האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

עדכון חוזר 10/13 בנוגע לנגיף MERS-CoV - חוזר משרד הבריאות - Coronavirus - communication update - 07/2014

מתוך ויקירפואה
Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
עדכון חוזר 10/2013 בנוגע לנגיף קורונה חדש - אפריל 2014
תחום בריאות הציבור
מספר החוזר 7/2014
סימוכין 29855314
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 5 במאי 2014
 

לאור דיווחים על המשך התפשטות המחלה הנגרמת על ידי נגיף קורונה בעולם, מובא להלן עדכון על היקפי התחלואה ומאפייניה, וריענון של ההנחיות שהובאו בחוזרי ראש שירותי בריאות הציבור 26/12 מ-16.12.12 ו- 10/13 מ-22.5.13 בכל האמור לאבחון וניהול של מקרי תחלואה אפשריים בישראל.

מומלץ להגביר ערנות לתחלואה אפשרית ולהביא בחשבון באבחנה מבדלת מקרים העונים להגדרת המקרה.

רקע אפידמיולוגי ומיקרוביולוגי

נגיפי קורונה הומניים (human coronaviruses) הם נגיפי RNA המהווים גורם שכיח לתחלואה זיהומית באדם. לרוב, הנגיפים מחוללים זיהום קל של דרכי הנשימה העליונות או מערכת העיכול. במקרים לא שכיחים עלולה להופיע תחלואה נשימתית קשה, בעיקר בקרב חולים מדוכאי חיסון או בהקשר של זיהום בנגיף ה - SARS CoV כפי שאירע בהתפרצות העולמית בשנת 2003 (כ- 8,000 מקרים עם כ- 11% תמותה). נגיפי הקורונה מועברים מאדם לאדם בעיקר באמצעות מגע ישיר עם הפרשות חולים או העברה טיפתית אך תיתכן גם העברה אווירנית.

בחודש ספטמבר 2012 זוהה בעולם נגיף קורונה חדש הגורם לתחלואה נשימתית קשה.

הנגיף החדש קרוב מבחינה פילוגנטית לנגיפי קורונה של עטלפים ומרוחק למדי בהרכבו הגנטי מנגיף ה- SARS. כמו כן הנגיף נבדל מנגיפי קורונה הומניים אחרים (229E, NL63, OC43)‏[1]. רצפי הנגיפים אשר זוהו בהולנד ובאנגליה פורסמו. על פי רצפים אלה וניסיון המעבדות בהולנד ובאנגליה, תבחינים מולקולאריים המכוונים לכלל נגיפי הקורונה (pan-coronavirus PCR) מגיבים באופן חיובי עם הנגיף החדש (2012 London 1_novel CoV או hCoV-EMC). כמו כן, פותחו תבחינים מולקולאריים לאיתור סגולי של הנגיף בהתבסס על אתרי מטרה נגיפיים (upE לאבחון ראשוני ו- ORF1b לאימות) .[2]

ארגון הבריאות העולמי מדווח על עליה בתחלואה נשימתית קשה בבני אדם בעולם עקב הדבקה בנגיף קורונה חדש . נכון לתחילת מאי 2014, דווח על למעלה מ-400 חולים ב-12 מדינות. ברוב המקרים מדובר במחלה נשימתית חדה חמורה מלווה בחום, שיעול וקוצר נשימה. 93 חולים נפטרו עד כה ( שיעור קטלניות של כ-23% ).

עיקר המקרים המדווחים הינם ממספר מדינות: ערב הסעודית, ירדן, קטר, איחוד האמירויות, עומן וכווית. בנוסף, דווח על מקרים מיובאים בצרפת, גרמניה, בריטניה, איטליה, יוון, טוניסיה, מלזיה, פיליפינים וארה"ב.

ראוי לציין כי דווח על אשכולות (clusters) של חולים:

  • במוסדות רפואיים - שתי התפרצויות במוסדות בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות וכן דווחו על מקרים בירדן, בצרפת.
  • בקהילה - בבריטניה, באיטליה ובטוניס - הדבקה בקרב משפחת החולה.

מספר המקרים בקהילה ובמוסדות רפואיים גדל מאז אמצע מרץ 2014, כנראה בשל מגמה עונתית. יש לציין ש- 75% מהמקרים האחרונים הינם משניים (לרוב בצוות רפואי). בקהילה, הנתונים מצביעים על העברה מוגבלת של הנגיף מאדם לאדם.

חלק מהמקרים בקהילה חלו לאחר מגע עם בעלי חיים. למרות שגמלים חשודים כמקור העיקרי של זיהום בבני אדם, עדיין לא ידוע אם החשיפה היא ישירה או עקיפה. מקור הזיהום ודרך העברת הנגיף עדיין תחת חקירה.

על סמך המידע שהצטבר עד כה, להלן מספר עדכונים אפידמיולוגיים -

  • תקופת דגירה: 2-14 ימים
  • תקופת הדבקה (infectivity): חולים יכולים להפריש את הנגיף לאחר רזולוציה של סימפטומים, אך משך ההדבקה אינו ידוע.
  • יתכן שמקרים ללא תסמינים לא יהיו מדבקים מחקרים שנעשו לאחרונה תומכים בהנחה כי גמלים משמשים כמקור העיקרי של הדבקה בבני אדם ושבעלי חיים האחרים אינם מעורבים.

לאור העלייה בתחלואה (מקרים משניים, התפרצויות במוסדות רפואיים ומקרים מיובאים), להלן מספר המלצות אופרטיביות על פי ארגון הבריאות העולמי:

  1. מוסדות רפואיים:
    • יש להגביר מודעות למניעה ובקרת זיהומים כדי למנוע התפשטות אפשרית של הנגיף.
    • במקרה של חולים חשודים יש לנקוט אמצעים מתאימים על מנת לצמצם את הסיכון להעברת הנגיף בקרב חולים וצוות הרפואי.
    • יש לשים לב שלא תמיד ניתן לזהות חולים מוקדם כי התסמינים יכולים להיות קלים. מסיבה זו, חשוב שעובדי הבריאות ינקטו אמצעי זהירות סטנדרטייים באופן עקבי עם כל החולים - ללא קשר לאבחנה שלהם - בכל נהלי העבודה כל הזמן.
  2. ליוצאים למדינות אנדמיות (ערב הסעודית, ירדן, קטר, איחוד האמירויות, עומן וכווית): ארגון הבריאות העולמי לא הוציא אזהרת מסע למדינות אנדמיות.
    • מומלץ לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות (כגון, מחלות ריאות כרוניות, סכרת, אי ספיקת כליות, דיכוי חיסוני) המתכננים נסיעה למדינה אנדמית להתייעץ עם הרופא המטפל.
    • לכלל הנוסעים מומלץ -
      • הימנעות מקשר הדוק עם אנשים הסובלים ממחלה נשימתית חדה.
      • הקפדה על היגיינה אישית (רחיצת ידיים יסודית עם מים ובסבון או בחומר חיטוי לאחר שיעול ועיטוש, לאחר מגע עם טישו משומש ולאחר מגע עם אדם חולה או סביבתו). שטיפת ידיים לעתים קרובות מקטינה את הסיכון להדביק ולהידבק.
      • הקפדה על כללי בטיחות המזון: כגון אכילת פירות וירקות בעלי קליפה בלבד, ולאחר קילופם , הימנעות מאכילת מזון לא מבושל ומשתית מים שאינם בטוחים ומשתית חלב לא מפוסטר (במיוחד מגמלים).
      • יש להימנע מלבוא במגע עם בעלי חיים והפרשותיהם (במיוחד גמלים).
    • לאחר החזרה לישראל:
      אם מופיעה מחלה נשימתית חדה וקשה תוך 14 ימים לאחר החזרה לישראל ממדינות אנדמיות, יש לפנות בהקדם לרופא המטפל ולהודיע על השהות במדינות אלו

יש להדגיש - מדובר בתרחיש אפידמיולוגי דינמי ועל כן משרד הבריאות עוקב אחר הנתונים המתפרסמים בעולם ונמצא בקשר עם כלל הגורמים הרלבנטיים, לרבות ארגון הבריאות העולמי, המרכזים לבקרת מחלות בארצות הברית ובאירופה.

הערות שוליים