האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "ממצא אקראי ביותרת הכליה - Adrenal incidentaloma"

מתוך ויקירפואה

(דף חדש: כותרת == == אפידמיולוגיה == == אטיולוגיה == == קליניקה == == אבחנה = == טיפול == == פרוגנוזה == == דגלים אדומים == == בי...)
 
שורה 16: שורה 16:
  
 
ממצא אקראי באדרנל הוא בהגדרה ממצא מעל 10 מ"מ באדרנל, ללא קליניקה של מחלה באדרנל, שנמצאה בבדיקת הדמיה שבוצע לא עקב חשד למחלה אדרנלית.
 
ממצא אקראי באדרנל הוא בהגדרה ממצא מעל 10 מ"מ באדרנל, ללא קליניקה של מחלה באדרנל, שנמצאה בבדיקת הדמיה שבוצע לא עקב חשד למחלה אדרנלית.
זו אחת הסיבות השכיחות לפנייה לבירור אנדוקריני. האטיולוגיה השכיחה אדנומה שפירה ולא מפרישה בקורטקס האדרנל. לרוב הממצא אקראי באדרנל הוא חד צדדי אבל ב 10%-15% דו"צ. ב 10%-15% מהמקרים מדובר בתהליך שכן מפריש.
+
זו אחת הסיבות השכיחות לפנייה לבירור אנדוקריני. האטיולוגיה השכיחה אדנומה שפירה ולא מפרישה בקורטקס האדרנל (Adrenocortical Adenoma). לרוב הממצא אקראי באדרנל הוא חד צדדי אבל ב 10%-15% דו"צ. ב 10%-15% מהמקרים מדובר בתהליך שכן מפריש.
 
השכיחות של ממצא אקראי באדרנל בגיל הביניים 3%-4%, ועולה עם הגיל ומגיעה ל 10% בקשישים.
 
השכיחות של ממצא אקראי באדרנל בגיל הביניים 3%-4%, ועולה עם הגיל ומגיעה ל 10% בקשישים.
 +
 +
אטיולוגיה:
 +
 +
בכל מקרה שמתגלה ממצא אקראי באדרנל בבדיקת הדמיה עולות שתי שאלות, קודם חשוב לשלול שהממצא לא ממאיר ואח"כ שהממצא ללא הפרשה משמעותית קלינית.
 +
כ 80%-85% מהמקרים עקב ממצא שפיר ולא מפריש כאשר כ 80% הגורם אדנומה שפירה של קורטקס האדרנל, סיבות נוספות מילוליפומה (Myelolipoma) והמטומה.
 +
כ 10%-15% מהמקרים עקב ממצא שפיר אבל מפריש בעיקר תסמונת קושינג תת קלינית (Subclinical Cushing's Syndrome) ופיאוכרומוציטומה (Pheochromocytoma)ובמיעוט המקרים היפראלדוסטרוניזם ראשוני (Primary Hyperaldosteronism).
 +
כ 2.5%-7.5% מהמקרים עקב ממצא ממאיר בעיקר קרצינומה של קורטקס האדרנל (Adrenocortical Carcinoma) ופחות גרורות לאדרנל.

גרסה מ־21:36, 10 בפברואר 2012

כותרת ==

אפידמיולוגיה

אטיולוגיה

קליניקה

= אבחנה

טיפול

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

כותרת: ממצא אקראי באדרנל - Adrenal Incidentaloma

אפידמיולוגיה:

ממצא אקראי באדרנל הוא בהגדרה ממצא מעל 10 מ"מ באדרנל, ללא קליניקה של מחלה באדרנל, שנמצאה בבדיקת הדמיה שבוצע לא עקב חשד למחלה אדרנלית. זו אחת הסיבות השכיחות לפנייה לבירור אנדוקריני. האטיולוגיה השכיחה אדנומה שפירה ולא מפרישה בקורטקס האדרנל (Adrenocortical Adenoma). לרוב הממצא אקראי באדרנל הוא חד צדדי אבל ב 10%-15% דו"צ. ב 10%-15% מהמקרים מדובר בתהליך שכן מפריש. השכיחות של ממצא אקראי באדרנל בגיל הביניים 3%-4%, ועולה עם הגיל ומגיעה ל 10% בקשישים.

אטיולוגיה:

בכל מקרה שמתגלה ממצא אקראי באדרנל בבדיקת הדמיה עולות שתי שאלות, קודם חשוב לשלול שהממצא לא ממאיר ואח"כ שהממצא ללא הפרשה משמעותית קלינית. כ 80%-85% מהמקרים עקב ממצא שפיר ולא מפריש כאשר כ 80% הגורם אדנומה שפירה של קורטקס האדרנל, סיבות נוספות מילוליפומה (Myelolipoma) והמטומה. כ 10%-15% מהמקרים עקב ממצא שפיר אבל מפריש בעיקר תסמונת קושינג תת קלינית (Subclinical Cushing's Syndrome) ופיאוכרומוציטומה (Pheochromocytoma)ובמיעוט המקרים היפראלדוסטרוניזם ראשוני (Primary Hyperaldosteronism). כ 2.5%-7.5% מהמקרים עקב ממצא ממאיר בעיקר קרצינומה של קורטקס האדרנל (Adrenocortical Carcinoma) ופחות גרורות לאדרנל.