האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

חיסון כנגד אבעבועות רוח - Varicella vaccination

מתוך ויקירפואה


חיסון נגד אבעבועות רוח
Varicella Vaccination
יוצר הערך ועדה לקידום בריאות ורפואה מונעת, בראשות פרופ' חוה טבנקין
 



לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםחיסונים


חיסון נגד אבעבועות רוח מומלץ ע"י משרד הבריאות ויכנס לתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות במימון משרד הבריאות בשנת 2008.

רקע

אבעבועות רוח (VARICELLA) הינה מחלה ויראלית הנגרמת ע"י נגיף ממשפחת ההרפס - Varicella Zoster Virus (VZV). המחלה מאוד מדבקת וכ-90% מהמגעים הלא מחוסנים ידבקו במחלה. שכיחות מחלת אבעבועות הרוח בישראל על פי המרכז לרישום מחלות הוא כ-100,000 ויותר מקרים לשנה. אמנם מהלך המחלה נחשב קל בילדים ומקנה חיסון לכל החיים. עם זאת, אין זו מחלה תמימה היות וללא חיסון כמעט כל הילדים יחלו עד גיל 10, ולכן שיעור הסיבוכים הוא משמעותי, ועלולים להתפתח סיבוכים מיידיים הכוללים זיהום חיידקי משני בחיידק הסטרפטוקוקוס A ביטא המוליטי, והתפתחות דלקות עור, אוזניים וריאות. כמו כן קיימים סיבוכים במערכת העצבים המרכזית כולל אנצפליטיס וכן דלקת כבד, דלקת פרקים, תיסמונת ריי ואף דווחו מקרי מוות.

כאשר ההדבקות היא בגיל מבוגר יותר, בעיקר מבוגרים צעירים הנדבקים מילדיהם, מהלך המחלה סוער יותר ויש כמובן אובדן ימי עבודה. בנוסף %15 + %20 מאלה שחלו בילדותם עלולים לפתח הרפס זוסטר במהלך החיים ובעיקר בזיקנה.

שיעור האישפוזים עקב אבעבועות רוח בישראל מגיע לכדי אישפוז אחד ל-285 מקרים. סיבות האישפוז היו עקב זיהומי עור שונים, הפרעות במערכת העיכול, דלקת ריאות, פירכוסי חום, סיבוכי מערכת העצבים. כמו כן תוארו מקרי פטירה וצורך בהשתלת כבד.

הדבקות באבעבועות רוח בהריון עלולה לגרום למומים בעובר הכוללים עיוותי פנים ו-UNPERFORATED ANUS ואף להפלה. מחלת אשה בהריון 4 + 5 ימים לפני הלידה עלולה לגרום לאבעבועות רוח נאונטלית עם אנצפליטיס ופנוימוניטיס.

המחלה ניתנת כיום למניעה באמצעות חיסון (בנגיף חי מוחלש). יש לציין כי בארה"ב מומלץ החיסון לילדים ולמבוגרים.

עקרונות החיסון

  1. עמדת ארגון הבריאות העולמי היא כי "מתן החיסון עומד במדדי עלות תועלת במדינות מתועשות שאקלימן נוח".
  2. החיסון אימונוגני, יעיל מאוד ובטיחותי. מינונו נמוך, אפשר לתת אותו עם חיסון ה-MMR, אבל במקום אחר בגוף.
  3. ההנחה היא כי החיסון יהיה יעיל גם כנגד התפתחות הרפז זוסטר.
  4. החיסון הוא של נגיף חי מוחלש.
  5. תופעות הלוואי של החיסון אינן קשות וכוללות כאב באיזור ההזרקה, תגובה מקומית של אודם, בעיקר לאחר הזרקה שניה, חום הנמשך כיום בשיעור קטן של המתחסנים, מספר נגעי פריחה מקולופפולרית קלה הנמשכת 2 + 8 ימים.
  6. הגיל המומלץ למתן מנת החיסון הראשונה הוא גיל שנה או בין 12-15 חודשים. מומלץ לתת מנה שנייה בגיל 5-6 שנים.
  7. מכיוון שהחיסון פחות אימונוגני במתבגרים ובמבוגרים, לאלה שקבלו פעם ראשונה חיסון בגיל 13 יש צורך ב + 2 מנות חיסון בהפרש של 4 + 8 שבועות.
  8. חשיפה לנגיף שנים לאחר החיסון גורמת לעליה בכייל נוגדנים ומהווה מעין מנת דחף (BOOSTER(. נכון להיום נקבע כי החסינות ההומורלית נשמרת מעל 20 שנה וביפן החיסון נמצא יעיל לפחות 20 שנה.
  9. יש צורך בשיעור כיסוי גבוה על מנת למנוע הדבקת מבוגרים ולכן יש חשיבות רבה לחיסון אוניברסלי או לפחות של עד %85 ומעלה. שיעור כיסוי נמוך מזה לא ימנע הדבקות מבוגרים רבים שאינם מחוסנים.
  10. שילוב החיסון כנגד אבעבועות עם חיסון ה-MMR הינו הפתרון המתאים להגדלת הכיסוי החיסוני. חיסון מרובע של MMRV יעודד את הכנסת החיסון לתוכנית חיסוני השיגרה..11 איגודי רופאי המשפחה ורופאי הילדים בארה"ב ובישראל ואיגודי רופאים נוספים בארה"ב, כוחות המשימה לרפואה מונעת בארה"ב ובקנדה ממליצים על מתן החיסון לתינוקות וילדים מגיל 12 + 15 חודשים ועד גיל 13 שנה, אלא אם כן ידוע כי חלו כבר באבעבועות רוח. משרד הבריאות אמץ החלטה זו.
  11. ארגונים אלה מציעים לשקול מתן החיסון גם למתבגרים ומבוגרים מגיל 13, שידוע כי לא חלו עדיין באבעבועות. העדות ליעילות מתן החיסון מעל גיל 13 נמוכה יותר.

להלן המלצותנו

  1. אנו ממליצים בפני משרד הבריאות על הכנסת החיסון לתוכנית החיסונים השיגרתית ולשלבו עם מתן חיסון MMR.
  2. עד הכנסתו לתוכנית החיסונים אנו ממליצים בפני ההורים לחסן באופן פרטי (עם סיבסוד הביטוחים המושלמים של הקופות) את ילדיהם בגיל 12 + 15 חודשים יחד עם חיסון MMR או חודש לאחר מתן חיסון MMR ומנה שנייה בגיל 5-6 שנים.
  3. אנו ממליצים גם על מתן החיסון לכל הילדים האחרים עד גיל 13 שנה, שלא חלו באבעבועות רוח ונשים בגיל הפוריות שלא חלו בעבר באבעבועות.
  4. בעדיפות שניה, יש לשקול חיסון מגיל 13 עד גיל 40 לכלל האוכלוסיה, שלא חלתה במחלה זו.

החיסון הקיים

כיום רשום בישראל החיסון תוצרת GSK הנקרא VARILRIX. מנה ראשונה בגיל 12-15 חודשים ומנה שנייה בגיל 5-6 -כיתה א'. (פלקון המכיל 10 בחזקת 3.3 יח' ויש למהול אותו ב-0.5 מ"ל נוזל מהילה מיוחד).

השלמת חיסון: מגיל 12 חודש עד גיל 12 שנה – מי שקבל עד כה רק מנה אחת בלבד, יקבל מנה שניה. מגיל 13 ומעלה יש צורך ב - 2 זריקות כנ"ל בהפרש של 4 + 8 שבועות.

חיסון מבוגרים בסיכון שלא חלו בעבר ואין להם נוגדנים

ג. מומלץ לחסן בני בית של מטופלים מדוכאי חיסון. אם האדם המחוסן מפתח פריחה יש להמנע ממגע עם מטופל מדוכא חיסון. ד. חיסון עובדי בריאות שלא חלו בעבר על מנת להגן על העובד מהדבקה. ה. לגבי נשים בגיל הפוריות: מומלץ לתת את החיסון לפני כניסה להריון ולהימנע מהריון למשך חודש או לחסן לאחר ההריון. הנקה איננה הוריית נגד למתן חיסון משום שהנגיף אינו מופרש בחלב. החיסון יעיל במניעת הדבקה לאחר חשיפה אם ניתן תוך 3 + 5 ימים מהחשיפה. אין לתת את החיסון לאלה ההרגישים לביצה ולנאומיצין, אנשים עם ממאירות פעילה או המקבלים כימוטרפיה, אלה המשתמשים בסטרואידים במינון גבוה, נשים בהריון ואלה הנוטלים סליצילטים.

חיסון נוסף הוא MMRV הכולל חזרת, חצבת, אדמת ואבעבועות רוח – החיסון טרם אושר ע"י משרד הבריאות וטרם הוכנס לשימוש בישראל.

ביבליוגרפיה


המידע שבדף זה נכתב על ידי ועדה לקידום בריאות ורפואה מונעת, בראשות פרופ' חוה טבנקין