האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "דלקת בכרכשת עם קרום מדומה - Pseudomembranous enterocolitis"

מתוך ויקירפואה

שורה 40: שורה 40:
 
==טיפול==
 
==טיפול==
  
הטיפול בחולים אלה כולל הפסקת הטיפול האנטיביוטי, טיפול תסמיני, טיפול בהלם ו[[דימום מדרכי העיכול התחתונות|בדמם]] וטיפול סגולי (ספציפי) ב-[[Vancomycin]] לווריד או ב-[[Metronidazole]]{{כ}} (Flagyl) דרך הפה המשיג משיג תוצאות דומות לאלה של הטיפול ב-Vancomycin.
+
הטיפול בחולים אלה כולל הפסקת הטיפול האנטיביוטי, טיפול תסמיני, טיפול בהלם ו[[דימום מדרכי העיכול התחתונות|בדמם]] וטיפול סגולי (ספציפי) ב-[[Vancomycin]] לווריד או ב-[[Metronidazole]]{{כ}} (Flagyl) דרך הפה המשיג תוצאות דומות לאלה של הטיפול ב-Vancomycin.
  
 
ניתוח שמור למקרים שבהם המחלה מסתבכת ב[[התנקבות המעי הגס]], או שמצבו של החולה מחמיר למרות טיפול תומך תקיף. במצבים אלה נאלצים לנתח את החולה.
 
ניתוח שמור למקרים שבהם המחלה מסתבכת ב[[התנקבות המעי הגס]], או שמצבו של החולה מחמיר למרות טיפול תומך תקיף. במצבים אלה נאלצים לנתח את החולה.
שורה 46: שורה 46:
 
הטכניקות הכירורגיות שתוארו הן:
 
הטכניקות הכירורגיות שתוארו הן:
 
# [[כריתה תת-שלמה של המעי הגס|כריתה תת-שלמה]] או [[כריתה שלמה של המעי הגס|שלמה של המעי הגס]].
 
# [[כריתה תת-שלמה של המעי הגס|כריתה תת-שלמה]] או [[כריתה שלמה של המעי הגס|שלמה של המעי הגס]].
#[[פיום מעי|פיום מסיט שלם של המעי הדק]] (Complete diversion ileostomy).  
+
#[[פיום מעי|פיום מסיט שלם של המעי הדק]] (Complete diversion ileostomy).
  
 
==ראו גם==
 
==ראו גם==

גרסה מ־14:20, 6 ביולי 2012

כותרתכרכשת.jpg


עקרונות בכירורגיה
ספר-עקרונות-בכירורגיה.jpg
שם המחבר ד"ר צבי קויפמן
שם הפרק כירורגיה של הכרכשת
 


שכיחותה של דלקת מעי עם קרום מדומה (Pseudomembranous enterocolitis) עלתה בשנים האחרונות. עלייה זו יוחסה לשימוש הנרחב בתרופות אנטיביוטיות, ומשום כך הוטבע למחלה השם - דלקת מעי גס הקשורה לאנטיביוטיקה (Antibiotic associated colitis).

המחלה תוארה בראשונה ב-1893 . הדיווחים הראשונים היו מנתיחות גופה. מסקנות הדיווחים הראשונים הללו לגבי הממצא ההיסטולוגי היו שהמחלה קשורה במצבי הלם. חוקרים אחרים קשרו את המחלה עם מצבי חסימה של המעי הגס עקב סרטן.

ב-1953 זיהו Terplan וחבריו סטפילוקוקים (Staphylococci) במשטחים מרירית המעי הגס של חולים בתסמונת זו. מסקנתם היתה שהסטפילוקוק הוא גורם המחלה. במשך השנים האחרונות תוארה המחלה יותר ויותר בסמיכות לשימוש בתרופות אנטיביוטיות.

ב-1977 הודגם קיומו של רעלן (Toxin) בחולי דלקת מעי עם קרום מדומה, שנוטרל על-ידי נוגד הרעלן (Antitoxin) של Clostridium sordellii, וב-1978 מצאו Bartlett וחבריו במחקרים קליניים, שהטוקסין נוצר על-ידי Clostridium difficile, וכיום נחשב חיידק זה כגורם למחלה. בעבר הועלו כמה תיאוריות שהסבירו את האטיולוגיה של דלקת מעי גס זו. התיאוריה המקובלת כיום היא שה-Clostridium difficile יוצר טוקסין ציטופתי בבעלי חיים ובבני אדם. תרופות המאיטות את תנועתיות המעי, כגון Atropine,‏ Cocaine ואחרות, מגבירות את שכיחות המחלה.

תסמינים קליניים

למחלה טווח סימנים נרחב, החל בשלשול קל וכלה בתמונה סוערת של דלקת מעיים (Enterocolitis). בדרך כלל השלשול מלווה בתסמינים אלחיים, כגון חום ועלייה בספירה הלבנה המאופיינת בסטייה שמאלה. השלשול הוא בדרך כלל רירי-מוקואידי. במקצת החולים יש כאבי בטן והקאות. ב-25% מהחולים הסיבוך הזה מסתיים במוות. כל חולה לאחר ניתוח המטופל באנטיביוטיקה ומתחיל לשלשל חשוד כמפתח מחלה זו.

אבחנה

  • בתרביות ובמשטחי צואה אפשר לזהות את הגורם הפתוגני, אם כי בדיקה זו אינה אבחנתית.
  • בידוד הטוקסין מהפרשות המעי מהווה בדיקה בעלת אמינות גבוהה.
  • ברקטוסקופיה (תצפית חלחולת) ובביופסיות תיראה התמונה האופיינית למחלה זו. הפגיעה כוללת נזק מקטעי (סגמנטרי) במעי הגס וכיסוי של קרומים על פני הרירית. בהיסטולוגיה אפשר לראות תהליך דלקתי ברירית המעי וכיסוי של רקמה נמקית מעליה (תצלום תמונה 9.6א).
תמונה 9.6א : מראה ברקטוסקופיה של דלקת מעי עם קרום מדומה המלווה בכיסוי קרומים לבנים על הרירית


תצלום 18.6: טומוגרפיה ממוחשבת מראה דלקת מעי עם קרום מדומה (החיצים מורים על נגע נרחב במעי הגס)

טיפול

הטיפול בחולים אלה כולל הפסקת הטיפול האנטיביוטי, טיפול תסמיני, טיפול בהלם ובדמם וטיפול סגולי (ספציפי) ב-Vancomycin לווריד או ב-Metronidazole‏ (Flagyl) דרך הפה המשיג תוצאות דומות לאלה של הטיפול ב-Vancomycin.

ניתוח שמור למקרים שבהם המחלה מסתבכת בהתנקבות המעי הגס, או שמצבו של החולה מחמיר למרות טיפול תומך תקיף. במצבים אלה נאלצים לנתח את החולה.

הטכניקות הכירורגיות שתוארו הן:

  1. כריתה תת-שלמה או שלמה של המעי הגס.
  2. פיום מסיט שלם של המעי הדק (Complete diversion ileostomy).

ראו גם


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר צבי קויפמן, מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא