האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

סרטן ערמונית גרורתי עמיד לסירוס - טיפול ב- Metastatic prostate cancer resistant to castration - therapy with - Lutetium 177 PSMA

מתוך ויקירפואה

״


'
'
שמות נוספים הטיפול בלוטיציום 177 psma כקו חדשני נוסף לחולים עם סרטן ערמונית גרורתי עמיד לסירוס
יוצר הערך ד״ר שניר דקלו, פרופ׳ ניקולא מבגייש
 


סרטן ערמונית הוא המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בקרב גברים בעולם המערבי. כיום חיים בישראל 27,573 גברים שאובחנו עם סרטן של הערמונית מאז 1990, מהם 11,899 גברים שאובחנו בחמש השנים האחרונות (2014-2010). בשנת 2014 חלו במחלה 2,237 גברים. עיקר התחלואה היא בבני 65 ומעלה. למרות שמרבית המקרים מאופיינים במחלה ממוקמת בעלת מהלך איטי יחסית וכזו המאפשרת טיפול לצורך ריפוי, יש מקרים רבים שבהם המחלה מתפתחת או מתגלה כבר בשלב גרורתי שאינו מאפשר ריפוי.

למחלה הגרורתית מוצעים מספר קווי טיפול מוכחים המאריכים את חיי החולה ומשפרים את הסימפטומים מהם הוא סובל. קו הטיפול הראשון הוא טיפול הורמונלי מסרס שברוב המקרים מעכב באופן משמעותי את המחלה ותסמיניה אך לאחר שלב מסוים המחלה הופכת עמידה לסירוס (castration resistant). בשלב זה מוצעים קווי טיפול נוספים ומפותחים רבים אחרים על מנת לשפר את ההישרדות ואיכות החיים של החולה. יש לציין שעדיין אין מענה לצורך הקיים לטיפול בסרטן ערמונית גרורתי עמיד להורמונים.

הטיפול בלוטיציום 177 psma

הטיפול בלוטיציום 177 psma הוא טיפול חדשני המשתמש בתכונות של שני החומרים על מנת לפגוע באופן מדויק בתאי הסרטן הגרורתי והעמיד לסירוס. Prostate Specific) psma Membrane Antigen) הוא חלבון הממוקם באופן טבעי בממברנות של תאי אפיתל הערמונית ומתפקד כאנזים המעורב בקליטה התאית של חומצה פולית. בסרטן הערמונית, יש ביטוי יתר של psma (עד פי 1,000) על פני תאי הסרטן וגרורותיו בהשוואה לתאי ערמונית שפירים וברקמות אחרות, דוגמת מעי דק ובלוטות רוק. psma מתבטא במרבית תאי סרטן הערמונית ב־95%-90% מהמקרים. גם לאחר קווי טיפול מרובים, psMAmn נשאר גבוה בתאי המחלה הגרורתית.

התכונות הייחודיות של האנזים מאפשרות פיתוח כלים אבחוניים וטיפוליים כאחד. טיפול זה מהווה חלק מגישה טכנולוגית חדשה - "טרגנוסטיקה", שילוב בין תרפיה לדיאגנוסטיקה, שבאמצעותה ניתן הן לסמן את האזור הנגוע על ידי הכוונה של מולקולה ביולוגית ספציפית (במקרה הזה psma) עבור הדמיה וטיפול קרינתי ממוקד על ידי לוטיציום.

לוטיציום 177 הוא הרדיונוקליד הנפוץ ביותר בשימוש אונקולוגי בשל תכונותיו המאפשרות לו פליטת גלי בטא בטווח קצר ובשל כך פגיעה בגידולים קטנים תוך שמירה על הרקמה הסובבת אותם. ליגנד ^psma, המחובר ללוטיציום 177, הוא טיפול חדשני ומבטיח המכוון ישירות לתאי הגידול והגרורות. הטיפול ניתן דרך הווריד כאשר יש שונות במינונים הניתנים במרכזים השונים בעולם (בין 6Gbq ^7.4Gbq). כיום מקובל לחלק את הטיפול לשישה קורסים בהפרשים של 8-6 שבועות בין הטיפולים. עקב הפינוי הכלייתי של החומר במהלך 48 שעות הראשונות, לאחר הטיפול יש לתת הידרציה נאותה (לפני ואחרי הטיפול). בנוסף יש לבצע שינויי מינון על פי תפקודי הכליות של כל מטופל ומטופל.

יעילות ובטיחות הטיפול

לעת עתה, הספרות הקיימת מכילה בעיקר עבודות רטרוספקטיביות בקרב קבוצות קטנות.


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד״ר שניר דקלו, פרופ׳ ניקולא מבגייש, מחלקה אורולוגית, המרכז הרפואי תל אביב ע״ש סוראסקי, תל אביב