האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "מחלות מעי דלקתיות - טיפול תרופתי - 2018 - Inflammatory bowel disease - medical treatment"

מתוך ויקירפואה

שורה 21: שורה 21:
  
 
==הטיפול במחלות המעי הדלקתיות==
 
==הטיפול במחלות המעי הדלקתיות==
עד לפני שני עשורים הטיפול התרופתי במחלות המעי הדלקתיות היה מוגבל וכלל מספר מצומצם יחסית של תרופות נוגדות דלקת: תכשירים שונים השייכים למשפחת האמינוסליצילטים (,Sulfasalazine Mesalamine) שמשמשים כקו ראשון לטיפול בקוליטיס כיבית בדרגת חומרה קלה עד בינונית, גלוקוקורטיקואידים בצורות שונות שמשמשים להשראת הפוגה במחלה בחומרה בינונית-קשה (גם במחלה ע"ש קרוהן וגם בקוליטיס כיבית), Cyclosporine שמשמש להשראת הפוגה בקוליטיס כיבית קשה שלא מגיבה לסטרואידים ותרופות אימונומודולטוריות שמשמשות בעיקר לשמירה על הפוגה וגמילה מסטרואידים - תיופורינים כגון Mercaptopurine-6 ,azathioprine (גם בקוליטיס כיבית וגם במחלה ע"ש קרוהן) ^Methotrexate במחלה ע"ש קרוהן. מרבית התרופות הללו נמצאות עדיין בשימוש נרחב אולם לעיתים קרובות הן אינן יעילות מספיק או בכלל, ולחלקן פרופיל יעילות/ בטיחות שאינו מיטבי ומגוון רחב של תופעות לוואי. בעשורים האחרונים חלה התקדמות ניכרת בידע ובטכנולוגיה. הבנה טובה יותר של תהליכים פתופיזיולוגים מורכבים שנמצאים בבסיס של מחלות מעי דלקתיות הביאה לפיתוח של מגוון תרופות מתקדמות (תרופות ביולוגיות ומולקולות קטנות) המכוונות לצמתי מפתח בתהליך החיסוני המתרחש בדופן או בחלל מערכת העיכול וגורם להתפתחות הדלקת הכרונית.
+
עד לסוף המאה ה-20 הטיפול התרופתי במחלות המעי הדלקתיות היה מוגבל וכלל מספר מצומצם יחסית של תרופות נוגדות דלקת: תכשירים שונים השייכים למשפחת האמינוסליצילטים ([[Sulfasalazine]], [[Mesalamine]]) שמשמשים כקו ראשון לטיפול בקוליטיס כיבית בדרגת חומרה קלה עד בינונית, גלוקוקורטיקואידים בצורות שונות שמשמשים להשראת הפוגה במחלה בחומרה בינונית-קשה (גם במחלה ע"ש קרוהן וגם בקוליטיס כיבית), [[Cyclosporine]] שמשמש להשראת הפוגה בקוליטיס כיבית קשה שלא מגיבה לסטרואידים ותרופות אימונומודולטוריות שמשמשות בעיקר לשמירה על הפוגה וגמילה מסטרואידים - תיופורינים כגון [[Mercaptopurine-6]] ,[[azathioprine]] (גם בקוליטיס כיבית וגם במחלה ע"ש קרוהן) ו-[[Methotrexate]] במחלה ע"ש קרוהן. מרבית התרופות הללו נמצאות עדיין בשימוש נרחב אולם לעיתים קרובות הן אינן יעילות מספיק או בכלל, ולחלקן פרופיל יעילות/ בטיחות שאינו מיטבי ומגוון רחב של תופעות לוואי. בעשורים האחרונים חלה התקדמות ניכרת בידע ובטכנולוגיה. הבנה טובה יותר של תהליכים פתופיזיולוגים מורכבים שנמצאים בבסיס של מחלות מעי דלקתיות הביאה לפיתוח של מגוון תרופות מתקדמות (תרופות ביולוגיות ומולקולות קטנות) המכוונות לצמתי מפתח בתהליך החיסוני המתרחש בדופן או בחלל מערכת העיכול וגורם להתפתחות הדלקת הכרונית.
נוגדי TNFa
+
 
 +
===נוגדי TNFa===
 
עם כניסתן לשימוש של התרופות הביולוגיות מסוג נוגדי TNFa בשנות ה-90 של המאה שעברה התרחשה מהפכה של ממש בטיפול התרופתי במחלות מעי דלקתיות. Tumor necrosis) TNF-a factor a) הינו ציטוקין דלקתי אשר משחק תפקיד במספר מחלות דלקתיות כרוניות וביניהן מחלות מעי דלקתיות. TNF-a היא מולקולה טרימרית, ציטוקין פרו-אינפלמטורי בעל טווח פעולה רחב אשר כולל
 
עם כניסתן לשימוש של התרופות הביולוגיות מסוג נוגדי TNFa בשנות ה-90 של המאה שעברה התרחשה מהפכה של ממש בטיפול התרופתי במחלות מעי דלקתיות. Tumor necrosis) TNF-a factor a) הינו ציטוקין דלקתי אשר משחק תפקיד במספר מחלות דלקתיות כרוניות וביניהן מחלות מעי דלקתיות. TNF-a היא מולקולה טרימרית, ציטוקין פרו-אינפלמטורי בעל טווח פעולה רחב אשר כולל
 
  
 
==ביבליוגרפיה==
 
==ביבליוגרפיה==
 
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}
 
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}

גרסה מ־22:38, 4 במרץ 2019

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.


מחלות מעי דלקתיות - טיפול תרופתי - 2018
'
שמות נוספים תרופות לטיפול במחלות מעי דלקתיות
יוצר הערך ד"ר הגר בנאי-ערן, ד"ר הנית ינאי
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםמחלות מעי דלקתיות

מחלות מעי דלקתיות (IBD, ‏ inflammatory bowel diseases ) הן ספקטרום של מחלות דלקתיות כרוניות המערבות את מערכת העיכול בצורות שונות ובחומרה שונה. מחלות אלו מוכרות לרוב בשמות מחלה ע"ש קרוהן וקוליטיס כיבית, אולם גם תחת כותרות אלו קיימות וריאציות שונות של מחלה עם ביטויים שונים וחומרה משתנה. הגורם/ים להופעה של מחלות מעי דלקתיות אינו/ם ידוע/ים. מדובר במחלות מורכבות, שביטויין תלוי בשילוב של מספר רב של גורמים, בעיקר גורמי סיכון סביבתיים כמו מחוללים זיהומיים שונים, חשיפה לתרופות כמו אנטיביוטיקה בגילאים צעירים, תרופות נגד דלקת שאינן סטרואידים (NSAID’S, ‏ Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs), עישון, תזונה, דחק נפשי ועוד. בנוסף למרכיב הסביבתי קיים גם מרכיב גנטי (אצל חלק מהמטופלים קיימים שינויים גנטיים "עדינים", וריאנטים שנמצאו בשכיחות גבוהה יותר בקרב מטופלים בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה). שילוב בין גורמים שונים כאלה עלול לגרום לשיבוש של התגובה החיסונית הנורמלית כנגד חיידקי חלל המעי או תוצריהם ולתגובה חיסונית לא הולמת של מערכת החיסון על פני רירית המעי, ככל הנראה עקב שינוי בחדירות הרירית. ככלל, במחלה ע"ש קרוהן קיימת תגובה חיסונית המתווכת על ידי Th17, Th1 ובקוליטיס כיבית תוארה תגובה בלתי טיפוסית של Th2, המתאפיינת בתגובה חיסונית מורכבת הכוללת, בין השאר, גם תאי Natural Killer ותאי Th9, וייתכן שגם תגובת Th17‏[1]. בשתי המחלות התהליך החיסוני המשובש מתווך על ידי ציטוקינים רבים המשמשים צמתי מפתח ומוקדים לפיתוח תרופות ייעודיות. דיון מפורט של יחסי הגומלין המורכבים הללו הוא מעבר להיקף של מאמר זה, וסקירות מקיפות בנושא זה פורסמו במקומות אחרים. השכיחות של מחלות המעי הדלקתיות נמצאת במגמת עלייה בכל העולם, בעיקר בעולם המערבי אבל גם במדיעת מתפתחות[2]. בצפון אמריקה וצפון אירופה מדווחת שכיחות של קוליטיס כיבית שנעה בין 120-200 ל-ססס,100, ושכיחות של מחלת קרוהן שנעה בין 50-200 ל־100,000‏[3]. בישראל שכיחות המחלה היא מהגבוהות בעולם ונמצאת בעלייה - השכיחות מוערכת בקרוב ל-40,000 מטופלים[4] המחלות קיימות בכל הקבוצות האתניות בארץ כולל ערבים[5] ויהודים מאתיופיה[6], ויכולות להופיע בכל גיל, החל מגיל ינקות, ועד הגיל השלישי, כאשר השכיחות הגבוהה ביותר להופעה היא בעשור השני-שלישי לחיים[7].

מחלות המעי הדלקתיות הן מחלות כרוניות שיכולות להתאפיין באירועים של התלקחות ותקופות של הפוגה. מהלך המחלה משתנה ממטופל למטופל, ויכול לנוע בין מצב שפיר - כמעט אתסמיני, לבין מצב פעיל ומתקדם, שמעבר לתסמינים יכול לגרום פגיעה מבנית לאורך צינור העיכול עם הופעה של היצרויות חלל (סטריקטורות) עד כדי חסימת מעי, ו/או פיסטולות המחברות לולאות מעי שכנות או לולאות מעי לאיברים אחרים, היווצרות מורסות בחלל הבטן, ואפילו מצבים של ממאירות. בנוסף לפעילות המחלה במעי, יכולות להופיע תופעות דלקתיות במערכות אחרות מחוץ למערכת העיכול, למשל דלקת או כאב של מפרקים, מעורבות עורית או עינית, ועוד.

חומרת המחלה נקבעת באמצעות הערכה של שלושה מרכיבים: התסמינים, איכות החיים והדלקת. במקרים בהם המחלה מתקדמת ואינה נשלטת באופן מספק תתכן פגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי שקשורה בתסמינים שונים כמו שלשול טורדני, כאב, ירידת משקל, חולשה, עייפות, צורך בפניות חוזרות לטיפול רפואי, אשפוזים, ניתוחים, ועוד. גם כשהמחלה בשליטה יחסית עלולה להיות השפעה ישירה על תחומי חיים כולל המצב הרגשי, המשפחתי, החברתי ואף המקצועי. מאחר ובשלב הזה אין למחלות מעי דלקתיות ריפוי, מטרת הטיפול היא השגה של הפוגה מלאה, עמוקה ויציבה - מצב שבו התסמינים הקליניים תחת שליטה מלאה, איכות החיים אופטימלית והתהליך הדלקתי בנסיגה ללא התפתחות סיבוכים.

הטיפול במחלות המעי הדלקתיות

עד לסוף המאה ה-20 הטיפול התרופתי במחלות המעי הדלקתיות היה מוגבל וכלל מספר מצומצם יחסית של תרופות נוגדות דלקת: תכשירים שונים השייכים למשפחת האמינוסליצילטים (Sulfasalazine, Mesalamine) שמשמשים כקו ראשון לטיפול בקוליטיס כיבית בדרגת חומרה קלה עד בינונית, גלוקוקורטיקואידים בצורות שונות שמשמשים להשראת הפוגה במחלה בחומרה בינונית-קשה (גם במחלה ע"ש קרוהן וגם בקוליטיס כיבית), Cyclosporine שמשמש להשראת הפוגה בקוליטיס כיבית קשה שלא מגיבה לסטרואידים ותרופות אימונומודולטוריות שמשמשות בעיקר לשמירה על הפוגה וגמילה מסטרואידים - תיופורינים כגון Mercaptopurine-6 ,azathioprine (גם בקוליטיס כיבית וגם במחלה ע"ש קרוהן) ו-Methotrexate במחלה ע"ש קרוהן. מרבית התרופות הללו נמצאות עדיין בשימוש נרחב אולם לעיתים קרובות הן אינן יעילות מספיק או בכלל, ולחלקן פרופיל יעילות/ בטיחות שאינו מיטבי ומגוון רחב של תופעות לוואי. בעשורים האחרונים חלה התקדמות ניכרת בידע ובטכנולוגיה. הבנה טובה יותר של תהליכים פתופיזיולוגים מורכבים שנמצאים בבסיס של מחלות מעי דלקתיות הביאה לפיתוח של מגוון תרופות מתקדמות (תרופות ביולוגיות ומולקולות קטנות) המכוונות לצמתי מפתח בתהליך החיסוני המתרחש בדופן או בחלל מערכת העיכול וגורם להתפתחות הדלקת הכרונית.

נוגדי TNFa

עם כניסתן לשימוש של התרופות הביולוגיות מסוג נוגדי TNFa בשנות ה-90 של המאה שעברה התרחשה מהפכה של ממש בטיפול התרופתי במחלות מעי דלקתיות. Tumor necrosis) TNF-a factor a) הינו ציטוקין דלקתי אשר משחק תפקיד במספר מחלות דלקתיות כרוניות וביניהן מחלות מעי דלקתיות. TNF-a היא מולקולה טרימרית, ציטוקין פרו-אינפלמטורי בעל טווח פעולה רחב אשר כולל

ביבליוגרפיה

  1. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה1
  2. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה2
  3. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה3
  4. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה4
  5. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה5
  6. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה6
  7. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה7