האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

דלקות מפרקיות - טיפול תרופתי - 2018

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.


דלקות מפרקיות - טיפול תרופתי - 2018
'
שמות נוספים תרופות לטיפול בדלקות מפרקיות
יוצר הערך פרופסור הווארד עמיטל
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםדלקת מפרקים

דלקת מפרקית שיגרונתית (Rheumatoid arthritic), היא מחלה דלקתית באופייה הפוגעת במרקם התקין של מפרקי הגוף. המחלה שכיחה למרי ומופיעה בכאחוז אחד מכלל האוכלוסייה הבוגרת בעולם ובישראל. המחלה מתאפיינת, בין השאר, בתבנית ייחודית של כאבים אשר המכונים כאבים דלקתיים. סוג זה של כאבים מוכר פחות לאוכלוסייה הכללית ולעתים אף רופאים מחטיאים את זיהוים. כאבים אלה גוברים בשעת מנוחה, מעירים את החולה משנתו ומוקלים בפעילות גופנית. אי הכרתם תורמת לאבחון מאוחר של קבוצה זו של מחלות.

בסקירה זו ארחיב אודות שפע הטיפולים הקיימים לחולים הלוקים במחלות אלה. בסקירה זו יתוארו התכשירים המוצעים לכאבים.

תכשירים שנועדו להקל על תסמיני הכאב בלבד

קבוצה זו מונה תכשירים רבים המוכרים מהשימוש היומיומי, דוגמת אקמול, אופטלגין ותכשירים המשתייכים לקבוצת ה-NSAIDS ‏(Non-steroidal anli-intlammalory drugs).

היפוקרטס, הרופא היווני הקדום, שחי כארבע מאות שנים לפני הספירה. תיאר את מעלתיו של מיצוי שהופק מקליפת שיח הערבה. ברבות השנים השתמשו בו רופאים שונים לשם הורדת חום והפחתת כאבים. הכימאי הגרמני Johann Andreas Buchner הצליח לבודד ב-1827 את הגליקורזיד המכונה salicin והכימאי הצרפתי Henri Leroux מיצה כשנתיים לאחר מכן 30 גרם של salicin מ-1.5 ק"ג של קליפת הערבה. ההיסטוריה השתנתה ב-1897 עת הצליח הכימאי Felix Hoffman יחד עם חברת Bayer לסנטז את החומצה האצטילסליצילית והביאו לעולם את הטיפול באספירין.

יעילותם של תכשירים אלה רכה ומביאה להפוגה משמעותית בכאב. תר עם זאת, לא אחת אנו נתקלים בהופעות לוואי דוגמת אי נוחת בדרכי העיכול, mora ובמקרים קשים אף דמם מדרכי העיכול, אשר נגרמים מק השפעתם של תכשירים אלה על רירית התריסריון. שימוש יומיומי רצוף בתכשיט□ מקבוצה זו לאורך תקופה של למעלה משנתיים עלול להטא לעלייה קלה בשיעורי התחלואה של מחלות לב וכלי דם, ועל p יש להשתמש בתכשירים אלה כאופן מושכל. אץ להסס לרשום אתם לחולים הסובלים מכאב, אף למשך מספר שטעות, אם יש בכך צורך,