האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

מחלת שריטת החתול - נוירורטיניטיס - Cat scratch disease - neuroretinitis

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



מחלת שריטת החתול - נוירורטיניטיס
Cat scratch disease - neuroretinitis
Cat scratch disease - very low mag.jpg
ICD-10 Chapter A 28.1
ICD-9 078.3
MeSH D002372
יוצר הערך ד"ר מיכאלה גולדשטיין ופרופ' ענת קסלר
 



מחלת שריטת החתול - נוירורטיניטיס (Cat scratch disease - Neuroretinitis) היא מחלה רב מערכתית הנגרמת על יד החיידק ברטונלה הנזלה (Bartonella henselae) שהינו מתג גרם שלילי. המחלה יכולה להתבטא בחום, הגדלת קשריות לימפה (Lymphadenopathy) ופגיעה עינית. החתול מדביק את האדם על-ידי שריטה, נשיכה או מגע של רוק החתול עם עור פצוע.

אפידמיולוגיה

אטיולוגיה

הקשר בין חתולים והמחלה העינית תוארה לראשונה על ידי דבר (Deber) בשנת 1931, אולם רק ב-1992 נמצא לראשונה החיידק הגורם למחלה, ברטונלה הנזלה. החיידק נמצא ברוק החתול ומניחים שהעברה בין חתולים נעשית בעיקר על ידי פרעושים. לחתול הנגוע בחיידק לא יהיו סימני מחלה שכן הוא מהווה נשא בלבד. החתול מדביק את האדם על-ידי שריטה, נשיכה או מגע של רוק החתול עם עור פצוע.

קליניקה

הפגיעה העינית של מחלת שריטת החתול מופיעה בכ-10%-‏5% מהחולים ויכולה להתבטא בפגיעה בחלקים הקדמיים של העין בדרך כלל בתמונה הנקראת Parinaud oculoglandular syndrome או לערב את המקטע האחורי ולגרום לנוירורטיניטיס, כמו במקרה המתואר.

Parinaud oculoglandular syndrome הינה התופעה העינית השכיחה ביותר. זוהי דלקת לחמית (conjunctivitis) חד צדדית, הכוללת הופעה של גרנולומה בלחמית, בחלק הפנימי של העפעף, ומלווה בהגדלת בלוטות הלימפה מאחורי האוזן באותו הצד.

Neuroretinitis

נוירורטיניטיס גורמת לפגיעה דלקתית בכלי הדם של ראש עצב הראיה וכתוצאה מכך לדלף של נוזל לתוך הרשתית הסמוכה לעצב. בהמשך משני לדלף מכלי הדם, מופיעה שקיעה של שומנים בשכבת ^plexiform החיצונית של הרשתית שהינה בעלת מבנה רדיאלי, ולכן שקיעת הליפידים היא בעלת צורה אופיינית של כוכב.

ניתן לראות בצקת ראש עצב הראיה המלווה בשקיעת שומנים בצורת כוכב, בנוסף לנוירורטיניטיס שהינה השכיחה ביותר גם במספר מצבים אחרים כגון בפפילאדמה קשה (לרוב דו צדדי בניגוד לנוירורטיניטיס שהיא בדרך כלל חד צדדית), באוטם של ראש עצב הראיה (AION) ואפילו במקרים נדירים של רטינופתיה על רקע יתר לחץ דם ממאיר ורטינופתיה סכרתית.

נוירורטיניטיס יכולה להיגרם על ידי מזהמים שונים כשהשכיח ביניהם הוא מחלת שריטת חתול. מזהמים נוספים הם Borrelia, Q fever ועוד. מרבית המקרים הם חד צדדיים אולם תוארו גם מקרים דו צדדים וחלקם הם אסימפטומטיים ומתגלים בבדיקה שגרתית.

Sweeny & Drance היו הראשונים שתארו ב-1970 את הקשר שבין מחלת שריטת החתול והופעת נוירורטיניטיס. נוירורטיניטיס מתבטאת בבצקת של ראש עצב הראיה שלרוב חולפת תוך 8-2 שבועות. הבצקת בראש עצב הראיה מקדימה בדרך כלל את שקיעת השומנים ב-3-2 שבועות. במקרים נדירים הנוירורטיניטיס יכולה להיות מלווה בפתולוגיות עיניות נוספות כגון הופעת תאים בזגוגית, חסימת עורק או דימומים ברשתית, היפרדות נוירו סנסורית של המקולה.

התמונה הקלאסית של נוירורטיניטיס מתבטאת בירידה בראיה ללא כאבים. בבדיקה שכיח למצוא אישון אפרנטי. חדות ראיה במרבית המקרים נעה בין 6/6 ל-6/60. שדה ראיה יכול להיות תקין בתחילת המחלה אולם בהמשך יכולה להופיע סקוטומה מרכזית או צקוצנטרלית משנית למעורבות המקולרית. הבצקת בראש עצב הראיה והשומנים נספגים תוך מספר שבועות ולעיתים נותר חיוורון בעצב הראיה המלווה בירידה קלה בראיה. במקרים נדירים ביותר נותרת הפרעה קשה בראיה שאינה משתפרת עם הזמן.

בצקת ראש עצב הראיה המלווה בירידה בראיה או נזק בשדה הראיה באנשים צעירים יכולה להחשיד לדלקת עצב הראיה מסוג optic neuritis. חשוב להדגיש שבמקרים אלה קיימת אבחנה מבדלת שבה בצקת של עצב הראיה היא חלק מתמונה דלקתית מסוג אחר לא של מעטפות עצב הראיה, אלא תהליך דלקתי המערב את ראש עצב הראיה ואת הרשתית הסמוכה לעצב וכולל את המקולה ונקרא נוירורטיניטיס. במקרים אלה התהליך הדלקתי פוגע בכלי הדם שבראש עצב הראיה וגורם לדלף מכלי הדם החולים וזו הסיבה להצטברות נוזל מתחת לרשתית. נוירורטיניטיס אינה קשורה למחלה דמילינטיבית ואינה מהווה גורם סיכון להתפתחות טרשת נפוצה.

אבחנה

האבחנה נעשית על ידי התמונה הקלינית, אנמנזה מכוונת ובדיקה סרולוגית לברטונלה. לעיתים כאשר המטופל מגיע מוקדם מאד לאחר הופעת המחלה, בבדיקות הדם עדיין לא מגלים נוגדנים. במקרים שבהם האבחנה הקלינית היא מאד סוגסטיבית למחלת שריטת החתול יש לחזור על הבדיקה כעבור מספר שבועות ואז ניתן להדגים עליה בכייל הנוגדנים.


פרט לבדיקה הקלינית ניתן להיעזר בבדיקות הדמיה הכוללות צילום פלורסצאין וצילום Optical coherence tomography) OCT). צילום פלורסצאין שהיה בדיקת הבחירה בעבר מדגים דלף מהדיסקה כביטוי לתהליך הדלקתי ושאר הרשתית תקינה (תמונה 2).

תמונה 2. צילום פלורסצאין של עין ימין בשלב החריף של המחלה, המדגים דלף ניכר מהדסקה כביטוי לתהליך הדלקתי

בדיקת OCT מאפשרת הדגמה לא פולשנית של הרשתית בדומה לחתך היסטולוגי ויכולה להדגים בצורה כמותית את מבנה ועובי הרשתית. צילום OCT מאפשר מדידה מדויקת של הנוזל המצטבר בתוך שכבות הרשתית ומתחת לרשתית באזור המקולה. היתרון של צילום OCT שהוא מאפשר לעקוב בצורה מדוייקת ביותר אחר העלמות הממצאים וספיגת הנוזל התת רשתי (תמונות 3B ,3A).

תמונה 3A. חתך של צילום OCT העובר דרך המקולה בשלב החריף, המדגים הצטברות נוזל בצורה ציסטואידית בתוך הרשתית ובנוסף הצטברות נוזל תת רשתי


תמונה 3B. חתך של צילום OCT העובר דרך המקולה בשלב הספיגה, המדגים קונטור מקולרי תקין עם ספיגה של כל הנוזל התת רשתי ותוך רשתי


טיפול

ברוב המקרים המחלה חולפת באופן עצמוני ללא טיפול. הדעות חלוקות לגבי היעילות של טיפול אנטיביוטי סיסטמי הכולל שילוב של ריפמפין עם אנטיביוטיקה נוספת לרוב דוקסילין. משערים שהטיפול מזרז את זמן ההחלמה.


פרוגנוזה

הפרוגנוזה של המחלה טובה וכאמור, ברוב המקרים המחלה חולפת באופן עצמוני ללא טיפול. הבצקת בראש עצב הראיה והשומנים נספגים תוך מספר שבועות ולעיתים נותר חיוורון בעצב הראיה המלווה בירידה קלה בראיה. במקרים נדירים ביותר נותרת הפרעה קשה בראיה שאינה משתפרת עם הזמן.

הפרוגנוזה של נוירורטיניטיס היא טובה, במרבית המקרים המחלה חולפת מעצמה, אך קיימים מקרים שנשארים עם נזק קבוע לראיה.

דגלים אדומים

פרשיית מקרה

בן 20, בריא בדרך כלל, אינו נוטל תרופות באופן קבוע. הופנה לבדיקה עקב תלונה של ירידה בראיה בעינו הימנית ללא כאבים בהנעת העיניים מזה שבוע. באנמנזה מחלת חום שבוע קודם לכן. בבדיקה חדות ראיה מימין 6/60 ומשמאל 6/6, לחץ תוך עיני תקין. ראיית צבעים בלוח אישיהרה 5/10 מימין 10/10 משמאל. אישונים שווים מגיבים. אישון אפרנטי מימין. בשתי העיניים מקטעים קדמיים תקינים, ללא עדות לתאים או נצנוץ בלשכה הקדמית, ללא תאים בזגוגית. בבדיקת הקרקעית מימין דיסקה מעט היפרמית עם טשטוש גבולות, נגע צהוב מורם בגבול הטמפורלי של הדיסקה עם בצקת נרחבת בכל הקוטב האחורי, היקף הרשתית תקין (תמונה 1A). הקרקעית משמאל תקינה. בדיקת שדה ראיה הדגימה מימין רק הגדלה קלה של הכתם העיוור. משמאל שדה ראיה תקין.

לסיכום: מדובר בגבר צעיר, בריא בדרך כלל שהתקבל לבירור ירידה בראיה בעינו הימנית, ללא תלונות על כאבים בהנעת העיניים. באנמנזה חוזרת מסתבר שמגדל מספר חתולים בביתו. במחשבה שמדובר בנוירורטיניטיס נשלחו בדיקות דם ל-Bartonella Henselae שנמצאו חיוביות IgG, IgM‏. 10 ימים לאחר הבדיקה הראשונית חל שיפור במראה הדיסקה עם תמונה קלאסית של שקיעת שומנים בצורת כוכב סביב המקולה (תמונה 1B). החולה טופל בטיפול אנטיביוטי הכולל ריפמפין ודוקסילין והראיה השתפרה בהדרגה תוך כ-6 שבועות וחזרה ל-6/6.

תמונה 1 A. תמונת צבע של עין ימין בשלב החריף, המדגימה בצקת של הדסקה ונגע דלקתי בגבול הטמפורלי של הדסקה. ניתן לראות בצקת במקולה עם מספר תפליטים


תמונה 1B. תמונת צבע של עין ימין 10 ימים לאחר האבחנה. הלזיה הדלקתית שבגבול הדסקה קטנה יותר, הבצקת בעצב משתפרת ומופיעה התמונה האופיינית של תפליטים המסודרים בצורת "כוכב" במקולה


ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר מיכאלה גולדשטיין, מנהלת מרפאת רשתית ופרופ' ענת קסלר, מנהלת יחידת נוירואופטלמולוגיה, המרכז הרפואי תל אביב



פורסם בכתב העת "נוירולוגיה", כתב העת של האיגוד הנוירולוגי בישראל, דצמבר 2012, גיליון מסי 12