האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הערכת הסיכון הניתוחי הלבבי - Preoperative cardiac risk assessment

מתוך ויקירפואה


הופניתם מהדף מחלות לבביות לדף הנוכחי.

כותרתהכנתחולה.jpg

Surgery.png

עקרונות בכירורגיה
מאת ד"ר צבי קויפמן

עקרונות בכירורגיה
ספר-עקרונות-בכירורגיה.jpg
שם המחבר ד"ר צבי קויפמן
שם הפרק הכנת חולה לניתוח
 

מחלות לבביות הן הסיבה המובילה לתמותה באוכלוסייה המערבית והם גם התורמים בצורה משמעותית לתמותה הסב-ניתוחית בניתוחים שאינם ניתוחי לב. מתוך כ-27 מיליון ניתוחים המבוצעים בשנה בארצות הברית, ל-30 אחוזים מהם יש מחלה לבבית כל שהיא, וכ-3 אחוזים מהם יפתחו סיבוך לבבי סב-ניתוחי. אחד הכלים להערכת הסיכון למות בניתוח הוא ה-Classification ASA‏ (American Society of Anesthesiologists) של איגוד המרדימים האמריקאי המחלק את החולים לחמש קבוצות סיכון:

  1. חולים בריאים - תמותה משוערת 0 אחוזים
  2. חולים עם מחלות קלות במערכות שונות - תמותה 0.17 האחוז
  3. חולים עם מחלות מערכתיות בדרגת חומרה קשה – תמותה 0.6 האחוז
  4. חולים עם מחלה חמורות מלוות בחוסר יכולת לתפקד ומהווים איום על החיים – תמותה של 4 אחוזים
  5. חולים קשים ביותר עם החמרה במצבם שלא יחיו ללא טיפול מעל 24 שעות מהאבחנה - תמותה 10 אחוזים

גישה אחרת חדשה יותר להערכת חולה לפני ניתוח היא של Goldman הכוללת את המרכיבים המופיעים בטבלה 1.20. כאשר כל מרכיב מקבל ניקוד והניקוד המצטבר המרבי הוא 53 נקודות. חולים עם עד 5 נקודות יש סיכוי של 0.9 האחוז לפתח סיבוך לבבי רציני ומוות, חולים עם עד 12 נקודות יש סיכוי של 7.1 אחוזים, עד 25 נקודות 16 אחוזים ומעל 25 נקודות 64 אחוזים סיכוי לפתח סיבוכים לבביים רציניים ומוות.

טבלה 1.20: סיווג החולים לפני ניתוח לפי גולדמן
Total Possible 53 points ECG (ElectroCardioGram), PAC (Premature Atrial Contraction), PVC (Premature Ventricular Contraction), BUN (Blood Urea Nitrogen), SGOT/AST (Serum Glutamic-Oxaloacetic Transaminase/ASpartate aminoTransferase)

לאחר שנקבעה רמת הסיכון הלבבי של החולה על המנתח והקרדיולוג לשקול את הרווח מהניתוח לעומת הסיכון בו וכן מהם האמצעים שיש לנקוט להקטנת הסיכון כמו: שינוי תרופות או פעולה פולשנית כמו הכנסת תומכנים לכלי הדם הלבביים או ניתוח מעקפים לפני הניתוח, וכן על שיטת ההרדמה המועדפת והתרופות.

הזמן האופטימלי לנתח לאחר אירוע לבבי נקבע בהתאם לזמן שחלף מהאירוע. לרוב מומלץ לפני ניתוח אלקטיבי להמתין 4–6 שבועות לאחר האירוע הלבבי. בחולים המטופלים התרופות חוסמות קולטני ביתא נמצאה תמותה ותחלואה נמוכה יותר בהשוואה לכאלה שקבלו אינבו. בחולים המטופלים באספירין לאחר הניתוח יש גם כן ירידה בתמותה הסב-ניתוחית .

ראו גם



המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר צבי קויפמן - מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד מרכז רפואי מאיר, כפר סבא