האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

התוויות לבדיקת רמת ההורמון האנטי - מולריאני - חוזר משרד הבריאות - Indications for anti-müllerian hormone test

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־10:19, 27 בספטמבר 2025 מאת Motyk (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
התוויות לבדיקת רמת ההורמון האנטי - מולריאני
250px
AMH & AMHR2
מספר החוזר mr06_2024
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 3 ביולי 2024
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דפי הפירושים: – הורמון אנטי-מולריאני; פוריות

שמות נוספים

  • Anti-Müllerian hormone (AMH)
  • Müllerian-inhibiting factor (MIF)

רקע

הערכת העתודה (הרזרבה) השחלתית היא חלק שגרתי מברור אי פוריות, כהגדרתה המקובלת. בדיקת דם לבירור רמות AMH‏ (Anti-Mullerian Hormone) נחשבת לבדיקה האמינה ביותר להערכת העתודה השחלתית והיא ניתנת למדידה בכל שלב במחזור.

בדיקה זו מחליפה את הבדיקות שהיו בשימוש בעבר, כגון FSH‏ (Follicle Stimulating Hormone) ואסטרדיול (Estradiol), והיא המדד האבחנתי המקובל בישראל ומחוץ לה למעלה מ-10 שנים ומבוצעת בשיטה אוטומטית - (Chemiluminescence Immunoassay).

בתוספת השנייה לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד- 1994 (להלן - החוק) מופיעה הזכאות לביצוע בדיקות הורמונליות הקשורות בפוריות.

בכפוף לאמור בהנחיות חוזר זה, יש לראות את בדיקת ה־AMH ככלולה בסל.

מטרה

קביעת התוויות לביצוע בדיקת AMH במסגרת סל הבריאות בהתאם להמלצת המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה (neonatology) וגנטיקה.

הנחיות

בדיקה לרמות AMH בדם, תבוצע כחלק מסל הבדיקות השגרתי במקרים הבאים:

  1. ברור וטיפול באי פוריות:
    1. ברור הורמונלי באי פוריות ראשונית או משנית
    2. סיכון לאיבוד מואץ של העתודה השחלתית )כגון: נשאיות פרה-מוטציה X שביר (X Fragile premutation), נשאיות מוטציה BRCA‏ (BReast CAncer gene), תסמונות כרומוזומליות (chromosomal syndromes) או גנטיות אחרות המוכחות כמעלות סיכון למצב של אל וסת (Menopause) מוקדם, סיפור משפחתי של אי ספיקה שחלתית מוקדמת, מחזורים קצרים מ-26 ימים, רמות FSH ביום 2–4 למחזור מעל 10 יחידות לליטר או ספירת זקיקים קטנים (Antral Follicle Count ,AFC) בבדיקת על קול מתחת ל-7, אנדומטריוזיס (Endometriosis) בדרגה בינונית לפחות או חשד למעורבות שחלתית, אחרי ניתוחים שחלתיים או טיפול גונדוטוקסי (Gonadotoxic))
  2. לפני מחזור IVF‏ (In Vitro Fertilization) ראשון, אם לא נבדק בעבר
  3. ברור אל-וסת ראשונית, אנדומטריוזיס בדרגה קלה עד בינונית ולפני החלטה על שימור פוריות, הבדיקה תבוצע על פי שיקול רפואי, כקו ראשון או שני

הואילו להעביר תוכן חוזר זה לידיעת כל הנוגעים בדבר במוסדכם.