האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

קבורה וטהרה של מנוח שסבל ממחלה מידבקת - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
קבורה וטהרה של מנוח שסבל ממחלה מידבקת
Transferring Sh. Z. Pugachov's coffin to Israel, Vienna 1949.jpg
מספר החוזר 1/2019
סימוכין 403161919
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 23 בינואר 2019
 


מטרה

הגדרת אמצעי זהירות שנוגעים לטיפול בנפטרים שנדבקו במחלות זיהומיות העוברות בדרך האוויר או במגע עם הגופה, אופן הבאתם לקבורה והגדרת כללי זהירות אוניברסליים שעל טהרנים לנקוט בהם בכדי להימנע מחשיפה למחוללי המחלות המידבקות.

מועד התחולה

ינואר 2019

קישור לחוזרים

רקע

נפטרים הסובלים ממחלה מידבקת עשויים להוות סיכון לסביבתם. עובדי מערכת הבריאות, צוותים העוסקים בשינוע נפטרים, וכן צוותים העוסקים בפעולות הקבורה והטהרה עלולים להידבק במחוללי מחלות מידבקות קשות במהלך עיסוקם. בכדי למנוע הדבקה יש צורך בשמירה על אמצעי זהירות שגרתיים בכל טיפול בנפטר.

בנוסף לכך, קיימות מחלות מידבקות בעלות סיכון מיוחד, בעיקר אלו המועברות בדרך האוויר או במגע עם גופת הנפטר או הפרשותיו, כמפורט בתוספת השנייה לפקודת בריאות העם - 1940.

יובהר בזאת כי לא כל נשאי מחלות מדבקות בדרך הדם הם נשאים ידועים (נשאים שלגביהם ידוע כי נדבקו). מכאן שיש להתייחס אל כל נפטר כאל נשא פוטנציאלי של מחלה המועברת בדרך הדם ולנקוט בכללי הזהירות האוניברסליים המפורטים בנוהל זה. לכן, אין צורך בהגדרת אמצעי זהירות חריגים מעבר לאלו שיובהרו בנוהל זה, ובכל אותם מקרים מותר לבצע טהרה.

חוזר זה מתייחס לקבורה במצבי שגרה. במצבי חירום לאומיים או במקרה שמדובר במחולל חדש או שאינו מזוהה, הקבורה תתבצע בהתאם להוראות הצוות לטיפול במגיפות (צט"ם).

פירוט ההנחיה

א. הגדרת מחלה מידבקת המצריכה אמצעי זהירות במהלך הקבורה והטהרה של גופת נפטר. ב. פירוט לגבי הטיפול בגופת נפטר שסבל ממחלה מידבקת. ג. חיסונים הנדרשים מהעוסקים בטהרה ובקבורה.