האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

אח/ות מומחים בבריאות הנפש - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
אח/ות מומחים בבריאות הנפש
מספר החוזר mk04_2023
קישור באתר משרד הבריאות
 

רקע

לאור הצורך לחזק את מענה הצוות הרב מקצועי בתחום בריאות הנפש, עלה גם הצורך להגדיר את העצמת הסיעוד כציר משמעותי על מנת לקדם את הטיפול בחולה. מסמך זה מגדיר את מתווה הפעילות של האח/ות המומחים בבריאות הנפש, כחלק מהצוות המטפל.

התרומה המשמעותית של האח/ות המומחים בבריאות הנפש היא במתן מענה זמין ומקצועי לפונים לשירותי בריאות הנפש, בהתאם לאמור בחוזר זה, לקדם איתור מוקדם, מניעת חולי וקידום בריאות, הכוונה והדרכה למטופלים ולמשפחות.

הגדרות

אחו/ת מומחים בבריאות הנפש": )להלן האח/ות(: אח/ות העומדים בדרישות תקנות בריאות העם אישור תואר מומחה בסיעוד התשע"ד-2013, העובדים כחלק מהצוות המטפל בשירותי בריאות הנפש בכפיפות מקצועית לרופא המומחה. 2.2. "רופא מומחה": הוא רופא בעל מומחיות בפסיכיאטריה, אליו משוייכים המטופלים והוא מנהל את הטיפול הרפואי בהם. 2.3. "שירותי בריאות הנפש": 2.3.1. מחלקה פסיכיאטרית במרכז רפואי לבריאות הנפש; 2.3.2. מחלקה פסיכיאטרית באשפוז הכללי; 2.3.3. מחלקה לטיפול יום פסיכיאטרי; 2.3.4. מרפאה לבריאות הנפש בקהילה; 2.3.5. יחידה לטיפולי בית פסיכיאטרי / אשפוז בית פסיכיאטרי בה מועסק רופא מומחה בפסיכיאטריה. 2.4. "העדרות ממושכת של רופא": העדרות של מעל שלושה ימי עבודה ברציפות.

מטרה

קביעת קווים מנחים לעבודת אח/ות מומחים בבריאות הנפש במסגרת עבודת צוות, במטרה לשפר את השירות הרפואי.

העסקת אח/ות מומחים בבריאות הנפש

4.1. העסקת אח/ות מומחים תעשה רק באישור המנהל הרפואי של המוסד ובאישור הרופא המומחה המטפל. 4.2. האח/ות: מקצועית - לרופא המומחה ובהיעדרות ממושכת שלו לרופא המחליף. מנהלית - למנהלת שרותי הסיעוד במוסד הרפואי.

מהות התפקיד והגדרתו

5.1. אח/ות מומחים בבריאות הנפש הם אח/ות בעלי השכלה אקדמית )תואר שני ומעלה(, בוגר/ת קורס על-בסיסי בפסיכיאטריה, בעלי ניסיון מקצועי בבריאות הנפש של לפחות 2 שנים. תואר שני מוכר במדינת ישראל, אחד התארים חייב להיות בסיעוד. 5.2. האח/ות עמדו בתכנית ההכשרה לאח/ות המומחים בפסיכיאטריה ובבחינות הרישוי לתואר אח/ות מומחים בפסיכיאטריה מאת ראש מינהל הסיעוד. 5.3. תכנית ההכשרה והיקפה לאח/ות המומחים בבריאות הנפש תקבע על ידי ועדה מייעצת למומחיות בבריאות הנפש. עדכוני התכנית - התכנית כוללת את כל התכנים הרלבנטיים למומחיות בתחום בריאות הנפש וכוללת הכשרה לביצוע כל הסמכויות. הועדה המייעצת למומחיות תקבע את התכנית לרבות הקורסים המרכיבים את התכנית, מספר שעות לימוד לכל קורס בתכנית והדרישות בקורסים התיאורטיים ובהתנסויות הקליניות. 5.4. ההכשרה המעשית תעשה בליווי והדרכה של מומחה בפסיכיאטריה. 5.5. האח/ות המומחים אינם תחליף לרופא פסיכיאטר, אלא משאב תוספתי לשירות.

תהליכי עבודה

6.1. הרופא המומחה המטפל יקבע עם האח/ות את תוכנית הטיפול הפרטנית לכל חולה, את ההנחיות לטיפול במצבים שונים והפניה לגורמים נוספים, בהתאם לקווים מנחים עדכניים ולצרכי האוכלוסיות המטופלות. 6.2. סמכויות האח/ות המומחים מוקנים מתוקף רישוי. הרופא המומחה הממונה יגדיר בכתב את סמכויותיהם בהתייחס למטופל פרטני, קבוצת מטופלים או סמכות ספציפית ובכל מקרה לא יחרוג מהרישוי הניתן. הרופא המומחה יוכל לשנות מהסמכויות שניתנו לאח/ות והנושא ייבחן אחת לשנה, כאשר ברירת המחדל היא שלא יהיה שינוי בסמכויות. אין חובתו של הרופא הממונה לאשר את מלוא הסמכויות שנקבעו לאח/ות מומחים בבריאות הנפש. 6.3. באחריות המנהל הרפואי או מי מטעמו לבצע בקרה אחר רישום ואישור של היקף הסמכויות וההרשאות לאח/ות המומחים. 6.4. עבודת אח/ות מומחים בפסיכיאטריה המועסקים במרפאות הקהילה תהיה כפופה לתנאים שנקבעו בחוזר המנכ"ל מס' 7/2019 מיום 7 לאוגוסט 2019.

פעילות מרכזית

הפעילות המרכזית של האח/ות המומחים בבריאות הנפש, בכפוף לאמור בחוזר זה: 7.1. בדיקת החולה והערכת מצבו; 7.2. הפניית החולה לבדיקות אבחון וליועצים לצורך המשך ברור או טיפול; 7.3. טיפול במצבים חריפים וכרוניים, זיהוי סיבוכים ומצבי חירום בפסיכיאטריה ומתן טיפול ראשוני בהתאם לסמכויותיהם המאושרות, בהתאם להרשאה מהרופא המומחה )סמכויות מרביות מפורטות בהמשך המסמך(; 7.4. ניהול הטיפול, תאום עם מסגרות באשפוז ומסגרות קהילתיות, הדרכה ומתן יעוץ לחולה ולמשפחתו; 7.5. קידום בריאות ומניעת חולי.

הערכה ובקרה

8.1. אחריות הרופא המומחה המטפל 8.1.1. לעקוב אחר מימוש התכנית שקבע למטופליו. 8.1.2. לתעד בקביעות ובתדירות שתקבע על ידו, את הרשאות הטיפול שיינתנו על ידי האח/ות למטופלים. תדירות הדיווח תקבע בהתאם למידת מורכבותם הקלינית של המטופלים. 8.1.3. לתעד את הרשאות, סמכויות האח/ות ואת התכנית למימוש הסמכויות. 8.2. באחריות מנהל המוסד הרפואי לוודא: 8.2.1. את שילובם של האח/ות בהכשרות המשך מקצועיות בתחום בריאות הנפש ובכלל זאת השתתפותם בישיבות צוות מקצועיות. 8.2.2. קיום בקרה מקצועית אחרי עבודת האח/ות המומחים. 8.2.3. קיום ההרשאות המתאימות ברשומה הרפואית הממוחשבת של הארגון, באופן שיאפשר לאח/ות המומחים לממש את סמכותם. 8.2.4. לקבוע מיהו הרופא שייתן לאח/ות המומחים מענה מקצועי כשהרופא המומחה אינו זמין.

סמכויות האח/ות המומחים בבריאות הנפש

9.1. סמכויות האח/ות המומחים בבריאות הנפש יהיו בתחומים הבאים: 9.1.1. סמכויות הערכת מצב הפונה; 9.1.2. סמכויות הפנייה; 9.1.3. סמכויות החלטה על טיפול תרופתי במבוגרים; 9.1.4. סמכויות החלטה על טיפול תרופתי בילדים; 9.1.5. סמכויות נוספות. 9.2. פירוט הסמכויות: 9.2.1. סמכויות הערכת מצב הפונה

סמכויות פירוט תנאים וסייגים
| קבלת מטופל טקסט התא טקסט התא
טקסט התא טקסט התא טקסט התא
טקסט התא טקסט התא טקסט התא

|rowspan="2" | |rowspan="3" |