האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

יובש פה בגיל המבוגר - Dry mouth in the elderly

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



יובש פה בגיל המבוגר
Dry mouth in elderly
שמות נוספים Xerostomia
ICD-10 Chapter K 11.7, Chapter R 68.2
ICD-9 527.7
MeSH D014987
יוצר הערך ד"ר אבישי רייזנר
TopLogoR.jpg
 


מאמר זה דן בהגדרה של יובש פה, בסימנים הקליניים שלו, בדרכי האבחון ובאמצעים לטפל בתופעה שכיחה זו ולהקל על הסובלים ממנה.

יובש בפה כתוצאה ממחסור ברוק הוא מצב שכיח מאוד בגיל המבוגר. השלכותיו והפגיעה באיכות החיים כתוצאה ממנו עלולות להיות משמעותיות.

במאמר זה אסקור את תפקידי הרוק, את הסיבות השונות ליובש בפה, את השלכותיו על בריאות הפה והשיניים, על הבריאות הכללית ועל איכות החיים ואציע מגוון טיפולים להקלה במצבים אלו.

בחלל הפה ישנם שלושה זוגות של בלוטות רוק עיקריות: באזור האוזן/לחי (בלוטות הפרוטיד, Parotid gland), בזווית הלסת (הבלוטות הסבמנדיבולריות, submandibular glands) וברצפת הפה (הבלוטות הסבלינגואליות, sublingual glands). נוסף על כך, פזורות בלוטות רוק קטנות בלשון ומתחת ללשון, בצד הפנימי של השפתיים, בחך ובלחי.[1] אצל אדם בריא, כתוצאה מגירוי של אוכל, מופרש רוק המאפשר ללעוס ולבלוע את המזון. לרוק תפקידים רבים נוספים: הוא מסכך את הפה ומאפשר לנו להיעזר בלשון גם ללעיסה ולדיבור; הוא מנטרל את החומציות בפה; בלוטות הרוק מהוות חלק משמעותי מהמערכת החיסונית ומרכיבים של המערכת החיסונית מופרשים דרך הרוק ועוזרים לשמור על פלורה תקינה ועל היחס בין חיידקים "רעים" ו"טובים". מכיוון שהרוק מנטרל את החומציות בפה ומכיוון שיש לו ההשפעה אנטי בקטריאלית, יש לו תפקיד חיוני בהגנה על השיניים מפני עששת.[2], [3] נוסף על כך, הרוק מאפשר לחזק את השיניים על ידי שמירה על מאזן יונים (ions) ומעודד כניסה של יונים מחזקים כמו סידן לתוך השן (רמינרליזציה, remineralization). לרוק תפקיד חיוני בהצמדת התותבות לחניכיים ולחך.[2], [3]

צילום 1 : עששת צווארית במצב של יובש פה

כאשר יש ירידה בהפרשת הרוק, פעולות שגרתיות כגון אכילה, בליעה או דיבור הופכות להיות קשות יותר ויותר. מצב של מחסור ברוק גורם גם לפגיעה בחוש הטעם, להופעה של פצעים בפה ולתחושה של צריבה בפה (תחושה של צריבה ו"שריפה" אופיינית לזיהום פטרייתי). בשיניים נראה עששת אופיינית בשורשי השיניים וקושי בהרכבה ובהצמדה של תותבות.[2], [3], [4] במצב מתקדם ייאלצו הסובלים ממחסור ברוק לשאת עמם בכל עת בקבוק מים כדי ל"הרטיב" את הפה ולאפשר אכילה ובליעה. בשל היובש בפה, קשה מאוד להירדם ולישון. קושי זה יכול לגרום להסתגרות ולבידוד חברתי, ואף להוביל לדיכאון.

צילום 2: לשון אטרופית במצב של יובש פה

הסיבה השכיחה ביותר לירידה בכמות הרוק היא שימוש בתרופות. יותר מ-400 תרופות עלולות לגרום ליובש פה כתופעת לוואי. מגוון רחב של תרופות מקבוצות שונות גורמות ליובש פה,[2] לדוגמה תרופות נגד דיכאון כגון Fluoxetine, תרופות משתנות כגון Furosemide, תרופות להורדת לחץ דם כגון Enaiaprii, תרופות הרגעה כגון Valium, תרופות להקלת כאבים כגון Ibuprofen ותרופות מקבוצת האנטיהיסטמינים כגון Diphenhydramine.

סיבה שכיחה נוספת ליובש פה היא הקרנות באזור ראש-צוואר לטיפול בסרטן הפוגעות בבלוטות הרוק. מחלות הפוגעות במערכת החיסונית, יכולות אף הן לגרום ליובש בפה. המחלה השכיחה ביותר הגורמת נזק לבלוטות הרוק היא מחלת שיוגרן (Sjogren),‏[1] שהיא מחלה אוטואימונית הגורמת הן ליובש פה והן ליובש בעיניים. מחלות נוספות הגורמות ליובש פה הן אלצהיימר, הפטיטיס C ו-HIV .

חשוב לציין שגיל מבוגר בפני עצמו אינו מהווה סיבה ליובש

צילום 3: לתעלה מ-400 תרופות עלולות לגרום ליובש פה

הטיפול השכיח ביותר במקרים של יובש בפה הוא שתייה מרובה, אם כי ההקלה המושגת היא רגעית בלבד, שכן מים אינם יכולים להחליף את הרוק ולמלא את תפקידיו הרבים בסיכוך הפה ובהגנה מפני זיהומים. טיפול שכיח נוסף הוא שימוש בסוכריות מציצה או במסטיק ללא סוכר. גם כאן היעילות מוגבלת.

קיימות תרופות לטיפול ביובש בפה, דוגמת התרופה פילוקרפין (Salagen). אך לתרופה תופעות לוואי, היא אינה מתאימה לאנשים הסובלים מבעיות לב ועלולה להחמיר גלאוקומה ואסתמה.[2]

טיפול מומלץ ללא תופעות לוואי המביא להקלה בסימפטומים של יובש, הוא שימוש בשטיפות פה ובג'לים שאינם מכילים אלכוהול, לדוגמה מוצרי ביוטן (אורל בלנס) המשווקים בארץ.[1] המוצרים מהווים תחליף רוק על בסיס אנזימים וחלבונים הדומים לאלו הנמצאים ברוק הטבעי. החברה משווקת ג'ל שאותו מורחים על הלשון ובחלל הפה, וכן שטיפת פה. הביוטן מחזיר את הלחות לפה ומקנה הגנה אנטיבקטריאלית. חשוב לציין שמוצרי החברה מיוצרים מחלב ומביצים, ולכן אינם מתאימים לסובלים מאלרגיות למוצרים אלו.

צילום 4: מכשיר הגינרינו


צילום 5: מנגנון הפעולה של מכשיר הגינרינו - גירוי העצב הלינגואלי

מוצר ייחודי שפותח בארץ ומיועד לטפל באנשים הסובלים מיובש פה חמור הוא מכשיר הגינרינו המיוצר על ידי חברת Saliwell,‏[5] המיועד לגרייה חשמלית של העצב הלינגואלי המעצבב את בלוטת הרוק. מכשיר זה מיוצר במיוחד לכל פציינט ומותאם אליו ספציפית. המכשיר בנוי מסד שקוף המולבש על השיניים בלסת התחתונה. בתוך הסד סוללה קטנה ומתקן חשמלי המייצר זרם בעוצמה נמוכה. באזור האחורי-פנימי של החניכיים יש אלקטרודה קטנה הבאה במגע עם החניכיים באזור שן הבינה התחתונה (הקרובה לעצב הלינגואלי). כתוצאה ממגע האלקטרודה בחניכיים ומהגירוי החשמלי מתחיל להיווצר רוק. התוצאה היא דרמטית. במצבים שבהם הייתה הפרשת רוק מזערית או מועטת מתחיל להיווצר רוק בכמות גדולה יותר. ההקלה היא מיידית, והפציינטים זוכים מחדש באיכות חיים טובה: קל יותר לאכול, לבלוע, לדבר ולישון. כדי להשיג תוצאה מיטבית, מומלץ להשתמש במתקן כמה פעמים ביום למשך כמה דקות. בשל אורך החיים של הסוללה, יש להחליף את המתקן כל שנתיים בממוצע.

כדי להגן על השיניים מפני נזק נוסף, חשוב לשמור על היגיינה אוראלית טובה ולהשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד על בסיס יומי.[3] נוסף על כך, מומלץ להשתמש במוצרים כמו אלמקס גיל. בתכשיר זה ריכוז גבוה של פלואוריד, ולכן מומלץ להשתמש בו רק יום בשבוע במקום משחת השיניים הרגילה. כמו כן, חשוב להימנע משתייה או מאכילה של דברי מתיקה ולהקפיד על מעקב ועל ביקורת צמודה של רופא השיניים.

סיכום

במאמר זה סקרתי את נושא יובש הפה, את הסיבות לו ואת הטיפול בו. כקלינאים עלינו להיות ערים לסימנים של יובש פה: קושי בבליעה, באכילה, בדיבור ופגיעה בחוש הטעם. בחלל הפה נראה לשון אטרופית, זיהומים פטרייתיים, פצעים בפה ועששת שורשים, וכן קושי בהצמדת התותבות. עלייה במודעות לתופעת היובש בפה ולגורמים לה והפנייה למגוון הטיפולים הקיים תאפשר שיפור משמעותי באיכות החיים של אוכלוסיית היעד.

ביבליוגרפיה

  1. 1.0 1.1 1.2 Eveson JW. Xerostomia. Periodontology 2000. 2008;48:85-91
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 Guggenheimer J, Moore PA. Xerostomia: Etiology, recognition and treatment. JADA. 2003;134:61-69
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 Turner MD, Ship JA. Dry mouth and its effects on the oral health of elderly people. JADA. 2007;138,15s-20s
  4. Navazesh M. How can oral health care providers determine if patients have dry mouth? JADA. 2003;134:613-620
  5. Strietzel Fp, Lafaurie GI, Mendoza GR, et al. Efficacy and Safety of an Intraoral Electrostimulation Device. Arthritis & Rheumatism. 2011;63:180-190


פורסם בכתב העת לרפואת המשפחה, יולי 2013, גיליון מס' 176, מדיקל מדיה


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר אבישי רייזנר רופא שיניים, מנהל מרפאת שיניים, "משען" נאות אפקה; בעל מרפאת שיניים ניידת לטיפול במרותקי בית ומיטה ובמאושפזים