האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

אוטם ראש עצב הראייה - Anterior ischemic optic neuropathy

מתוך ויקירפואה


הופניתם מהדף אוטם ראש עצב הראייה לדף הנוכחי.


אוטם ראש עצב הראייה
Anterior ischemic optic neuropathy
שמות נוספים Arteritic anterior ischemic optic neuropathy
Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy
יוצר הערך ד"ר הדס קליש
 



אוטם של ראש עצב הראייה הינה אחת המחלות השכיחות שפוגעת בעצב הראייה על ידי הפרעה לאספקת הדם של העצב (איסכמיה). מחלה זו עלולה לגרום לאובדן חד בראייה.

אפידמיולוגיה

המחלה פוגעת יותר באנשים אחרי גיל 50, אך יכולה לפגוע גם בצעירים.

אטיולוגיה

מהו אוטם?

אוטם הוא נזק שנגרם לאיבר או לרקמה כתוצאה מחוסר חמצן וחומרי מזון. דוגמא מוכרת יותר לאוטם הוא אוטם מוחי או "אירוע מוחי", בו הפרעה באספקת הדם לאזור במוח גורמת לשיתוק התנועה של יד או רגל או פוגעת ביכולת הדיבור. גם במקרה של עצב הראייה, הפרעה לאספקת הדם העדינה של עצב הראייה יכולה לגרום לנזק קבוע ביכולתו של העצב להעביר את התמונות שהעין "מצלמת".

סוגי אוטם בראש עצב הראייה

  1. אוטם הנגרם מדלקת עורקים (Temporal arteritis) – הסוג השכיח פחות אך החמור יותר.
  2. אוטם שאינו נגרם מדלקת עורקים (Non arteritic ischemic optic neuropathy - NAION) - הסוג השכיח ביותר.

הטיפול הנכון באוטם ראש עצב הראייה תלוי בסוג האוטם, ולכן האבחנה בין שני הסוגים חיונית!

גורמי סיכון לאוטם ראש עצב הראייה שלא כתוצאה מדלקת בעורקים

לסוג הנפוץ יותר של אוטם ראש עצב הראייה, הסוג שאינו נגרם מדלקת עורקים, יש גורמים מולדים – מבניים בעין, וגורמי סיכון משניים נרכשים.

גורם הסיכון המולד הוא מבנה ראש עצב "צפוף" וקטן, "דיסקה צפופה" (Crowded disc) או מצב שאין לדיסקה קיעור.

גורמי הסיכון הנרכשים בגיל מאוחר יותר, כוללים: יתר לחץ דם, סוכרת ו"נטייה לסוכרת", עישון, רמות גבוהות של שומנים בדם כולל כולסטרול ומחלות לב וכלי דם טרשתיות אחרות. מוכר גם קשר בין תרופות מקבוצת Sildenafil.

גורמי סיכון נוספים כוללים נפילת לחץ דם לילית (לעתים עקב טיפול "חזק" מדי ביתר לחץ דם, אי ספיקת כליות וחולי דיאליזה, מחלות המטולוגיות, אובדן דם פתאומי בתאונה או בניתוח ועוד.

קליניקה

אוטם ראש עצב הראייה מתאפיין בירידה פתאומית בראייה ללא כאב. לרוב הירידה היא רק בחלק משדה הראייה ומלווה בעמימות בחדות הראייה. עם זאת, חשוב להזכיר שלא כל ירידה בראייה נגרמת מאוטם ראש עצב הראייה. יש גורמים רבים לאובדן ראייה, ולכן במקרה של ירידה בראייה חשוב לפנות מיד לרופא עיניים כדי שיאבחן את הגורם.

אבחנה

מאפייני אוטם ראש עצב הראייה כתוצאה מדלקת עורקים

כפי שכבר הוזכר, זהו סוג שכיח פחות של אוטם עצב הראייה. המחלה תוקפת אנשים בני 55 ומעלה ומלווה בחולשה כללית, כאבי ראש, רגישות ברקות, התעייפות וכאב בלעיסה, כאבים בחגורת הכתפיים ועוד. כאשר המחלה פוגעת באנשים קשישים, עלול לחול איחור באבחנה כאשר הם חלשים ומדוכאים, ואינם פונים לרופא בשל תשישות – על כן חשובה ערנותם של בני המשפחה. סימן מקדים לאוטם מסוג זה הוא אובדן ראייה חולף וחוזר לסירוגין (Amaurosis fugax).

סימנים אופייניים של דלקת העורקים

כאבי ראש בעלי אופי שונה וחדש במיוחד באזור הרקות , רגישות למגע באזור הרקות, התעייפות וכאבים בלעיסה ממושכת של מזון. אובדן תיאבון ומשקל, תשישות חריגה, כאבי שרירים, חום ועוד . סימנים אלה מלווים לרוב סמני דלקת בבדיקת הדם, וביניהן שקיעת דם מוחשת, אנמיה ועוד .

טיפול

הטיפול תלוי בסוג האוטם. במידה ויש חשש לסוג הדלקתי של אוטם ראש עצב הראייה, יש לטפל בדחיפות במינון גבוה של סטרואידים, ולבצע ביופסיה מעורק הרקה על מנת לאשר את האבחנה. חולה עם מחלה זו יופנה למעקב במקביל אצל מומחה לראומטולוגיה, רופא המשפחה, ואצל נוירו-אופתלמולוג.

במידה ומדובר בסוג השכיח של אוטם ראש עצב הראייה, משנית לטרשת עורקים ולמבנה דיסקה צפוף, יופנה החולה לרופא המטפל לצורך אבחון וטיפול מיטבי בגורמי הסיכון הנרכשים (איזון סוכרת, יתר לחץ דם וגורמי סיכון נוספים), מכיוון שטיפול מיטבי בגורמים אלה עשוי להפחית את הסיכון לפגיעה דומה בעין השניה.

פרוגנוזה

הסיכון לארוע דומה בעין השניה מוערך בכ- 14%.

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר הדס קליש, מנהלת היחידה לנוירו-אופתלמולוגיה, מרכז רפואי רבין