האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

שאתות אחור-חלחולתיות - Retrorectal tumors

מתוך ויקירפואה
כותרתכרכשת.jpg


עקרונות בכירורגיה
ספר-עקרונות-בכירורגיה.jpg
שם המחבר ד"ר צבי קויפמן
שם הפרק כירורגיה של הכרכשת
 


השאתות האחור-חלחולתיות ממוקמות מאחורי החלחולת (רקטום), בינה לבין הסקרום ועצם הזנב ועד לגובה הקפל הצפקי. יותר מ-50% מהשאתות באזור זה הן מלידה, כגון כיסות (ציסטות), כונדרומות, טרטומות, שק קרומי המוח (מנינגוצלה) ודופליקציות של החלחולת. דלקות בשאתות נוירוגניות או גרמיות מהוות את שאר הרכיבים של השאתות האחור-חלחולתיות. כ-10% מהשאתות הכיסתיות הן ממאירות, ואילו השאתות המוצקות, 60% מהן ממאירות. הכונדרות הן השאתות הכי שכיחות בחלק זה.

אבחנה

החולים מתלוננים על כאבי גב תחתון ועל כאבים פרינליים או על כאבים בחלחולת, המתאפיינים בהקרנה לגב, לעכוזים ולרגליים. כמו-כן מדווחות תלונות אחרות, כגון עצירות או שלשולים, זיהומים חוזרים והפרעות בדרכי השתן. ברוב החולים נימוש הגוש בבדיקה חלחולתית. טומוגרפיה ממוחשבת וצילום צדי של האגן מסייעים בקביעת האבחנה. הטומוגרפיה הממוחשבת מראה את ממדי השאת יחסית לסביבתה. ביופסיות מגושים אלה אינן מומלצות מחשש לזיהומים ולפיזור של תאי שאת.

טיפול

כריתה כירורגית של השאתות היא טיפול הבחירה גם בחולים בלא תסמינים, שכן שאתות אלה עלולות להזדהם או להיות ממאירות. הגישה הקדמית מומלצת בחולים הלוקים בשאתות גבוהות או בשאתות נירוגניות אבל לא בשאתות תעלת השדרה. הגישה הטרנס-סקרלית האחורית מומלצת בחולים בעלי שאתות נמוכות או בבעלי שאתות נוירוגניות. לעתים, אם השאתות גדולות מאוד, יש לנקוט גישה משולבת - בטנית-סקרלית - ולכרות את השאת עם האיברים שהיא מערבת. לשאתות שפירות יש פרוגנוזה מצוינת לאחר כריתה. כונדרומות גדלות לאט, והן בעלות נטייה חזקה לחזרה מקומית. קרינה עשוייה להקל על חולים בעלי כונדרומות שאינן ניתנות לכריתה. כימותרפיה אינה מיטיבה עם חולים אלו.

ראו גם


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר צבי קויפמן, מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא