האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "אספירין למניעה ראשונית של מחלות קרדיווסקולריות - נייר עמדה - Aspirin for primary prevention of cardiovascular disease"

מתוך ויקירפואה

שורה 29: שורה 29:
  
  
 +
 +
 +
==ביבליוגרפיה==
 +
 +
<blockquote>
 +
<div style="text-align: left; direction: ltr">
 +
 +
{{הערות שוליים}}
 +
 +
</div>
 +
</blockquote>
  
  
 
[[קטגוריה:ניירות עמדה - האיגוד הקרדיולוגי בישראל]]
 
[[קטגוריה:ניירות עמדה - האיגוד הקרדיולוגי בישראל]]

גרסה מ־14:49, 28 באוגוסט 2014

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא נייר עמדה סגור לעריכה
אספירין למניעה ראשונית של מחלות קרדיווסקולריות
תחום קטגוריה:קרדיולוגיה
האיגוד המפרסם האיגוד הקרדיולוגי בישראל
תאריך פרסום אוגוסט 2010
יוצר הערך חברי הועדה
ניירות עמדה מתפרסמים ככלי עזר לרופא/ה ואינם באים במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון.

כל הכתוב בלשון זכר מתייחס לשני המגדרים.
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםאספירין

חברי הועדה

  • פרופ׳ חיים יוספי - יו"ר, המערך הקרדיולוגי, בי"ח ברזילי. ויו"ר החוג לאפידמיולוגיה ומניעה קרדיווסקולרית של האיגוד הקרדיולוגי בישראל
  • פרופ׳ יעקב הנקין - המערך הקרדיולוגי, מרכז רפואי סורוקה
  • ד"ר טלי פורטר - המערך הקרדיולגי, מרכז רפואי ע"ש רבין

מבוא

למעלה מ-40 מליון אמריקאים נוטלים אספירין למניעה ראשונית ומשנית, כמחציתם מעל גיל 65 שנה. מינון האספירין נע מ- 81-325 מ"ג ביום. עד היום לא פורסמו נתונים מדוייקים על צריכת האספירין בישראל ולא נכתב נייר עמדה מסודר בנושא.

יעילות אספירין במניעת אירועים קרדיווסקולרים במניעה ראשונית

היעילות של טיפול באספירין לצורך מניעה ראשונית של מחלות קרדיווסקולריות פרץ לתודעתנו לראשונה ב- 1989 במחקר הרופאים physician's health study‏[1] בו השתתפו 22,000 רופאים אשר נטלו 325 מ"ג אספירין לסירוגין (כל יומיים ) למשך 5 שנים . במחקר זה נצפתה ירידה משמעותית של 44% (0.0001>OR=0.56, 0.45-0.7, P) בתחלואה ובתמותה הלבבית, ללא שינוי בהיארעות אוטם מוחי. הירידה בתחלואה ניצפתה במשתתפים מעל גיל 50. מאז פורסמו מספר מחקרים דומים באוכלוסיות נבדקים שונות ומינוני אספירין שונים. במטאנליזה שבוצעה ע" י ה-2Antithrombotic Trialists Collaboration של 6 מחקרים גדולים מ- 1988-2005, ואשר כלל 95,000 נחקרים, נמצאה בנוטלי האספירין ירידה יחסית של 12% בתחלואה הקרדיווסקולרית הכללית, 18% באירועים כליליים משמעותיים ו- 23% בשיעור אוטם לבבי, ללא ירידה באירועים וסקולרים מוחיים או בתמותה הקרדיווסקולרית. במונחים אבסולוטים נמצא שאספירין לעומת פלצבו הפחית את שיעור האירועים הקרדיואסקולרים ב 0.07% שנה (0.50% לעומת 0.57%) וזאת בעיקר ע"ח ירידה של 0.05% בשנה (0.18% לעומת 0.23%, NNT סביב 2000) בהיארעות אוטם ללא תמותה .

לא נמצא גם הבדל בירידה היחסית בתחלואה כלילית בין מחקרים של מניעה ראשונית או שניונית, אם כי ההבדל בירידה האבסולוטית (0.07% לעומת 1% לשנה) הינו גדול. לא נמצא הבדל בירידה היחסית בתחלואה בין גברים ונשים. לא נמצא גם קשר לנוכחות גורמי הסיכון העיקריים לטרשת עורקים או לסיכון האבסולוטי הכללי של הנבדקים. לאור זאת, הירידה האבסולוטית בתחלואה קרדיווסקולרית נקבע על ידי הסיכון האבסולוטי ההתחלתי של הנבדק . כדאי להדגיש שרוב מחקרי האספירין בוצעו בתקופה שעדיין לא ניתן טיפול המוני בסטטינים וחוסמי ACE . בעידן הנוכחי, בו ניתנות תרופות אילו בשיעור גבוה במסגרת מניעה ראשונית באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולרית, יתכן שההשפעה המיטיבה של אספירין הינה פחותה.

פורסמה עבודה נוספת, 3The Aspirin for Asymptomatic Atherosclerosis אשר בדק 3350 גברים ונשים בגיל 62 בממוצע, מתן 100 מ"ג אספירין ביום למשך 8.2 לא הראה יתרון ע"פ אי מתן בהורדת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית .



ביבליוגרפיה

  1. Steering Committee of the Physicians' Health Study Research Group. Final report of the aspirin component of the ongoing physicians' health study. N Engl J Med. 1989;321:129-135