המצויינות מאושרות כולן בסל הבריאות.
+
מחקר ה-CORRECT - ב-LANCET בשנת 2013 פורסם מחקר ה-CORRECT, פאזה שלישית, שבדקה מתן רגורפניב מול טיפול תומך בלבד בחולים שהתקדמו על טיפול סטנדרטי והוכיחו יתרון מובהק סטטיסטית בזמן הישרדות ממוצע של 6.4 חודשים אל מול 5 חודשים לטובת הטיפול ברגורפניב (8). תופעות לוואי מדרגה 3 ומעלה שנצפו בעבודה זו היו: תגובה עורית ידיים-רגליים (17%), עייפות (10%), יתר לחץ דם (7%), שלשול (7%), פריחה (6%) ורעילות כבדית פטאלית (0.3%).
  
טיפול בחוסמי EGFR מחייב תוצאת בדיקה לאי מציאה מוטציה בגן ל-KRAS.
+
סיכום
  
במחקר של Hurwitz וחבריו השתתפו 813 חולים שטופלו באווסטין בשילוב כימוחרפיה מסוג IFL לעומה IFL בלבד. חולים שטופלו ב-IFL בשלוב [[t:אווסטין - Avastin|אווסטין]] השיגו הישרדות של 20.3 חודש לעומה 15.6 חודש בקרב חולים שטופלו עם כימותרפיה בלבד. במחקר CRYSTALS שנערך בקרב 1,200 חולי סרטן מעי גס גרורתי, כ-680 חולים היו בעלי חלבון KRAS תקין, חולים אלה טופלו בארביטוקס בשילוב FOLFIRI השיגו הישרדות של 23.5 חודש בהשוואה לחולים שטופלו ב-FOLFIRI בלבד והשיגו 20 חודש. במחקר ה-PRIME טופלו חולי סרטן מעי גס גרורתי בעלי KRAS תקין בכימותרפיה מסוג FOLFOX בשילוב וקטיביקס והשיגו הישרדות של 23.9 חודש בהשוואה ל-19.7 חודשים בכימותרפיה בלבד. תוצאת הישרדות זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית.
+
שילוב של טיפול כימותרפי על בסיס פלאורופירימידינים, עם טיפול ביולוגי בגידולי מעי גס גרורתי, הוא הטיפול המקובל מזה כעשור. השילוב האופטימלי, זה שיאפשר יעילות מרבית עם מינימום תופעות לוואי, טרם הוכתר.
  
==חולי סרטן מעי גס גרורתי בעלי פוטנציאל ריפוי==
+
בשנה האחרונה למדנו שניתן לשלב את כל שלוש הכימותרפיות עם תרופה ביולוגית בקו טיפול ראשון עם תגובה טובה אך במחיר כבד של תופעות לוואי וסימן שאלה לגבי קווי הטיפול הבאים לאחר שזה ייכשל. עוד למדנו שתשלובת כימותרפיה עם ביולוגיה היא אפשרות בטוחה גם בחולים מבוגרים. למדנו שייתכן שלא צריך להחליף גם כימותרפיה וגם טיפול ביולוגי לאחר כישלון הטיפול ולעתים ניתן להסתפק בהחלפת הכימותרפיה ולשמר אותו טיפול ביולוגי גם בקו שני.
  
בקרב כ-50% מחולי סרטן מעי גס גרורתי מעורבות גרורות בכבד ובכ-25% מהחולים הגרורות מוגבלות לכבד בלבד. מבין התולים שלהם גרורות מוגבלות לכבד, רק כ-20%-10% הם בעלי מחלה נתיחה בעת אבחון המחלה. אם הגרורות בכבד ברות כריתה, כריתת הגרורות באמצעות ניתוח היא האפשרות היחידה לריפוי בקרב חולי סרטן מעי גס גרורתי.
+
תרופה ביולוגית חדשה שהצטרפה רשמית לקו טיפולי מתקדם היא הרגורפניב אך לצערנו היא אינה כלולה בסל שירותי הבריאות. לעומתה כן נכללת בסל  אפשרות של הזרקת חומר רדיואקטיבי לגרורות בכבד לאחר שמוצו קווי הטיפול המקובלים.
  
הכבד הוא האיבר היחיד בגוף שיש לו תכונה רגנרציה. כאמור, כריתת גרורות באמצעות ניתוח היא האפשרות היחידה לריפוי בקרב חולי סרטן מעי גס גרורתי. אולם, במרבית המקרים, המחלה אינה נתיחה ממגוון סיבות: מספר רב של גרורות, גודל גרורה גדול, מיקום גרורה ליד כלי דם עיקרים ככבד, רזרבה מועטה של רקמה כבדית ועוד.  
+
ולסיום, החידוש העיקרי  של שנת 2013 בטיפול בסרטן המעי הגס הגרורתי הוא באיתור מוטציות ב- RASו(KRAS או NRAS) נוסף על מוטציות של KRAS  באקסון 2 שהוכחו כסמנים ביולוגיים המנבאים חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR. מידע זה מסייע לנו היום לבחור באופן מדויק יותר את אוכלוסיית המטופלים המתאימים לטיפול ביולוגי במעכבי EGFR. בימים אלה נערכות המעבדות בישראל כדי לאפשר בדיקות אלו למבוטחי כל קופות החולים.
  
חולים שמועמדם לכריתת גרורות יקבלו טיפול ניאואדג'ובנטי (neoadjuvant) - טיפול קדם ניתוחי שנועד להקטין את הגידול.
+
  
במחקרם של פרופ׳ רנה אדם וחבריו שנערך בין אפרל 1988 ליולי 2002 בוצע מעקב אחר 184 חולי סרטן מעי גס עם גרורות מוגבלות לכבד, שמחלתם הוגדרה כלא נתיחה. החולים קבלו טיפול ניאואדג'ובנטי בכימותרפיה סיםטמית. נעשתה הערכה לחגובת החולים לטיפול והערכה האם החולה מתאים לניתוח, באמצעות השאלה האם ניתן להשיג כריתה מלאה של הגרורות. ריפוי הוגדר: ללא עדות מחלה מעל 5 שנים ויותר.
+
ספרות:
  
בקרב 184 החולים שעברו ניתוח 33% שרדו 5 שנים ו-27% שרדו 10 שנים. 19% מהחולים היו חופשיים לגמרי ממחלה 5 שנים ו-15% היו חופשיים ממחלה 10 שנים. בקרב 148 חולים (80%) אחריהם היה מעקב של 5 שנים ויותר לאחר כריתת הגרורות, 16% (24 חולים) נרפאו ממחלתם.  
+
1. NCCN Guidelines Version 3.2014
  
ממחקר זה התחוור לקהילה הרפואית כי '''חולי מעי גס גרורתי בעלי גרורות מוגבלות לכבד יכולים להירפא'''. פיתוח אסטרטגיות חדשות אונקו-ניתוחיות לחולים שאינם נתיחים בשלב האבחון, מאפשר כיום תוצאות פוטנציאליות של ריפוי והישרדות ארוכה יותר. בניסיון להגדיר גורם מנבא לריפוי, נמצא כי חולים עם עד 3 גרורות שגודלן לא עלה על 3 ס״מ בזמן האבחון הם בעלי סיכוי גבוה יותר לריפוי ממחלתם.  
+
2. Survival after liver resection in metastatic colorectal cancer: review and meta-analysis of prognostic factors . Clin Epidemiol. 2012;4:283-301. Kanas et al
  
[[קובץ:CRISTAL1.png|ממוזער|מרכז|400px|גרף 1 . הישרדות בטיפול באוביטווקס בשילוב כימותרפיה, לעומת כימותרפיה בלבד]]
+
3. Randomized controlled trial of cetuximab plus chemotherapy for patients with KRAS wild-type unresectable colorectal liver-limited metastases. J Clin Oncol. 2013 Jun 1;31(16):1931-8. Ye LC et al.
  
פולפרכט וחבריו בדקו לראשונה יעילות טיפול ניאואדג'ומטי בכימותרפיה בשילוב [[ארביטוקס]] בקרב חולי סרטן מעי גם גרורתי בעלי גרורות מוגבלות לכבד. במחקר השתתפו 106 חולים. חולים עם למעלה מ-5 גרורות בכבד הוגדרו כחולים לא נתיחים. החולים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות וטופלו בכימותרפיה בשלוב טיפול ביולוגי: ארביטוקס. לפני הטיפול, בוצעה לכל החולים בדקת CT או MRI של הכבד ונאספו בדיקות מעבדה. תגובת הגדול לטיפול בכימותרפיה בשילוב [[t:ארביטוקס - Erbitux|ארביטוקס]] נבדקה כל 8 שבועות והושוותה לבדיקת הבסיס. הערכה לתגובה לטיפול נעשתה בהתאם לקריטריונים של ה-RECIST. נערכה בדיקה לנוכחות מוטציה בגן ל-KRAS{{כ}}  70% (69 חולים) מהחולים הגיבו לטיפול, בקרב חולים להם היה גן נורמלי ל-KRAS התגובה הגיעה ל-77%.
+
4. Radioembolisation for liver metastases: results from a prospective 151 patient multi-institutional phase II study. Eur J Cancer. 2013 Oct;49(15):3122-30. Benson A et al
  
46.2% מהחולים עברו ניתוח, 34% מהחולים עברו כריתה מלאה של הגרורות מהכבד (ללא שאריות גידול, (R0),{{כ}} 8.5%  עברו כריתה לא מלאה של גרורות הכבד. נמצא כי שיעור תגובה גבוה מתורגם לאחוזי נתיחות גבוהים יותר ולשיעורי הישרדות גבוהים יותר בקרב חולים אלה. במעקב לאחר 4 שנים אחר החולים שעברו כריתה מלאה, נמצא כי 50% מהם היו בחיים.
+
5. FOLFOXIRI/bevacizumab (bev) versus FOLFIRI/bev as first-line treatment in unresectable metastatic colorectal cancer (mCRC) patients (pts): Results of the phase III TRIBE trial by GONO group. ASCO 2013 Falcone et al
  
[[קובץ:Folfiri.png|ממוזער|מרכז|400px|גרף 2. בחולים שטופלו בארביטרוקס בשילוב כימותרפיה, קיימת קורלציה בין כיווץ גידול מוקדם והארכת ההישרדות]]
+
6. Bevacizumab plus capecitabine versus capecitabine alone in elderly patients with previously untreated metastatic colorectal cancer (AVEX): an open-label, randomised phase 3 trial. The Lancet Oncology, Volume 14, Issue 11, Pages 1077 - 1085, October 2013. Cunningham D et al
  
==כיווץ גידול מוקדם==
+
7. Continuation of bevacizumab after first progression in metastatic colorectal cancer (ML18147): a randomised phase 3 trial. The Lancet Oncology, Volume 14, Issue 1, Pages 29 - 37, January 2013. Bennouna J et al
  
לאחרונה הוצג ע״י Piessevaux וחבריו שכיווץ גידול מוקדם בקרב חולים להם גן KRAS תקין אשר טופלו בקו טיפול ראשון בארביטוקס בשילוב FOLFOX או FOLFIRI, קשור להארכת זמן ההישרדות בקרב חולי סרטן מעי גס גרורתי. האנליזה לכיווץ גידול מוקדם נעשתה לאחר 8 שבועות של טיפול. בנקודה זו, כאשר כיווץ הגידול היה מעל 20%, היה בכך סמן לתגובה מוקדמת לעומת אלה אשר הגידול שלהם לא התכווץ. בקרב חולים שלהם היה כיווץ גידול מעל 20% היתה הארכה בשיעור ההישרדות. אפקט משמעותי יותר נראה בחולים שטופלו בכימותרפיה בשילוב [[t:ארביטוקס - Erbitux|ארביטוקס]] לעומת חולים שטופלו בכימותרפיה בלבד. בקרב 62% מהחולים שטופלו בארביטוקס בשילוב FOLFIRI היה כיווץ גידול מוקדם. חולים אלה הגיעו לחציון הישרדות של 30 חודשים לעומת 18.6 חודשים כקרב חולים בהם לא הושג כיווץ גידול וחציון הישרדות של 24.1 חודשים בהשוואה לחולים שטופלו עם FOLFIRI בלבד ולהם היה כיווץ גידול מוקדם. משמעות נוספת של כיווץ גידול מוקדם שנבדקה היא הקלה בסימפטומים. בקרב חולים שטופלו בארביטוקס בשילוב FOLFIRI לעומת חולים שטופלו ב-FOLFIRI בלבד ולהם היה כיווץ גידול מוקדם נצפתה הקלה בסימפטומים לאחר 8 שבועות לעומת 16 שבועות, בהתאמה. גם באנליזה של ניסוי PRIMES הוצג מידע דומה לחולים שלהם היה כיווץ גידול מוקדם מעל 30%. חולים שטופלו עם וקטיביקס בשילוב FOLFOX השיגו חציון הישרדות של 30.3 חודש, בדומה לחולים שטופלו ב-FOLFOX עם כיווץ גידול שהשיגו השרדות של 29.5 חודשים.  
+
8. Lancet. 2013 Jan 26;381(9863): Regorafenib monotherapy for previously treated metastatic colorectal cancer (CORRECT): an international, multicentre, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial. Grothey A et al
  
המילה האחרונה עדיין לא נאמרה בטיפול במחלה גרורתית של המעי הגס. כבר בעתיד הקרוב יעמדו תרופות וטכנולוגיות חדשות לרשות הרופאים על מנת לשפר את הישרדות החולים ואחוז הנרפאים מהמחלה, גם כאשר היא מתגלה עם גרורות. הסמן היחידי המאושר כיום בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי הינו KRAS, סמן המנבא סיכוי גבוה יותר לתגובה לתרופות חוסמות EGFR. כ-60% מהחולים בעלי גן KRAS תקין הם בעלי סיכוי גבוה להגיב לחוםמי EGFR, דבר המרמז כי יש למצוא סמנים מנבאים נוספים. כיווץ גדול מוקדם מהווה מנבא להישרדות ולפרק זמן ארוכים יותר עד התקדמות המחלה. ״עומק התגובה״ הוא מד חדש לתוצאת היעלות היכול להסביר את כיווץ הגידול בהישרדות ארוכה יותר. יישום כלי זה עדיין דורש מחקר נוסף.
 
  
המחקרים שתוארו לעל הוכיחו, בין היתר, כי טיפול בחולי סרטן המעי הגס דורש שיתוף פעולה הדוק בין אונקולוגים, פתולוגים, מנתחים ורדיולוגים. האונקולוג המטפל בחולים באמצעות טיפול תרופתי יכול להוביל חולה ממצב בלתי נתיח כעת אבחון המחלה לחולה שניתן לנתחו, כאשר חולה במצב נתיח יכול לעבור כריתת גרורות על ידי מנתח כבד. כל אלה מובילים לתקווה ששיעורי השרדות החולים עם סרטן מעי גס גרורתי ימשיכו לעלות בעתיד.
 
  
 
==ביבליוגרפיה==
 
==ביבליוגרפיה==
שורה 86: שורה 157:
 
</blockquote>
 
</blockquote>
  
{{ייחוס| ד"ר עופר פורים, רופא בכיר ביחידת גדולי מערכת העיכול, מרכז דוידוף, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין, פ״ת}}
+
{{ייחוס| ד"ר שרון פלס ,רופאה בכירה, המרכז לגידולי מערכת העיכול, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי}}
  
 +
http://www.medic-digital.com/oncology-digital/#page-4
  
 
[[קטגוריה: אונקולוגיה]]
 
[[קטגוריה: אונקולוגיה]]
שורה 94: שורה 166:
 
[[קטגוריה: משפחה]]
 
[[קטגוריה: משפחה]]
 
[[קטגוריה: פנימית]]
 
[[קטגוריה: פנימית]]
[[קטגוריה:Themedical]]
 

גרסה מ־05:51, 4 במאי 2014

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



סרטן מעי גס גרורתי - טיפול
Metastatic colon cancer - treatment
שמות נוספים סרטן מעי גס גרורתי – עדכונים אחרונים בטיפול במחלה
יוצר הערך ד"ר שרון פלס
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםסרטן מעי גס וחלחולת

סרטן המעי הגס הוא הגידול השלישי בשכיחותו מבין הגידולים הממאירים בקרב נשים וגברים. באוכלוסיה הכללית הסיכוי לחלות במחלה זו עומד על 1:19 בגברים ו-1:21 בנשים, לפי סיכום נתוני האיגוד האונקולוגי האמריקאי לשנת 2013.

סיפור משפחתי של מחלה זו קשור ל-20% מהמקרים בלבד (1). רק כרבע מכלל המקרים מאובחנים עם סרטן מעי גס גרורתי (מחלה סינכרונית). שאר המקרים מאובחנים בשלב מוקדם יותר של המחלה ומטופלים באופן כירורגי עם או בלי טיפול כימותרפי מונע על בסיס פלאורופירימידינים למשך שישה חודשים. כמחצית מבין אלה שטופלו במחלה מקומית יפתחו בהמשך גרורות (מחלה מטאכרונית) והם יטופלו כחולי סרטן מעי גרורתי. סיבת התמותה העיקרית ממחלה זו הינה גרורות בכבד. מעריכים שבשליש מן המקרים הגרורות הן בכבד בלבד (1). ממוצע ההישרדות בחמש שנים לאחר כריתת גרורות כבדיות ללא שארית מחלה עומד על 38% (2). במקרים נבחרים בלבד יש יתרון גם בכריתת גרורות ריאתיות. במקרים אלה ובמקרים של כריתה נוספת ,לאחר הישנות מחלה, הפרוגנוזה פחות טובה ויש לשקול בקפידה ובדיון רב צוותי לפני קבלת החלטה מסוג זה.

תמונה 1. (מתוך www.cancer.org)

הגישה לחולה הגרורתי

ראשית עלינו להגדיר האם מדובר במחלה נתיחה. החלטה זו דורשת כמובן דיון משותף עם כירורגים ואנשי הדמיה. מחלה נחשבת לנתיחה כאשר מעריכים שניתן להסיר את הגרורות עם שוליים נקיים (RO) ולהשאיר שייר כבדי מספק מבחינה תפקודית. במידה שהמחלה מוגדרת כנתיחה, ניתן להתחיל בניתוח.

אפשרות טיפולית נוספת מקובלת למחלה נתיחה היא מתן כימותרפיה טרום ניתוחית למשך כשלושה חודשים על בסיס פלאורופירימידינים (FU5) באחד המשלבים המקובלים כקו טיפולי ראשון למחלה גרורתית, ניתוח ולאחריו יש להשלים כימותרפיה עוד שלושה חודשים. מומלץ לתת טיפול טרום ניתוחי 3-2 חודשים ולא יותר מכך מחשש לנזק שומני או סינוסיאדלי שעלול להיגרם לכבד מהכימותרפיה.

הבחירה במתן כימותרפיה טרום ניתוחית, ולא בניתוח מיידי, מסייעת בטיפול במחלה מיקרומטסטטית אם קיימת ומאפשרת להעריך את התגובתיות של הגידול לטיפול שנבחר, מידע שיתרום בהמשך להחלטה על טיפול בתר ניתוחי.

יש לציין שהגישה לחולה גרורתי עם גידול ממקור רקטלי היא זהה לזו של החולה הגרורתי ממקור מעי גס, בשונה מהגישה האונקולוגית לשתי המחלות כשמדובר במחלה מקומית.

טיפול מקומי לגרורות כבדיות לא נתיחות עם פוטנציאל עתידי לניתוח

כאמור, הטיפול המועדף הוא הטיפול הכירורגי אך במקרים שבהם האפשרות הכירורגית אינה קיימת נוכח מעורבות כלי דם חיוניים או חשש מפגיעה בתפקוד איברים חיוניים וכאשר המחלה הגרורתית מוגבלת לכבד, יש לשקול מתן טיפול כימותרפי שישיג תגובה מקסימלית מתוך כוונה לצמצם את גודל הגרורות ולהפוך את המחלה לנתיחה.

בעבודה רנדומלית ומבוקרת שפורסמה בשנה האחרונה, תוספת תרופה ביולוגית (Cetuximab) למשלב כימותרפי מקובל למחלה גרורתית (FOLFOX או FOLFIRI) הניבה 57.1% שיעורי תגובה, 29% שהפכו לנתיחים תחת הטיפול המשולב ו-25.7% שבתוצאת הניתוח שלהם נצפו שוליים נקיים (RO). זמן החיים הממוצע בזרוע של אותם מטופלים עם מחלה גרורתית לא נתיחה, שטופלו ומחלתם הפכה לנתיחה והם נותחו, עמד על 46.4 חודשים (3).

טיפול מקומי לגרורות כבדיות לא נתיחות בשלב מתקדם של המחלה

כאשר המחלה הלא נתיחה היא בעיקרה בכבד ולאחר מיצוי קווי הטיפול המקובלים, ניתן לשקול טיפול ממוקד לגרורות בכבד.

בסל הבריאות נרשם ב-2014 תכשיר בשם SIR-Spheres המורכב מחלקיקים המכילים חומר רדיואקטיבי, איטריום 90, בהתוויה לחולי סרטן מעי גס גרורתי לכבד בלבד לאחר שמוצו קווי הטיפול המקובלים עבור חולים אלה. הטיפול נקרא SIRTו(Selective Internal Radiation Therapy) והוא למעשה טיפול קרינתי חד פעמי וממוקד הניתן באמצעות צנתר לעורק הכבד. הגרגירים המכילים את החומר הרדיואקטיבי מגיעים לכלי הדם המזינים את הגרורות וחוסמים אותם. הגרגירים פולטים את הקרינה האצורה בהם ישירות לתוך הגרורות, תוך פגיעה מזערית וזניחה ברקמת הכבד הבריאה. הגרגירים מוזרקים באמצעות קטטר מיוחד המוחדר דרך חתך קטן בירך לעורק הכבד. בפאזה שנייה פרוספקטיבית שפורסמה השנה נבדק טיפול זה בחולי סרטן מעי גרורתי העמידים לטיפול הסטנדרטי והודגם זמן ממוצע של 2.9 חודשים עד להתקדמות המחלה (4).

תמונה 2. חלקיקים המכילים איטריום 90 מוזרקים לגרורות בכבד

כימותרפיה וטיפול ביולוגי למחלה מתקדמת או גרורתית

זה מעל כעשור התרופות הכימותרפיות המשמשות אותנו במחלה זו לא השתנו. 5FU/Leucoverin, Oxaliplatin ו- Irinotecan משמשות אותנו כיחידים או במשלב (FOLFOX, FOLFIRI, XELOX, XELIRI). אליהן החלו להצטרף לפני כעשור התרופות הביולוגיות. התרופות הביולוגיות המקובלות היום:

(Aflibercept (ZALTRAP

(Panitumumab (VECTIBIX

(Cetuximab (ERBITUX

(Bevcizumab (AVASTIN

(Regorafenib (STIVARGA

ניתן לסווג את התרופות הביולוגיות לפי מנגנון הפעולה, אוכלוסיות החולים המתאימים לטיפולים אלה, הקו הטיפולי בו הן ניתנות והשילובים שבהם ניתן לתת אותן.

1. מנגנוני פעולה

א. מעכבי אנגיוגנזה - Bevacizumab היא נוגדן מונוקלונלי הומני הניתן דרך הווריד כנגד גורם גדילה וסקולרי אפיתליילי ( VEGF- Vascular Epithelial Growth Factor),וAflibercept הוא חלבון מאוחה (Fusion protein) הניתן דרך הווריד כנגד VEGF ו- Regorafenib, תרופה פומית המשתייכת למשפחת מעכבי המולטי-קינאזות.

ב. מעכבי EGFRו(Epithelial Growth Factor Receptor) -וCetuximab, נוגדן כימרי מונוקלונלי ו-Panitumumab, נוגדן הומני מונוקלונלי - שניהם ניתנים דרך הווריד.

2. אוכלוסיית החולים - נוגדי האנגיוגנזה מתאימים לכלל החולים בסרטן המעי הגרורתי בעוד שמעכבי ה-EGFR מתאימים רק לחלק מהחולים וזאת על פי סמנים ביולוגיים כפי שיפורט בהמשך.

3. קווי טיפול מקובלים היום

א. בקו הטיפול הראשון מקובל לשלב כימותרפיה עם אחת מן התרופות הבאות: Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab

ב. בקו טיפול שני שהוא כמובן מושפע מקו הטיפול הראשון, מקובל להוסיף לכימותרפיה:Aflibercept, Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab

ג. בקו טיפול שלישי ומעלה ניתן להשתמש ב- Cetuximab, Panitumumab, Regorafenib

4. ניתן לשלב כל אחת מהתרופות הביולוגיות Aflibercept, Bevacizumab, Cetuximab, Panitumumab עם כימותרפיה. התרופות Cetuximab, Panitumumab יכולות להינתן במשלב עם כימותרפיה אך גם כתרופה בודדת ללא כימותרפיה. Regorafenib ניתנת רק כתרופה בודדת ולא ניתן לשלבה נכון להיום עם כימותרפיה אלא במסגרת מחקר קליני.

יש לציין שלא מקובל לתת שתי תרופות ביולוגיות יחד באותו קו טיפול.

סמנים ביולוגיים (Biomarkers)

סמנים ביולוגים (Biomarkers) הם מאפיינים מדידים המשמשים כאינדיקטורים במצבים ביולוגיים ומשמשים היום ככלי בידי האונקולוגים לצורך בחירת הטיפולים הביולוגיים. יש מספר אפשרויות טיפול ביולוגיות בסרטן מעי גס גרורתי כשעל פי רוב חולה שאובחן בשלב זה של המחלה יטופל בקו ראשון המשלב כימותרפיה ותרופה ביולוגית אחת. לאחר כישלון של טיפול זה, בשל התקדמות המחלה או במקרה של תופעות לוואי שאינן מאפשרות המשך טיפול זה, יוחלף הטיפול הכימותרפי ויהיה צורך לשקול החלפה גם של הטיפול הביולוגי.

מיד לאחר האבחנה של סרטן מעי גס, לצורך החלטה על טיפול ביולוגי, המטופל מתבקש לחתום על טופס ויתור סודיות רפואית לצורך שליחת דגימה מרקמת הגידול שנלקחה ממנו בזמן ביצוע קולונוסקופיה או במהלך ביופסיה מכוונת מגרורה בכבד או מכל איבר אחר נגיש שממנו נלקחה הביופסיה. דגימה זו נשלחת לצורך בדיקת מוטציה בגנים ממשפחת RAS.

RAS היא משפחה של אונקוגנים. גנים ממשפחת RAS מתורגמים לחלבונים המעבירים סיגנלים תוך תאיים המובילים בסופו של דבר לתהליכי גדילה סרטניים. במשפחה זו מוכרים KRAS, NRAS ו-HRAS. בעוד שמוטציות ב-HRAS כמעט אינן מופיעות בגידולי המעי הגס, הרי שמוטציות בגנים של KRAS ו-NRAS מצויות בגידולי המעי הגס ויש להן חלק בהתהוות התהליך הסרטני ובהמשך קיומו.

מידע קליני המוכר לנו כבר מספר שנים הראה שמוטציה ב-KRAS בקודון 2 הינה סמן ביולוגי המנבא עמידות לטיפול במעכבי EGFRו(Epidermal Growth Factor Receptor). שימוש בסמן ביולוגי זה מסייעת בידי האונקולוגים לבחור אוכלוסיית חולים שיתאימו לטיפול במעכבי EGFR. מטופלים ללא מוטציה ב-KRAS מכונים בז'רגון המקצועי KRAS WILD TYPE והם מועמדים טובים לטיפול במעכבי EGFRו(CETUXIMAB, PANITUMUMAB).

למרות שבדיקת KRAS מסייעת בבחירת מטופלים עם סבירות גבוהה לתגובה בטיפול במעכבי EGFR, עדיין מצויים, בקבוצת החולים שבהם לא היתה מוטציה בקודון 2 של KRAS, מטופלים שטופלו במעכבי EGFR ולא מרוויחים מהטיפול. נתון זה הוביל לחיפוש אחרי סמנים ביולוגיים נוספים שיסייעו באיתור מדויק יותר של המטופלים שירוויחו מהטיפול במעכבי EGFR. חיפוש זה הוא למעשה חלק מבניית רפואה מותאמת אישית, המקום אליו הולכת היום האונקולוגיה המודרנית. המטרה היא להתאים טיפול מסוים לחולים שצפויים להגיב לטיפול זה תוך הימנעות ממתן טיפול המלווה ברעילות באותם מטופלים שלא סביר שיגיבו לטיפול זה ואף עלולים להיפגע במדדי ההישרדות מטיפול זה.

החידושים המשמעותיים בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי בשנת 2013 היו גילויים של סמנים ביולוגיים נוספים מעבר לאקסון 2 של KRAS. סמנים ביולוגיים אלה כוללים מוטציות נוספות במסלול ה-EGFR שנוכחותם יכולה לנבא לא רק חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR אלא גם תוצאות פחות טובות למול טיפול בכימותרפיה בלבד.

בספטמבר 2013 פורסמה ב-NEMJ אנליזה רטרוספקטיבית ואקספלורטורית של מחקר ה-PRIME שבדק יעילות ובטיחות של מתן תשלובת כימותרפית על בסיס אוקסליפלטין (FOLFOX) עם או בלי מעכבי EGFRו(Panitumumab) בהתחשב במוטציות KRAS , NRAS ו-BRAF באוכלוסיה שכללה 639 חולי סרטן מעי גס גרורתי שבהם נשללו מראש מוטציות באקסון 2 של KRASו(WILD TYPE). בעבודה זו נחשפה אוכלוסיית מטופלים שתוספת מעכבי EGFR לא תרמה להישרדותם הכללית (overall survival) וגם לא להישרדות ללא התקדמות מחלתם (progression free survival) ואף פגעה בהם. באוכלוסיה זו זוהו מוטציות בגנים ממשפחת RAS שאינם באקסון 2 של KRAS אך ללא ספק מנבאות, בצורה דומה לזו המוכרת לנו ממוטציות באקסון 2 של KRAS , את חוסר התגובה למעכבי EGFR. אוכלוסייה זו היוותה 17% מכלל הנבדקים במחקר זה.

ראוי לציין שההישרדות הכללית באוכלוסיית החולים שבהם לא היו מוטציות ב- RAS וב-BRAF הגיעה ל-28.3 חודשים בתוספת של Panitumumab לתשלובת הכימותרפית Folfox, לעומת 20.9 חודשים בלבד במתן Folfox בלבד. מטופלים שבהם אובחנו מוטציות אלו הגיעו להישרדות ממוצעת של 15.3 חודשים בתוספת של Panitumumab לתשלובת הכימותרפית Folfox לעומת 18 חודשים במתן Folfox בלבד. גם זמן ההישרדות ללא התקדמות המחלה פחת משמונה חודשים ל-7.3 חודשים בתוספת של מעכבי EGFR לאותה קבוצת חולים עם מוטציה ב-RAS או BRAF.

בכינוס האונקולוגי האירופאי השנתי באמסטרדם (ESMO)ו2013 פורסמו נתונים נוספים מהמחקר הגרמני בראשותו של היינמן, ה-FIRE-3 , שהדגישו את חשיבותם של הסמנים הביולוגיים נוסף על אקסון 2 של KRAS. FIRE-3 הוא המחקר הגדול הראשון שהשווה ראש בראש בין התרופות הביולוגיות Beavcizumab ו-Cetuximab כתוספת למשלב הכימותרפי על בסיס אירינותקן (Folfiri). אוכלוסיית המחקר כללה 592 חולים שבהם לא היתה מוטציה באקסון 2 של KRAS. בכינוס האונקולוגי האמריקאי בשיקגו ביוני 2013 התפרסמו לראשונה תוצאות מחקר זה שהראו יתרון בהישרדות למתן Cetuximab כתוספת ל-Folfiri וזאת למרות שלא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה שתוכנן מראש כמטרה עיקרית של הטיפול.

האנליזה המרתקת שפורסמה ב-ESMO ובה נבדקו סמנים ביולוגיים הכוללים מוטציות באקסון 3 ו-4 של KRAS ואקסון 2 ו-3 של NRAS, באוכלוסיית המחקר של 'FIRE-3 הראתה שעל ידי אלימינציה של כל אותם מטופלים עם מוטציה ב-RAS ניתן להגיע להישרדות ממוצעת של 33.1 חודשים במתן Folfiri ו-Cetuximab. שוב לא נצפה יתרון בהישרדות ללא התקדמות מחלה או בשיעור התגובה אך ללא ספק נתוני ההישרדות הכללית מרשימים והצורך בבדיקת מוטציות נוספות על אקסון 2 של KRAS, לצורך זיהוי המטופלים המתאימים לטיפול במעכבי EGFR , הוא מחויב המציאות כעת.

בחירת קווי הטיפול בחולה הגרורתי

ההחלטה על קווי הטיפול תלויה בשיח שבין האונקולוג המטפל והמטופל עצמו היות שעדיין אין מספיק כמידע מבוסס על מנת להחליט מהו סדר הטיפולים והמשלב האופטימליים שיאריכו את חיי המטופל עם מינימום תופעות לוואי. יש מספר מחקרים שאמורים להתפרסם בעתיד ותוצאותיהם הן אלו שיעזרו להחליט מהו השילוב הנכון. ביניהם עבודה של ה-80405Intergroup שמשווה מתן Folfox/Folfiri עםCetuximab או Bevacizumab בקו ראשון, וה-Stretegic של הקבוצה הצרפתית שבודק מהו סדר הטיפולים האופטימלי.

עבודות נוספות שפורסמו השנה ותרמו להבנת הטיפול:

מחקר TRIBE, פאזה שלישית - המחקר בדק תשלובת של שלוש תרופות כימותרפיות (Folfoxiri) עם תרופה ביולוגית (Bevacizumab) למול האפשרות של שתי תרופות כימותרפיות (Folfiri) עם תרופה ביולוגית (Bevacizumab) והדגים זמן תגובה עד להתקדמות מחלה של 12.2 חודשים ושיעור תגובה של 65% בקבוצה שקיבלה טיפול אגרסיבי לעומת 9.7 חודשים ו-53% בהתאמה בקבוצה השנייה. תופעות לוואי הכוללות שלשולים, פצעים בפה, רעילות עצבית והמטולוגית היו יותר משמעותיות בקבוצה שקיבלה טיפול אגרסיבי של שלוש תרופות כימותרפיות (5).

מחקר AVEX שבדק מתן Capecitabineו(Xeloda) עם או ללא Bevacizumab במטופלים מעל גיל 70 והראה יתרון סטטיסטי מובהק בזמן עד להתקדמות המחלה שעמד על 9.1 חודשים עם תוספת Bevacizumab לעומת מתן Capecitabine לבד. עבודה זו הוכיחה שמתן תשלובת זו במטופלים מבוגרים היא יעילה ובטוחה (6).

מחקרTML - עבודה שפורסמה קו שני פאזה שלישית ובה נבדק המשך טיפול ביולוגי ב- Bevacizumab ושינוי הכימותרפיה בלבד מול כימותרפיה ללא טיפול ביולוגי אחרי התקדמות בקו ראשון על כימותרפיה ו-Bevacizumab. בעבודה זו זמן ההישרדות הממוצע היה 11.1 חודשים לעומת 9.8 חודשים בלבד לטובת הקבוצה שהמשיכה טיפול את אותו הטיפול הביולוגי לעומת הקבוצה שטופלה בכימותרפיה בלבד בקו שני (7).

מחקר ה-CORRECT - ב-LANCET בשנת 2013 פורסם מחקר ה-CORRECT, פאזה שלישית, שבדקה מתן רגורפניב מול טיפול תומך בלבד בחולים שהתקדמו על טיפול סטנדרטי והוכיחו יתרון מובהק סטטיסטית בזמן הישרדות ממוצע של 6.4 חודשים אל מול 5 חודשים לטובת הטיפול ברגורפניב (8). תופעות לוואי מדרגה 3 ומעלה שנצפו בעבודה זו היו: תגובה עורית ידיים-רגליים (17%), עייפות (10%), יתר לחץ דם (7%), שלשול (7%), פריחה (6%) ורעילות כבדית פטאלית (0.3%).

סיכום

שילוב של טיפול כימותרפי על בסיס פלאורופירימידינים, עם טיפול ביולוגי בגידולי מעי גס גרורתי, הוא הטיפול המקובל מזה כעשור. השילוב האופטימלי, זה שיאפשר יעילות מרבית עם מינימום תופעות לוואי, טרם הוכתר.

בשנה האחרונה למדנו שניתן לשלב את כל שלוש הכימותרפיות עם תרופה ביולוגית בקו טיפול ראשון עם תגובה טובה אך במחיר כבד של תופעות לוואי וסימן שאלה לגבי קווי הטיפול הבאים לאחר שזה ייכשל. עוד למדנו שתשלובת כימותרפיה עם ביולוגיה היא אפשרות בטוחה גם בחולים מבוגרים. למדנו שייתכן שלא צריך להחליף גם כימותרפיה וגם טיפול ביולוגי לאחר כישלון הטיפול ולעתים ניתן להסתפק בהחלפת הכימותרפיה ולשמר אותו טיפול ביולוגי גם בקו שני.

תרופה ביולוגית חדשה שהצטרפה רשמית לקו טיפולי מתקדם היא הרגורפניב אך לצערנו היא אינה כלולה בסל שירותי הבריאות. לעומתה כן נכללת בסל אפשרות של הזרקת חומר רדיואקטיבי לגרורות בכבד לאחר שמוצו קווי הטיפול המקובלים.

ולסיום, החידוש העיקרי של שנת 2013 בטיפול בסרטן המעי הגס הגרורתי הוא באיתור מוטציות ב- RASו(KRAS או NRAS) נוסף על מוטציות של KRAS באקסון 2 שהוכחו כסמנים ביולוגיים המנבאים חוסר תגובה לטיפול במעכבי EGFR. מידע זה מסייע לנו היום לבחור באופן מדויק יותר את אוכלוסיית המטופלים המתאימים לטיפול ביולוגי במעכבי EGFR. בימים אלה נערכות המעבדות בישראל כדי לאפשר בדיקות אלו למבוטחי כל קופות החולים.


ספרות:

1. NCCN Guidelines Version 3.2014

2. Survival after liver resection in metastatic colorectal cancer: review and meta-analysis of prognostic factors . Clin Epidemiol. 2012;4:283-301. Kanas et al

3. Randomized controlled trial of cetuximab plus chemotherapy for patients with KRAS wild-type unresectable colorectal liver-limited metastases. J Clin Oncol. 2013 Jun 1;31(16):1931-8. Ye LC et al.

4. Radioembolisation for liver metastases: results from a prospective 151 patient multi-institutional phase II study. Eur J Cancer. 2013 Oct;49(15):3122-30. Benson A et al

5. FOLFOXIRI/bevacizumab (bev) versus FOLFIRI/bev as first-line treatment in unresectable metastatic colorectal cancer (mCRC) patients (pts): Results of the phase III TRIBE trial by GONO group. ASCO 2013 Falcone et al

6. Bevacizumab plus capecitabine versus capecitabine alone in elderly patients with previously untreated metastatic colorectal cancer (AVEX): an open-label, randomised phase 3 trial. The Lancet Oncology, Volume 14, Issue 11, Pages 1077 - 1085, October 2013. Cunningham D et al

7. Continuation of bevacizumab after first progression in metastatic colorectal cancer (ML18147): a randomised phase 3 trial. The Lancet Oncology, Volume 14, Issue 1, Pages 29 - 37, January 2013. Bennouna J et al

8. Lancet. 2013 Jan 26;381(9863): Regorafenib monotherapy for previously treated metastatic colorectal cancer (CORRECT): an international, multicentre, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial. Grothey A et al


ביבליוגרפיה

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר שרון פלס ,רופאה בכירה, המרכז לגידולי מערכת העיכול, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי


http://www.medic-digital.com/oncology-digital/#page-4