האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "סביבת שינה בטוחה לתינוק - Safe sleeping environment for infants"

מתוך ויקירפואה

שורה 13: שורה 13:
 
}}
 
}}
 
{{הרחבה|שינה}}
 
{{הרחבה|שינה}}
בשנים האחרונות הצטבר ידע רב על השפעת הסביבה ואיכות האוויר על בריאות הציבור, ובעיקר על ילדים. סביבת השינה של התינוק עשויה להשפיע על בריאותו. ההשפעה של איכות האוויר בסביבת התינוק גדולה במיוחד, ויש לשמור על סביבה נקייה ומאווררת, נטולת עישון ולהמעיט ככל האפשר בשימוש בחומרים הכימיים השונים המפורטים בהמשך, תוך הקפדה על המלצות משרד הבריאות להקטנת הסיכון ל[[מוות בעריסה]], כולל השכבה על הגב לשינה. בנוסף להמלצה לאוורור חדר השינה של התינוק, פיתוח ישראלי חדשני של מזרון רשת מאפשר אוורור טוב יותר של סביבת התינוק.
+
בשנים האחרונות הצטבר ידע רב על השפעת הסביבה ואיכות האוויר על בריאות הציבור, ובעיקר על ילדים. סביבת השינה של התינוק עשויה להשפיע על בריאותו. ההשפעה של איכות האוויר בסביבת התינוק גדולה במיוחד, ויש לשמור על סביבה נקייה ומאווררת, נטולת [[עישון]] ולהמעיט ככל האפשר בשימוש בחומרים הכימיים השונים המפורטים בהמשך, תוך הקפדה על המלצות משרד הבריאות להקטנת הסיכון ל[[מוות בעריסה]], כולל השכבה על הגב לשינה. בנוסף להמלצה לאוורור חדר השינה של התינוק, פיתוח ישראלי חדשני של מזרון רשת מאפשר אוורור טוב יותר של סביבת התינוק.
  
 
==סיבות לרגישות מוגברת של התינוק לסביבה==
 
==סיבות לרגישות מוגברת של התינוק לסביבה==

גרסה מ־06:57, 16 באפריל 2014

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.


סביבת שינה בטוחה לתינוק
Safe sleeping environment for infants
יוצר הערך פרופ' יונה אמיתי
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםשינה

בשנים האחרונות הצטבר ידע רב על השפעת הסביבה ואיכות האוויר על בריאות הציבור, ובעיקר על ילדים. סביבת השינה של התינוק עשויה להשפיע על בריאותו. ההשפעה של איכות האוויר בסביבת התינוק גדולה במיוחד, ויש לשמור על סביבה נקייה ומאווררת, נטולת עישון ולהמעיט ככל האפשר בשימוש בחומרים הכימיים השונים המפורטים בהמשך, תוך הקפדה על המלצות משרד הבריאות להקטנת הסיכון למוות בעריסה, כולל השכבה על הגב לשינה. בנוסף להמלצה לאוורור חדר השינה של התינוק, פיתוח ישראלי חדשני של מזרון רשת מאפשר אוורור טוב יותר של סביבת התינוק.

סיבות לרגישות מוגברת של התינוק לסביבה

הולכת וגוברת המודעות של צוותי הבריאות, חוקרים, הציבור הרחב והתקשורת לגבי חשיבות הסביבה והאוויר שאנו נושמים על הבריאות. השפעות אלה גדולות הרבה יותר על התינוק, זאת משום שקצב הנשימה וכמות האוויר הנשאפת בדקה, ביחס למשקל הגוף, גבוהים יותר פי 3 אצל התינוק בהשוואה למבוגר. בנוסף, התינוק בחודשים הראשונים לחייו נמצא כמעט כל היממה בבית, לרוב בתוך חדר אחד, ולכן הוא נתון להשפעה של איכות האוויר שבסביבתו הרבה יותר משאר בני המשפחה. החשיפה לחומרים הכימיים באוויר החדר גדולה יותר בחורף, כאשר החדר פחות מאוורר.

חומרים כימיים וביולוגיים באוויר בחדר התינוק

הסביבה המודרנית רוויה בחומרים כימיים הנפלטים אל האוויר שבתוך הבית. מקורות הזיהום האפשריים כוללים: עישון, הסקה, בישול וחימום, תזקיקי נפט, תכשירי אל-ריח (Deodorants), "מטהרי אוויר" הכוללים חומרים אורגנים נדיפים, חומרי קוסמטיקה, חומרי הדברה, פורמאלדהיד (Formaldehyde) הנפלט בין השאר מריהוט חדש שמציידים בו את חדר התינוק, חומרי צבע, מדללי צבע ועוד. במדינות מתפתחות נפוץ מאד השימוש בנפט להסקה ולבישול, דבר הגורם לפליטת פחמן חד חמצני (CO, ‏ Carbon Monoxide), אך מצב זה נדיר בישראל כיום. האוויר עלול להכיל חומרים ביולוגיים מזיקים כולל אבקנים ונבגים מחוללי אלרגיה.

עשן הסיגריה מזיק במיוחד, והוא כולל CO וחומרים מסרטנים רבים. עישון בסביבת התינוק מגדיל פי 2 את הסיכון למוות בעריסה ומגדיל את הסיכון לדלקת אוזן תיכונה ולמחלות דרכי נשימה בתינוק. במחקר שפורסם ב-2006 נמצא חומר מסרטן הנפלט מעשן הסיגריה של הורים מעשנים בשתן של תינוקותיהם. החומר butanol‏-1-(pyridyl‏-3)-1-(methylnitrosamino)‏-4, נמצא בשתן ב- 46% מהתינוקות, וריכוזו בשתן היה גבוה יותר, ככל שמספר הסיגריות שעישנו ההורים היה גדול יותר. ממצא זה מוכיח שבעישון סביבתי ("סביל") התינוק סופג אל גופו חומרים כימיים מסרטנים.

הקשר בין זיהום אוויר למוות בעריסה

לאחרונה פורסמו מספר מחקרים שבהם נמצא קשר בין מוות בעריסה לזיהום אוויר. חוקרים קנדיים מצאו כי שיעור המקרים של מוות בעריסה היה גבוה יותר בימים שבהם נמצאו ריכוזים גבוהים יותר של תחמוצות חנקן וגופרית. במחקר מארה"ב נבדקו ריכוזי תחמוצות חנקן ו- CO באוויר בימים שקדמו למוות ב- 169 מקרים של מוות בעריסה, בהשוואה למספר דומה של תינוקות בריאים. נמצא כי שיעור המקרים של מוות בעריסה היה גבוה פי 2.34 כאשר ריכוזי תחמוצות החנקן היו גבוהים, יום לפני המוות. במחקר אחר מקליפורניה נמצא קשר בין זיהום אוויר מחוץ לבית, לעליה בשיעור המקרים של מוות בעריסה.

אחת ההשערות למוות בעריסה הינה: "תיאוריית הגזים הרעילים" על רקע פליטה של זרחן, זַרְניך (Arsenic) ואנטימוניום (Antimony) הנמצאים בשימוש כמעכבי בעירה במזרון, במקרה שהמזרון ישן ובלוי. במצב זה עלולים להיווצר גם עובש ופטריות. לכן, יש להקפיד על שימוש במזרון תקני ולשמור על ניקיונו בכל עת.

המלצות ליצירת סביבת שינה בטוחה

בגלל מגוון החומרים הכימיים והביולוגיים העלולים להימצא בחדר השינה של התינוק, מומלץ לאוורר את החדר מידי יום, גם בחורף. ניעור השטיחים, או שאיבת אבק מהשטיחים חשובים להקטנת חלקיקים מרחפים, אבק וקרדיות אבק בחדר התינוק. שטיחים קבועים מקיר אל קיר עלולים להיות מקור להצטברות חלקיקים וקרדיות אבק. מחקר מקליפורניה שפורסם לאחרונה, הראה כי אוורור חדר השינה של התינוק במאוורר הקטין את הסיכון למוות בעריסה ב-72%. השערת המחברים היא שהגברת תנועת האוויר בחדר באמצעות מאוורר גרם לפיזור יעיל של דו תחמוצת הפחמן באזור הפה והאף של התינוק הישן ובכך מנע אפשרות של נשימה חוזרת של אויר רווי בגז זה.

לאחרונה פותח בישראל מזרן רשת ייחודי המיועד לשפר את אוורור סביבת השינה של התינוק. השימוש במזרן העשוי ממשטח רשת, מאפשר זרימת אויר חופשית. משטח הרשת מונע הצטברות של פחמן דו-חמצני, בסביבת ראש התינוק, תכונה חשובה במיוחד במצבים בהם ישנה נשימה חוזרת של האוויר הנשוף (Re-breathing), כגון בשכיבה על הבטן או בעת כיסוי הראש על ידי שמיכה. במחקר שפורסם ב-2010 ע"י חוקרים ישראלים, נבדקה הצטברות גז הפחמן הדו חמצני בדגם המחקה נשימה של תינוק השוכב על מזרנים שונים. נמצא כי מזרן הרשת מנע את הצטברות הגז בצורה יעילה בהרבה בהשוואה למזרנים אחרים. המזרן גם מונע חימום יתר בסביבת התינוק, הנחשב לגורם סיכון נוסף למוות בעריסה, ע"י מעבר חום חופשי ואוורור בין שני צידי המזרן. מזרן הרשת מונע גם הישרדות קרדיות אבק, הגורם האלרגני החשוב ביותר בסביבת השינה של התינוק. ניתן לשטוף את המזרן במים ובכך למנוע הצטברות לכלוך ופטריות. תכונה זו חשובה במיוחד בקרב תינוקות עם פליטות מרובות.

ביבליוגרפיה

  1. Hecht SS, Carmella SG, Le KA et al. 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol and its glucuronides in the urine of infants exposed to environmental tobacco smoke. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006; 15: 988-92.
  2. Klonoff-Cohen H, Lam PK, Lewis A. Outdoor carbon monoxide, nitrogen dioxide and sudden infant death syndrome. Arch Dis Child 2005; 90; 750-3.
  3. Ritz B, Wilhelm M, Zhao Y, Air Pollution and Infant Death in Southern California, 1989–2000. Pediatrics 2006; 118; 493-502.
  4. Colleman-Phox Odouli R, Li DK Use of a fan during sleep and the risk of sudden infant death syndrome Arch Pediatr Adolesc Med 2008;162; 963-8.
  5. Bar-Yishay E, Gaides M, Goren A, Szeinberg A Aeration properties of a new sleeping surface for infants. Pediatr Pulmonol. 2010 Oct 26.


המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' יונה אמיתי, שרותי בריאות וקופ"ח מאוחדת, ירושלים