האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הנחיות תזונתיות לכלל האוכלוסייה בעת מגפת הקורונה - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־07:30, 19 ביולי 2020 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (הופעלה הגנה על הדף "הנחיות תזונתיות לכלל האוכלוסייה בעת מגפת הקורונה - חוזר משרד הבריאות" ([עריכה=רק מפעילי מערכת מורשים] (בלתי מוגבלת בזמ...)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
הנחיות תזונתיות לכלל האוכלוסייה בעת מגפת הקורונה
SARS-CoV-2 (yellow).jpg
סימוכין 179162920
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 6 באפריל 2020, עדכון 27 באפריל 2020
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםקורונה

רקע להנחיות תזונתיות

מצב החירום הנמשך על פני שבועות רבים ובו אוכלוסייה רבה הנמצאת בבתים, מחייב התייחסות לתזונה של כלל האוכלוסייה כמרכיב מניעתי וכמרכיב טיפולי תומך משמעותית.

הציבור הרחב, ובמיוחד הקשישים, הנכים, בעלי הצרכים המיוחדים, מבודדי הבית, החולים בקורונה, השוהים בבית, במלונות, המאושפזים ואלו הנמצאים בטיפול נמרץ, על כולם להקפיד על כללי תזונה בריאה המסייעת עם ההתמודדות מפני מחלות זיהומיות ושמירה על סטטוס תזונתי תקין.

רציונל הנחיות תזונתיות

  1. מצב תזונתי תקין ותזונה בריאה יכולים לסייע בתמיכה בהתמודדות טובה יותר של האדם עם מגפת הקורונה. נמצא כי חולה שנמצא בחסרים תזונתיים ההחלמה וההבראה נמצאים בסיכון לתחלואה ותמותה
  2. עליה במשקל והשמנה יכולות אף הן להחריף את המחלה ועל כן, בעת הזו במיוחד, חשוב לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף, מצבים אלו מהווים גורמי סיכון לתחלואה כרונית במחלות אחרות שאף היא מסוכנת בפני עצמה

שיטות ואמצעים

תהליך היישום וההטמעה יתבצע כמפורט עבור הגורמים הרלוונטיים הבאים:

  1. רשויות מקומיות- תדאגנה למענה תזונתי מותאם לכלל האוכלוסייה ברשות המקומית, באמצעות התזונאית העירונית או בייעוץ חיצוני של תזונאית. המענה התזונתי יכלול את הנושאים הבאים:
    • חבילות מזון/ ארוחות חמות/ תלושים למזון בריא לאוכלוסיות באי ביטחון תזונתי כפי שיאותרו ברשות
    • עזרה הדדית, בהובלה והכנת מזון לאוכלוסיות בסיכון, או כל צורך אחר שמתעורר, תחת פיקוח והדרכה תזונתית מתאימה
    • סל המזון צריך להתאם לאוכלוסייה לה הוא מחולק בהתאם להנחיות אגף התזונה ואגף בריאות הסביבה במשרד הבריאות
    • יש לתת דגש מיוחד לאוכלוסיית הקשישים הידועה כזקוקה לרווחה על ידי חלוקת חבילות מזון וארוחות חמות, בהתאם להרכב שנקבע באגף התזונה במשרד הבריאות
    מפרט המלצות אגף לתזונה לסל מזון בריא בעת התפשטות נגיף קורונה
    סל מזון לקשישים
    המלצות להכנה ומשלוח אוכל ביתי בטוחים לבני משפחה/חברים או קשישים
  2. מלונות קורונה - מפעילי מלונות בהם שוהים מבודדי בית וחולי קורונה מחויבים להקפיד על כללי התזונה הבריאה והתפריטים של אגף התזונה וזאת בכדי לשמור על מצב תזונתי תקין ושיפור ההתמודדות עם מגפת הקורונה.
    נוהל הזנת מבודדים במלונות
  3. קופות החולים - הצוות שמקיים שיח עם מבודדי הבית ישאל שאלות סיקור על המצב התזונתי ואם נמצא כי מבודד הבית סובל מאתגר תזונתי כלשהו יופנה לתזונאית להמשך טיפול.
    כלל המבוטחים ימשיכו לקבל את הטיפול התזונתי מרחוק כנדרש בהתאם למצבם ובהתאם להנחיות המחלקה לתזונה בכל קופת חולים.
  4. בתי החולים - ידאגו לשפר ו/או לשמר את המצב התזונתי של כל חולי הקורונה המאושפזים כולל המונשמים כך שיקבלו הזנה מותאמת לצורכיהם לפי הנחיות ESPEN[1], והנחיות התזונה של עמותת עתיד להזנת החולה האקוטי המונשם בזמן אפידמיית 19-COVID כל זאת בהובלת המחלקות לתזונה של בתי החולים, בטיפול מרחוק או בהתאם לכללי הזהירות המתבקשים מהמצב.
  5. מוסדות גריאטריים - המאושפזים בבתי החולים הגריאטריים ובמוסדות הגריאטריים השונים ימשיכו לקבל את תוכנית ההזנה המותאמת אישית בפיקוח תזונאית המטפלת מרחוק או בהתאם לכללי הזהירות המתבקשים מהמצב, כך שישפרו ו/או ישמרו על מצב תזונתי תקין לחיזוק ושימור של חוסנם הגופני והמצב התזונתי. חולים מונשמים יוזנו בהתאם להנחיות אגף התזונה, "מערך הטיפול התזונתי במטופלים הנתמכים בהנשמה מלאכותית ממושכת" או הנחיות התזונה של עמותת עתיד להזנת החולה האקוטי המונשם בזמן אפידמיית COVID
  6. מוסדות בריאות הנפש - מטופלים הנמצאים במערך זה ימשיכו לקבל טיפול תזונתי מותאם אישית בפיקוח התזונאית המטפלת מרחוק או בהתאם לכללי הזהירות המתבקשים מהמצב.
    עבודה מרחוק לדיאטניות של בתי חולים לבריאות הנפש
    היערכות בשעת חירום - קורונה בתחום התזונה באשפוזיות
  7. מעונות יום שיקומיים - מאחר שמסגרות אלו אינן מתקיימות כרגע חשוב להמשיך ולקיים קשר רציף עם המשפחות ולתת מענה תזונתי לפעוטות ולהקפיד על מעקב מרחוק באמצעות שירותי רפואה מרחוק.
    קישור לנוהל עבודה מרחוק
  8. רצף הטיפול התזונתי - במעבר חולה קורונה ממוסד רפואי אחד לאחר יש להקפיד על צירוף מכתב שחרור רפואי הכולל סיכום מצב תזונתי והנחיות להמשך טיפול תזונתי.
  9. הציבור הרחב - המלצות תזונתיות נמצאות באתרי משרד הבריאות. בנוסף יש המלצה לשמור על סטטוס ויטמין D תקין באמצעות יציאה לשמש בזרועות חשופות למשך 20 דקות מצטברות ליום בשעות השמש )בין השעות 11–16), או לקיחת תוסף של 800-1,000 יחידות ויטמין D ליום בעיקר לקשישים ולמי שאינו חשוף לשמש.
    נייר עמדה בנושא ויטמין D
    נייר עמדה תוספי תזונה

אתר אפשרי בריא: גם כשלא יוצאים מהבית - זה אפשריבריא לאכול בריא.

ובאתר משרד הבריאות- זמן לתזונה בריאה.

ביבליוגרפיה