האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

זמן מעבר מזון לאורך מערכת העיכול - Oro rectal transit time

מתוך ויקירפואה


זמן מעבר מזון לאורך מערכת העיכול
Oro Rectal Transit Time
Sobo 1906 323.png
שמות נוספים זמן מעבר מזון לאורך המעי
יוצר הערך שרית שמואלי, דיאטנית קלינית
 


לאורך החיים עוברים במערכת העיכול כ-100 טון מזון בתהליכי גריסה, בליעה, פירוק, עיכול ופינוי. עיכול תקין של מזון, ספיגת טובה של מרכיביו, ופינוי יעיל של פסולת מבטיחים פעילות תקינה של מערכת העיכול.

הגדרה

פעילות תקינה של מערכת העיכול מתבטאת בזמן מעבר מזון במעי, הזמן הדרוש למזון לעבור מהפה, לאורך מערכת העיכול, ועד לסילוק שאריותיו מהגוף.

זמן מעבר מזון תקין

זמן מעבר מזון תקין יהיה קטן מ-72 שעות (3 ימים).

בדרך כלל, הסימן הראשון של מזון בצואה מגיע כבר לאחר 12–14 שעות מזמן אכילתו, וסימן אחרון אחרי 36–48 שעות. מתוך כך, המזון שוהה בקיבה ובמעי הדק כ-8 שעות בלבד, ובשאר הזמן הוא שוהה במעי הגס.

במחקרים שבחנו את זמן מעבר המזון במעי, נעשתה אבחנה בתוך הטווח התקין:

  • זמן מעבר נורמלי: עד 40 שעות
  • זמן מעבר מתון (Moderate)‏: 50-40 שעות
  • זמן מעבר איטי: 72-50 שעות

זמן מעבר של יותר מ-72 שעות מוגדר עצירות - מצב רפואי המחייב הערכה של איש מקצוע.

גורמים המשפיעים על זמן מעבר מזון במעי

זמן מעבר מזון במעי (Transit Time) מבוסס על התנועתיות של צינור העיכול בכלל והמעי הגס בפרט. גורמים שונים משפיעים על זמן המעבר השונה ממקרה למקרה גם כשמדובר בתזונה זהה ואצל אותו אדם.

  • מין - זמן מעבר אצל נשים גבוה מזה שאצל גברים
  • גיל - זמן מעבר המזון עולה עם השנים
  • תזונה - לתזונה נכונה השפעה רבה על תקינותה של מערכת העיכול ותפקודה. פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות, צריכת נוזלים מספקת ומוצרי חלב פרוביוטיים (Probiotic) נמצאו משפיעים על זמן מעבר המזון. תזונה עתירת סיבים מסייעת להורדת זמן המעבר, ולעומת זאת, מחסור בנוזלים מגדיל את זמן המעבר
  • נפח ארוחות - במחקרים נמצא כי רמת הלחץ המופעל על דופנות הקיבה בזמן הארוחה משפיעה על זמן מעבר המזון במעי
  • פעילות גופנית
  • פלורת המעי (Gut flora) - לפלורת המעיים (אוכלוסיית החיידקים הטבעית החיה במעי) תפקיד חשוב בעיכול ובספיגה של רכיבי מזון, ובתפקוד מערכת העיכול. משפחת החיידקים השולטת (Dominant) במעי הגס היא משפחת ה-Bifidobacterium - משפחת חיידקים אנארובית, הגדלה במעי האנושי, הממלאה תפקיד חשוב בשמירה על תקינות תפקודה של מערכת העיכול. פלורת המעי מושפעת, ואף יכולה להיפגע, מתנאים סביבתיים רבים, בהם: הרכב התזונה שלנו, צריכת מוצרים פרוביוטיים ופרהביוטיים, תרופות, וגורמים פיזיולוגיים, כגון מצב נפשי (Stress), מחלה, שינויים הורמונליים

לתזונה נכונה ולאורח חיים בריא ופעיל השפעה מכרעת על תפקוד מערכת העיכול ומניעת מחלות. כאשר זמן המעבר של המזון עולה, ושאריות המזון נשארות במערכת העיכול, ישנה עלייה בתהליכים פתולוגיים ומסרטנים (Carcinogenic), בספיגה של גורמים רעילים במזון, ובמרכיבים המומרים לצורות מזיקות.

המידע שבדף זה נכתב על ידי שרית עטיה שמואלי, דיאטנית קלינית