האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

ריח רע מהפה - Oral malodor

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



ריח רע מהפה
Oral malodor
שמות נוספים ההיבט הכלכלי של הריח הרע מהפה
יוצר הערך ד״ר זאב רם
Themedical.png
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםבריאות השן וחלל הפה

האינטרסים הכלכליים הכרוכים בתעשיית ההיגיינה האוראלית, וכיצד ניתן להילחם בתופעה

מקור הריח הרע הנובע המהפה הוא, ברוב המקרים (90%-85%), מהפה עצמו ולא ממערכת העיכול. הריח הרע נוצר כהוצאה מפירוק חלבונים ע״י מושבות החיידקים הנמצאים בפה. איננו יכולים להריח אה הריח הנודף מהפה שלנו והוא ניתן למדידה בעזרת מכשיר יחודי-ההלימטר.

הגורמים לריח הרע מהפה הם מושבות החיידקים הנמצאים בתוך כיסי החניכיים ועל גב הלשון וגורמים לתגובה דלקתית של החניכיים. טיפול בכיסי החניכיים ובלשון יסלק את הריח הרע מהפה[1].

תופעת הריח הרע מהפה (הליטוזיס) היא תופעה שכיחה במבוגרים, נוער ואף ילדים. 30% מאוכלוסייה העולם סובלת ממנה ולא תמיד מודעה לה[1] ומנגד, כ-15% מהאוכלוסייה בטוחים שמפיהם נודף ריח רע למרות שהוא לא קיים (תופעה הנקראת הליטופוביה).

הסובלים מריח רע מהפה נאלצים לעיתים לעבור בדיקות שונות ומשונות כמו בדיקות נשיפה, אנדוסקופיה של מערכת העיכול, בדיקות דם ובדיקות מרכיבי הרוק, אשר בסופו של התהליך אינן תורמות דבר.

בשנה 2000 הוציאו אזרחי ארה"ב 1.8 מיליארד דולר על משחוח שיניים ומעל 3 מיליארד דולר על מי פה, מברשות, אביזרי היגיינה אוראלית ומרענני פה[2]. סכומי עתק אלה מסבירים את חומרת התופעה וכן את נכונות האנשים לעשות הכול כדי להימנע מריח רע, להאמין ולהיתפס לכל פרסומת המבטיחה לשחרר אותם מהריח הרע, מבלי לבדוק אם יש בסיס אמיתי להבטחות.

לא פעם, מטעות הפרסומות לגבי מקור הריח הרע והטיפול בו. התעשייה העצומה שהתפתחה סביב הסבל הרב מהריח הרע מגלגלת מיליארדים של דולרים בשנה. מגוון עצום של תכשירי פה למיניהם, משחות ומכשירים שונים ומשונים קיימים בשוק ונמכרים בסכומי עתק, כאשר הם מהווים למעשה טיפול קוסמטי בלבד ולא טיפול במקור הבעיה. הבעיה נותרת בעינה ומחייבת שימוש במוצרים לאורך כל החיים.

גם מרפאות לריח פה נפוצות ביותר בעולם ימליצו, לאחר ביצוע בדיקות שונות, על שימוש במי פה, במשחות שיניים ובתרסיסים שונים אך יתעלמו לחלוטין מדלקות החניכיים ומכיסי החניכיים המהווים אה הגורם העיקרי לריח הרע. כך נותרת הבעיה בעינה והמתרפא אינו יודע מתי יחזור ויםבול ממנה. הסובלים מריח רע מהפה נאלצים לעיתים לעבור בדיקות שונות ומשונות כמו בדיקות נשיפה, אנדוסקופיה של מערכת העיכול, בדיקות דם ובדיקות מרכיבי הרוק, אשר בסופו של התהליך אינן תורמות דבר.

תופעה הריח הרע מהפה ידועה לאורך כל ההיסטוריה. מדובר בבעיה אנושית אינטימית. הסובלים מריח רע מהפה (אמיתי או מדומה) נידונים לא פעם לנידוי חברתי וסובלים מדחייה של הסובבים אותם. מהלך חייהם קשה ובעייתי.

כבר במקורות נמצא עדויות לנידוי בני אדם שסבלו מהבעיה. כך, לדוגמא, כהן שסבל מריח רע מהפה לא היה כשיר לשמש בתפקידו ובתלמוד אף נאמר כי ריח רע מהפה יכול לשמש עילה מספקח לגירושין[3]. האיסלאם ממליץ למאמיניו על שימוש בצמח ה- Sewak על מנה להקטין ריח רע מהפה, בעיקר בחודש הרמאדאן.

ידוע כי בשעות הבוקר ריח רע מהפה חזק יותר ולסובל עצמו יש קושי להרגיש בכך, למרות שהוא יכול לחוש בריח רע אצל הזולת. ניתן לקבל מושג אודות הריח הרע העצמי ע״י ליקוק הזרוע והדחה של האזור לאחר כמה שניות. רבים מאמינים שמקור הריח הרע הוא מהקיבה, ממערכת העיכול או מהרכב המזון .יש המאמינים שהוא נגרם ע״י רפלוקם או מעיד על מחלות קשוח אך אין זה נכון.

מהם, אם כן, הגורמים לריח רע מהפה?

90%-85% מהריח הרע הנודף מהפה מקורו בחלל הפה עצמו. הוא נובע מחילוף חומרים של חיידקים ומפירוק חלבונים המתבצע על ידי חיידקים אנאירוביים הנמצאים בפה[1] , [4]. נוצרות הרכובוח גופרית של מרקפטנים וסולפידים שהן בעלות ריח רע כמו של ביצים סרוחות. חומרים אלה הם גם רעילים לתאים ומחריפים את דלקת החניכיים[5]. ריח רע שמקורו בקיבה הוא די נדיר, בכ-1% בלבד.

בכל פה ״בריא״ חיים כ-775 זנים שונים של חיידקים ופיטריות בהרמוניה ואינם גורמים כל נזק, כל עוד הם אינם יוצרים מושבות, אך כאשר מתפתחות מושבות חיידקים נוצר הביופילים שהוא קומפלקס דביק של מושבות חיידקים ומרכיבים נוספים, הגורמים לתגובה הדלקתית של החניכיים.

קיים שיווי משקל בין החיידקים, הפטריות והרוק, המשמש חומר חיטוי ונטרול. ירדה בכמות הפרשת הרוק תגביר את הריח הרע. היא יכולה לנבוע מחוסר שתייה מספקת, ממחלות, מהקרנות, משימוש בתרופות מסוימות, ממתח, מחרדה ומגיל מתקדם. שיניים וחניכיים חייבים להמצא כל הזמן כסביבת רוק (כמו שמן במנוע המכונית), לכן יש לעודד יצירת רוק. שינויים הורמונליים מעלים מדדי דלקות חניכיים[6].

גם חלקה האחורי של הלשון מלא בחריצים ושקעים המהווים מקום מסתור למושבות חיידקים ופטריות שקשה להגיע אליהם ולהסירם.

כיצד מאבחנים ריח רע מהפה?

1) חשוב להיבדק ע״י מומחה לרפואה חניכיים המטפל בבעיות ריח רע מהפה (הליטוזיס) וזאח כד לוודא שאכן קיים ריח רע ומקורו בפה ולא ממקורוח אחרים (הליטופוביה מערות האף, גרון למשל)6. ניתן לעשות זאת על ידי מדידה באמצעוה מכשיר הנקרא הלימטר, הטדק ריח רע מהפה (מרקפטנים וסולפידים, המרכיבים העיקריים של הריח הרע בפה). כיצד מטפלים בריח רע מהפה? על מנת לטפל בתופעה הריח הרע יש לטפל בראש ובראשונה במקור הבעיה שהוא דלקות הניטים, כיסי החניכיים המלאים מושבות חיידקים והלשון,׳2. סיבות נוספות לריח רע מהפה הן דחיסה ואיחסון מזח בין השיניים, שעיים רקובות ושיחזורים לא מתאימים. קיים יחס ישר בין כמוה תרכובות הגופרית הנדיפות לחומרת מחלת החניכיים2. השלב הראשון: טיפול בדלקות החניכיים. שלב זה נקרא ״הכנה ראשונית״ וכולל: 1. סלוק מושבות החיידקים מכיסי החניכיים, ניקוי יסודי של השעיים והשורשים והטרייה קיר הרקמה הרכה של הכיסים הפונה לשורש השן(debndment) . טיפול זה מתבצע במרפאת חניכיים. 2. שינוי ושיפור הרגלי ההיגיינה האוראלית האישית כדי למנוע היווצרות מושבות חיידקים חדשות היוצרות את הביופילים, הגורם לדלקות החניכיים. הניקוי האישי, אותו יבצע המטופל באופן עצמאי, מהחלק לשני חלקים: • ניקוי על חניכי (בעזרת מברשת שיניים, חוט רנטאלי, מברשות בין השיניים, סרטים מיוחדים וכד׳}. • ניקוי תת חניכי(ניקוי המתבצע על ידי השיננוע-מכשיר ייחודי לניקוי כיסי החניכיים באמצעות קיסם עץ רוטט). ניקוי הלשון: יש לנקות אה הלשון על ידי מגרד לשון מתאים. במקרה הצורך, יש להוסיף תרופה שתעזור בסילוק מושכות הפטריות והחייוקים1*״ טיפול בשוטפי פה למעיהם הוא טיפול קוסמטי בלבד ולזמן קצוב (120-20 דקות) ואין להשתמש בשוטפי פה באופן קבוע. לאחר ביצוע שלב ״הכנה ראשוניה״ במטופלים - טיפול בדלקת ובכיסי החניכיים וניקוי הלשון והשיניים לפי הצורך, אנו מקבלים ירידה משמעוחיח בריח הרע הנמדד מהפה ע״י מכשיר ההלימטר׳■2. במרפאהנו חלה ירידה של 75%! כל המטופלים חשו בשיפור רב ובהעלמוה הריח הרע על פי דיווח בן/בה הזוג ורובם טענו כי הוא נעלם לגמרי. טיפולי החניכיים אינם חד פעמיים. מחלת החניכיים היא כרונית, תורשתית במקורה ומדבקת וכדי למנוע הישנות הדלקה והריח הרע, חייבים לבצע טיפול מונע תקופתי ע״י שיננית לאורך כל החיים ולעיתים הכופות. יש להגיע לביקורת חד שנהיה אצל מומחה לרפואה חניכיים ולהקפיד על ניקוי יומיומי אישי - על חניכי עם מברשת השיניים, ותת חניכי על ידי השיננוע.


2. Apatzidou AD, Bakirtzoglou E, Vouros l,et al.Association btween oral malodour and periodontal disease-related parameters in the general population.Acta Odontologica Scandinavica,2012;Early Online,!-7

ביבליוגרפיה

  1. 1.0 1.1 1.2 PhamTAV,UenoM,ZaitsuT,etal.Clinical trial of oral malodot treatment in paients with periodontal diseases..) Periodontal Res 46:722-729,2011.
  2. שםהערה4
  3. Arie Shifman DMDet al. Bad Breath-A Major Disability According to the Talmud. Medical Archaeology IMAJ.Vol 4 October 2002,
  4. פרופ' יהודה פינקלשטיין מומחה ברפואת אף,אוזן וגרון WWW.infodoc.co.il די לריח הנואש
  5. ImaiTJI H, yaegaki K, MurataT, SatoT, KamodaT.oRAL Malodorous compound inhibits osteoblast proliferation.J.Periodontology.2009 Dec;80(!2):2028-34.
  6. kawamoto A.SuganoN.Motohashi M,etal. Relationship between oral malodorand the menstrual cycle.J Periodontal Res45:681-687,2010.

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר זאב רם, מומחה לרפואת חניכיים, רחובות



פורסם בכתב העת Dental כתב עת רופאי השיניים בישראל, מאי 2013, גיליון מס' 25