האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "הנחיות לחיסונים ולמניעת הדבקה במחלות לקראת עלייה לרגל למכה - Recommendations for vaccination and disease prevention for the pilgrimage to Meca"

מתוך ויקירפואה

שורה 18: שורה 18:
 
כמיליון וחצי אנשים מכל העולם נוסעים מדי שנה לערב הסעודית לעלייה לרגל למכה, וביניהם גם מטופלים רבים מישראל. תפקיד הצוות הרפואי הוא לדאוג לבריאותם של הנוסעים ולמנוע מהם הדבקה במחלות הניתנות למניעה.
 
כמיליון וחצי אנשים מכל העולם נוסעים מדי שנה לערב הסעודית לעלייה לרגל למכה, וביניהם גם מטופלים רבים מישראל. תפקיד הצוות הרפואי הוא לדאוג לבריאותם של הנוסעים ולמנוע מהם הדבקה במחלות הניתנות למניעה.
  
הנחיות לחיסונים ולמניעת הדבקה במחלות שפורסמו על ידי משרד הבריאות בישראל (ICDC), ארגון הבריאות העולמי (WHO) ומרכז בקרת המחלות בארצות הברית (CDC).
+
הנחיות לחיסונים ולמניעת הדבקה במחלות בקרב הנוסעים למכה פורסמו על ידי המרכז הישראלי לבקרת מחלות (ICDC {{כ}},Israel Center for Disease Control), ארגון הבריאות העולמי (WHO {{כ}},World Health Organization) והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC {{כ}},Centers for Disease Control and Prevention).
  
==חשוב להדריך את המטופלים==
+
==הדרכת הנוסעים==
  
# הקפדה על שתייה מרובה בגלל החום הכבד המאפיין את האזור.
+
יש להדריך את המטופלים טרם הנסיעה אודות כללים אשר יסייעו למנוע תחלואה:
# שתיית מים מינרליים בלבד.
+
*הקפדה על שתייה מרובה בגלל החום הכבד המאפיין את האזור.
# אכילה במקומות מסודרים, והימנעות מאכילה בדוכני רחוב.
+
*שתיית מים מינרליים בלבד.
# רחצת ידיים עם מים וסבון לפני הארוחות ולאחר שימוש בשירותים. בהיעדר מים וסבון ניתן להשתמש בתמיסה או בג'ל על בסיס אלכוהול.
+
*אכילה במקומות מסודרים, והימנעות מאכילה בדוכני רחוב.
# הימנעות מחשיפה לדם: מחטים, גילוח עם סכין משותף.
+
*רחיצת ידיים עם מים וסבון לפני הארוחות ולאחר שימוש בשירותים. בהיעדר מים וסבון ניתן להשתמש בתמיסה או בג'ל על בסיס אלכוהול.
 +
*הימנעות מחשיפה לדם, שימוש במחטים או גילוח עם סכין משותף.
  
==חיסון חובה==
+
==[[חיסונים]] מומלצים==
  
* דלקת קרום המוח: avecneM Quadrivalent Meningococcal {{כ}} Vaccine A/C/Y/W-135
+
*חיסון חובה: חובה על כל הנוסעים מעל גיל שנתיים לקבל חיסון למניעת [[דלקת קרום המוח]] (Meningitis) החיסון תקף החל מעשרה ימים לאחר קבלתו ועד שלוש שנים. החיסון המומלץ הוא avecneM Quadrivalent Meningococcal {{כ}} Vaccine A/C/Y/W-135.
*# חיסון נגד מנינגוקוקוס: חובה לכל הנוסעים מעל גיל שנתיים.
 
*# תוקף החיסון: החל ב-10 ימים לאחר מתן החיסון ועד 3 שנים.
 
  
==חיסונים מומלצים נוספים==
+
*חיסונים מומלצים נוספים:
 +
#'''חיסון נגד פוליו (IPV):''' חיסון באמצעות נגיף מומת, ניתן בזריקה. החיסון תקף החל מעשרה ימים מקבלתו ועד עשר שנים לאחר מכן. מומלץ לכל ילד עד גיל 15 ולכל מבוגר, אם לא חוסן בעשר השנים האחרונות.
 +
#'''חיסון נגד דיפטריה-טטנוס (dT):''' מומלץ לכל הנוסעים שלא קיבלו מנת דחף בעשר השנים האחרונות. יש לוודא שהילדים הנוסעים קיבלו חוסנו על פי תכנית החיסונים המלאה לפי נוהל משרד הבריאות.
 +
#'''חיסון נגד צהבת מסוג A{{כ}} (HAVRIX):''' מומלץ לילדים מעל גיל 18 חודשים ולאנשים צעירים. החיסון ניתן בסדרה של שתי מנות, במינונים של 720 יחידות לילדים עד גיל 18{{כ}} שנים ו- 1,440 יחידות למבוגר מעל גיל 18 שנים. יש להשלים את הסדרה לאחר ששה חודשים עם המנה השנייה (האחרונה). החיסון תקף שנים רבות (ייתכן שכל החיים).
 +
#'''חיסון נגד צהבת מסוג B{{כ}} (Engerix B):''' מומלץ לכל הנוסעים, במיוחד לצעירים שביניהם, בגלל המנהג של גילוח ראש. החיסון ניתן בסדרה של שלוש מנות, בזמן 0,{{כ}} 1 ו- 6 חודשים. קיים מינון לילדים עד גיל 16 ומינון של מבוגר מעל גיל 16. אם המטופל אינו מעוניין בחיסון, יש להמליץ לו להצטייד בסכין גילוח אישי.
 +
#'''חיסון נגד שפעת ():''' מומלץ לכל הנוסעים החל מגיל ששה חודשים, במיוחד לבעלי סיכון גבוה. עונת חיסוני השפעת מתחילה באמצע ספטמבר ונמשכת עד סוף ינואר.
 +
#'''חיסון נגד דלקת ריאות במבוגרים (23):''' מומלץ לכל הנוסעים מעל גיל 65, או לצעירים מתחת לגיל 65 אך עם מחלות רקע. יש לחזור על החיסון לאחר חמש שנים אם המנה הראשונה ניתנה לפני גיל 65 או המטופל סובל מדיכוי חיסוני או תפקוד לקוי של הטחול.
  
* IPV (פוליו בזריקה - Salk){{ש}}- חיסון של נגיף מומת.{{ש}}- תוקף החיסון: מ-10 ימים לאחר מתן הזריקה ועד 10 שנים.{{ש}}- לכל ילד עד גיל 15.{{ש}}- מומלץ לכל מבוגר, אם לא חוסן ב-10 השנים האחרונות.
+
==המלצות נוספות==
* dT (דיפטריה-טטנוס){{ש}}- מומלץ לכל הנוסעים שלא קיבלו דחף ב-10 השנים האחרונות.{{ש}}- יש לוודא שילדים קיבלו תוכנית חיסונים מלאה לפי נוהל משרד הבריאות.
 
* HAVRIX (צהבת A){{ש}}- ילדים מעל גיל 18 חודשים ואנשים צעירים, מומלץ שיחוסנו נגד צהבת A.{{ש}}- מדובר בסדרה של 2 מנות, במינון:
 
*# 720 יחידות לילדים עד גיל 18.
 
*# 1,440 יחידות למבוגר מגיל 19 שנה.{{ש}}- יש להשלים את הסדרה אחרי 6 חודשים עם המנה השנייה (האחרונה).{{ש}}- תוקף החיסון: שנים רבות (ייתכן שכל החיים).
 
* Engerix B: (צהבת B){{ש}}- מומלץ לכל הנוסעים, במיוחד לצעירים שביניהם, בגלל המנהג של גילוח ראש.{{ש}}- מדובר בסדרה של 3 מנות, בזמן 6-1-0 חודשים.{{ש}}- קיים מינון לילדים עד גיל 16 ומינון של מבוגר, מעל גיל 16.{{ש}}- אם המטופל אינו מעוניין, יש להמליץ לו להצטייד בסכין גילוח אישי.
 
  
==חיסוני שגרה מומלצים==
+
* '''חיסון נגד טיפוס הבטן ():''' ה- CDC ממליץ גם על חיסון נגד [[טיפוס הבטן]] (סלמונלה), אך  משרד הבריאות וה- WHO לא מצטרפים להמלצה זו.
 
+
* '''היריון:''' לאישה הרה מומלץ לא לנסוע ולא לקבל חיסונים, במיוחד בשליש הראשון להיריון. אם בכל זאת המטופלת מחליטה לנסוע, אזי מותר לתת את כל החיסונים שצוינו לעיל.
* שפעת - לכל הנוסעים החל מגיל 6 חודשים, במיוחד לבעלי סיכון גבוה.{{ש}}- עונת חיסוני השפעת מתחילה באמצע ספטמבר ונמשכת עד סוף ינואר.
+
* '''חיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת ():''' לאחרונה גם הומלץ על השלמת [[חיסוני MMR]] ([[חצבת]], [[חזרת]], [[אדמת]]) לכל נוסע אשר נולד אחרי שנת 1957, ושאין הוכחה של חסינות או תיעוד של שני חיסונים. חיסון זה אסור למטופלים מדוכאי חיסון, נשים הרות ותינוקות צעירים מגיל 9 חודשים.
* xavomuenP -  [[t:פניומו 23 - Pneumo 23|Pneumo 23]] (חיסון נגד דלקת ריאות במבוגרים){{ש}}- מומלץ לכל הנוסעים מעל גיל 65, או לצעירים מתחת לגיל 65 אך עם מחלות רקע.{{ש}}- יש לחזור על החיסון לאחר 5 שנים אם המנה הראשונה ניתנה לפני גיל 65 או המטופל סובל מדיכוי חיסוני או תפקוד לקוי של הטחול.
 
 
 
;מספר נקודות נוספות לציון
 
* ה-CDC ממליץ גם על חיסון נגד טיפוס הבטן (סלמונלה), אך  משרד הבריאות וה-WHO לא מצטרפים להמלצה זו.
 
* לאישה הרה מומלץ לא לנסוע ולא לקבל חיסונים, במיוחד בשליש הראשון להיריון. אם בכל זאת המטופלת מחליטה לנסוע, אזי מותר לתת את כל החיסונים שצוינו לעיל.
 
* לאחרונה גם הומלץ על השלמת חיסוני MMR (חצבת, חזרת, אדמת) לכל נוסע אשר נולד אחרי שנת 1957, ושאין הוכחה של חסינות או תיעוד של 2 חיסונים. חיסון זה אסור למטופלים מדוכאי חיסון, נשים הרות ותינוקות צעירים מגיל 9 חודשים.
 
  
 
==ביבליוגרפיה==
 
==ביבליוגרפיה==

גרסה מ־20:37, 25 בינואר 2015

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



'
'
יוצר הערך ד"ר ביביאנה חזן
TopLogoR.jpg
 



לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםחיסונים


כמיליון וחצי אנשים מכל העולם נוסעים מדי שנה לערב הסעודית לעלייה לרגל למכה, וביניהם גם מטופלים רבים מישראל. תפקיד הצוות הרפואי הוא לדאוג לבריאותם של הנוסעים ולמנוע מהם הדבקה במחלות הניתנות למניעה.

הנחיות לחיסונים ולמניעת הדבקה במחלות בקרב הנוסעים למכה פורסמו על ידי המרכז הישראלי לבקרת מחלות (ICDC ‏,Israel Center for Disease Control), ארגון הבריאות העולמי (WHO ‏,World Health Organization) והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC ‏,Centers for Disease Control and Prevention).

הדרכת הנוסעים

יש להדריך את המטופלים טרם הנסיעה אודות כללים אשר יסייעו למנוע תחלואה:

  • הקפדה על שתייה מרובה בגלל החום הכבד המאפיין את האזור.
  • שתיית מים מינרליים בלבד.
  • אכילה במקומות מסודרים, והימנעות מאכילה בדוכני רחוב.
  • רחיצת ידיים עם מים וסבון לפני הארוחות ולאחר שימוש בשירותים. בהיעדר מים וסבון ניתן להשתמש בתמיסה או בג'ל על בסיס אלכוהול.
  • הימנעות מחשיפה לדם, שימוש במחטים או גילוח עם סכין משותף.

חיסונים מומלצים

  • חיסון חובה: חובה על כל הנוסעים מעל גיל שנתיים לקבל חיסון למניעת דלקת קרום המוח (Meningitis) החיסון תקף החל מעשרה ימים לאחר קבלתו ועד שלוש שנים. החיסון המומלץ הוא avecneM Quadrivalent Meningococcal ‏ Vaccine A/C/Y/W-135.
  • חיסונים מומלצים נוספים:
  1. חיסון נגד פוליו (IPV): חיסון באמצעות נגיף מומת, ניתן בזריקה. החיסון תקף החל מעשרה ימים מקבלתו ועד עשר שנים לאחר מכן. מומלץ לכל ילד עד גיל 15 ולכל מבוגר, אם לא חוסן בעשר השנים האחרונות.
  2. חיסון נגד דיפטריה-טטנוס (dT): מומלץ לכל הנוסעים שלא קיבלו מנת דחף בעשר השנים האחרונות. יש לוודא שהילדים הנוסעים קיבלו חוסנו על פי תכנית החיסונים המלאה לפי נוהל משרד הבריאות.
  3. חיסון נגד צהבת מסוג A‏ (HAVRIX): מומלץ לילדים מעל גיל 18 חודשים ולאנשים צעירים. החיסון ניתן בסדרה של שתי מנות, במינונים של 720 יחידות לילדים עד גיל 18‏ שנים ו- 1,440 יחידות למבוגר מעל גיל 18 שנים. יש להשלים את הסדרה לאחר ששה חודשים עם המנה השנייה (האחרונה). החיסון תקף שנים רבות (ייתכן שכל החיים).
  4. חיסון נגד צהבת מסוג B‏ (Engerix B): מומלץ לכל הנוסעים, במיוחד לצעירים שביניהם, בגלל המנהג של גילוח ראש. החיסון ניתן בסדרה של שלוש מנות, בזמן 0,‏ 1 ו- 6 חודשים. קיים מינון לילדים עד גיל 16 ומינון של מבוגר מעל גיל 16. אם המטופל אינו מעוניין בחיסון, יש להמליץ לו להצטייד בסכין גילוח אישי.
  5. חיסון נגד שפעת (): מומלץ לכל הנוסעים החל מגיל ששה חודשים, במיוחד לבעלי סיכון גבוה. עונת חיסוני השפעת מתחילה באמצע ספטמבר ונמשכת עד סוף ינואר.
  6. חיסון נגד דלקת ריאות במבוגרים (23): מומלץ לכל הנוסעים מעל גיל 65, או לצעירים מתחת לגיל 65 אך עם מחלות רקע. יש לחזור על החיסון לאחר חמש שנים אם המנה הראשונה ניתנה לפני גיל 65 או המטופל סובל מדיכוי חיסוני או תפקוד לקוי של הטחול.

המלצות נוספות

  • חיסון נגד טיפוס הבטן (): ה- CDC ממליץ גם על חיסון נגד טיפוס הבטן (סלמונלה), אך משרד הבריאות וה- WHO לא מצטרפים להמלצה זו.
  • היריון: לאישה הרה מומלץ לא לנסוע ולא לקבל חיסונים, במיוחד בשליש הראשון להיריון. אם בכל זאת המטופלת מחליטה לנסוע, אזי מותר לתת את כל החיסונים שצוינו לעיל.
  • חיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת (): לאחרונה גם הומלץ על השלמת חיסוני MMR (חצבת, חזרת, אדמת) לכל נוסע אשר נולד אחרי שנת 1957, ושאין הוכחה של חסינות או תיעוד של שני חיסונים. חיסון זה אסור למטופלים מדוכאי חיסון, נשים הרות ותינוקות צעירים מגיל 9 חודשים.

ביבליוגרפיה

  1. משרד הבריאות, שירותי בריאות הציבור, המחלקה לאפידמיולוגיה, תדריך למרפאות יוצאים לחו"ל, עדכון 2006
  2. Health conditions for travelers to Saudi Arabia for the pilgrimage to Meca (Hajj). Weekly epidemiological record, WHO – Geneva, 2 Nov 2007, 82nd year, N0 44, 2007, 82, 385-388. http://www.who.int/wer
  3. Health requirements and recommendations for travel to Saudi Arabia during the Hajj: Information for US travelers. Updated January 30, 2008. ttp://www.cdc.gov/travel/contentHajj.aspx

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר ביביאנה חזן, היחידה למחלות זיהומיות מרכז רפואי העמק, עפולה; שירותי בריאות כללית, מחוז צפון, המחלקה לרפואת המשפחה, שלוחת הצפון של אוניברסיטת בן גוריון, עפולה


פורסם בכתב העת Israeli Journal of Pediatrics, ספטמבר 2008, גיליון מס' 142, מדיקל מדיה