האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "חשיפה לאזבסט - חוקים ונהלים בישראל - Asbestos exposure - laws and regulations in Israel"

מתוך ויקירפואה

מ (הוספת קטגוריה:זיהומיות באמצעות HotCat)
שורה 73: שורה 73:
  
 
<center>'''פורסם ב"אפידע" דו"ח אפידמיולוגי תקופתי, גיליון מספר 8 - אוקטובר 2014'''</center>
 
<center>'''פורסם ב"אפידע" דו"ח אפידמיולוגי תקופתי, גיליון מספר 8 - אוקטובר 2014'''</center>
 +
 +
[[קטגוריה:זיהומיות]]

גרסה מ־10:41, 1 בנובמבר 2014

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



אזבסט
Asbestos
Asbestos2USGOV.jpg
יוצר הערך ד"ר איזבלה קרקיס וחברי המערכת
 



אזבסט ידוע כחומר בעל סיכון תעסוקתי. בשנים האחרונות עלתה המודעות לגבי השלכות החשיפה הסביבתית אליו.

רקע

אזבסט (מיוונית ἄσβεστος: אַ - "לא" ו-זבֵסט - "בעיר". כלומר, "לא בעיר") הוא שם כולל לקבוצת מינרלים בעלי צורה של סיבים מיקרוסקופיים דקים. סיבי האזבסט מאופיינים בחוזק ובעמידות לגורמים שונים, דבר שהביא לשימוש תעשייתי מסיבי באזבסט ברחבי העולם לצורך בידוד ובנייה, החל מן המאה ה-19.

מקובל לחלק את האזבסט המופיע בתעשייה לשתי צורות עיקריות:

  1. אזבסט-צמנט: תערובת של אזבסט ומלט, בה נעשה שימוש לכיסוי גגות וקירות, כצינורות ועוד. אזבסט בצורה זו אינו ידוע כסכנה בריאותית כל עוד אינו מתפורר.
  2. אזבסט פריך: חומר המשמש בעיקר כמבודד תרמי או אקוסטי. חומר זה מתפורר מטבעו יחסית בקלות ולכן צופן בחובו סכנה בריאותית משמעותית יותר.

ב-1918 נקשר האזבסט לסיכון לתמותה מוקדמת על פי הנתונים הרשמיים של משרד התעסוקה האמריקאי, ובשנות ה-30 של המאה ה-20 מוגדרת מחלת האזבסטוזיס הנגרמת לאחר שנים רבות של חשיפה גבוהה לאזבסט בקרב האנשים העובדים עם אזבסט. אזבסטוזיס היא מחלה המאופיינת בהצטמקות רקמת הריאה, דבר המוביל לקוצר נשימה ולירידה בתפקודי הריאות. כיום ידוע מעבר לכל ספק שחשיפה לאזבסט קשורה גם לסיכון יתר לסרטן הריאות ולמזותליומה - סוג של שינוי תאים נדיר וקטלני הקשור גם לחשיפה נשימתית מתונה לאזבסט.

חוקים ונהלים בישראל

בשנת 2011 נחקק בישראל "החוק למניעת מפגעי אזבסט ואבק מזיק התשע"א (2011)" העוסק , בין השאר, ברגולציה של שימושי אזבסט שונים. בכללים ובלוחות זמנים לפינוי אזבסט קיים. על פי החוק השימוש באזבסט חדש מכל סוג אסור בישראל. כמו כן, אזבסט פריך חייב בפינוי ע"י גורם מוסמך עד לשנת 2021, ואילו אזבסט צמנט במבני ציבור מחויב ברישום ובתחזוקה מתאימה. בהנהגת משרד להגנת הסביבה פועלת וועדה מקצועית לאזבסט ואבק מזיק, הכוללת גם נציגים של משרד הבריאות, משרד הכלכלה, צה"ל, הציבור, המוסד לבטיחות וגיהות והרשויות המקומיות. מידע שימושי נוסף בנושא אזבסט בישראל ורשימת גורמים המוסמכים לעסוק בבדיקה, טיפול ופינוי של אזבסט ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה, בכתובת: http://www.sviva.gov.il/subjectsEnv/Asbestos.

הפרויקט המיוחד להסרת האזבסט בישראל

אזבסט צמנט היה בשימוש נרחב בישראל עם הקמתו של מפעל "איתנית" (לשעבר Isasbest) בנהריה בשנת 1952, אשר פעל עד 1997. ההערכה היא כי בישראל נעשה שימוש בכ - 100 מיליון מ"ר של לוחות אזבסט צמנט. מפגע ייחודי הקיים באזור הגליל המערבי, סביב איתנית, הוא פסולת תעשייתית של אזבסט פריך אשר הצטברה במפעל, הושלכה או פוזרה בגליל המערבי למטרת חיפוי קרקע וסלילת דרכים. במרץ 2011 החל המשרד להגנת הסביבה cביצוע פרויקט בן חמש שנים לזיהוי, הסרה וסילוק פסולת אזבסט בגליל המערבי בתקציב של כ- 300 מיליון ₪. מחצית המימון ניתן מתקציב המשרד להגנת הסביבה ומחציתו מתקציב חברת איתנית. בשלב הראשון, תפונה פסולת אזבסט משטחים ציבוריים שמופו, ובמהלך 2014 יבוצע מיפוי וסילוק מהאזורים הפרטיים. עד סוף 2013 נוקו 159 אתרים ציבוריים ופרטיים, ופונו למעלה מ 55 אלף מ"ק של פסולת אזבסט.

מקורות מידע על תחלואה הקשורה לחשיפה לאזבסט

בישראל מנוהלים שלושה רישומים של מחלות הקשורות לחשיפה לאזבסט ( asbestos-related diseases - ARD):

  1. רישום מחלות תעסוקתיות הנמצא באחריותו של משרד הבריאות במשותף עם משרד הכלכלה. מאגר זה כולל מידע על כל מקרה של מחלה הקשורה לחשיפה לאזבסט עם פירוט על עיסוק הנפגע ומקומות עבודתו הקודמים, פרטים דמוגרפיים ופרטים על המחלה. החוק מחייב את כלל הרופאים לדווח.
  2. מאגר סיבות אשפוז - ניתן לאתר סיבות אשפוז הרלוונטיות לחשיפה לאזבסט.
  3. רישום הסרטן הלאומי - כולל מידע על מחלות ממאירות הרלוונטיות לחשיפה לאזבסט. במאגר זה אין חובת דיווח על מקומות העבודה.

תפקידה של המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית - השתתפות בוועדה מקצועית בן-משרדית

  1. במהלך הגדרת התכנים בחוק - יעוץ ודעה מקצועית על הגדרות וניסוחים
  2. הגדרה וקביעת התקנות (לדוגמה, בקבלת רישיון עסק העוסקים בפינוי אזבסט)- שיקול מקצועי וניסוחים
  3. עקרונות תקנות הדיגום - המשמעות המקצועית של הבדיקה בהקשר לבריאות האוכלוסייה

שאלות ותשובות

  • שאלה: במקלטים ציבוריים קיימות מחיצות של אזבסט. האם ישנן מגבלות שהייה במקלט?
  • תשובה: לגבי שהות בממ"ד / מקלט בעל שכבת אזבסט אין הנחיות והמלצות מיוחדות. חשוב ביותר להתייחס להבנת סוג האזבסט. מקובל להבדיל בין אזבסט צמנט לבין אזבסט פריך. יש איסור מוחלט לנוכחות אזבסט פריך (ולא רק בממ"ד, אלא בכלל(. כאשר מדובר על אזבסט צמנט, יש לבדוק את שלמות המחיצה/שכבה. במידה ואין חומר מתפורר, ז"א מדובר על שכבה תקינה, אין מגבלות שהייה . יש לציין שההתייחסות לאזבסט נכונה לכל שכבות הגיל.

חברי המערכת

  • דר' אמיליה אניס
  • דר' דניאל גולדמן
  • דר' לריסה מוירמן
  • דר' רועי סינגר
  • דר' פאול סלייטר
  • דר' ערן קופל
  • דר' איזבלה קרקיס
  • דר' דניאל שם טוב
  • גב' בלה אלרן
  • דר' רענן רז
  • דר' סילביה פסח- אלחיי
  • גב' יעל גלזר
  • מר רוסלן גוסינוב



פורסם ב"אפידע" דו"ח אפידמיולוגי תקופתי, גיליון מספר 8 - אוקטובר 2014