האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "הדבקת 19 COVID למטופלות פריון - הנחיה קלינית - Infecting fertility patients with COVID-19"

מתוך ויקירפואה

שורה 10: שורה 10:
 
|תאריך פרסום=22.3.20
 
|תאריך פרסום=22.3.20
 
}}
 
}}
 +
{{הרחבה|ערכים=[[פריון]], [קורונה]]}}
 +
 +
הקורונה (19 COVID ) הוא וירוס מסוג RNA המוכר כבר שנים רבות כגורם בד"כ לתחלואה נשימתית קלה בדומה למחלת השפעת. עד כה ידוע על פחות מ-20 נשים הריוניות שנדבקו בוירוס וזאת למרות שהיה מצופה למספרים גבוהים יותר, עקב השינויים הפיזיולוגיים שמערבים את מערכת הנשימה בהריון. ככלל, נשים בהריון נמצאות בקבוצת סיכון למחלות ויראליות כגון השפעת העונתית ודומיה ועליהן לנקוט משנה זהירות, כדי לא לסכן את עצמן ואת העובר.
 +
עדיין אין מספיק מידע מבוסס על סיבוכים לטווח רחוק שיכול להביא עמו וירוס הקורונה. מהמידע על ההתפרצויות הקודמות של שפעת החזירים והסארס (שדומות במאפייניהן לקורונה) אנו יודעים על שיעור מעט יותר גבוה של הפלות טבעיות ושיעור גבוה יותר של לידות מוקדמות, הפרעה בגדילה התוך רחמית ואף מוות עוברי תוך רחמי במקרים חריגים. יחד עם זאת, הוירוס קרוב לוודאי אינו עובר במהלך ההיריון דרך השלייה וכי לא נמצאו עקבות שלו במי השפיר (נספח מסי1), כמוכן אין עדות להעברתו בדרכי הרבייה (נספח מסי 1) .
 +
1. יש לידע את המטופלות והמטופלים שהמידע המובא במסמך זה נכון לשעה זאת ועשוי להשתנות בעתיד .
 +
2. המלצתנו היא כי בשלב זה אין מקום לעצירה גורפת של טיפולי הפוריות. הוראות אלו יתעדכנו מעת לעת ע"פ הספרות הרפואית והנחיית משרד הבריאות.
 +
יחד עם זאת:
 +
3. אין להתחיל טיפולי פריון כלשהם כאשר מי מבני הזוג חולה, חשוד כחולה או קיימת לגביו הוראת בידוד (ראה הגדרות חוזר משרד הבריאות (נספח מסי 2+3).
 +
4. ניתן להתחיל טיפול באישה / זוג בריאים אשר אינם עונים על ההגדרה המפורטת בסעיף ובנספחיה, בכפוף לידוע ותיעוד כאמור בסעיפים 1-2. יש להדגיש שהטיפול עשוי להתבטל בהתאם למצבם הבריאותי או להוראות משרד הבריאות.
 +
יש להנחות את המטופלות כי בכל מקרה שמופיעים תסמינים כגון: חום הגבוה מ 38 מעלות, שיעול, קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר אין להגיע למתקן הרפואי שבו היא מטופלת. במקרים אלו יש לפנות למדייא.
 +
5. במידה והופיעה מחלה או חשד קליני להדבקה , או הוראת בידוד למטופלת או לבן זוגה אחרי התחלת הטיפול יש לבטלו. במקרים בהם המצב הנייל נוצר בעת גירוי שחלתי מתקדם בסמוך לשאיבת ביציות, אשר לא ניתן לביטול בהיבט הכמותי, אפשר לבצע את השאיבה, אך אין לקיים העברת ביציות מופרות לרחם.
 +
הביציות הנשאבות בנסיבות אלו (מופרות או בלתי מופרות) יש להקפיאן במיכל נפרד וחל איסור להשתמש בהן בשלב זה.
 +
https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/press-releases-and-bulletins/covid- /19-suggestions-on-managing-patients-who-are-undergoing-infertility-therapy-or-desiring-pregnancy
 +
https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#CoronaStatement27feb
 +
  
  

גרסה מ־15:14, 24 באפריל 2020

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא הנחיה קלינית סגורה לעריכה
הנחיות איל"ה והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה לגבי הדבקת 19 COVID למטופלות פריון
Shutterstock 1625951248.jpg
הוועדה המקצועית האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה)
קישור - גרסה 1, - גרסה 2
תאריך פרסום 22.3.20
הנחיות קליניות מתפרסמות ככלי עזר לרופא/ה ואינן באות במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דפי הפירושים: – פריון, [קורונה]]


הקורונה (19 COVID ) הוא וירוס מסוג RNA המוכר כבר שנים רבות כגורם בד"כ לתחלואה נשימתית קלה בדומה למחלת השפעת. עד כה ידוע על פחות מ-20 נשים הריוניות שנדבקו בוירוס וזאת למרות שהיה מצופה למספרים גבוהים יותר, עקב השינויים הפיזיולוגיים שמערבים את מערכת הנשימה בהריון. ככלל, נשים בהריון נמצאות בקבוצת סיכון למחלות ויראליות כגון השפעת העונתית ודומיה ועליהן לנקוט משנה זהירות, כדי לא לסכן את עצמן ואת העובר. עדיין אין מספיק מידע מבוסס על סיבוכים לטווח רחוק שיכול להביא עמו וירוס הקורונה. מהמידע על ההתפרצויות הקודמות של שפעת החזירים והסארס (שדומות במאפייניהן לקורונה) אנו יודעים על שיעור מעט יותר גבוה של הפלות טבעיות ושיעור גבוה יותר של לידות מוקדמות, הפרעה בגדילה התוך רחמית ואף מוות עוברי תוך רחמי במקרים חריגים. יחד עם זאת, הוירוס קרוב לוודאי אינו עובר במהלך ההיריון דרך השלייה וכי לא נמצאו עקבות שלו במי השפיר (נספח מסי1), כמוכן אין עדות להעברתו בדרכי הרבייה (נספח מסי 1) . 1. יש לידע את המטופלות והמטופלים שהמידע המובא במסמך זה נכון לשעה זאת ועשוי להשתנות בעתיד . 2. המלצתנו היא כי בשלב זה אין מקום לעצירה גורפת של טיפולי הפוריות. הוראות אלו יתעדכנו מעת לעת ע"פ הספרות הרפואית והנחיית משרד הבריאות. יחד עם זאת: 3. אין להתחיל טיפולי פריון כלשהם כאשר מי מבני הזוג חולה, חשוד כחולה או קיימת לגביו הוראת בידוד (ראה הגדרות חוזר משרד הבריאות (נספח מסי 2+3). 4. ניתן להתחיל טיפול באישה / זוג בריאים אשר אינם עונים על ההגדרה המפורטת בסעיף ובנספחיה, בכפוף לידוע ותיעוד כאמור בסעיפים 1-2. יש להדגיש שהטיפול עשוי להתבטל בהתאם למצבם הבריאותי או להוראות משרד הבריאות. יש להנחות את המטופלות כי בכל מקרה שמופיעים תסמינים כגון: חום הגבוה מ 38 מעלות, שיעול, קושי בנשימה או תסמין נשימתי אחר אין להגיע למתקן הרפואי שבו היא מטופלת. במקרים אלו יש לפנות למדייא. 5. במידה והופיעה מחלה או חשד קליני להדבקה , או הוראת בידוד למטופלת או לבן זוגה אחרי התחלת הטיפול יש לבטלו. במקרים בהם המצב הנייל נוצר בעת גירוי שחלתי מתקדם בסמוך לשאיבת ביציות, אשר לא ניתן לביטול בהיבט הכמותי, אפשר לבצע את השאיבה, אך אין לקיים העברת ביציות מופרות לרחם. הביציות הנשאבות בנסיבות אלו (מופרות או בלתי מופרות) יש להקפיאן במיכל נפרד וחל איסור להשתמש בהן בשלב זה. https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/press-releases-and-bulletins/covid- /19-suggestions-on-managing-patients-who-are-undergoing-infertility-therapy-or-desiring-pregnancy https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#CoronaStatement27feb