האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "דלקת מעי הקשורה לקלוסטרידיום דיפיצילה - השתלת צואה כטיפול פומי - Clostridium difficile colitis - fecal transplant as oral treatment"

מתוך ויקירפואה

(יצירת דף עם התוכן " טיפולי השתלות צואה מראים יעילות של כ-90% כטיפול בקלוסטרידיום דיפיצילה, ומתפתחים בקצב מהי...")
 
שורה 1: שורה 1:
 +
שם הערך: דלקת מעי הקשורה לקלוסטרידיום דיפיצילה – השתלת צואה כטיפול פומי –
 +
Clostridium difficile colitis - Fecal Transplant as oral treatment
 +
קטגוריות: כירורגיה, משפחה, פנימית
 +
דפי פירושים: קלוסטרידיום דיפיצילה
 +
הערות לעורכים: להוריד כתיבה בגוף ראשון או פרסום הקשור לבי"ח אסף הרופא
  
טיפולי השתלות צואה מראים יעילות של כ-90% כטיפול בקלוסטרידיום דיפיצילה, ומתפתחים בקצב מהיר גם למצבי חולי נוספים. לראשונה בישראל, יאפשר המרכז הרפואי אסף הרופא השתלת צואה באמצעות כדורים וללא קולונוסקופיה, במטרה להנגיש את השירות לכלל האוכלוסייה הזקוקה לטיפול זה.
+
 
 +
טיפולי השתלות צואה מראים יעילות של כ-90% כטיפול בקלוסטרידיום דיפיצילה, ומתפתחים בקצב מהיר גם למצבי חולי נוספים. לראשונה בישראל, יאפשר המרכז הרפואי אסף הרופא השתלת צואה באמצעות כדורים וללא קולונוסקופיה, במטרה להנגיש את השירות לכלל האוכלוסייה הזקוקה לטיפול זה.
 
ד"ר אילן יונגסטר
 
ד"ר אילן יונגסטר
  

גרסה מ־17:57, 13 במרץ 2016

שם הערך: דלקת מעי הקשורה לקלוסטרידיום דיפיצילה – השתלת צואה כטיפול פומי –

Clostridium difficile colitis - Fecal Transplant as oral treatment

קטגוריות: כירורגיה, משפחה, פנימית דפי פירושים: קלוסטרידיום דיפיצילה הערות לעורכים: להוריד כתיבה בגוף ראשון או פרסום הקשור לבי"ח אסף הרופא


טיפולי השתלות צואה מראים יעילות של כ-90% כטיפול בקלוסטרידיום דיפיצילה, ומתפתחים בקצב מהיר גם למצבי חולי נוספים. לראשונה בישראל, יאפשר המרכז הרפואי אסף הרופא השתלת צואה באמצעות כדורים וללא קולונוסקופיה, במטרה להנגיש את השירות לכלל האוכלוסייה הזקוקה לטיפול זה. ד"ר אילן יונגסטר

בעשור האחרון הולך ומתברר תפקידם החשוב של החיידקים החיים על ובתוך גופנו, ויש הרואים במיקרוביום איבר נפרד המהווה חלק בלתי נפרד מתפקוד מערכות הגוף. איבר זה הינו בעל חשיבות עצומה לבריאות הכללית ובמצבי חולי מסוימים. כל אדם חי במהלך חייו עם מיליארדי חיידקים בגופו ומרביתם משפיעים במישרין על כלל תפקודים חיוניים. בין היתר מתברר תפקיד המיקרוביום בתהליכים כגון התפתחות מערכת החיסון, מטבוליזם של חומרים אנדוגניים ואקסוגניים, הפרשת מדיאטורים המשפיעים על מערכת העצבים וכו'. עם זאת, השימוש הגובר באנטיביוטיקה, כמו גם החשיפה לחומרים אנטימיקרוביאליים אחרים ותרופות הפוגעות במערכת החיסון – כל אלה עלולים להפר את שיווי המשקל הקיים ולגרום למצב של "דיסביוזיס" (dysbiosis), כלומר פגיעה במערכת האקולוגית הקיימת במערכת העיכול.

אחת המחלות הנפוצות שהוכחו כקשורות למצב זה של דיסביוזיס הינו זיהום ע"י קלוסטרידיום דיפיצילה (Clostridium difficile). בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית בשכיחות המחלה, בעיקר בחולים כרוניים או כאלה המטופלים באנטיביוטיקה, כימוטרפיה ותרופות אחרות המשפיעות על הרכב חיידקי המעיים. יתרה מזו, לאחרונה חלה עליה לא רק במספר החולים החיים עם קלוסטרידיום דיפיצילה, אלא גם בחומרת המחלה. כך, בניגוד לעבר, לפחות שליש מהחולים עם מחלה זו לא יגיבו לטיפול הסטנדרטי בפלג'יל או וונקומיצין, וימשיכו לסבול מתסמיני המחלה על אף טיפול הולם.

אחד הפתרונות היצירתיים למחלה זו הוא השתלות הצואה. הרעיון העומד מאחורי פיתרון זה פשוט להפליא – במקום לטפל רק במחולל שגורם למחלה, לוקחים חיידקים מצואתו של אדם בריא, מחדירים למערכת העיכול של החולה הסובל מקלוסטרידיום דיפיצילה, מתקנים את הדיסביוזיס, וכך מטפלים בחיידק גורם המחלה אך גם מאפשרים שגשוג של סביבת חיידקי מעיים תקינה שתמנע חזרה של הקלוסטרידיום עם תום הטיפול האנטיביוטי. הטיפול בהשתלת צואה (FMT – fecal microbiota transplant) הוכח בעבודות רבות כיעיל ביותר עם אחוזי הצלחה של עד 90% בריפוי קלוסטרידיום דיפיצילה, אפילו בחולים קשים ביותר.

עם זאת, טיפול זה איננו פשוט ליישום. ראשית יש לבצע תהליך סקירה מקיף לכל תורם פוטנציאלי, על מנת למנוע העברת מחלות זיהומיות, ואחרות, בתהליך ההשתלה. שנית, יש קושי טכני בשימוש בתרומת צואה טרייה לצורך טיפולים, כיוון שיש לבצע את הסקירה של התורם, עיבוד החומר והזלפתו לתוך החולה תוך מספר שעות מרגע התרומה. כדי להתגבר על בעיה זו, התפתח בעולם השימוש בצואה קפואה, וכך הוקמו "בנקים" של דגימות צואה קפואות המוכנות לשימוש בהתרעה קצרה במקרה של חולה הזקוק להשתלה. בעיה שלישית הינה הצורך בפעולה פולשנית על מנת לבצע את השתלת הצואה. במרבית המרכזים המבצעים את הפרוצדורה בעולם מזליפים את התרכובת דרך קולונוסקופיה או ע"י החדרת זונדה לתריסריון.

כדי להנגיש את הטיפול לחולים הזקוקים להשתלת צואה, ולפשט את ביצוע הפעולה, פיתחנו שיטה פומית להשתלת צואה קפואה. ההשתלה מתבצעה בעזרת "קפסולות מיקרוביום" שמבוססות על דגימות צואה מתורמים בריאים, בדומה להשתלות הצואה הרגילות. החומר נארז בקפסולות מיוחדות שעמידות לחומציות הקיבה, וכך מתפרקות רק לאחר הכניסה למעי הדק. במספר עבודות ראשוניות, יעילות השיטה הפומית זהה לזו המושגת ע"י השתלת צואה דרך קולונוסקופיה או זונדה, ומתקרבת ל-90%.

המעבדה לבקטריוטרפיה וחקר המיקרוביום במרכז הרפואי אסף הרופא, תהיה הראשונה בישראל לעשות שימוש קליני בכדורי צואה, לטיפול בחולים הסובלים מאירועים חוזרים של קלוסטרידיום דיפיצילה. השירות יאפשר לחולים אלה טיפול יעיל, ללא צורך בפעולה פולשנית, והקפדה מירבית על בטיחות בתהליכי הייצור וסקירת התורמים.

בעולם מתבצעים בשנים האחרונות מחקרים פורצי דרך, הבודקים את תפקיד המיקרוביום במגוון מחלות שכיחות, וכתוצאה מכך גם את יעילות השתלות הצואה כטיפול במחלות אלה. דוגמאות בולטות הן מחלות מעי דלקתיות ותסמונות מעי פונקציונאליות. גם בתחומים רפואיים אחרים לגמרי מגלים קשרים בין חיידקי המעיים לבין הסתמנויות קליניות, כך למשל התגלה קשר ישיר בין הרכב חיידקי המעיים לבין תהליכים מטאבוליים בגופנו, ולא מן הנמנע שבעתיד נוכל לטפל בתסמונות מטאבוליות ע"י שינוי המיקרוביום. מחלות אלה, ואחרות, נמצאות בחזית המחקר בתחום המיקרוביום, ובכוונתנו גם במרכזנו הרפואי להוביל מחקרים בסיסיים וקליניים שיעזרו לשפוך אור על נושא מרתק זה.

מאת: ד"ר אילן יונגסטר, יחידה למחלות זיהומיות, יחידה לפרמקולוגיה קלינית, חטיבת הילדים

השתלת צואה כטיפול פומי