האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הסכמה לקבלת דם ומוצריו - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
הסכמה לקבלת דם ומוצריו
Blood transfusion B.jpg
מספר החוזר mr03_2014
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 19 בינואר 2014
 

רקע

עירוי דם למטופל היא פעולה המחייבת זהירות והקפדה בכל שלביה. מתן דם עלול להיות מסוכן אם אינו נעשה כראוי ויכול לגרום לסבוכים ואף למוות.

על פי חוק זכויות החולה יש לקבל ממטופל הסכמה מדעת לכל טיפול רפואי ובכלל זה, למתן דם או מוצרי דם, זאת למעט מקרים חריגים בהם מותר לפי חוק לטפל ללא קבלת הסכמה או בניגוד לרצון המטופל.

אף שחוק זכויות החולה אינו קובע כי מתן דם מחייב קבלת הסכמה מדעת בכתב, הוחלט כי לנוכח תקנים בינלאומיים (כגון תקן JCI) ועקב הסיכון בפעולה כאמור לעיל, יש צורך לקבוע נהלים לקבלת הסכמה למתן דם.

מטרה

קביעת תהליך קבלת הסכמה מדעת למתן עירוי דם ו/או מוצריו במהלך טיפול רפואי בבית החולים או במסגרת אמבולטורית.

עקרונות

  1. הוראות רופא בכתב: מתן עירוי דם למטופל ייעשה רק בהוראה כתובה של רופא, ולאחר שנקבע סוג הדם של המטופל )למעט מצב חירום שבו ניתן לתת דם לפני קביעת הסוג לפי ההוראות חוזר 43/2009( ולאחר קבלת הסכמת המטופל.
  2. קבלת הסכמה מדעת: יש לקבל מהמטופל הסכמה מדעת למתן דם או מוצריו לפני מתן הטיפול, ולאחר שהמטפל מסר לו מידע רפואי הדרוש לו, באורח סביר כדי לאפשר לו להחליט, כמפורט בחוק זכויות החולה. העברת המידע וההחתמה על הטופס כאמור תעשה על ידי הרופא המטפל.
  3. תיעוד: יש לתעד את הסכמת המטופל למתן דם או מוצריו על ידי החתמתו על טופס הסכמה מדעת ייעודי לנושא )נוסח מוצע לדוגמא - מצ״ב בנספח (. על הטופס יחתום הרופא המטפל, והעותק החתום ישמר בתיקו הרפואי של המטופל.
  4. מטופל לא כשיר: אם המטופל אינו כשיר לתת הסכמה מדעת )מפאת גילו או מצבו הרפואי וכו'( יש לפעול לפי הוראות חוק זכויות החולה לקבלת הסכמת אפוטרופוס או נציג חוקי אחר, או למתן טיפול בלי הסכמה, לפי העניין. כיוון שמתן דם אינו טיפול המנוי בתוספת לחוק, הרי שאם מתקיימות הנסיבות שבסעיף 15)1( לחוק - "לא ידוע על התנגדות אפוטרופוס או שאין כזה", או שמתקיימות הוראות סעיף 15)3( לחוק - "מצב חירום רפואי" - ניתן לטפל גם מבלי למנות אפוטרופוס )למען הסר ספק, ככלל אין צורך למנות אפוטרופוס אם הסיבה היחידה לכך היא לשם מתן דם(.
  5. מועד קבלת ההסכמה:
    1. מטופל המאושפז ביחידות לטיפול נמרץ, כגון: פגים, טיפול נמרץ ילדים ו/או מבוגרים - יש לקבל הסכמה מדעת ממנו או מאפוטרופסו ולהחתימו על טופס הסכמה בסמוך לקבלת המטופל לאשפוז.
    2. מטופל מאושפז - יש לקבל הסכמה מדעת למתן דם ומוצריו במהלך כל אשפוז או אשפוז חוזר אם צפוי צורך בעירוי דם או מוצריו במהלך האשפוז. יש לחדש את מתן ההסבר והסכמת המטופל באשר לקבלת דם ומוצריו בכל מקרה בו יש שינוי מהותי בנסיבות הטיפול.
    3. מטופל בשירות אמבולטורי - יש לקבל את הסכמתו המטופל ולהחתימו על טופס הסכמה אחת לשנה.
    4. מטופלים המקבלים טיפול משולב במסגרת אמבולטורית ובאשפוז יוחתמו על טופס הסכמה אחת לשנה.
    5. מטופלים במחלקות המטולוגיות הנזקקים לעיתים קרובות למתן דם ומוצריו יוחתמו על טופס הסכמה אחת לשנה. 
  6. אי הסכמת המטופל למתן נחוץ של דם ומוצריו:
    1. במקרה בו המטופל אינו מסכים לקבל דם או מוצריו, בניגוד להמלצה הרפואית - יש לציין את סירובו ברשומה הרפואית ולתעד את הפעולות שננקטו. המטופל יתבקש לחתום על טופס סירוב לקבל טיפול רפואי )נוסח מוצע לדוגמא - מצ״ב בנספח(. הטופס החתום ישמר בתיקו הרפואי של המטופל.
    2. אם המטופל הוא קטין, חסוי או אחר והסירוב למתן דם או מוצריו מסכן את חייו או בריאותו למרות ניסיונות שכנוע, יש לערב את עו"ס בית החולים, שתשקול אם יש לערב במקרה עו"ס לפי חוק )פקידת סעד(.
    3. אין באמור לעיל, כדי לגרוע מהוראות חוק זכויות החולה לעניין מתן טיפול במצבי סכנה חמורה וחירום, ללא הסכמה, או בניגוד לרצון המטופל.
    4. אין באמור לעיל כדי לחייב מוסד רפואי או מטפל לבצע פרוצדורות רפואיות המחייבות שימוש או אפשרות שימוש בדם או מוצריו, כאשר המטופל מסרב מראש לאפשר כל מתן של דם או מוצריו, אם זהו תנאי שאינו מתיישב עם הסטנדרטים המקצועיים המקובלים, או מנוגד למצפונו או לשיקולו המקצועי של המטפל; ניתן להשתמש בטיפולים חלופיים למתן דם או מוצריו, אם הם זמינים באופן שאינו מטיל על המטפל או המוסד הרפואי נטל בלתי סביר או מעמיד את חיי המטופל בסכנה מוחשית, לדעת המטפל.

הואילו להעביר תוכן חוזר זה לידיעת כל הנוגעים בדבר במוסדכם.